Last news in Fakti

20 Август, 2022 16:53 2 557 54

Димитър Стоянов: България ще има бъдеще, ако обединяваме младост с опит

  • димитър стоянов

Тази година националните чествания бяха посветени на Българската армия и военната професия

Димитър Стоянов: България ще има бъдеще, ако обединяваме младост с опит - 1

"България ще има бъдеще, ако продължаваме да обединяваме младост с опит“. Това каза министърът на отбраната Димитър Стоянов на историческия връх Шипка, днес, 20 август, съобщиха от министерството на отбраната.

Тази година националните чествания бяха посветени на Българската армия и военната професия. Събитията обединиха Випуските на свободата от ХХ век, действащи военни подразделения и ученически гвардейски отряди в своеобразен апотеоз на 145-ата годишнина от паметните боеве през 1877 г. на това място през Руско-турската освободителна война.

Преди 145 години беше родена свободата на България точно на този връх и беше изкована победата в Руско-турската освободителна война. Това се постигна с участието на пет опълченски дружини и полкове на руската имперска армия. Това не е просто исторически факт. Това е подвиг, който не може и не трябва да бъде забравен. Не случайно Цар Борис Трети при откриването на Паметника на Свободата казва за загиналите за нашето освобождение: „Спете спокойно, заветите ви няма да бъдат забравени“. Днес виждаме колко хора са тук, където среща си дават и настоящето и бъдещето. Тук са Випуските на свободата и представителните роти на Националната гвардейска част и представителни формирования от 61-а бригада и Втора бригада, които са гръбнакът на нашата армия. Не трябва да пропускаме и ученическите гвардейски отряди, които са нашето бъдеще“. Това каза министърът на отбраната Димитър Стоянов пред журналисти на тържествената церемония за отбелязване на 145-ата годишнина от Шипченската епопея. Той прие почетния строй, с който започна официалната част от тържествата.

Пред Паметника на Свободата бяха поднесени венци и цветя от признателните потомци. В памет на загиналите заупокойна молитва отслужи Негово Високо Преосвещенство Великотърновският митрополит Григорий.

Вицепрезидентът Илияна Йотова и министър Димитър Стоянов посетиха и служителите и военнослужещите от националната информационна кампания „Бъди войник“ за популяризиране на професията военнослужещ.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сашко

    9 6 Отговор
    Това българи ли са на снимката?
  • 2 Българин

    15 0 Отговор
    България ще има бъдеще ако имаме национално самочувствие, ред и справедливост!
  • 3 Ивомира Пехливановна

    4 4 Отговор
    Пенсионер в немощ. Слабостта на един мъж да задоволи прищявкато на жена си.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Кой разбрал, разбрал!

    19 1 Отговор
    Докато на власт са партии и личности като тези, превърнали се в политически олигархични върхушки, България няма бъдеще. Защото страната става все по непривлекателно място за живот и много българи предпочитат да емигрират. В страната почти се изчерпаха хора, които са способни сами да си изкарват хляба, благодарение на личните знания и умения. От години така наречените "бизнесмени" се оплакват от вероятни фалити заради липса на специалисти. Тук останаха най вече тези, които заради възрастта, семейни затруднения (ангажименти към възрастни хора или малки деца) не посмяха да напуснат страната. Всичко останало е или мошеници, които никога не са изработили продукт струваш и 1 стотинка, но с помощта на различни хватки имат достъп до много от нашите средства, или обикновени битови престъпници. Каква държава ни предстои да изградим с такива хора?
  • 6 Иван

    6 10 Отговор
    Точно така, НРБ, съветския модел и болшевишката култура ще ни вкарат отново в правия път. Искаме да живеем както преди 150 години, да носим носии, да следваме традициите. Искаме си турското робство!
  • 7 като другите

    15 4 Отговор
    България ще има бъдеще като направи пълна Лустрация на комунистите свързани с режима
  • 8 Аз ще гласувам

    8 17 Отговор
    За Възраждане

    Коментиран от #14, #24, #45

  • 9 Предател

    9 4 Отговор
    Предател
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Сталин

    12 1 Отговор
    Празни приказки на глупак , държавата има бъдеще когато има армия и войници готови да умират за нацията

    Коментиран от #16, #18, #54

  • 12 ЕДГАР КЕЙСИ

    9 3 Отговор
    ПРОМЯНАТА НА "МЛАДИТЕ" Я ВИДЯХМЕ........ А ДО КОЛКО , ТИ ИМАШ ОПИТ ...... ДА ИМАШ ОПИТ В ........ ПОДМАЗВАНЕ ......... ФАКТ !
  • 13 Смешници

    5 1 Отговор
    България има бъдеще само ако всички политици от всички партии след 89 година бъдат вкарани в затвори и бъде върнато откраднато на българите и държавата ,България.
  • 14 Баууууу

    10 3 Отговор

    До коментар #8 от "Аз ще гласувам":

    Чупка национален предател!!
  • 15 Братя

    5 0 Отговор
    Тук стана пълна лудница. Всеки ден жертви и беззакония.
  • 16 селянин

    6 0 Отговор

    До коментар #11 от "Сталин":

    И с кого ще се бием бре сталинчо?

    Коментиран от #33

  • 17 Бамбука

    3 3 Отговор
    БЪЛГАРСКИТЕ ОПЪЛЧЕНЦИ ОБРЪЩАТ ХОДА НА ВОЙНАТА В НАЙ-КРИТИЧНИЯ МОМЕНТ
    Проф. Божидар Димитров
    1 В началото на войната руското командване прави груба грешка, като подценява турската способност за съпротива както в Кавказ, така и в България. Петербургските стратези смятат, че щом руският войник се появи на юг от Дунав, турската армия ще се разпадне и турските войници ще бягат презглава във всички посоки. Затова срещу 450 000 души турска армия в Европа изпращат само 260 000 войници и офицери. При това, полеви войски от крайните южни губернии - Одеска и Херсонска.
    Те са въоръжени
    с остарели пушки, които имат два до три пъти по-малка скорострелност от масовата турска пушка "Пибоди-Мартини".
    Руските оръдия са бронзови топове от кримската война, а турските - стоманени оръдия "Круп". Руските войски нямат дори интендантски части и полеви болници. И защо са им?
    Войната е замислена като блицкриг - за 3-4 седмици.
    А планът за военните действия би разплакал и юнкер - първокурсник от военната академия на Руанда-Бурунди.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Бамбука

    2 1 Отговор
    Той предвижда от 260 хиляди само 190 хиляди преминават Дунав, по голямата да сдържа двете турската армия в Северна България (60-те хиляди на Осман паша в Плевен и 125 хиляди в четириъгълника крепост Шумен - Русе - Силистра - Варна,
    а един преден отряд да хукне напред и бързо да стигне Одрин. От опита от предишните войни русите знаят, че превземат ли Одрин, турците искат мир. И този отряд, моля ви се, е само от 14 хил. души, от които половината са смятаните за недееспособни български опълченци. Пушките им "Шаспо" са още по-остарели от тези на руснаците.
    На пръв поглед всичко се развива добре. Месец след преминаването на Дунав командващия на предния отряд генерал Гурко прекосява дунавската равнина, преминава Балкана през Хаинбоаз, превзема Казанлък, преминава Средна гора, овладява и Стара Загора. Конните му разузнавателни ескадрони вече гледат минаретата на одринските джамии. Загубите му оттогава са само трима ранени.
  • 20 🤡😭🥵🙉🤤🌽😇

    2 1 Отговор
    Да е весело 🤑😍🤩🥳🤪🙈🙉🙊👎🚂🎈
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Браво на човека

    4 2 Отговор
    Иска да каже, че трябва да се обедини опита на старите служби и младите бедни.
  • 23 Бамбука

    2 1 Отговор
    Но тук върховното турско командване направи груба грешка, заповядвайки комбинирана атака на дунавския флот и северните турски армии да започне едва когато армията на Сюлейман мине Балкана, т.е. подсигури победата си с трета армия. Не е трудно да се прогнозира какво щеше да се случи. Сто и петдесет хилядната руска армия нямаше дори и да успее да се оттегли зад Дунав и щеше да капитулира. В Русия след всяка неуспешна война избухва революция и царят щеше да бъде свален. Русия едва ли щеше да повтори кампанията, а българският народ щеше да бъде изклан като арменците през 1915 г. и гърците в Мала Азия през 1922 г.
    Турската армия и башибозука на Сюлейман избиват 14 000 българи от Стара Загора и селата, а други 10 000, млади момчета, девойки и жени са отвлечени живи в Турция. (не се чудете от къде са русите и бели актьори в турските сериали). Градът е изгорен до основи и обезлюден.

    Коментиран от #35

  • 24 неееееееее

    5 0 Отговор

    До коментар #8 от "Аз ще гласувам":

    ВЪН ВЪЗРАЖДАНЕ ОТ ПОЛИТИКАТА,НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ ,ПАТЕРИЦА НА ГЕРБ И ДПС!!!!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Бамбука

    3 0 Отговор
    След Шипка турските усилия замират. Хода на войната е обърнат в наша полза. Шипка спечелва не един, а нямолко месеца, през които руснаците си осигуряват и голямокалибрената артилерия, и гренадирите, и казашката конница. И почват да млатят турците по всички правила на военното изкуство. И ги довършват, отново не без наша помощ.
    Честит празник гвардейци!
  • 28 Българската наемна армия

    1 1 Отговор
    Както и Украинската са научени да използват един и същи метод на война прикривайки се с жив щит от цивилни мирни граждани.Гогато видите български военен бягайте далеч,че може да бъдете мишена
  • 29 не е така

    4 1 Отговор

    До коментар #25 от "Бамбука":

    Щеше да ни освободи Австро-Унгария и сега щяхме да сме една развита западна България.

    Коментиран от #36, #38

  • 30 И какво спечелихме

    6 2 Отговор
    Командват ни от сараите и от Кремъл. Продажни
    родни политици с лопата да ги ринеш.
  • 31 Болгарин

    2 2 Отговор
    Рецептата за бъдеще за България е много проста:
    Да спрем делението на хората на Наши и Ваши.
    За Тодор Живков не беше трудно, а за наследниците му?!
  • 32 Алф

    5 0 Отговор
    България ще има бъдеще тогава когато се махнат долните милиционери и военни от всички длъжности.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Бамбука

    2 2 Отговор
    Уважаеми колеги, Преписах долните кратки извлечения с гордост от миналото, защото тогава сме имали патриоти, с огорчения, че днес имаме политици не познаващи историята ни. Бизнесмени, продаващи бъдещето на страната ни, заради собственото си "SV". Срамувам се от лъжите им, от непригодността за защитават интересите ни, от некадърността им, от лъжите им, която е откровена подигравка с историята ни. Дъвчат темата за газ, нефт, горива, ел.енергия уж за общото ни благо, а зад завесата са личните им интереси. Отказаха 6 танкера при услови, че в Турция има свободни капацитети, в Гърция след октомври се освобождават 50% нови възможности за нас. В България по предварителни данни има газови находища ( не говорим за шистов газ ) за над 400 млрд. куб.метра и т.н. и т.н.
  • 35 Хахаха

    0 1 Отговор

    До коментар #23 от "Бамбука":

    Бамбикът си е бамбук. Не пиши простотии.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Пръдни си !

    1 1 Отговор
    И ще ти улекне ! Ти го можеш защото си Гъ Z з !
  • 38 Пръдни си !

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "не е така":

    И ще ти улекне ! Ти го можеш защото си Гъ Z з !
  • 39 Има пълна бя и яростна Р А З Р У Х А !

    2 0 Отговор
    България Г А С Н Е в бедност и СКРЪБ неоспоримо ! Развръската ще е ПЕЧАЛНА !
  • 40 Към НАРОДА и Държавата е извършено

    2 1 Отговор
    П Р Е С Т Ъ П Л Е Н И Е ! Това неминуемо ще изиска ВЪЗМЕЗДИЕ !
  • 41 СЛОВОБЛУДСТВОТО на Димитър Стоянов

    4 0 Отговор
    Не е ВАЖНО за бъгарина Маскара и Политик , До къде се простира ПРОСТОТИЯТА му ! А е ВАЖНО колко ДЪЛГО ще се простира ПРОСТОТИЯТА му !
  • 42 С всяка гдина на ШИПКА представителите

    3 2 Отговор
    На Властта все по-трудно се ГЪРЖАТ от слабост как да не ПРИЗНАЯТ РОЛЯТА на РУСИЯ !
  • 43 Ако НАРОДА се прекланя

    1 4 Отговор
    С ПРИЗНАТЕЛНОСТ и УВАЖЕНИЕ към Освободителя , то присъствието на нашата ВЛАСТ демострира КОЩУНСТВО и ПОЗОР !
  • 44 Павел пенев

    3 0 Отговор
    Кажете истината на хората , че с вас няма бъдеще.
  • 45 Гласувай за АТАКА

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Аз ще гласувам":

    Израждане са папагали дето само повтарят нещо дето ВОЛЕН го е казал преди 17г.Като декламираш стихотворение кажи кой е автора
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 ОСТАВКА ЗА КАРМАЗЪ ФАТМАК!

    2 1 Отговор
    митко -$€кр€тарката на ВЪРХОВНИЯ ФАТМАК р.р.(нато-БКП) -"мини$тър" на ОтБРАНАТА И$КА ДА КАЖ€ $Л€ДНОТО: $луж€щит€ в "армийката" П€Н$ИОН€РИТ€-вУ€нни О$ТАВАТ!!!

    ОСТАВКА ЗА КАРМАЗЪ ФАТМАК И н€говит€ калинки,$€кр€тарки, гюв€ндийки....!

    ОСТАВКА! ОСТАВКА! ОСТАВКА!

    78г. КОМУНИЗЪМ СТИГАТ! СТИГАТ!

    БЪЛГАРИЯ НА БЪЛГАРИТЕ С ГЛАВНО "Б"!
  • 50 Болярин

    1 0 Отговор
    България към какво бъдеще очаква да тръгне, като кирО тъпотО и асанчО крадливотО демонстрираха САМО НЕГАТИВИ ОТ УМНОКРАСИВИТЕТА !!!
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Стоян Хлебаров

    0 0 Отговор
    Стоянов е любител на пропагандни селски фантасмагории! Отгледан е в западнало комуистическо семейство! Там младите са целували ръка на големите, а големите са имали пълна власт над младите!И сега,той пропагандира това,за държавна политика! А този,който си го е харесал и издигнал,е негово копие-Президентът Радев! И няма кой да каже на тези изгнили мезозойски протозаври,че светът е на младите,а старите трябва ,или да ги подкрепят,или да се пръждосат от пътя им! ЗАТОВА ЗАЩОТО СТАРИТЕ МНОГО ОБИЧАТ ВЛАСТТА И МЕЧТАЯТ ДА ИЗПОЛЗВАТ МЛАДИТЕ ЗА ВЛАСТОВИТЕ СИ ЦЕЛИ! Като си мислят,че с едно погалване по главата,ще накарат младите да им се подчиняват в стремежът им да връщат историята назад....ЗА ДА ПРОДЪЛЖАТ ДА СЕ ИЗЖИВЯВАТ КАТО МЛАДИ...
  • 53 Стоян Хлебаров

    0 0 Отговор
    Протозаврите Радев и Стоянов Проторозаврите - известни от горния карбон - са малки животни - външно наподобяващи гущери. Те водят сухоземен начин на живот, по-късно се появяват дървесни и водни форми: Изчезнали преди началото на Креда. Много по-разнообразни и многобройни sauropterygii са известни от триаса: те водят земноводен начин на живот - някои от тях отново преминават към живот във вода - достигат своя връх през периодите Юра и Креда. Те включват нотозаври и плезиозаври - морски влечуги с дължина от 0,5 до 10-15 m, с крайници под формата на плавници - вероятно са били способни на яйценосно размножаване. Някои от плезиозаврите имаха сплескано тяло, сравнително къса опашка и малка глава, оборудвана с мощни зъби на изключително дълга шия (до 70 прешлена при някои), други приличаха на крокодили на външен вид
  • 54 Иванов

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Сталин":

    Армията я напълниха с жени тя половината е бременна с кои щесе сражаваме От Шивачка стана горда Кадровачка
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове