Last news in Fakti

5 Септември, 2022 10:55 7 060 51

Служители губят стотици хиляди левове от заплата в плик

  • служители-
  • заплати-
  • плик-
  • укриване-
  • доходи

НАП, институции и браншови организации се обединиха в справянето с риска от укриване на доходите

Служители губят стотици хиляди левове от заплата в плик - 1

Работници с по-ниско образование най-често се съгласяват на пари в плик, а работодателите, които плащат заплатите на своите служители „под масата“ са микро, малки и по-рядко средни и големи предприятия. Това стана ясно по време на кръгла маса на тема „Заплата в плик“ , организирана от Национална агенция за приходите.

Във форума взеха участие Министерство на финансите, Министерство на труда и социалната политика, НОИ, Главна инспекция по труда (ГИТ), изследователите по поведенческа икономика - д-р Ян Шмитц от университет Радбуд, Нидерландия и д-р Филип Дьоренберг, Център за Европейски икономически изследвания, Германия, Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ), представители на работодателски и синдикални организации, счетоводители и експерти.

Всички присъстващи в кръглата маса се обединиха около мнението, че най-ефективният подход за справянето с риска от укриване на доходите е информирането на обществото за това какви са загубите и негативите от недекларирания труд за всички заинтересовани страни, както и ползите от спазването на закона.

Изпълнителният директор на АИКБ Добрин Иванов изброи повече от 50 мерки за ограничаване и превенция на недекларираната заетост. Сред тях са законодателни промени, регулярни междуведомствени срещи за обмяна на добри практики, обучения на инспектори от НАП и ГИТ и др.

Заместник-министърът на финансите Александър Свраков изрази очакването си, че ако всеки от представителите на бизнеса, администрацията, синдикатите споделят своето мнение и дадат предложения, това ще доведе до успешното справяне с проблема.

Инспектори от Национална агенция за приходите и ГИТ са проверили общо 516 дружества за наличието на трудови договори на служителите и спазване на данъчно-осигурителното законодателство, стана ясно още по време на кръглата маса. Работодателите, посетени от проверяващите, са определени като рискови, след подадени сигнали срещу тях и наблюдения на контролните органи заради съмнения, че в тях са наети работници без договор. Често в такива предприятия служителите са сключили 4-часов трудово договор, а работят 8 ч. или са осигурени върху минимална работна заплата, а в действителност получават двойно повече.

По думите на Екатерина Асенова, изпълнителен директор на ГИТ, заплатата в плик затваря бъдещето не само на отделния човек, а и на много важни сфери и социални системи и съответно на цялото ни общество.

„Работник, който получава 1500 лв., но работодателят му го осигурява на минималната работна заплата, в дългогодишен аспект ще изгуби близо 109 000 лв.“, каза Антония Иванова, директор на дирекция „Комуникации“ в НАП, като демонстрира пред участниците в кръглата маса възможностите на калкулатора на загубите в сайта: www.zaplatavplik.bg.

„Въпреки че най-големи загуби от заплатите в плик търпят служителите, това явление нанася сериозни щети и на работодателите. Те могат да получат сериозни глоби, наказателни лихви, лишаване от право да участват в обществени поръчки, дори и да носят наказателна отговорност, като в същото време рискуват имиджа си сред партньори, клиенти, доставчици“, коментира Калин Атанасов, държавен експерт в дирекция „Управление на риска“.

Целият запис на кръглата маса „Заплата в плик“ може да видите в YouTube канала на НАП.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Налудник

    70 2 Отговор
    Да не би да се пробвате срещу сивата икономика?!? Изгубена кауза е при таз корупция. Отделно, че българският робовладелец е най-алчното същество на тая планета.

    Коментиран от #39

  • 3 Мазни лъжи

    93 19 Отговор
    Служителите нищо не губят от заплатата в плик. Губят само пиявиците от нап и другите хрантутници на сигурна държавна хранилка.

    Коментиран от #12

  • 4 Лош материал

    33 7 Отговор
    Материала е ЛОШ ! Каква изненада... а за работодателите,да не говорим
  • 5 Смях

    35 12 Отговор
    Да бее точно служителите губят 🤣 Клоуни български сте... пазарувам само чужди стоки в немски и тн магазини и само в гърция харча за почивка. от мен ще получите едно дръвце
  • 6 САНДОКАН

    55 3 Отговор
    ЛЪЖИ,ЛЪЖИ И САМО ЛЪЖИ. ДАЖЕ И В ПАРЛАМЕНТА СИ ПЛАЩАТ В ПЛИКОВЕ.

    Коментиран от #26, #44

  • 7 ОБЕКТИВНИЯ

    27 22 Отговор
    ВСИЧКО СЕ ЗНАЕ ОТДАВНА, НО СЕ ПРАВЯТ НА" ЛУДИ" НЯМА КОНТРОЛ И ГЛОБИТЕ СА НИЩОЖНИ. ЗАПЛАТИТЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРЕВЕЖДАТ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ПО СМЕТКА!
    ТАКА НЯМА ДА ИМА ПАРИ В ПЛИК.
  • 8 питам се

    27 10 Отговор
    А колко загуби целокупна България от 6 месечното екпериментално управление на Хар вар ди те?
    Къде са мостовете под тунелите ?
    Защо не мога да летя директно до Скопие, а трябва да минавам през Виена?
  • 9 ОБЕКТИВНИЯ

    28 8 Отговор
    ЗАЩОТО СЕ ПЛАЩА В ПЛИК ОСИГУРОВКИТЕ СА НИСКИ, А ПОСЛЕ И ПЕНСИИТЕ.
    ВЪВЕДЕТЕ ПРОГРЕСИВЕН ДАНЪК ТАКА ЩЕ ИМА ПАРИ ЗА ВСИЧКИ!
  • 10 Обектив

    24 4 Отговор
    Обяснете това на зидари, мазачи, ТИР-а джии и всякви сини. Когато те се съгласят с вас ще ви вземем приказките за загубите им насериозно.
  • 11 ако доживее работника

    49 3 Отговор
    в дългогодишен аспект ще изгуби близо 109 000 лв, а в бездънната хазна тези пари ще бъдат усвоени от доказали се експерти
  • 12 Фафаф

    28 7 Отговор

    До коментар #3 от "Мазни лъжи":

    Как да не губиш като ще взимаш 300лв пенсия вместо 600
  • 13 Милен

    37 6 Отговор
    "Работник, който получава 1500 лв., но работодателят му го осигурява на минималната работна заплата, в дългогодишен аспект ще изгуби близо 109 000 лв.“, каза Антония Иванова"- ей туй не разбрах как го изчисли тази другарка?

    Коментиран от #28

  • 14 Фактъ

    19 8 Отговор
    Сами си унищожаваме държавата , а после , защо се топим и изчезваме .
  • 15 Нема лабаво !

    28 2 Отговор
    Цели 33 години това са трудовите отношения в евроатлантическа България . И какво да направят работниците/служителите ? Да напуснат работа в знак на протест ?
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Добър ден !

    32 4 Отговор
    Като чета някои мнения се чудя да се смея ли да плача ли?!?! Значи пенсия можем и да не доживее,но ако както в пандемията се наложи да си на трудовата борса или те съкратят или изгонят от работа не можеш транспорта до борсата да си покрие когато си усигуряван на минимална заплата. Освен това който излезне в болничен дали защото е болен или има болно дете също не взима нищо . И вече който стигне пенсия ясно....
    Държавния контрол го няма защото повечето бизнес е на власт имащите ,и друго има това да ти плащат един месец на зад и обичайно никога не си взимаш парите за това на края . Тая ангария я няма никъде!

    Коментиран от #27

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Прокурор

    28 2 Отговор
    Аз на заплата не разчитам, в пликовете е истината.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 ффт3

    39 1 Отговор
    Даже работодателите били на срещата! Същите, които не внасят осигуровки, не заплащат извънредния труд, ограбват труда на работника.
    На срещата обаче не присъстват работници.
  • 22 коментар

    33 1 Отговор
    Само да обясня на "специалистите" Асенова и Иванова.

    ВСИЧКИ РОДЕНИ СЛЕД 1960 Г И ПРИНУДЕНИ ДА ВНАСЯТ ПАРИ В ТРЕТИЯ СТЪЛБ ВЕЧЕ СА ИНКАСИРАЛИ ФИНАНСОВА ЗАГУБА ОТ МИНИМУМ 60 % НА СЪБРАНОТО ТАМ.

    Справка отчетената и неотчетената инфлация

    Така че колкото по малко внасяш - по малко губиш в бъдеще.

    Освен това Другарката Нинова / или друга подобна /ще се погрижи всички да взимат приблизително равни пари
  • 23 Ка Морган

    30 2 Отговор
    Чудят се как да пълнят бюджета. Като са малко парите, защо и държавните служители не започнат да плащат осигуровки? Колкото до сервитьорките те няма да загубят нищо, точно обратното. По-добре сага докато е на 20г. да си вземе парите, а не да чака след 50г. висока пенсия. Осигуровките в България са най-високи и затова повечето хора си искат парите веднага. Кога ще се въведе личната осигурителна сметка, като в "цивилизования" свят? А а забравих, тези от които зависи не плащат осигуровки...
  • 24 ввертъ

    25 3 Отговор
    най-много губят банките, които смучат яки комисионни от техните клиенти. ако върнат изплащането на месечните възнаграждения в брой съм абсолютно сигурен, че таксите на банките ще паднат до нива от 0.00 лв. само и само да привлекат клиенти. за осигуровките и болничните: няма смисъл да пиша, защото почти всеки е плащал за медицинска помощ. за пенсиите: глупости на търкалета-това ше ви отговорят родените 1960г, когато разберат, че пари за втора пенсия НЯМА! тази от НОИ е подигравка с вноските.
  • 25 Венета Новакова

    6 3 Отговор
    Какви сладки времена бяха, като отварях пликовете.
    Сега разбира се всичко е легално .!.
  • 26 ...

    9 6 Отговор

    До коментар #6 от "САНДОКАН":

    Искаш да кажеш в чекмеджета, пликовете не събират кюлчета
  • 27 Смях

    9 5 Отговор

    До коментар #17 от "Добър ден !":

    Ами нали тогава и реалната заплата ще ти е по-ниска бе гламав , ти на помощи ли ще разчитащ или собствени спестявания, замисли се малко къде живееш и с какви хора ,)
  • 28 гост

    27 3 Отговор

    До коментар #13 от "Милен":

    Нищо няма да загуби работника,ами няма пари в държавата. Как да иска осигуровки върху пълната сума, като веднага ще му натресат да плаща половината от осигуровките. И от 1500 лв.бруто по договор,накрая ще получи 1000 нето. За какво? За някаква хипотетична пенсия, която задължително ще е мизерна. При слаба икономика е така.

    Коментиран от #42

  • 29 ИМА НАЧИН

    13 11 Отговор
    НАПРАВЕТЕ ЗАКОНА ЗА ОКРИВАНЕ НА ДОХОДИ 30 Г ЗАТВОР, ПЪК ДА ВИДИМ.
  • 30 yaйтнойз

    16 1 Отговор
    Ако не плащаш нищо на държавата, а вместо това хвърляш 150-тина долара/евро в една кофа... Накрая на годината ще можеш да купиш без да усетиш 1 кленов лист, крюгер или филхармония унция. Това е възможно най консервативната и елементарна инвестиция. За средно 35-40 години ако не успееш да сложиш настрана 50-60 монети или еквивалента им в нещо друго... Значи не е имало смисъл да те има.
    Ако се разболееш имаш парите на момента. Ако се гътнеш по време на процеса поне наследниците ти ще имат нещо. Ако не давайте на държавата да ги разпредели, а вие ше зачекате лилавите аватари да ви ранат кога одъртеете. С европейски пенсии :)
  • 31 ОБЕКТИВНИЯ

    10 4 Отговор
    ПРОГРЕСИВЕН ДАНЪК, а не
    ПЛОСЪК!
    В БОГАТИТЕ ЕВРОПЕЙСКИ ДЪРЖАВИ Е ТАКА!
  • 32 Корги

    25 3 Отговор
    Напротив, напротив... печелим. Не храним цигани с осигуровките си и имаме повече средства да избутаме месеца. Когато ни потрябва здравно обслужване, отиваме в частна клиника, където обслужването е класа! Категорично подкрепям заплатата в плик. Държавата нищо не ви е дала, и вие не сте ѝ длъжен с нищо! Видите ли възможност да не ѝ пълните бюджета, възползвайте се от нея!
  • 33 __!__

    11 1 Отговор
    Откриха топлата вода,аз давам гаранция,че нищо няма да се промени и догодина по това време пак ще открият топлата вода.хахахахаха
  • 34 Един друг

    13 1 Отговор
    От плащането на пълните осигуровки следва само вдигане на цените,по- малки реални заплати и повече пари за ниско квалифицираните и неработещите братовчеди.Отделно парите от бюджета се дават за огромни заплати,комисионни и ненужни дейности.Та първо да се махне корупцията и да се сложи ред на тези отгоре-да не се изпомпва ДДС,пари от НОЙ и много други.В случая и раб. и работодателя имат един и същи интерес.И също трябва да излизат на протести срещу бандитските правителства.От протести най- ги е страх тези две три мафии които ще се избият за сметка на народа.
  • 35 асдаа

    10 10 Отговор
    Ми какво чакате? Криминализирайте укриването на осигуровки и доходи. Вкарайте в пандиза 100-тина алчни престъпника ("бизнесмени") и им разлепете снимките и ги пуснете по телевизията. Ще ми е интересно колко ще останат да укриват осигуровки и доходи?
  • 36 слепока

    8 5 Отговор
    не работодателите са виновни за сивата икономика а държавата. за ниско квалифициран труд можеш да наемеш само хора от малцинствата, но никой от тях не иска трудов договор, защото са на социални помощи или са фиктивни инвалиди с ТЕЛК. Така че, за да си свърши работа дадена фирма която трябва да ползва такъв ниско квалифициран труд трябва да плаща без документ. Това е истината... Ако го направят като в Америка - даваш парите и човека който ги е получил сам си се грижи за осигуровки данъци и т.н проблем няма да има. Само че така не е ОК за тюмбелите бюрократи в данъчната администрация. Най-лесно им е да гонят фирмите...
  • 37 бря

    16 1 Отговор
    А кога ще погнете тия с чекмеджетата... политици, полицай, данъчни, лекари, кметове, съдии ?!? То тия типове генерират най-много пара и те това е сива икономика... Те се занимават с малките фирми, които и без това се чудят как да вържат двата края...
  • 38 Събрали се крадците,за да смятат

    18 2 Отговор
    Колко губят от добре скритите пари на хората, които не са успели да намерят, за да откраднат!!!
    Висша наглост! “Загубите” им били най-вече от дребния бизнес!!! Много ясно - работиш цял месец, а накрая не можеж като собственик да си докараш дори една заплата, като тази, която даваш на работниците си! А данъчния, ояден, с розови ръчички, непипали работа, иска две заплати за него! Не му ли ги дадеш, си престъпник! Значи, да ти умрат децата от глад, за да де хареса държавата?!? А иначе, големите лапачи работодатели, с яхтите и самолетите, били чисти като сълзи и даже пригласят на държавата в борбата с нахалните дребни! И как иначе, като те си решават въпросите не с НАП, а директно с министрите!
  • 39 Бес

    10 3 Отговор

    До коментар #2 от "Налудник":

    Плащането в плик е МАСОВА практика даже в центъра на София, камо ли в по-отдалечените населени места. Държавата въобще не я интересуват проблемите на обикновения човек. Иначе на приказки са големи, но да свършат някаква работа - сакън йок! Още в обявите за работа между редовете си пише, че ще плащат в плик, ама няма кой да ги чете и да ги контролира. Един като ми обясняваше как ще ми плаща му рекох - добре, за моите ангажименти съм сигурна, че ще ги изпълня, да запишем в договора и твоите и моите и всичко е ок. А той подрипна и взе да увърта, ама те тия неща не били за договора, ала бала, с други думи, това което обещава въобще не мисли да го изпълнява. После хората били болни, пенсиите им били малки, а на минимални осигуровки - какви да са. Поне да дадат право на хората да се доосигуряват по тяхно желание с някой лев от ония в пликчето, че робовладелеца не можеш да го накараш да плаща на светло.
  • 40 хаха

    9 2 Отговор
    чудно що не сметнат колко пари са загубили от големите корпорации като Лукойл, веригите Лидл, Кауфланд и т.н. , които генерират огромни приходи а плащат на държавата печалба 0.00 лева... Малките фирми им били виновни на крадците...
  • 41 Хлъц

    17 0 Отговор
    За подобни случаи,мъдрите хора са казали: По добре врабче в ръката,от колкото орел в небето!"Просто трябва да забранят договор на половин работен ден.Или ако има такъв- само граждански! Не става,в производство, сфера на услуги ,и още много други да има четири часов договор.Самия процес не го позволява.Сега се сетили,че коня накуцва.Прозират лоби интереси на банкстерите.Всичко,до стотинка да минава през тях.Пари,и то- милиони месечно от въздуха.Такси за теглене, такса поддръжка на сметка,и още куп благини.Блокажа на компютъра при пощите не беше случаен.И там се вторачват.Да дръпнат всички пенсионери към дебитна карта.Само от неполучен остатък( сумата под 10 лв,а тя е на 100% при всеки пенсионер) им дава свободни милиони,с който оперират всеки месец.Милиони за който не плащат и стотинка лихва,но който отиват като кредити с огромна лихва- печалба.Там е заровено кучето.
  • 42 ртъхфгх

    13 0 Отговор

    До коментар #28 от "гост":

    Не е баш така- работникът реално губи, но около половината от обявените 100 бона... Просто онея "случайно" изпускат "дребната" разлика в сумата на осигуровките (тези дето плаща работника) при мин. заплата и при 1500лв.- разликата е едни 100лв./месец. Не е много, но на годишна база са си 1200лв. или почти една заплата...

    Но докато не се появи порядъчно здравеопазване, логично подредено социално подпомагане и разумни пенсии никой няма да иска да плаща пари на държавата... За съжаление поне още 30г. ще сте в тази помия
  • 43 Жръц- хръц

    10 0 Отговор
    А кой примерно контролира ежемесечните постъпления при чсито? Никой! Става дума за милиони ,не за дребни левчета.Десетки хиляди осъдени ,,директно им се удържат стотици левове от заплата,пенсии.И всичко отива в лична,банкова сметка на чсито.До стотинка.Колко превежда към ищеца- и господ не знае.Ако поискате справка,ви иска такса- сериозна,за човек на когото и без това е одрал кожата.Единствено Манолова се опита да им скочи,но народа( къде има изобщо такъв) не я подкрепи.По нейни данни за двадесет години през сметките им( бяха общо 168 кантори) са преминали над 17 милиарда.Представете си, при предишните положителни лихви, каква далавера са въртяли.Законно! затова не подлрепям Ристъо Брадата.Защото той , като министър,в два дни преди да " подаде" оставката си,узакони с подписа си,още 102 нови чсита.Много е бил " угрижен" за народа.
  • 44 К.К.

    10 2 Отговор

    До коментар #6 от "САНДОКАН":

    На работниците в плик, на други в чекмедже.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 123

    10 1 Отговор
    И като ми плащат на 100% на осигуровките , аз какво спечелих?!На доктори си плащаш, пенсия я вземеш,я не.Осигуровките са пълен цирк, с който се хранят пенсионери и кафяви.Цялата сбъркана система се крепи на дране на обик. бачкатор, а в замяна получаваш свит юмрук с преобладаващ среден пръст.
  • 47 Приходи в джоба на нап

    5 2 Отговор
    Губят ама друг път служителите, по точно губят лакумите и крадлива нападжии.. Работника получава парите който работодателя трябва да ги даде на нап, защото усигиривките вече се изравни ха със заплатите на работниците а пенсията ще си я види на кукуво лято
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Емо

    3 1 Отговор
    Първо си оправете вашата прогнила от корупция къщичка,после се оглеждайте в пликовете на хората! ЗАМЕНИМЕ ЛИ ЛЕВА С ЕВРО И СПРЕМЕ ЛИ КЕШ РАЗПЛАЩАНЯТА СА НИ ПРИКЛЮЧИЛИ СОРОСИТЕ!
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове