Last news in Fakti

25 Август, 2022 06:46 2 055 25

Мариана Тошева: Проучваме нагласите на украинските бежанци

  • мариана тошева-
  • бежанци-
  • украйна

По последни данни украинските бежанци, които са подали молба за временна закрила, са 130 594 души. От тях на територията на страната все още са 91 903

„За уязвимите групи има дефиниция в Закона за бежанците и убежището. Тя включва бременни жени, лица с хронични заболявания, възрастни хора, самотни майки – това са хората, които нямат възможност да започнат работа и сами да осигуряват прехраната си. Именно за тези хора България поема ангажимента в дългосрочен план до края на временната закрила (за момента тя е 24 февруари 2023 година) да продължи да предоставя подслон и изхранване.“ Това каза в студиото на Euronews Bulgaria Мариана Тошева, председател на Държавната агенция за бежанците, като пояснение относно решението, че от септември България ще се грижи само за бежанците от „уязвими групи“.

Ето какво още каза тя:

По последни данни украинските бежанци, които са подали молба за временна закрила, са 130 594 души. От тях на територията на страната все още са 91 903. По втората фаза на хуманитарната програма за подпомагане на украинските бежанци, към момента ние полагаме грижи за 24 479. Те не работят, това са основно майки с деца, а децата са близо 40% от бройките, за които говорим. Официално, с трудови договори, работят 6 хиляди души, регистрирани в НАП.

Една голяма част са ангажирани в туризма и услугите, свързани с туризма. Това е и едно от притесненията – когато летният сезон приключи, има известен луфт до зимния сезон и може би част от тези хора ще останат без работа. Има и хора с висше образование, които успяха да намерят реализация в частни фирми. Хората, които желаеха да работят, бързо се ориентираха и започнаха курсове по български език и доста бързо навлизат. Ако за един сирийски бежанец са необходими поне три месеца за ниво А1, то хората от Украйна минават това ниво за две-три седмици.

До края на предишната учебна година не повече от 500 деца се включиха в образователния процес. Тенденцията тогава беше повечето деца да си довършат годината по украинската програма. Около 60 хиляди украински деца са в училищна възраст, има осигурени места. Очакваме бройката на украинските деца в българските училища да се повиши през новата учебна година, въпреки че има нагласи някои да се върнат у дома.

Прави се проучване на нагласите – кои от тези 25 хиляди, които са настанени във ведомствени бази, биха останали, децата им да започнат училище, за да могат, ако се налага, да бъдат преместени на подходящо място.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    75 3 Отговор
    Нещо така за Българите, бедни и болни не се проучва? Нормален Геноцид си бичи!
  • 2 Кякво

    57 2 Отговор
    има да проучвате, лятото свършва, купувайте им ски !
  • 3 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    60 2 Отговор
    И колко милиона струва "проучването"?
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    58 3 Отговор
    БЕЖАНЕЦ е бягащия В СЪСЕДНА ДЪРЖАВА ‼️‼️‼️
    А тези Мерцесесите и Лексусите какво искат да работят ‼️‼️‼️
    Абе защо няма всин с Голф III или с Астричка ‼️‼️‼️‼️‼️

    Коментиран от #6

  • 6 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    6 0 Отговор

    До коментар #5 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    ЕДИН
    / изв./
  • 7 хора без работа

    35 2 Отговор
    изглежда им е твърде скучно
  • 8 Пантагрюел

    50 3 Отговор
    Чакам очилатият гризач Кулеба да поиска от България детска болница за техните бежанци,та и ние да имаме някаква полза от тях.
    Несъмнено ще се задействат веднага,но сега се правят на бити мечки
  • 9 Дрън дрън та пляс

    45 3 Отговор
    Още ли плащаме на курортистите

    Коментиран от #23

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Телевизия Бобов дол

    53 3 Отговор
    Немога да разбера политиката на една страна която неиска да се погрижи за собственото си население превръщайки го в бежанци а в същото време си провежда футболни първенства . Хора които трябва да са на фронта и да защитават страната и сънародниците си тъпчат пи терена или висят пи трибуните - пир по време на чума @
  • 12 иваило

    39 3 Отговор
    Стотици Българи са под прага на бедноста ,заради болест или трайно безработни ,а за тези ще проучват нагласите ,от месеци украйнци пазаруват с ваучери получени от държавата а за нашите сънародници какво ?а и с цялата си наглост спират с коли по 50к и нагоре
  • 13 зелен петел

    31 3 Отговор
    Проучваме "Майбах"-ите на украинците.
  • 14 яааааа

    42 3 Отговор
    Аре стига сте ги обгрижвали бе, в Дания има давата по 7 евро на ден и да се оправят. Ние най-бедните, все за чуждите се грижим. Що не проучите нагласата на пенсионерите, на работещите бедни! Аман от лицемерие на най-високо ниво. Да си ходят тия украинци, имаме си достатъчно грижи! Да позная ли - за тях ще има безплатно парно, въпреки че ги мързи да работят, за нас - петорни сметки и всеки да се оправя сам. Ето това е пълен абсурд.
  • 15 Анна

    20 4 Отговор
    Само тези, които останаха в България са истински бежанци. Другите са тиферичаджии, дето дойдоха на море в 5 звездни хотели правейки се на бежанци. На истинските бежанци трябва да помогнем, защото голяма част от тях са си наши, с българска кръв. За другите мнението ми е точно на другия полюс, но ще запазя благоприличие!

    Коментиран от #17

  • 16 Вививан

    32 1 Отговор
    Айде разкарайте ги тия кърлежи. Имаме си от нашите достътчно на брой.
  • 17 123

    24 3 Отговор

    До коментар #15 от "Анна":

    Точно така, да останат само бесарабските българи - те са си наши и трябва да им се помогне.
  • 18 един от многото

    24 1 Отговор
    Никакви нагласи , чемадан , вакзал , Киев! Това е за тази кръстоска между търтей и кърлеж!
  • 19 Гай Турий

    25 2 Отговор
    Или започват работа и се интегрират,като си плащат сами издръжката, или кръгом и в окраина. Омръзнаха ни с тая хибридна завера, уж Русия била агресор, а Киев са божи кравички и тия стават жертви?!! Истината е, че киевската хунта сама си докара белята като ровеше мира с рогата си 30 години, като се подчини да бъде физическият изпълнител на американската агресия срещу РФ.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Азз

    23 2 Отговор
    Какво има да ги проучвате - 90 % са дезертьори със коли за милиони.Върнете ги на зеления клоун,да се бият за него като са толкова големи патриоти.
  • 22 Реалност

    17 3 Отговор
    Мариана Тошева: След като проучихме нагласите на украинските бежанци решихме октомври месец да ги преместим от петзвездните хотели по Черноморието в петзвездни хотели в Банско.
  • 23 Плащаме

    8 1 Отговор

    До коментар #9 от "Дрън дрън та пляс":

    и сега. Настанени са в държавни и ведомствени почивни бази, а пък българските служители, които не могат да ги ползват си плащат на общо основание където намерят свободни легла
  • 24 НЯМА КЪДЕ ДА СЕ СКРИЕШ БЕ КРАДЕЦ

    0 0 Отговор
    СЛУЖБИТЕ ВЕЧЕ СА ТЕ ДАТИРАЛИ ! А НАШИТЕ - НЯМАТ НИЩО ПРОТИВ !
  • 25 НЕ САМО НАШЕТО ПАРНО ЩЕ СИ ПЛАЩАМЕ НО И

    0 0 Отговор
    ПАРНОТО И ТОКА И ВСИЧКО НА УКРАИНЦИТЕ , КАКТО И НА БОЙКО И ХУНТАТА МУ , И КИРО И ХУНТАТА МУ И КУРНЕЛА И ХУНТАТА И И ДОГАН И ХУНТАТА МУ И НА ХРИСТО И АТАНАС И ХУНТАТА ИМ ....... И НИКОЙ НЕ ВИ ПИТА ИМАТЕ ЛИ ПАРНО И ТОК ИЛИ НЕ - ПАК ЩЕ ПЛАЩАТЕ , ТОВА Е !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове