Last news in Fakti

3 Септември, 2022 17:30 1 171 33

Надежда Йорданова: В ДБ разглеждаме кризите като възможности

  • надежда йорданова-
  • дб-
  • кризи

Като пример за недобре изпълнение антикризисно решение тя даде подпомагането на собствениците на частни автомобили заради високите цени на горивата

Надежда Йорданова: В ДБ разглеждаме кризите като възможности - 1
Снимка: БГНЕС

“Демократична България” влиза в предизборната кампания с темите, които произтичат от ценностите на хората, които представлява, а също така с ясното съзнание как проблемите да бъдат решени. Това заяви бившият правосъден министър Надежда Йорданова в предаването “Седмицата” на радио “Дарик”.

Освен върховенството на правото, нови ключови теми пред бъдещето на България са геополитическата ориентация, енергийната независимост, както и подобряването на икономическата среда и създаването на условия за по-силна частна инициатива и икономически растеж.

„Трябва да постигнем повече конкуренция, повече икономическа свобода, както и повече гаранция за бизнеса и стопанската инициативност на хората. Не бива страната ни да бъде оттласната на изток и към повече авторитаризъм“, коментира Йорданова, която оглавява две листи на “Демократична България” - в столичния 23- МИР и в Русе.

Според нея хората трябва и бизнесите да са спокойни и да приемат кризите като възможности, защото от “Демократична България” имат много ясен план как да бъдат подпомогнати. “Наистина има нужда от подкрепа, така че нито един човек или бизнес да не остане извън борда в тази буря от кризи. Това става чрез целенасочена и конкретна подкрепа, а не чрез раздаване на пари на принципа на хеликоптер“, каза тя.

Като пример за недобре изпълнение антикризисно решение тя даде подпомагането на собствениците на частни автомобили заради високите цени на горивата. „Човекът, който наистина не може да си зареди резервоара и не може да си позволи да отиде да се погрижи за градината, сравнен с човека със скъп западен автомобил получават една и съща подкрепа. А това не е добро решение, защото захранва инфлацията и трябва да бъде променено“, коментира тя.

Надежда Йорданова изрази съжаление, че не е достигнало парламентарното време, за да може да се приключи работата по дефинирането на енергийната бедност. „Следващият парламент трябва, наред с мерките за ограничаването на инфлацията, да се захване и с това“, каза Йорданова.

За нея в бизнес средата има две големи групи проблеми. „От една страна бюрокрацията на администрацията, която се изразява в тежки регулаторни режими, бавна и непрозрачна, което е прозорец към корупция или друго издевателство от страна на администрацията“. Според Йорданова това се бори с повече дигитализация и с реформа на администрацията, защото процесите трябва да бъдат бързи, ясни и прозрачни. „От друга страна стои защитата на собствеността от зловредни влияния. Освен това хората да могат по-бързо да решават своите търговски спорове, да има прокуратура, която да не може да бъде използвана като бухалка спрямо даден бизнес”, добави тя.

Според Йорданова в момента най-голямата заплаха пред България са проядените от корупция и нереформирани институции – както от гледна точка на външната сигурност, така и на вътрешната. „Затова ние от Демократична България работим за чисти от корупция и за устойчиво реформирани институции“, каза тя.

Надежда Йорданова заяви, че за провеждането реформите и да бъдат устойчиви се изисква политическа воля, но и време. „Нереформираните системи се съпротивляват отвътре. Затова трябва да сме готови за това и да работим да преодоляваме това съпротивление без да се отказваме и да търсим и още по-добри решения. А това трябва да се случи във всички системи, които отговарят за сигурността и вътрешния ред“, добави тя.

Бившият правосъден министър беше категорична, че трябва да се направи ревизия за установяване на корупционни схеми, но от компетентните институции и по законен начин. Според нея не е работа на Народното събрание да раздава справедливост.

„В следващия парламент трябва да довършим започнатото и действително да направим ефективно законодателство, което да даде устойчиви институции и добри законодателни инструменти за разследващите. Трябва да се направи анализ за това кои са най-големите корупционни язви и ако те не са покрити със законова давност, да им се търси отговорност. Не трябва да се ограничаваме в политически мандати или друг изкуствен времеви период“, каза тя.

Тя изтъкна, че за краткото време, което имаше последното правителство, “Демократична България” постигна успехи, които ще дадат своето отражение за в бъдеще. Дадена беше повече самостоятелност на европейските делегирани прокурори, за да могат да си свършат по-добре работата, тъй като българските граждани имат нужда от справедливост за милионите откраднати от европейските средства. Йорданова открои закриването на специализираното правосъдие - тази „изкривена част от съдебната система, която пречеше да се прилага един закон за всички и създаваше бухалка на властта.“ Тя изтъкна и новата наредба за изискванията за придобиването на висше образование по право, което е насочено към бъдещето на страната.

В коментар за главния прокурор Надежда Йорданова раздели проблема на структурен и личностен. От една страна, според нея, в България е невъзможно да се ревизира на практика отговорността на главния прокурор щом той пристъпи закона или когато урони престижа на съдебната власт. Тя припомни и процедурата за отстраняването му във Висшия съдебен процес. „Процедурата, която проведох мисля, че показа ясно това“, допълни тя.

Според нея Иван Гешев не става за главен прокурор. “Той няма нито професионалните, нито нравствени качества да стои на върха на тази пирамида. Защото към настоящия момент българската прокуратура представлява пирамида, на чийто връх стои главният прокурор.Това не може да бъде така и това е проблем, който трябва да решим“, коментира Йорданова.

На въпроса как са структурирани листите на “Демократична България” за предстоящите избори, Надежда Йорданова разказа, че са си поставили за цел да търсят максимална подкрепа за своите приоритети. Също така е увеличено местното представителство в листите и присъствието на жени в политиката, защото според тях по-широкото представителство на жените води до по-добър дебат, по-добри и по-устойчиви решения за хората.

Йорданова призова 18-годишните да гласуват за “Демократична България”, защото така ще гласуват за своето бъдеще, за една модерна България, която е в дигиталния 21-ви век. „Осемнайсет годишните знаят какво е добро за страната ни и съм убедена, че ще подкрепят една по-модерна, дигитална и чисто от корупция България“, допълни тя.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хммм

    6 32 Отговор
    Браво на ДБ! Само ДБ!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Я Я Я Я ДА

    21 0 Отговор
    КОГА НИНОВА ЩЕ ВЛЕЗЕ В ЗАТВОРА - СКОРО ЛИ ЩЕ Е ..............................................................
  • 5 Половината от населението

    18 0 Отговор
    работи в строителството, другата половина - в политиката. Е как ще просперира тая държава?

    Коментиран от #16, #19

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Мури

    10 18 Отговор
    Не ни трябва ДБ, БСП, ГЕРБ, ПП и всички останали. Далече от управлението.
    Последрн шанс за Възраждане и ако се издъни партии не ни трябват.

    Коментиран от #12, #24

  • 8 старецът и реката

    25 5 Отговор
    Знам, знам, вие от ДБ никога не испускате и най-малката ВЪЗМОЖНОСТ да напълните джобчетата и най-вече от кризата на народа!

    Коментиран от #11, #13

  • 9 тъп рублофил 😂😂😂

    6 1 Отговор

    До коментар #3 от "А бе":

    Някой рузки княз.
  • 10 Демократична българия

    26 5 Отговор
    Била имала план за излизане от кризата
    Всъщност този план е за това как да се прилепнат от отново към властта
    Този път няма да ги огрее

    Коментиран от #20

  • 11 старецът и реката

    5 0 Отговор

    До коментар #8 от "старецът и реката":

    С извинение ,,иЗпуска".
  • 12 тъпанарин

    13 6 Отговор

    До коментар #7 от "Мури":

    Израждане в канала.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 1111

    21 3 Отговор
    Заучени фрази от едни празноглавци!
  • 15 Козяк

    14 2 Отговор

    До коментар #3 от "А бе":

    Е символ на американската колониална администрация нещо като когато се каже белият дом се разбира американското правителство
  • 16 А третата

    10 0 Отговор

    До коментар #5 от "Половината от населението":

    Половина е безработна
  • 17 Оракул

    17 3 Отговор
    Разбира се,че лелката с измитата и незапомняща се физиономия ще разглежда кризите,които те предизвикаха,като възможност,за тяхните личностни възможности,но кубратска лелке,вашите пет минути слава минаха,безвъзвратно.Сега може само да си спомняте за тях,от тук нататък ще има:имаше едно време...
  • 18 Красимир Петров

    23 5 Отговор
    Дай България са ми най-противната партия9567

    Коментиран от #28

  • 19 Гост

    7 0 Отговор

    До коментар #5 от "Половината от населението":

    Колега,забравяш за охранителите на нищото!
  • 20 шопо

    11 1 Отговор

    До коментар #10 от "Демократична българия":

    Я ги знам, они сакат да лапат от бюджето !
  • 21 Тая е супер

    11 2 Отговор
    опитна дудукчийка. Ум да ви зайде.
  • 22 Плюш

    7 2 Отговор
    Питай те тия от Да България искат ли да дупчат Добруджа за шистов газ да или не?
  • 23 Павел пенев

    10 1 Отговор
    Проста демократична фльорца.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Прав

    12 1 Отговор
    Абсолютно, разглеждате ги като прекрасна възможност да спечелите. Риба се лови в мътни води. Създадохте криза с газа, като не платихте както го направиха Германия, Австрия, Унгария, Гърция и..и спечелихте няколко стотин милиона от комисионни на препродаден руски газ за сметка на народа. Да всяка криза е още една възможност за вас.
  • 26 Агата Кристи

    10 1 Отговор
    Вече НАГЛОСТТА и БЕЗОЧИЕТО
    станаха ПРОФЕСИЯ...
  • 27 не искам Надежда за депутат

    6 1 Отговор
    Тази женица като я гледах колко е неподготвена с бавна реакция на заседанията на висшия съдебен съвет колкото и да симпатизирам на тази партия не.Надежда има чаровна усмивка но под прическата няма никой а сега ни трябват хора с опит визия и идеи не само работили като усвоители на грантове от НПО.Дори само това че не успяха в два парламента да махнат Гешев е достатъчно.Накратко търсете други лица Ицо пенсията Наско и тази не стават
  • 28 Агата Кристи

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "Красимир Петров":

    БЪРКАШ, има една друга от която се РОЯТ ...
  • 29 Надежда

    3 0 Отговор
    Аз се надявам и надеждата умира последно
  • 30 Нагло корумпе

    2 1 Отговор
    И ти се качваш в джипове на мафиози, и ти говориш за бухалки.корупция, мафия,
  • 31 БСП най крадливата партия

    3 0 Отговор
    Как спести за 6месеца 100 хиляди лв в в годината на тежка криза, а обясни на пенсионерите.
  • 32 Ша повърна

    3 2 Отговор
    МУТРА.
  • 33 Петър

    1 0 Отговор
    В ДБ разглеждат кризите като възможности да се облагодетелстват, те друга цел нямат така или иначе.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове