Last news in Fakti

12 Септември, 2022 09:19 1 757

Илия Илиев: Няма ли бърза реакция от страна на държавата, малките земеделци ще изчезнат за сметка на големите

  • илия илиев-
  • бсп-
  • избори

На изборите на 2 октомври Илия Илиев е кандидат за народен представител от листата на „БСП за България“ в 8 МИР – Добрич под номер 107

Илия Илиев: Няма ли бърза реакция от страна на държавата, малките земеделци ще изчезнат за сметка на големите - 1

Илия Илиев е на 28 години и е роден в Добрич. Завършва специалност "Агробизнес" в Икономическия университет - Варна с бакалавърска степен, а магистърската си степен придобива в същата сфера. Понастоящем той е земеделски производител с огромен опит и успешен бизнес. На изборите на 2 октомври Илия Илиев е кандидат за народен представител от листата на „БСП за България“ в 8 МИР – Добрич под номер 107.

Илия Илиев: Няма ли бърза реакция от страна на държавата, малките земеделци ще изчезнат за сметка на големите

Г-н Илиев, нека започнем със случващото се през последната седмица. Проливните дъждове в Пловдивско причиниха наводнения в няколко населени места в региона, имаше информация за подобен проблем и в Добрич. Какви според Вас са причините за тази трагедия?

Доколкото знам, все още причините не са изцяло изяснени. Голямото количество дъжд, което е паднало за кратък период от време, непочистените дерета, както и задръстеното корито на река Стряма са част от тях. Година по-рано е имало предписания за почистването на деретата около реката, незаконната сеч също допринася за нанесените щети по селата. При село Трилистник се говори, че причината е скъсана дига. Почистването на деретата и коритата на реките на територията на страната е процес, който по никакъв начин не трябва да бъде пренебрегван. В момента това се прави, само за да се източват средства. Гледката в засегнатите села е ужасяваща, видях всичко с очите си. Хората имат огромна нужда от човешка сила и стоки от първа необходимост, а държавата трябва да започне да помага адекватно и навреме.

Има ли, според Вас, нерегламентиран дърводобив в България и с какви мащаби е той?

По-добрият въпрос е кога е нямало незаконна сеч. Според различни данни 1/3 от дърводобивът в страната е незаконен. Това представлява сериозен екологичен и икономически проблем. Темповете на нерегламентирания добив са в пъти по-големи от темповете на възстановяване на дърветата. Финансовите измерения на проблема са свързани с това, че от незаконната сеч печели само и единствено сивата икономика, а държавата остава ощетена. Нужни са нови механизми за справяне с тази икономическа и екологична криза.

Вие сте млад човек, който се занимава със земеделие. Помага ли държавата достатъчно на младите земеделци?

Помощта за младите я има, но не е достатъчна и често е разпределяна доста несправедливо. Защо казвам, че е несправедливо разпределяна? Наскоро бе пусната мярка за помощ, свързана с военната криза в Украйна. Общата сума на отпуснатата помощ е 426 милиона лева. Разпределението на средствата в направленията за едри и дребни преживни животни, коне и пчелни семейства е 204 млн. лв.

За отглеждане на плодове и зеленчуци, маслодайна роза, ориз, винени лозя, черупкови плодове, салати и марули, бамя, тиквички и тютюн са отделени 222 млн. лв., а стойността, която може да получи едно стопанство, е до 121 261 лв. В това разпределение няма включени средства за земеделски стопанства, отглеждащи зърнени и технически култури. Тук говорим за множество млади и малки земеделски стопанства, които нямат възможността да участват в мярката. Определянето на ставките, както и това кои стопанствата могат да получават помощ трябва да се преразгледа внимателно и обстойно.

Какви мерки трябва да се предприемат, за да се подпомогнат дребните земеделски производители?

За да оцелеят през следващите 5-8 години малкото дребни земеделски стопанства, които са останали на картата, трябва да им се обърне повече внимание от страна на държавата. Земеделските стопанства от 0 до 1 хектар за 2010 година са 248 хиляди, а през 2020 година те вече са 49,9 хиляди. Това представлява петкратно намаление на броя им. От 1 до 2 хектара за 2010 година са регистрирани 46,9 хиляди стопанства, за 2020 година те вече са само 15,4 хиляди, а тези между 2 и 10 хектара са спаднали с 50%. Това значи само едно – масово окрупняване на земята. За да спре това изчезване на малките земеделски стопани, освен европейска помощ, трябва и държавата да спомогне с различни механизми за запазване на малките и средните стопанствата. Няма ли бърза реакция от страна на държавата, малките земеделци ще изчезнат за сметка на големите земеделски стопанства. В момента те са 28 600 хиляди и използват над 90% от използваната земеделска площ на държавата. Механизмите, които могат да се използват за облекчаване на малките земеделски стопанства, са много на брой. В момента в рамките на Младежкото обединение в БСП разработваме цял набор от политики в полза на младите земеделци. След като го финализираме и съгласуваме с експерти, ще го представим и на широката общественост.

Вие сте кандидат за народен представител от Добрич. Какви са най-наболелите проблеми на региона?

Добричка област се намира в един от най-красивите региони на България – златна Добруджа. Инфраструктурата ни има нужда от множество подобрения. Пътищата ни постоянно се използват за пренос на култури и търговия на земеделски стоки, имаме нужда от качествен асфалт и сигурност на пътя. Водоснабдяването ни също е дългогодишен проблем. Регионът, както много други в страната, страда и от скоростно обезлюдяване. Липсват и инвестиции за създаването на нови работни места, което има шанс да върне младите обратно в Добрич. Една от най-спешните ни нужди е бързото подобряване на здравната ни система. Имаме нужда от лекари с експертиза и болници, които не се рушат. С колегите от листата на „БСП за България“ за Добрич ще работим за решението на всички тези проблеми и за една социална и сигурна държава.



Свързани новини


Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове