Last news in Fakti

25 Август, 2022 11:09 875 16

Пеканов: Ще трябва да използваме въглищата до постигане на Зелената сделка

  • атанас пеканов-
  • национален план за възстановяване и устойчивост-
  • зелена сделка

В краткосрочен план Европа е зависима от Русия и трудно може да изкара без руския газ, коментира той

Пеканов: Ще трябва да използваме въглищата до постигане на Зелената сделка - 1
Снимка: БГНЕС

До края на годината трябва да бъде направена законодателна промяна, която да даде дефиницията за енергийна бедност. Това заяви в интервю за БНР вицепремиерът Атанас Пеканов, който отговаря за управлението на европейските фондове и придвижването на Плана за възстановяване и устойчивост.

"Много важна тема е темата за енергийната дейност. От години експертите по цял свят спорят. При нас е особено важно, защото изключително много хора спадат в тази категория и е много важно това да се случи, за да забравим тези компенсации на калпак. Трябва да имаме възможност да таргетираме тези помощи. Чрез дефиницията ще решим на кого да се помогне и на кого няма да се помогне."

България е страната с най-много енергийно бедни в Европа, допълни вицепремиерът.

"Тук ще трябва да сме, и с оглед на общественото напрежение, възможно по-щедри и критериите да обхващат повече хора."

По темата за Зелената сделка и енергийния преход Атанас Пеканов подчерта:

"По отношение на въглищата ще трябва да се борим може би за преосмисляне. Миналата година европейският подход беше – използвайте газа за транзитно гориво, за да преминете от въглища към нещо малко по-чисто, след което да преминете към ВЕИ. Сега ще трябва да обърнем логиката. Ще трябва да използваме националния ресурс – въглищата, в периода докато постигнем Зелената сделка. Дългосрочно не можем да се откажем от зелената сделка – тя ще ни даде тази независимост. Слънцето, вятърът са наши ресурси. Те не се контролират от геополитическите конфликти."

Проектът, свързан с МВР, ни спъваше да изпратим т.нар. фактура, припомни вицепремиерът относно очакваното първо плащане по Плана за възстановяване.

"Ако проектът на МВР се реализира успешно, очакваме парите през есента – 1,3 милиарда евро."

По първото плащане голяма част от индикаторите са успешно покрити, уточни Пеканов.

Относно втория транш по Плана за възстановяване Атанас Пеканов заяви, че срокът да се изготви законодателството е до декември.

"Това е спешно, парламентът ще има два месеца, в които трябва да приеме тези закони. България е поела ангажименти. Трябва да спрем да отлагаме пред Европа. В момента има приета само 1 от 22 (мерки – бел. ред.), има входирани четири, по другите се работи."

Пеканов коментира, че по някои теми работата се движи доста добре. Като пример за това той даде правосъдното министерство, нарече "по-проблемна" ситуацията в Министерството на енергетиката, защото там тематиката е "по-щекотлива", а ведомството се занимава с непосредствените кризи.

Според вицепремиера в страната има много проблеми, някои от които са натрупани през годините, а други – насъбрани в последните месеци.

"И наша отговорност като служебен кабинет е да не ги премълчаваме. Доста е грешно впечатлението, че служебният кабинет трябва да организира само изборите."

Според Пеканов в гласуваните европейски санкции срещу Русия са оставени "вратички", една от които използваме и ние – дерогацията за петрола, като резултатът е, че в момента "всяка страна се опитва да се спаси сама".

"В Гърция - рекордни, милиардни печалби на танкерите, които превозват руския петрол, тъй като руските танкери не могат да го правят. Германия и Австрия продължават да внасят руски газ. Такава е ситуацията, такава е реалността. Не бих казал, че каквито и да било търговски взаимоотношения с Русия са антиевропейски. Напротив, за съжаление, виждаме, че другите страни го правят. В краткосрочен план Европа е зависима от Русия и трудно може да изкара без руския газ."

За очакваните трудни преговори с "Газпром" Атанас Пеканов каза още, че "доста ескалираха отношенията ни с Русия след изгонването на дипломатите".


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Вова император на Третия Рим

    14 0 Отговор
    Без Русия, България направо ще замине в отвъдния преход.
  • 3 ТаУмВзе

    13 0 Отговор
    До зеленката сделка бичи Въглища! Тия са Яко изоглавени. Тая уж сделка Никога няма да се случи!
  • 4 Путин

    16 0 Отговор
    Скоро ще клекнете, още малко и ще се кланяте на червеното килимче в кремъл.
  • 5 Червенский

    14 0 Отговор
    Каква зелена сделка бе и д и о т??Свърши се вече със всякакви зелени (ски) истерии! Швабите кадят въглища и се връшат в каменната ера..
  • 6 Трета

    9 2 Отговор
    шумкарска генерация на хранилка !
  • 7 ПЕКАНОВ , МНОГО СИ ПЕЧЕН ТА ЧАК

    5 1 Отговор
    ПРЕПЕЧЕН ! ЗА НИЩО НЕ СТАВАШ - ЗАТОВА И СИ ТАМ В ТАЯ КИРЛИВА ПАРТИЯ ! !
  • 8 След Зелената

    9 0 Отговор
    Ко прайм. Ще ви сечем с браТчедите горичките около хасиендите в полите на Витоша и на Морето. Изобщо кой прие тъПнята Зелена Сделка, и защо? И срещу какво. Да лаПнете 30 сребърника-миЛиарда. Същото и с еврото. А после, тея пари вашите фирми ще ги иЗпоскат, и народа да го, какво беше? Поне кажете какви условия ни поСтавя План Възстановяване и прием на Еврото.
  • 9 Дааа

    10 0 Отговор
    Точно така,
    сега спрете да изнасяте ток,дърва и въглища,
    защото ставате крадци.
    Спрете всички концесии на природни ресурси,ако ви е грижа за България
    и върнете хората по местата където са си жители.
    Спрете да се подчинявате на чужди служби,те се отнасят с нас като с победени в студената война..
  • 10 Някой

    6 0 Отговор
    Хехе, това значи за доста дълги десетилетия напред. Щото, зелената сделка е небъдна. Не е ясно как ще я карате само на перки и соларки. Като се мръкне - всичко угасва.
    :)

    Признавате си безсилието, поне. Скоро и от еврозелските държави ще започнат същите заключения.
  • 11 Тъжно

    2 0 Отговор
    Да си гледа работата.
  • 12 ГЕРБ

    3 0 Отговор
    ли ни вкараха в "Обща европейска енергийна сигурност"? Дори не можахме като Полша да уговорим по-дълъг срок за ТЕЦ-овете. А ТЕЦ 3 на кой стана собственост. А парите взети за обновяването на ТЕЦ-овете, от всеки един данъкоплатец. А затриваНето на Белене, ЮП, Бургас Александрополус-евтини ток, газ, нефт. И то без пукнат лев да дадем 51% български, останалите чрез продажбата. А сега да сметнем как щяхме да броим пачките от транзите, борсови цени на ток и газ, и за колко кратко време щяха да се изплатят проектите. Сега Ердоган брои пачкиТе.,че и терминали построи, резервирани с месеци напред. ЕГати и нищоПравещите политиЦи, егати и всичко, съсипахТе България.
  • 13 Помак

    3 0 Отговор
    ...еи брат, пеканоф, цяла седмица ланкаш по радиа и тиливизии ...други не останаха ли ..... само си увиличаате заплатите ...бес да са усетим вече зимате от 30 до 100 000 лева на месец...наглеци ..пу
  • 14 съмнявам се

    3 0 Отговор
    "Слънцето, вятърът са наши ресурси. Те не се контролират от геополитическите конфликти." Не виждам да сме производител нито на едното! В Китай могат да го кажат, но ние ще сме зависими.
  • 15 Геша

    2 0 Отговор
    И.иот!
  • 16 Бай Лисан

    0 0 Отговор
    Ясно, поради известни причини за Пекания няма да има газова камера, а народа ще използва дърва и въглища, когато му дойде времето.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове