Last news in Fakti

11 Септември, 2022 18:54 2 091 45

Гълъб Донев: Следващата седмица ще имаме Акт 15 на интерконектора с Гърция

  • гълъб донев-
  • интерконектор-
  • гърция-
  • газ-
  • кризисен щаб

В България инфлацията е над 17%, непосилна е за гражданите. Тя е двойна в сравнение със средната в Европа", заяви той

Гълъб Донев: Следващата седмица ще имаме Акт 15 на интерконектора с Гърция - 1

Следващата седмица ще имаме Акт 15 на интерконектора с Гърция. Това заяви в предаването „На фокус с Лора Крумова” служебният премиер Гълъб Донев.

"Нямаме върнат отговор на отправената покана за разговор с "Газпромекспорт", нито отказ за такъв. Ние търсим чрез "Булгаргаз" начин за диалог. Министърът на енергетиката също се опитва да разговаря с тях, но в момента нямаме разговор. Междувременно ние работим да диверсифицираме източниците на поносими цени, така че зимата хората да са спокойни", коментира премиерът.

По думите му се работи уверено енергийният хаос да бъде овладян. "Зимата ще бъде трудна, но полагаме абсолютно всички усилия гражданите и бизнеса да бъдат гарантирани в доставките на газ, горива и други необходими стоки. Работим в посока да имаме конкретни мерки за борба с инфлацията, нещо, което не се правеше. Раздаваха се пари на калпак. В България инфлацията е над 17%, непосилна е за гражданите. Тя е двойна в сравнение със средната в Европа", заяви той.

Според него кризисният щаб в енергетиката е заседавал почти всеки ден в първите 10 дни. "Още със сформирането на 3 август щабът започна работа. Опциите да стигнем до арбитраж с "Газпром" е, ако не се водят разговор. Ние сме отправили запитване до "Газпромекспорт" да се възстановят доставките по договора. България не е молител, ние сме равноправни търговски партньора, които търсят начин да възстановят диалога", категоричен е Донев.

"Единственото нещо, заради което намаляват цените, е дерогацията на руски суров петрол. В краткосрочен аспект сме застрашени от ембаргото на руския петрол, защото няма да имаме откъде да внасяме тази суровина. На рафинерията в Бургас и трябват доставки почти всеки трети ден", уточни той.

Той коментира и срещата си с шефовете на „Лукойл” в президентството, на която премиерът не присъства. „По времето, в което президентът провеждаше срещата, аз бях на среща с посланиците на държавите членки от ЕС. една много ползотворна среща, на която представих приоритетите на кабинета. Проведохме един наистина откровен диалог. Говорихме за диверсификацията на доставките на газ. Подкрепиха ни за това, че ние търсим възможности да гарантираме енергийната сигурност не само на България, но и на региона”, посочи той.

Според Донев появата на Митрофанова на честванията на 6 септември е станало след покана, но няма информация от кого. Той предположи, че е от пловдивската управа. "Президентът носи голяма отговорност и риск заради служебното правителство. Уволненията не се правят заради реваншизъм, а заради пропуски", обясни той.

Относно наводненията Донев счита, че пропуските са от години. „Това са проблеми, които са може би от 20 години. Разговарях с млад мъж от село Богдан, който ми разказа как се е спасил със семейството си и е гледал как водата влачи в двора на къщата му клони, отрязани с трион. „моля Ви, спете сечта”, ми каза той. Това, което правим на място е да се въведе забрана за сеч във водосбора на селата. обходени са абсолютно всички сечища в района. Прави впечатление, че тези сечища не са разчиствани с години. Не става дума за незаконна сеч”.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Територия на хаоса

    18 4 Отговор
    Всеки ще оцелява кой как може, всеки за себе си.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Абе пичове

    9 8 Отговор
    Орбан и Вучич лично ходиха в Москва да договарят, вие чрез някакви пионки от Булгаргаз ще преговаряте. И то с държава, където културата повелява лични разговори. Ясно е че симулирате дейност. Ще ви съдим рано или късно за бездействие.
  • 8 Такава

    7 7 Отговор
    Ще е благодарим Ви Американски подлоги ?!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Българин води преговори с Тесла

    12 0 Отговор
    Писах на Илон Мъск в Туитър да ми прати една Тесла без пари, ама още не ми е отговорил!
    Все пак съм оптимист, че преговорите ще завършат успешно!
  • 12 Асдф

    6 1 Отговор

    До коментар #9 от "Сталин":

    Преведи го на български бе момче!

    Коментиран от #23

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 123

    9 3 Отговор
    Сатанистите контролират политици и медии. Ковида и войната в Украйна са постановки за заблуждаване на народите за плана който имат Сатанистите, а той е налагане на пълен контрол над човека.

    Коментиран от #44

  • 15 Ганю

    3 3 Отговор
    Лятото ще бъде горещо и сухо. И този не става, само Ердоган.
  • 16 Оставка

    7 2 Отговор
    Голямата тъпня и няма спасение.
  • 17 Българин

    7 7 Отговор
    Добре, че е негово превъзходителство Румен Радев и всеотдайният му кабинет та да има кой да мисли за клетите хорица.

    Коментиран от #28

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Петър първи 2022 г. и брат му Павел

    6 0 Отговор
    "Не е лесно да се управлява държава" Ал. ЛУКАШЕНКО – Беларус
  • 20 Начин има

    7 0 Отговор
    Донев..я им уввличете транзитната такса да видиш ка ще отговорят..ама вие никак ли не се сещате ??
  • 21 ЦК на КПСС

    10 1 Отговор
    Защо полагате улисия само за некадърните гражданье по блоковете. Ами аз живея в къща и се отоплявам сам, за мен вия гълъби, гугутки, жаби, никога нищо не сте направили, освен да ми поставяте нови актове и задължения, повтарям НИЩО
  • 22 Кочо

    12 0 Отговор
    Зимата ще бъде трудна,пак със заплахите.Уморихте го този народ с Вашите лъжи.Първите 10 дни от встъпването Ви в длъжност не се събрахте цялото правителство на съвещание.Това стана на 10- я ден, когато журналистите дадоха знак за Вашето бездействие.А сега Ваша милост твърдиш, че всеки ден сте заседавали,което не е вярно.И другата неистина е ,че в България инфлацията е най- ниска в сравнение със другите страни членки.Разруха, хаос оставили предишните, не овладяли инфлацията. А Вие какво направихте толкова време.?Защо до ден днешен не сте овладяли инфлацията и цените продължават да растат.?И защо не договорихте 6-те танкера,започнали от ПП.Единствено до сега си увеличихте заплатите с 500 хил.Да критикува може всеки, който има користни цели.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Пъци

    9 1 Отговор
    Браво,другатю Гълъбов,браво.Вие победихте енергийния хаос и международното положение!Ура,другари!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Човешка ценност

    3 2 Отговор
    Някои хора искат на мен да не ми върви в живота, точно заради тях аз съм зле!
    Тези хора трябва да се лекуват, нещо им има, заради тях България е антибългарска!
    Тези хора искат да нямам приятелка, даже и деца, не искат да бъда богат и всичко да ми бъде наред!
    Тези хора са за болница, нещо им има!
    Алчни вредители са, те са истинската чума на човечеството!

    Коментиран от #31

  • 28 платен ром избирател

    5 2 Отговор

    До коментар #17 от "Българин":

    Клетите хорица ще студуват и гладуват точно заради тези птици. И децата научиха, че фашистите използват газа като оръжие и видяха кой стоеше зад Радев и оскверни празника. Та така хората ще страдат докато слушат алабализмите им, а не ги съдят по действията.
  • 29 Минева

    3 0 Отговор
    Доньо гугутков
  • 30 Сталин

    2 1 Отговор
    Писмо на братята Ротшилд
    Вие просто храните банкерите.
    "Всичко в по план, защото те са проектирали системата.Щеше ли да има Първа световна война,ако банкерите не бяха там ,за да го направят със заеми и на ДВЕТЕ страни?Те създадоха системата ,за да обслужват себе си и хората,от които се нуждаят да поддържат системата на място.
    "Малцината , които разбират системата, или ще бъдат заинтересовани от нейните печалби ,или ще бъдат толкова зависими от нейните предимства,че няма да има опозиция от тази класа,докато от друга страна,огромната маса от хора,умствено неспособни да проумеят огромното предимство, което капиталът извлича от системата,ще понесе своите тежести без оплакване и може би без да подозира че системата е враждебна на техните интереси.

    - The Rothschild brothers if London writing to associates in New York,1863

    Коментиран от #33

  • 31 Допълнение като разпределение

    2 1 Отговор

    До коментар #27 от "Човешка ценност":

    Заради тези хора , аз живея твърде зле, а не твърде добре!
    Тези хора са казали на други хора за мен НЕ СЕ ЗАНИМАВАЙТЕ с този човек!
    Те всъщност искат аз цял живот да бъда сам, но във всеки вариант, да нямам нещата, които ми трябват и като цяло цял живот да бъда окаян в един или друг вариант!
    Ако България има доверие и се подчинява на тези чуми, значи е смешна, но не към забавление, а към подигравки!
    България е антибългарска, точно заради това, моят живот е всъщност ОБРАТ!

    Коментиран от #32

  • 32 Добро а не зло в 21 век

    2 1 Отговор

    До коментар #31 от "Допълнение като разпределение":

    Заради глупостите на тези чуми, всъщност живота на българската нация не е такъв, какъвто трябва да бъде!
    Хора, които говорят ли неща на други хора за мен, те нарочно така са правили, защото не искат за мен да има хубав живот!

    Коментиран от #34

  • 33 Варненец

    3 2 Отговор

    До коментар #30 от "Сталин":

    Мхм, видяхме другата система, даже живяхме с нея 45 години, по-голяма мизерия и простотия няма. Ще преживея ротшилдите и банкерите, стига да не се връщат ленин, сталин, брежнев и ей тоя путлер. КомунизЪма е най-голямото зло, което се е случвало на човечеството, колкото по-рано го разберете, толкова по-добре, а путлер си е хитлер с комунистически навици и иска да ги наложи.

    Коментиран от #35

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Социализмът е

    2 3 Отговор

    До коментар #33 от "Варненец":

    най-ефективният и справедлив строй! Сталин го е доказал. А Сталин е най-великият лидер на всички времена! Никой друг не е имал неговите постижения и успехи.

    Коментиран от #36, #37

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Варненец

    3 1 Отговор

    До коментар #35 от "Социализмът е":

    Между другото, сталин нищо не е доказал, освен, че е направил повече лагери и от хитлер и и избил повече хора от параноя, да не го отровят. Култа към личността му издава само психично заболяване, затова пада след като лекарите спасиха тогавашната рашка от него.

    Коментиран от #39

  • 38 Не съм на 15

    3 1 Отговор

    До коментар #36 от "Варненец":

    Живял съм в това време. Грешката на социализма е че създаде поколение от алчни търтеи родоотстъпници, които ни управляват и до днес. Не бъркай идеята с некадърното и изпълнение.

    Коментиран от #40

  • 39 Е тук вече се изложи

    1 1 Отговор

    До коментар #37 от "Варненец":

    цитираш евтина щатска пропаганда. Почети малко документи и ще си промениш мнението. Разбира се, ако имаш минимален умствен багаж. Не вярвай на всичко написано. Речта е дадена на човека, за да заблуждава ближния.

    Коментиран от #41, #42, #43

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Ванко шемета

    0 0 Отговор
    Аз газ НЕ ползвам 😆 все ми е тая 🤣
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове