Last news in Fakti

23 Август, 2022 11:14 1 805 24

Щабът по енергетика твърди, че е заварил пълен хаос

  • кризисен щаб-
  • булгаргаз-
  • росен христов-
  • христо алексиев

Енергийният министър Росен Христов подчерта, че служебното правителство е заварило частично осигурено количество газ за септември и недостатъчно за октомври

Щабът по енергетика твърди, че е заварил пълен хаос - 1
Снимка: БГНЕС

„Вече този Кризисен щаб по енергетиката работи активно около три седмици. Проблемите, които са натрупани, са наистина много. Първоначално беше нужно щабът да се запознае с цялата ситуация, за да можем да вземем конкретни решения. Започнахме да работим първо с интерконектора с Гърция, но е изгубено много време, защото нищо не беше направено. Втората тема бе възстановяването на „Булгаргаз”. Сега трябва да осигурим необходимите количества газ за населението и бизнеса на една поносима цени, защото от октомври няма такива", заяви вицепремиерът по икономическите политики Христо Алексиев.

Целта, по думите му, е да се осигури газ, който да е на поносима цена за потребителите. По думите му в момента е невъзможно да има компенсации за газ, тъй като няма действащо Народно събрание. „Дотогава ние трябва да работим с един параметър на поносима цена”, подчерта той.

Енергийният министър Росен Христов подчерта, че служебното правителство е заварило частично осигурено количество газ за септември и недостатъчно за октомври.

„Булгаргаз“ беше оставена в едно много тежко финансово състояние с дупка от стотици милиони. Дружеството не можеше да се разплаща за газа, дори и когато намерим синьо гориво. До момента са акумулирани редица проблеми. Заварихме един пълен хаос, заварихме и длъжници на „Булгаргаз” като „Топлофикация София”. Очаква се задълженията ѝ да растат с над 300 млн. на месец.

„Компенсации за газ не са предвидени в бюджета, за тока са предвидени, но без да са направени разчети за средствата, поради което в спешен порядък хвърлихме огромни усилия да намерим средствата и да започнем изплащането на компенсациите за тока“, заяви още Росен Христов.

„Ние работихме в пълен хаос, опитвайки се да разрешем кризисни проблеми. За щастие успяхме да нормализираме някои от нещата. Количествата газ за септември са осигурени, както и по-голямата част за октомври”.

Христов подчерта, че газ на каквато и да е цена има в изобилие, но на България ѝ трябва такава на нормална цена.

В „Топлофикация София” се създава работна група от финансови и технически експерти за пълно преструктуриране на предприятието и намиране на инвестиции за преоборудването му, обясни Христов.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Браво !

    15 15 Отговор
    Ама те какво са очаквали? Най добре е да питат румчо, защо си ги избра! Сега очакваме още по голям хаос!

    Коментиран от #12

  • 2 Хаха

    17 16 Отговор
    По корупирано и некадърно правителство България никога не е имало.Дори Бойко бандита имаше малко срам щот все пак ходеше на избори.Тия грабят и бягат.Радев трети мандат няма сега се е паднало да осигури и внуците.
  • 3 Щабът

    25 15 Отговор
    е боклук и е сформиран на Порто Елеа от Митрофанова. Тези са национални предатели. Съд и затвор!

    Коментиран от #8

  • 4 Нарко зеленски

    14 9 Отговор
    Хаос е меко казано за това което се случи на територията
  • 5 Оди пеша бе

    23 5 Отговор
    Стига сте мрънкали нали шяхте да работите деноношно само оправдания и нищо ..
  • 6 Плевенски

    5 0 Отговор
    То и диаманти има в изобилие... Защо ли е така ?
  • 7 гражданин

    20 6 Отговор
    Понеделник ще ви изметем, фатмаци лъжливи!

    Коментиран от #13

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 НЯКОЙ

    17 1 Отговор
    Леваци, една свястна лъжа не можаха да измислят и вкарват държавата в тотална криза! Не знам има ли раздел в Конституцията как се третират националните предатели?
  • 10 Което

    9 1 Отговор
    е пълна лъжа !
  • 11 Свобода от руZкия нашественик!

    11 2 Отговор
    Замълчете за миг... Така, а сега чувате ли? Чувате ли силното, оглушително мълчание на евроатлантическия исполин Бойко Борисов? Чувате ли как от ГЕРБ и ДПС се противопоставят на пРезидента и инвазията на Путлер чрез Газпром ? Чувате ли ?
  • 12 Бай градски

    12 1 Отговор

    До коментар #1 от "Браво !":

    Явно този енергиен министър не може да се справи с ситуацията и сега щ ни продъни ушите, колко голям хаос е наследил!!
  • 13 селянин

    4 5 Отговор

    До коментар #7 от "гражданин":

    Ще изметете на баба ви прашките комуне!!
  • 14 ЧИЧО СТАМАТ ШУМОВ

    10 2 Отговор
    Вече ми писна от този газ.Не разбрахте ли ,че цяла България стана заложник на София по отношение на природният газ.Визирам топлофикация София която има колосални задължения към Булгаргаз.Никъде няма в ЕС подобни икономически отношения между две фирми.Ако примерно Топлофикацията получаваше газ от частна фирма щеше да е фалирала отдавна.Най големите доходи на работещите са в София и най ниската безработица е там и пак масрафа за топлото на софиянци трябва да го плаща цяла БЪЛГАРИЯ.
  • 15 Тези

    13 1 Отговор
    другари освен да критикуват друго нищо не правят ! А за Теменугината тарта - ни звук , потъна милион и половина , но това не ги вълнува !
  • 16 София не плаща, а иска все по-скъп газ

    5 0 Отговор
    Софиянци да си плащат цената на парното, както всички останали. Дори по американски тарифи за ВПГ разбираме, че са готови да плащат. Да им вдигнат цените 5 пъти и готово. Марта Еванджелистата ще подкрепи предложението. Нали това да европейските борсови цени в крайна сметка.
  • 17 Цуца

    6 2 Отговор
    Хаосът на този щаб е в главите им! Като ония от НОЩ дето пошашавиха хората с тоталната си некомпетентност!
  • 18 Чухме истински енергийни специалисти

    8 2 Отговор
    Пълни лъжи! Умишлен хаос създава служебното правителство!
  • 19 Айде

    6 4 Отговор
    Христов, за Топлофикация София питай учителката Фандъкова, тя знае! За газа питай, който и да е на улицата! Всеки е по-кадърен от теб и знае, че не е морално да се ползва газ от убиеца путин! След него руският газ ще бъде на безценица!
  • 20 Вдигнете сметките

    5 0 Отговор
    Топлофикация София следва да възстанови поне разходите си за газ през сметките към своите клиенти. Не може за едни български граждани, в частност софиянци енергиен комунизъм, а за други български граждани европейски борсови цени. Нарушават се основни принципи в конституцията. Още повече разбираме, че софиянци са готови да посрещнат каквито и да е цени на парното, стига да не е с гориво на Путин. Какъв е проблемът тогава. Вдигайте сметките и да идват танковете, пардон танкерите от другата страна на света.
  • 21 БЪЛГАРЧЕ

    3 2 Отговор
    Без никакви притеснения гласувах за втори мандат на Радев.Сега искрено съжалявам за действията си и имам усещането че Радев има договорка с Борисов.
  • 22 Реалист

    4 1 Отговор
    Тоя щаб сам създава хаос. Да намерят пътната карта от Герб и хаоса ще стане тогава.
  • 23 Славчо Владимиров

    0 2 Отговор
    Тия хубавци - РЕВЛЬОВЦИ и струва ми се СЪБОТЬОРИ, Радев да ги хвърля във фандромата и на боклука. Докога ще всяват паника сред хората с тоя газ? На всички, които разбират и не разбират тази материя, им стана пределно ясно : ТАКАВА КРИЗА НЕ Съществува!!! То газ нямаше да има - май, юни, юли, август, и че ЧИРЕН ще остане празен и нищо такова не се случва. Престанете или си кажете, но високо, на глас : ИСКАМЕ ГАЗПРОМ, ИСКАМЕ - ПУТИН.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове