21 Август, 2022 15:10 1 539 19

Експерти: Да се търси отговорност от стопаните на пътища при катастрофа

  • богдан милчев-
  • руслан вуцов-
  • катастрофа-
  • отговорност-
  • път

При всеки случай със смърт на пътя трябва да има експертизи как пътят е повлиял за грешка на шофьорите. Само тогава собственикът на пътя ще има страх от наказателна репресия и той по естествен път ще започне да поддържа пътя така, че да не е предпоставка за катастрофи

Експерти: Да се търси отговорност от стопаните на пътища при катастрофа - 1

Прокуратурата да възлага експертизи за състоянието на пътя при всяка катастрофа със смъртен случай. А ако се окаже, че състоянието на пътя е предпоставка за инцидент, да се търси отговорност от стопаните на съоръжението. За това настояват от Института за пътна безопасност.

В "Денят започва" Богдан Милчев от Института за пътна безопасност заяви, че вече има проведени срещи по този въпрос със служебния министър на вътрешните работи Иван Демерджиев и главния прокурор Иван Гешев и че идеята среща разбиране.

"При всеки случай със смърт на пътя трябва да има експертизи как пътят е повлиял за грешка на шофьорите. Само тогава собственикът на пътя ще има страх от наказателна репресия и той по естествен път ще започне да поддържа пътя така, че да не е предпоставка за катастрофи.", заяви Милчев.

В България собствениците на пътищата и улиците в урбанизираните части на страната са общините, а извън тях - Агенция "Пътна инфраструктура".

От Института за пътна безопасност оцениха положително новата инициатива на МВР за линеен контрол на движението. Според Богдан Милчев обаче, служебният вътрешен министър Иван Демерджиев среща вътрешна съпротива в КАТ, която в някои случаи стига до саботаж.

"Политическата нестабилност у нас деморализира пътните полицаи, тъй като има много силно политическо влияние в професионалното ръководство. Ето, Демерджиев вчера обявява акцията за линеен контрол и началниците на двете му най-големи дирекции в "Пътна полиция" излизат в отпуск за 20 дни. Те саботират намеренията му.", смята Милчев.

Според Руслан Вуцов липсва координация между институциите, отговорни за пътната безопасност, а работата на Агенция "Пътна инфраструктура" трябва да е по-прозрачна, за да няма предпоставки за корупция.

"Държавната агенция за безопасност на движението не може да накара Аганция "Пътна инфраструктура" да упражни контрол върху фирмите, поддържащи пътищата и пътната маркировка, да си свършат работата.", изтъкна той.

От Института за пътна безопасност настояват МРРБ да направи публични всички поръчки, които Агенция "Пътна инфраструктура" възлага на фирми за поддръжката на пътищата. Само така, според експертите, ще се постигне самоконтрол на системата за поддръжка на пътищата.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хах

    22 5 Отговор
    Ми главния стройтел на пътища последните 12 години търсете.Сврял се е в Банкя и клепа като мишка в трици.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Сатана Z

    14 0 Отговор
    Не е баш така.Аз плащан данъкът на колата в общината.Те ми взимат парите за да подържат общинските пътища.На кой ги дават ,мен не ме интересува.Така,че ,отговорността трябва да е и на общината,че не упражнява контрол на фирмата подържаща пътната мрежа.Ако не става с добро,може и по трудния начин да компенсираш загубите,стига да не те хванат.

    Z
  • 4 Да ама не

    16 3 Отговор
    И как Гешев ще ги съди като ГЕРБ И ДПС ГИ СТОПАНИСТВАТ!!!
  • 5 Хора разни

    7 7 Отговор
    Този не е никакъв експерт.Пак милиционерски глупости.И какво от това като търсят отговорност това ще оправи ли пътя? Не!
  • 6 обективен

    13 1 Отговор
    Главният строител трябваше от преди 7-8год. да е капитан на футболният отбор на софийският затвор до живот
  • 7 антрашпиц

    14 1 Отговор
    То понеже от всички други търсите отговорност,че вече се опряхте и на това да търсите отговорност от стопаните на пътищата..А отговорност от она дрогирания бо..к дет уби с аудито двете момичета кога ще търсите?
  • 8 чушки

    6 2 Отговор
    Да се търси отговорност от тополите по пътищата.
  • 9 Агата Кристи

    14 0 Отговор
    АБСОЛЮТНО !!!

    И да се заличи термина : "Не съобразена скорост с пътните условия".
    Условията по пътищата винаги трябва да са за нормално каране, а не за слаломи.!!!
  • 10 Аве

    9 1 Отговор
    прав е Богдан, че законите са направени така, да се заобикалят и един вид да минем метър!
  • 11 ТаУмВзе

    9 3 Отговор
    Мутропитека е у Банкя! Аре да видим глупостите Пак на Хранилката.
  • 12 Последствия

    10 2 Отговор
    Мафията управлява държавата!
  • 13 Попов

    9 2 Отговор
    Е то главния стопанин го знаем. Още обикаля с джипката, ама пари не дава, само взима.
  • 14 незнайко

    3 5 Отговор
    Голям смях !!! Да се търси отговорност от стопаните на пътищата затова, че малоумните са катастрофирали !!!

    Коментиран от #17, #18

  • 15 Някой

    4 1 Отговор
    Е, не може за идиотското поведение на джигитите, все някой друг да е виновен. Ако кара със 180, не спазва дистанция, не се съобразява с обстаноеката, пие и се дрогира, пак ли пътя ще му е виновен, когато катастрофира?
  • 16 Българка

    5 1 Отговор
    Тия експерти защо не предложат да се търси отговорност от строителите на некачествените ,бързорушащо се пътища? И защо до сега не бяха така активни. И нас строителството и ремонти на пътища е едно от най-скъпите в Европа, а се строят с евтини нискокачествени материали от нископлатени работници. А рестото се връща за чекмеджетата
  • 17 Българка

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "незнайко":

    А да коментиращ за десетките загинали и пострадали на пътя-убиец край Своге?
  • 18 И какво те учудва

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "незнайко":

    Я виж статистиката, има точно определени места, където се случват масово ПТП-та! Или според теб точно там, всички карат еди как си!
  • 19 България

    1 3 Отговор
    Да намали скоростта,след която е опасно да се шофира от 140на 120 поне,нямаме пътища и хладнокръвие за такива скорости.Има свртовна карта на която Б-я е сред тези,в които е разрешена една от най високите.За да гинем ли?!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове