Last news in Fakti

19 Септември, 2022 12:42 2 013 49

Светлозар Василев: Носталгията по комунизма е нещо много вредно

  • светлозар василев-
  • носталгия-
  • комунизъм

Много хора са пречупени, много хора са убити, много хора са депортирани, на много хора семействата са малтретирани в продължение на десетилетия. Да, има и такива, които са живели добре в този режим и продължават да казват, че той не е толкова лош

Светлозар Василев: Носталгията по комунизма е нещо много вредно - 1
Снимка: БГНЕС

В рамките на концерт-събитие "Изкуство за свобода и памет" днес и утре в Топлоцентрала ще се проведе конференцията „Комунизъм и психична травма".

"Младите поколения не се интересуват от тази тема, не задават активно въпроси. Дебатът все още не се е състоял по сполучлив начин в България, затова и няма интерес – както публичен, така и в академичните и професионалните среди, на специалистите в областта на психичното здраве."

Това каза пред БНР гл. ас. д-р Светлозар Василев от Департамент "Здравеопазване и социална работа" в НБУ, чиято лекция е озаглавена “Травмата от комунистическите репресии и предаването ѝ в поколенията”.

Василев посочи, че данни за това се събират от различни източници – личен опит на участници и на техни роднини в комунистическите репресии, както и от научни изследвания. Едно такова изследване е проведено сред пострадали от комунистическите лагери и обхваща близо 600 души около 30 години след пребиваването им там.

"Огромен процент от тях имат доста сериозни психични разстройства. Процентът на пострадали измежду репресираните е особено голям. Това, което обаче е особено интересно е, че нито едно от тези изследвани лица не мисли за своите здравословни и психични проблеми като за резултат от това, което му се е случило. Когато изследователите предлагат на тези хора да се възползват от психотерапевтична и медицинска помощ, никой не се съгласява на това. Животът в условия на подобен вид кумулативна травма и след това в посттоталитаризма, в който живеем, където много неща са се променили, не компенсира нарушеното доверие в тези най-пострадали хора."

Подобен вид непреработени травми остават като тема табу най-вече в несъзнаваното на пострадалите и децата, поради неизбежната идентификация с родителите, се идентифицират и с този травматичен опит, а също и със забраната или нежеланието да се говори за него, подчерта Светлозар Василев в предаването "Преди всички".

"Много хора са пречупени, много хора са убити, много хора са депортирани, на много хора семействата са малтретирани в продължение на десетилетия. Да, има и такива, които са живели добре в този режим и продължават да казват, че той не е толкова лош. Тази носталгия по комунизма е нещо много вредно", коментира преподавателят в НБУ.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    43 6 Отговор
    Интересното при българина е, че носталгия към Социализма имат дори и родените след годините на Перестройката.
  • 2 Аре

    56 4 Отговор
    стига с пропгандата,демокрацията я видехме вече,комунизма също,само се питам кукловодите тука защо са ЕДНИ И СЪЩИ А,така че айде у десно и лево сичките

    Коментиран от #15

  • 3 Този

    50 7 Отговор
    Преподавател явно е с къса памет интересно по кое време го изпъкнала от село да го изучат за да стане преподавател в частен университет сигурно по времето на Чекмедже иначе сега щеше да оре бащината нива и да реве за евросубсиидий

    Коментиран от #24

  • 4 Светленце

    38 5 Отговор
    освен да ти кажа да вРъвиш на женскяи си родител в един от долните и отвори (по избор), за друго не се сещам.
  • 5 Дааа

    48 4 Отговор
    Светльо е на заплата при сорос, неговото мнение не е меродавно!
  • 6 Последния Софиянец

    42 4 Отговор
    Не към комунизма ,а към социализма.Има огромна разлика.
  • 7 Бай Благой

    28 3 Отговор
    Както и захласването по парите и трупането на богатства...
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Потребител

    46 4 Отговор
    Носталгията по комунизма е много хубаво нещо, защото днешните пребоядисани демократи не могат да си простят, че са много по-големи некадърници от тогавашните комуняги.
  • 10 КОТарАК

    9 39 Отговор
    комунизмът си имаше и своите добри страни , но и лоши също.и аз имам сантименти някакви , но гО отдавам че бяхе млади и спомени по нещо , което не може да се върне. сега времената са други. Русия не ни е наш приятел и отдавна враг(никога не ни е била приятел)-дасе държим адекватно-те винаги са били бита карта техните простотии за господство над света
  • 11 Сталин

    38 3 Отговор
    НБУ - соросоидна септична яма
  • 12 Делю Хайдутин

    33 3 Отговор
    Главен асистент , доктор ,а бълнува за някакъв комунизъм дето го имаше само в книжките с фантастика.Гола вода!Да му вземат дипломата.
  • 13 Адам Хилтън

    42 4 Отговор
    А демокрацията която депортира 3 милиона човека извън България, трябва да измисли какви ли не небивалици за комунизма да оправдае всичките грабежи на държавната индустрия, и предателството на политическият ни суверенитет през 90-те години.
  • 14 Ако...

    39 6 Отговор
    Ако през демокрацията имахме богата и просперираща държава, нямаше да тъгуваме по социализма. Китай е номер едно икономика в света, щом при тях работи, не знам защо трябва да се антемосва социализма.

    Коментиран от #32

  • 15 Аре

    23 15 Отговор

    До коментар #2 от "Аре":

    Демокрацията я видяхме в Полша, Чехия, Словения, Хърватска........А,тук видяхме Комунистическия капитализъм създаден от комунисти. Свалиха Живков с преврат,назначиха си милионери с народните пари раздадени в куфарчета,създадоха мафията, всякакви групировки,поделиха си народа като създадоха партиите,забележи, че няма партия без комунисти, номенклатура,дс агенти..... И това ли е Западната демокрация или е комунистическата. Всеки е ходил на Запад и е виждал,що е то демокрация

    Коментиран от #17

  • 16 Зеленски

    22 6 Отговор
    Най добре се живее в Украйна във военен фашизъм.Всички опозиционери са в затвора или под земята ,а рускоговорящите работят робски труд без пари.
  • 17 Последния Софиянец

    33 1 Отговор

    До коментар #15 от "Аре":

    Нас ни върнаха във феодализма.Всеки град и село мутра феодал.

    Коментиран от #19

  • 18 124

    37 4 Отговор
    Поредният американски пропагандист! Нека обясни как села с население от 3000 души преди 30 години и пълни училища до 8-ми клас сега са останали с 300 жители. Разрухата е тотална, краварите и подлогите им постигнаха своето. Окрадоха една процъфтяваща държава.
  • 19 Дидо

    26 1 Отговор

    До коментар #17 от "Последния Софиянец":

    Това е комунистическия капитализъм създаден от Номенклатурата .... навсякъде дерибействат безнаказано мутри да плашат народа
  • 20 Демократ

    27 4 Отговор
    Сега имате банани. Тогава не сте имали.
  • 21 Глупости пълни

    32 6 Отговор
    По времето на социализма,не комунизъм(това е утопична идея),та по време на социализма живеехме по добре от много"западни"държави.А по отношение на социално битови условия, здравеопазване,образование и селскостопанство бяхме много по напред от тях! Сега разни НПО та с хора с жълто около устата на мен да ми казват колко лош бил"комунизма".Дано се запазим като етнос,който да създаде социално общество като социалистическото!!! Дай Боже!

    Коментиран от #34

  • 22 истината е в сравнението

    22 3 Отговор
    Под достийството ми е да коментирам момчето от наследниците на АОНСУ така нареченият техникум за промиване на мозъци-НБУ-СОРОС!Обаче предлагам материал за размисъл-СРАВНЕТЕ КЪДЕ Е БИЛА БЪЛГАРИЯ ДО 1989г. И СЕГА САМО НА ОСНОВА ГОДИШНИТЕ ОЦЕНКИ ПО ЛИНИЯ НА ООН!ПО ЛИНИЯ НА ООН!ДА ЗАПОЧНЕМ С БРОЯ НА НАСЕЛЕНИЕТО....И....И НА МЛАДЕЖА ЩЕ КАЖА ИСТИНАТА Е В СРАВНЕНИЕТО!Е ЗА НЕГО СРАВНЕНИЕТО Е ГЕЙ ПАРАДА ,МОЖЕ И РАЙСКИЯ ГАЗ!
  • 23 Съдията Дред

    22 1 Отговор
    Нямам носталгия към комунизма, защото сега живея много по добре. Но как да упрекна тези мои приятели, които преди имаха уреден живот, добри доходи, и най - вече сигурност. Не се тревожеха ще останат ли без работа, ще им платят ли заплатите, как ще си платят сметките ? И преди властимащите крадяха, но си беше нещо пренебрежимо малко. Големите кражби от комунистите станаха, когато стана ясно, че системата загнива, преди това просто смучеха привилегии. Но това което става сега, е просто неописуемо. А НБУ е гнездо на шорошоиди, само глупости бълват
  • 24 Прав сте

    17 2 Отговор

    До коментар #3 от "Този":

    Много сте прав...а ако забележите ,че е гл.ас.т.е.този е някой младеж роден преди 24-25 ..нищо не е видял от предишното време ,НО...който НИ учи нас как е било ....евтини и продажни "учени " ..много удобни за днешната демократична пропаганда ...
  • 25 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    25 2 Отговор
    Още по-странното е, че много хора които са живели в лукс при този режим ни учат колко лошо е било ‼️‼️‼️
    Списъкът е дълъг, доста дълъг ....
    Лиляна Павлова - внучка на член на ЦК на БКП ......
    Цветан Цветанов- синче на личния шофьор на шефа на ДС ...
    Меглена Кунева - снаха на члена на Политбюро ....
    .
    .
    .

    Коментиран от #46

  • 26 Даживее

    17 6 Отговор
    Живее комунизма!Това е бъдещето!

    Коментиран от #27

  • 27 Д-р Михайлов

    6 21 Отговор

    До коментар #26 от "Даживее":

    Носталгията по социализма и русофилията са психически заболявания-вид мазохизъм.

    Коментиран от #39

  • 28 Уточнение

    16 3 Отговор
    Само дето комунизъм не е имало! Приказки на ангро!
  • 29 Станислав

    16 1 Отговор
    А днешната травма е не по-малка в душите на родители и деца гледайки се едни други с все по-празни погледи и джобове.Как няма организация която да ги защити в собствената им родина...как циганите имат повече права реално...Как трябва да си бездушен и да гледаш алчни себеподобни оплели се във власт.Няма здравеопазване,няма действаща образователна система...при бедствия,няма институции...събират се помощи от добри хора...
  • 30 Хаха

    5 14 Отговор
    Е стига, според комундeлитe това не било всъщност комунизъм, а видиш ли социализъм.

    Коментиран от #41, #47

  • 31 Старец

    16 4 Отговор
    Комунизъм не е имало никъде, никога. Но носталгия по социализма има. 33 години демокрация стигат.
    Никога не сме били по зле като народ.
  • 32 Ми да ти кажа основите причини

    3 9 Отговор

    До коментар #14 от "Ако...":

    защо трябва да се анатемосва:
    1. Забрана за свободното придвижване на хора
    2. Планова икономика
    Който може да мисли, не задава подобни въпроси и нямам намерение да обяснявам на невежи.

    Коментиран от #36, #40, #45

  • 33 Аисиктир

    5 4 Отговор
    Това нищожество е вредното и нему подобните нестига че унищожиха социализма а с това и живота на много хора ами сега и ме поучава да не ми липсва това време
  • 34 Не ми обяснявай

    2 8 Отговор

    До коментар #21 от "Глупости пълни":

    как хубаво сме живеЛИ при социализма, защото аз НЕ съм. Например правиш някаква рационализация и най-напред наредени директорът/верен партиен другар/, после партийният и т.н. и ти си последен в списъка. Подкарах. 67-та година. Такива като теб не правят разлика между социализъм и социална държава, а последната се прави със силна Пазарна икономика,а не Планова.
  • 35 шири

    3 2 Отговор
    Тук не е имало комунизъм. Комунизъм е в Швейцария и в Дания,и тям подобните уредени държави.В България имаше социализъм,който починалият наскоро петнист тиф развали и разби живота на хората.
  • 36 провинциалист

    3 1 Отговор

    До коментар #32 от "Ми да ти кажа основите причини":

    Дай сега и две причини защо трябва да се анатемоса т.нар. демокрация.
  • 37 светльо врътков

    2 2 Отговор
    Аз Луна и Слави ще направим партия чалгар и на следващите избори сме вътре в НС.И тримата сме необразовани както голяма част от българския народ /роми и т. н./ така че ще дойде нашия ред.
  • 38 Павел пенев

    4 2 Отговор
    Очакваме скоро крадците, мошенниците и измамниците да имат носталгия към демокрацията.
  • 39 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    4 2 Отговор

    До коментар #27 от "Д-р Михайлов":

    Странно нещо са палачинките❗
    Пеераsите вино време ги биеха, после ги лекуваха, а сега ги рекламират ‼️
  • 40 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    9 1 Отговор

    До коментар #32 от "Ми да ти кажа основите причини":

    И къде е промяната ❓
    1 И сега НЕ можеш свободно да влезеш в САЩ ❗
    2 И сега има планова икономика, че вече и потреблението е планово ❗
    Явно НЕ знаеш или НЕ искаш да знаеш 🤔
  • 41 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    3 2 Отговор

    До коментар #30 от "Хаха":

    Преди да напишеш това някой мислеха , че знаеш !
    Сега всички разбраха, ЧЕ НЕ ЗНАЕШ ‼️
    Това са си различни неща 😒
  • 42 Слава на Евроатлантическа България

    9 1 Отговор
    Човек има носталгия по нещо което е оставило хубав спомен в помета му.
    Носталгици по либералната демокрация няма да има.
  • 43 А борците срещу комунизма

    3 2 Отговор
    да се бяха постарали и борили да ни отдалечет от онова минало, за да го забравим и не си го спомняме с добро.Понеже не го могат, хайде да заклеймяваме ВСЕКИ, който се присети с нещо добро за миналото.
  • 44 Бай Митко

    4 3 Отговор
    Светлозаре твоето мнение въобще не ме интересува, тъй като ти си от тия дето за пари са готови и майка си да продадат! Колкото за носталгията по социализма е нормално да я има тъй като сега сме по зле от тогава, много зле. Говориш за комунизъм? Много се престараваш пред господарите си. В България е имало социализъм и никога комунизъм не е имало. Язък, че си се окичил с тия титли - доктор, асистент но в НБУ. Ясно е. Продължавай да лазиш. Не си фактор за какъвто се мислиш.
  • 45 Само, че

    4 3 Отговор

    До коментар #32 от "Ми да ти кажа основите причини":

    през соца бяхме 9 млн. и малко, а сега сме 5 млн. и малко. Хайде обясни кои са причините. Отворко.
  • 46 ГОЛХ@Й

    1 4 Отговор

    До коментар #25 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    за всички тях. Списъкът е дълъг. Слугинажа през социализма сега е слугинаж на капитализма.
  • 47 ХОХО

    3 2 Отговор

    До коментар #30 от "Хаха":

    Голобрадий комунистите измряха и останаха подлогите.
  • 48 Наистина ме наляга

    1 1 Отговор
    Значиии... като гледам как центърът на международното комунистическо движение се премести в Западна Европа и САЩ... наистина ме наляга психическо разстройство. Тъкмо се устроихме в Германия и пак ни наложика комунистически практики и мурафети.
  • 49 ежко

    2 1 Отговор
    А нима след 1989, "много хора бяха пречупени, много хора бяха убити, на много хора семействата бяха малтретирани в продължение на десетилетия"?От мутри, политици, бизнесмени и какви ли още не?Почваш бизнес и мутрите дофтасали за рекет!Не беше ли така?А сега не е ли така?Само да ти тръгне бизнеса и да направиш повече пари и веднага светва лампата на някой хора.Ама те не ти прашат мутри,а като се почне от ДАНС и се свърши до пожарната и ХЕИ.......Няма да плащаш,а?
    Има един икономически критерий, колко е добър живота в една страна.Казва се коефициент на Джини.Той мери неравенството.През 1975 г например той е бил 20, а сега е 40.КОлкото е по-голям, толкова неравенството е в обществото е по-голямо.Ние сме с най голям коефициент от ЕС, а Словакия с най-малък!Къде се живее по-добре си отговори сам!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове