Last news in Fakti

19 Септември, 2022 12:03 2 664 26

АЕЖ реагира остро на проверката на Цънцарова

  • мария цънцарова-
  • ваксинация-
  • възраждане

Цънцарова е била призована на разпит в МВР, преди това по казуса са били сезирали ГДБОП и Комисията за защита на личните данни, а от "Възраждане" са подали сигнал и до главния прокурор

АЕЖ реагира остро на проверката на Цънцарова - 1

Асоциацията на европейските журналисти в България излезе с остра позиция по случая с разследването на журналиста от bTV Мария Цънцарова за ваксинационния статус на депутати от "Възраждане".

Цънцарова е била призована на разпит в МВР, преди това по казуса са били сезирали ГДБОП и Комисията за защита на личните данни, а от "Възраждане" са подали сигнал и до главния прокурор.

"Защитата на източниците на журналистическите разследвания е един от основните принципи в журналистиката и държавните органи нямат право произволно, когато не се налага, да предприемат действия за разкриването на източниците. Те нямат право да подлагат журналистите на натиск, на тормоз, да ги карат да разкриват източниците си, освен в точно определени от закона случаи", заяви пред БНР Иван Радев от Асоциацията на европейските журналисти.

Според Радев е налице "необичайна мобилизация на няколко държавни институции" да защитят нещо, което не отговаря на обществения интерес.

В предаването "Преди всички" той нарече казуса нееднозначен и емблематичен и подчерта, че според АЕЖ държавната репресия е неоправдана.

АЕЖ е поискала да бъде конституирана по проверката в Комисията за защита на личните данни.

Радев подчерта, че Цънцарова не е длъжна да издава източника си на информация.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 42 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Типично

    33 39 Отговор
    "Израждане" , което незабавно трябва да се забрани !

    Коментиран от #4

  • 2 ГЕРБ

    35 21 Отговор
    Гнусни журналистични подлоги
  • 3 Чоко

    28 37 Отговор
    Националните предатели от Възраждане имат доста връзки. Това показва колко силно е пробита националната ни сигурност от руските подлого.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 честен ционист

    13 22 Отговор
    Цънци да не си вре носа там, де не й е работа, да не й бъгнем МАК адреса накрая.
  • 6 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    28 8 Отговор
    Не , че Цънци ми е любимка, но точно това е работата на журналистите -
    да показват това, което политиците искат да скрият ‼️
    Другото е обикновен ПиАр‼️

    Коментиран от #9

  • 7 др Гей Билтс

    20 4 Отговор
    Всеки с телефон може да каже кой от Възраждане е ваксиниран и кой наушким.
  • 8 Съдията Дред

    14 6 Отговор
    Всъщност, някой от Здравната каса е предоставил на Цънцарката данни от здравните досието на депутатите от Възраждане. Практиката на Европейският съд за защита правата на човека е че източник на информация не се разкрива, когато е предоставил достоверни данни за извършени нарушения или престъпления. В случая да си ваксиниран не е нарушение, но тая го използва в общия хор срещу съпротивляващите се на ваксинацията.

    Коментиран от #10, #25

  • 9 честен ционист

    19 12 Отговор

    До коментар #6 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Цънци е толкова куха, че не може да вдене, че всички в НС са от едно котило. Скоро ще си събира багажа май.

    Коментиран от #13

  • 10 честен ционист

    13 7 Отговор

    До коментар #8 от "Съдията Дред":

    В случая да си ваксиниран само документално, е престъпление.
  • 11 Момичето

    15 8 Отговор
    гони популярност и пари.Как иначе да ги добие?
  • 12 Дамаджони Уокър

    14 9 Отговор
    Само да попитам Цънци защо не попита веднъж Киро или Лена за парапета а за ваксините.Той Костадинов си го каза в ефир,че е ваксиниран така, чт това не е никаква новина.Новинаъа е ,че е нарушен закона за защита на личните данни.

    Коментиран от #20

  • 13 Отново

    15 14 Отговор

    До коментар #9 от "честен ционист":

    Фенчетата на Израждане се опитвате да извъртите нещата, но благодарение на такива като Цънцарова и мен няма да стане. Неморално е да подстрекаваш хората, а тайно да се ваксинираш. Е щом правят такива неща, на какви други подлости са способни тия национални предатели? Плюят по Европа, но никой не ходи в Русия, плюят по Еврото, но никой не си държи спестяванията в рубли. Ей господа плоскоумници разкрити сте. Много е лошо да говориш едно, но да вършиш съвсем обратното и то с користни цели.
  • 14 Йовано

    11 5 Отговор
    Все пак журналистите носят отговорност и са длъжни да спазват законите.Това Цънцарова го знае така направи кариера.покрай Петното
  • 15 емигрант

    12 10 Отговор
    Да се преследва или разследва журналист заради факт, че има информатор е типично само за държава с комунистическо "съдържание" на общество и политици ! Без информатори означава, че корупцията и престъпността ще се утвърждават и ще превърнат държавата в свой инструмент за придобиване на държавни средства ! В държавите с интелигентни общества борбата с корумпираните и престъпни групи, с наркотрафика и наркобосовете се води именно с привличането на информатори, а в кошарата за овце корупцията е забранила да се ползват информатори и те се преследват от закона ?!?! Топлата вода е открита стадо, вие какво откривате, нов вид затоплена Н2О или ще ВЪЗРАЖДАТЕ пещерния човек ? Защо Копейкин като историк не се задоми в някоя пещера и да рови за златото на Вълчан войвода, а издигна палат на брега на езеро и го обзаведе по американски модел все с оvчи пари от субсидии прибрани по лесния начин, а не с лопата в пещерата и затова ли му пречат сега информаторите, защото може да му разкрият и други схеми на измама, например като носеше "дисагите" на Сидеров и Шкембака дали не задели и от там някой лев или листче с обещания ?

    Коментиран от #26

  • 16 Хаджи Генчо

    6 6 Отговор
    Я случая се касае за престъпление! Изнасяне на медицински данни се преследва от закона. Когато има закононарушение не трябва да се прикрива извършителят зад мотива, че е източник на информация, защото разкриването на информацията е престъпление.
  • 17 Трансформърсите

    5 7 Отговор
    защитават цинцарката защото е човек на кирца иначе не е никаква журналистка
  • 18 "ЛИЦЕМЕР"

    6 5 Отговор
    Защо сме най-бедни ? Някой ще ми обясни ли със смислен отговор ? След това да ми обясни и как без информация се бори корупция ? Накрая в коя държава информаторите не са защитени от закона и в коя държава журналист е преследван от закона, че е използвал информатор ? Хайде глупаци вие сте, само не ми давайте диктаторът Путин и снежинките му за пример !
  • 19 Минувач

    5 4 Отговор
    Интересно, когато Лена се изходи, че журналисти вземали по 4 хил лева от Русия, тогава от българската асоциация на журналистите веднага реагираха и искаха Лена да посочи на момента имена и факти. Разбира се онази млъкна, но никой не и потърси отговорност, но слухът и петното останаха да се говорят от лаладжиите, което беше и целта. А в този случай се изкривява истината. Възраждане агитираха против маските и ограниченията, А НЕ ПРОТИВ ваксинацията. Нека да сме точни! Те заявиха ваксинацията да е само по избор и незадължителна, така че да нямаш никакви ограничения, ако не си се ваксинирал - за работа, за пътуване, за достъп и т.н.. Тая Цънцарка я следя, колко е подмолна и как изкривява фактите в своя угода, за да създаде сензация и си вдигне рейтинга.

    Коментиран от #21

  • 20 Стършел

    1 2 Отговор

    До коментар #12 от "Дамаджони Уокър":

    Петков каза по ТВ, че е ваксинирал и децата си( може би не и трите)! Другите приказки са предизборно тролене.
  • 21 анонимен

    2 5 Отговор

    До коментар #19 от "Минувач":

    Ваксините срещу Ковид-19 са експериментална течност, а Ковид-19 е сезонен грип - това заявиха депутатите от Възраждане в НС ! От началото на предизборната си кампания Възраждане се обяви твърдо срещу ваксините и мерките срещу Ковид-19 и протестираха срещу влизането в НС само със зелен сертификат ?! Това какво е бе УМЧО, ако не е против ваксините ? Слаб имаш по манипулация сред нормалните и отличен сред себеподобните ти овце !

    Коментиран от #23

  • 22 "ЛИЦЕМЕР"

    2 1 Отговор
    Не ми пишете минуси, а ми дайте отговори иdиоти, минусите ви само доказват умствените ви недостатъци ! Минусът не е отговор, а безизходица, както беднотията ви !з
  • 23 Минувач

    3 1 Отговор

    До коментар #21 от "анонимен":

    Ами да де, екпериментална течност са си и който иска да си я слага, да си я слага - прав му път. Това е тяхната, а и не само тяхната теза. Протов ваксините означава да не се бодат по начин, покойто ненабодените да се дискреминират. Затова са против маските и тоя зелен сертификат, за който говориш! НЕ НА ОГРАНИЧЕНИЯТА, ако не си набоден. Какво не разбра?!?
  • 24 Демократ

    4 1 Отговор
    Случващото се с Цънцарова доказва,че Възраждане е активно мероприятие на задкулисието,т.е.на ДС.Гешев като тяхна рожба и като шеф на прикриватурата се бори с истината.Сега в този тежък за България период без Парламент и редовно правителство с толкова тежки кризи и война, да се занимава обществото със защита на гадостите на копейкин,е върха на цинизма.
  • 25 Тази

    0 2 Отговор

    До коментар #8 от "Съдията Дред":

    агресивна кака просто се опитва на гърба на някакви хора от "Възраждане" да блесне в нощното небе на журналистиката като една звезда "Вечерница"
  • 26 Информатори

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "емигрант":

    казваш...Ама ако това са държавни служители, май не е много коректно поради Закона за защита на личните данни.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове