Last news in Fakti

17 Септември, 2022 14:35 942 3

Милка Христова: Има тенденция за намаляване на приходите от общинска собственост в СО

  • милка христова-
  • намаляване-
  • приходи-
  • общинска собственост

Общинският съветник обърна внимание и върху друг проблем – качеството, с което се реализира инвестиционната програма на Столична община.

Милка Христова: Има тенденция за намаляване на приходите от общинска собственост в СО - 1
Снимка: БСП-София

Налице е тенденция на намаляване, както на планираните, така и на реализираните приходи от общинска собственост в Столична община. Това каза заместник-председателят на СОС от БСП Милка Христова по време на обсъждането на касовото изпълнение на бюджета на Столична община към 31.12.2021 г.

Социалистката обърна внимание на частта „Приходи и доходи от собственост”, поради изключително тревожната тенденция, която се очертава.

„В Доклада за касовото изпълнение е отбелязано, че за 2021 г. приходите от общинската собственост са в размер на 29,1 млн. лв. при планирани 40,8 млн. лв. или налице е изпълнение от 71%. В т.ч. приходите от наеми на имущество са с реализация от 15,2 млн. лв. или 86,5 % от уточнения бюджет за 2021 г., а общо събраните наеми за реклама през отчетния период са в размер на 3,134 млн. лв.”, посочи Христова.

Тя обясни, че е направила преглед през годините назад какви приходи от общинската собственост са били планирани и какви са постигани. И за да не се търсят оправдания за обективното им намаляване поради Ковид епидемията през 2020 и 2021г. тя посочи примери доста назад във времето. В Бюджета на СО за 2013г. са планирани 45 млн. лв., а са реализирани 38 млн.лв., за 2014 г. са планирани 42 млн. лв., а изпълнението е 34 млн. лв., като приходите от от реклама са около 5 млн. лв.

„Сега, почти 10 години по-късно, при променена пазарна среда и трайно увеличаващи се цени на наемите, в бюджета на Столична община имаме планиране и получаване на по-ниски приходи”, заяви Милка Христова и допълни, че резултатите от управлението на общинската собственост са най-добрият и точен критерий за капацитета и ефективността на местната власт, а видимо резултатите в Столична община са незадоволителни.

Според нея причините за това са в лошото управление и стопанисване на общинската собственост, включително занижен контрол по отношение изтеклите договори за отдаване под наем на общински имоти и несъбиране на дължимите обезщетения, несвоевременно обявяване на търгове и конкурси, занижени наемни цени при отдаването на общинските имоти и др.

„Нагледен пример в това отношение е хроничната неспособност на Столична община да увеличи приходите от реклама. Години наред приходите са едни и същи - около 3,5 млн. лв., конкурси не се провеждат, а сключените договори са изтекли отдавна”, категорична бе Христова.

Общинският съветник обърна внимание и върху друг проблем – качеството, с което се реализира инвестиционната програма на Столична община. По думите ѝ е необходимо кметът Фандъкова, общинската администрация и СОС най-после да признаят, че има проблем с планирането, организацията, осъществяването и контрола по цялостния инвестиционен процес.

„Необходим е обстоен одит, установяване на проблемните етапи и вземане на мерки за тяхното отстраняване. В противен случай ще продължим да се въртим в кръг. Ще продължим да планираме „смело”, да включваме в капиталовата програма обекти, за чиято реализация не е налице готовност, ще реализираме обектите с явно незадоволително качество и ще продължим да даваме храна за столичния фолклор с феномените „ремонт на ремонта“ и „контрол на контрола. А заплахите на кмета Фандъкова за налагане на глоби за лошото качество на строителството, в никакъв случай не може да компенсира похабяването на общинските финанси”, категорична бе Милка Христова.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 надарена кака

    0 1 Отговор
    Дреме ми памученитегащонки! Аз съм на Витоша.

    Коментиран от #3

  • 2 Фандупкова

    4 0 Отговор
    Но пък моите приходи се увеличават.
  • 3 Последния Софиянец

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "надарена кака":

    Взе ли си шнорхел и плавници?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове