Last news in Fakti

5 Септември, 2022 11:27 1 605 29

Евгений Кънев: В момента почти само руски нефт се продава на българския пазар

  • евгений кънев-
  • руски нефт-
  • български пазар

„Ако има реално регулатор на място, какъвто би трябвало да е КЗК, тогава ще има контрол на цените, на които може да се продава, ще има формула, по която тези цени се обвързват с международните пазари, със запасите от нефт и т.н.", коментира експертът

Евгений Кънев: В момента почти само руски нефт се продава на българския пазар  - 1
Снимка: NovaNews

„У нас има доказан монопол. Няма политическа воля за справяне с него. В момента почти само руски нефт се продава на българския пазар, преработен, естествено в бензин и дизел. От тази гледна точка, всички играчи на пазара, на практика големите международни вериги, се снабдяват от „Лукойл”, търговецът на едро, за да зареждат своите бензиностанции и няма как да не се съобразяват с цената, на която той продава. А преди време, когато имаше възможност за внос от други места, този внос се контролираше всъщност пак от „Лукойл” чрез данъчни складове”. Това коментира Евгений Кънев, макроикономист, в ефира на предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS.

Експертът посочи, че спад в цените на петрола вече има няколко месеца, но това не се забелязва на българския пазар, именно защото има монопол и той определя цените, на които се продава.

„Ако има реално регулатор на място, какъвто би трябвало да е КЗК, тогава ще има контрол на цените, на които може да се продава, ще има формула, по която тези цени се обвързват с международните пазари, със запасите от нефт и т.н. В момента такова нещо няма и съответно единственият вносител на нефт „Лукойл” определя цените, по които се продава на пазара и съответно има явно силно политическо лоби”, обясни Кънев.

По думите му, цените на дребно по бензиностанциите са съпоставими с тези в Европа, но в България има най-ниския акциз в Европа и разликата между средноевропейския акциз и най-ниския акциз, всъщност отива като свръхпечалба за „Лукойл”.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Така е

    10 2 Отговор
    Аз си сипвам само на ОМВ и ШЕЛ - прекрасен руски, с уралски аромати...

    Коментиран от #29

  • 2 Отиваш

    29 2 Отговор
    Отиваш в магазина - 10 вида млека - почти на една цена, олио - почти на една цена яйца - на една цена, 3 енерго-та на една цена. Защо си мислят че като влезе още някой да продава петрол той ще го слага на цени като за социално слаби. Просто да си полафиме ...
  • 3 Българин

    9 3 Отговор
    Какъв кзк, каква прокуратура, каква конкуренция, какви пет лева, бе кънев! В България няма Голиат, който да надвие Давид, защото почти всичко вече е еврейско! Пък - и, де си чул гарван гарвану око да вади!
  • 4 Да бе , да. ! 😜

    18 3 Отговор
    Ами внасяй друг петрол , бе Генчо ! Никой не спира такъв умен макроикономист като теб ! По-умен от всички вериги ! Ама с приказки по козяшките опорки за "монопол"по лесно се прехранваш . Направи си рафинерия , и внасяй по-евтин петрол от ...космоса !
  • 5 Е, скоро и него няма да го има.

    20 2 Отговор
    Руснаците няма да продават нефт по измислените от Запада пределни цени, а не по пазарни. Така че лошото тепърва предстои. За шок на мнозина "демократичният" Запад се оказа пират, крадец и с комунистическа ориентация. Социалистическото ни минало е на път да ни се стори наистина розово на фона на това, което явно готвят на обикновените хора.
  • 6 Киро Тъпиро

    12 4 Отговор
    Така е защото не ни оставихте да внесем с танкери нефт от аляска
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 1221

    1 1 Отговор
    Не мога да разбера защо напълно непознати хора ми отварят FB профила!🤔
  • 9 ОПЕК+

    11 3 Отговор
    Спокойно, ще го закрепим на 250-300 долара. За Европа ще стои стабилно на 400, заради идеите на Г7.
  • 10 Павел пенев

    13 4 Отговор
    У нас няма пазар на нефт бе мухльо. Имаме един завод който купува руски нефт и го преработва и това е благодарение далновидността на гадните кумунисти. Ако те не бяха направили завода в Бургас,сега щеше да си клатиш краката върху магаре. Демократични изроди.

    Коментиран от #12

  • 11 разума

    7 1 Отговор
    Това е самата икономическа истина. Срам за политиците и то преди изборите. Обещавайте светло бъдеще но кой ще ви се хване на въдицата изедници политици
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Той

    10 4 Отговор
    Само и само да угодят на американси и европеиските лидери нашите умници ще расипат икономиката с тези цени на енергоносителите!!!

    Коментиран от #18

  • 14 Знаещ

    8 1 Отговор
    Още по татово време (около 70те години) учехме по политикономика дядо Маркс, който казваше, че няма капитализъм, няма социализъм. Пазарът е определящ. Който не се съобразява с него бързо излиза от играта. Могат да се прилагат и извънпазарни (социално ориентирани) политики, но те трябва да са ограничени и фактически се финансират от данъкоплатците, а не са безплатни. Сега разни висококвалифицирани експерти се мъчат да ни убедят в обратното.
  • 15 Бургазлия

    10 1 Отговор
    Ми внасяйте друг петрол бе и си поливайте доматите на село,само че нямате пристанище рафинерия к складове всичко е на Лукойл,и ако продължавате да ревете българският народ ще остане без газ,без бензин и без ток,и действайте постройте пристанище,построите рафинерия,постройте АЕЦ
  • 16 Ум робува ...ум царува

    5 2 Отговор
    Румънската рафинерия е на един хвърлей място. В Гърция има рафинерии. На пазара на горива има колкото щеш големи вериги и по малки оператори. Ако излизаше сметката им, те отдавна щяха да са наводнили пазара с по евтини петролни продукти. Никой не ги е спрял или ги е задължил да купуват от Лукойл. Бензиностанциите очевидно не желаят да намалят марджините си. Ама там са Шел, ОМВ, Ромпетрол, ЕКО, все "европейски", "добри" бизнеси. Защо те не намалят цените или не внасят евтини горива. Сега се вижда, че идеята за държавна верига бензиностанции не е била чак толкова лоша, защото ако имаше такава, тя щеше да поддържа най добрите цени, при предварително зададена норма на възвращаемост от нейните акционери (всички нас) чрез държавата. Но понеже всички се смяхме на тази "отживелица" сега няма какво да мрънкаме и да ревем някой да бъде принуден да свалял цени.
  • 17 Жъ пичелят я!

    5 1 Отговор
    Нал лукойла е собственост на ротшилд, с регистрация в Холандия?! Те тез не са свикнали да не грабят.
  • 18 Това им е целта

    3 0 Отговор

    До коментар #13 от "Той":

    на новите ни "партньори" - съвсем да ни затрият. А слугите им в правителствата до наши дни, угоднически изпълняват.
  • 19 демократически изкокорчен

    4 1 Отговор
    руски нефт и газ ама като минат през наши посредници стават най-демократичните нефт и газ
  • 20 Лукойл им пречи

    4 2 Отговор
    Зад глупостите на всички тези "експерти" на Дай България прозира една елементарна цел - да се използва "политическия момент" и да се изгони Лукойл от България. Независимо от цената на подобни действие. Добре да ги изгоним, за да мирясат умните и красивите и да адресираме психо маниите им срещу руския народ. Но кой ще плати активите на Лукойл след като ги изгоним? Не е ли по добре и по ефективно държавата да изгради една средно голяма верига бензиностанции, да определи една смислена възвращаемост на капитала от 8-10 процента, без луксове, само продажба на горива и това да бъде естествена защита срещу евентуални картелни практики, вместо да ни осъдят да заплатим няколко милиардни активи и пропуснати ползи. В крайна сметка, нали точно умно красивите взеха решение да бъде продадена единствената рафинерия. Защо е било необходимо това е вече без значение. То е факт.
  • 21 педерунгелгнусен

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "Гръмни се":

    кой я съсипа втората рафинерия ли? що не питаш другаря си мавър и другите видни приватизатори?!
  • 22 Ами защо

    1 0 Отговор
    Цените на една държавна верига бензиностанции ще са в подобни ситуации лакмус, за това дали на пазара има картелни практики или обратно, че цените ефективно отразяват икономическата и пазарна логика. Сега няма и всички се чудят и спекулират защото им е скъпо. Това е на път да стане и в газовия сектор след като националните предатели успеят да отстранят или да фалират Булгаргаз.
  • 23 Българина

    1 0 Отговор
    Кънев, ако не знаеш в има Свободно движение на стоки....
  • 24 1111

    1 0 Отговор
    Това е трагедия. Защо нефта не е американски? Оставки и съд :))))))))
  • 25 зелени чорапи

    0 1 Отговор
    С ПУТЛЕРАСТКО НАВЕДЕНИТЕ ДРОГАРЕ ДРУГИ НЕФТОВЕ НЕ СЪЩЕСТВУВАТ

    Коментиран от #27

  • 26 Читател

    1 0 Отговор
    Драгалевския цветнокож крадец разпродаде активи за350 милярда за около 34,35,от тогава започна разпада на всичко.
  • 27 Неразбиране

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "зелени чорапи":

    Държавата не може да разреши тези работи, защото не участва на този пазар на горива. Тук не говорим за "руски", "германски" или патагонски "нефт". Ако публиката участваше ( през държавата) с търговско предприятие, както е все още с газа и с електричеството, може би щеше да се намери някакво решение, разбира се само ако сметките на това търговско дружество излизаха и само ако не се нарушаваха някакви закони на ЕС. Сега това не е възможно. Пък въпросът, че вие мразите руснаците и не знаете какви точно искате няма никакво отношение към проблематиката с цената на петролните горива.
  • 28 небрежнев

    0 1 Отговор
    Илюзия е да мислите, че цените на горивата у нас ще се определят в полза на хората. Всичко е направено да се обслужват целите на енергийната мафия, която е проект и реализация от Кремъл.
    Защо разделихме ЕРП-тата - защото било монопол и трябва да има конкуренция;
    Защо направиха 3 GSM оператора - пак по същата антимонополна причина;
    Защо съдят в САЩ Microsoft за монополно положение - пак антимонопол...
    Антимонополно, антитръстово законодателство има навсякъде в цивилизования свят, включително в БГ и ЕС, но когато става въпрос за руски нефт и газ, някакси не се прилага. Защо само Лукойл има рафинерия у нас? Това не е ли монопол и господстващо положение на пазара, което е НЕзаконно? Защо подобно положение се приема в ЕС, въпреки всички приказки за диверсификация и изричното антимонополно законодателство.
    Отговорът може да е само един - корупция и зависимост на партии, институции и журналисти от интересите на Русия.
    За това плащаме всички ние като потребители на нефт и газ, а с нашите пари се финансират олигархичните кръгове в Русия и поgлoгиmе им тук.
  • 29 Също

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Така е":

    И разреден с 15-20% разредител за бои , внесен от рафинериите на съседни нам държави . Ние също изнасяме подобен разредител за бои и го нахлузваме на съседите , щото схемата е международна.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол