Last news in Fakti

20 Септември, 2022 14:23 7 064 68

"Екзакта": 7 партии влизат в следващото НС, ако изборите са днес. ГЕРБ води пред ПП с 8%

  • екзакта рисърч груп-
  • 7 партии-
  • следващ парламент-
  • избори-
  • герб-
  • пп

В оставащите дни до вота може да се очаква силна конкуренция за спечелване на третото място, както и усилия от страна на ПП да тегли електорат от всички възможни посоки.

"Екзакта": 7 партии влизат в следващото НС, ако изборите са днес. ГЕРБ води пред ПП с 8% - 1
Снимка: Екзакта

От началото на кампанията до момента, делът на желаещите да гласуват леко се свива. Към 17 септември данните на "Екзакта рисърч груп" показват, че е възможно да гласуват около 47% от интервюираните, около или малко под 2,5 млн. избиратели живеещи в България. 30% от българите към момента заявяват, че е по-вероятно да не гласуват, а около една четвърт се колебаят как да постъпят и кого да изберат. От тези данни е видно, че улягането на електоралните пластове ще продължи буквално да самия изборен ден.
Това сочат данни от проучването, направено в периода от 10 до 17 септември 2022 г. чрез интервюта „лице в лице” на 1050 пълнолетни българи в 100 гнезда в 71 населени места на страната. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основни социално демографски параметри. Изследването е реализирано със средства на "Екзакта".

На 8% възлиза преднината на коалиция ГЕРБ-СДС пред ПП към 17 септември.
Много вероятно е седем партии да попаднат в следващия парламент, доколкото „Български възход” не може да се нарече сигурен участник в следващото Народно събрание със своите 4%.
Третото място продължава да бъде политическа цел на три партии – на БСП, на ДПС и на "Възраждане", но по данни от настоящото изследване на "Екзакта" БСП има известна преднина пред останалите две формации.
Коалицията ГЕРБ – СДС е първа политическа сила с дял от 26,2% от гласуващите българи. Втора политическа сила са „Продължаваме промяната” с резултат сред гласуващите от 18,1%. Трети са БСП с резултат от 12,5%, четвърти – ДПС с резултат от 10,3%, пети са "Възраждане" с резултат от 9,5% от гласуващите. Следва ДБ с резултат от 7,5%. ИТН засега запазват шансовете си за участие в следващия парламент с резултат от 5,4% от гласуващите.
Резултатът на "Български възход" от 4% далеч не гарантира тяхното участие в следващия парламент. За тази партия всичко ще се решава в последните седмици на кампанията, въпреки високия рейтинг на одобрение на лидера ѝ Стефан Янев. Високият личен рейтинг на Мая Манолова засега също не осигурява попадането на нейната формация в парламента, въпреки позитивния тренд на Изправи се БГ от началото на кампанията.

В оставащите дни до вота може да се очаква силна конкуренция за спечелване на третото място, както и усилия от страна на ПП да тегли електорат от всички възможни посоки. За Български възход периодът е решаващ за попадане в следващия парламент.
Обострянето на кампанията чрез ползване на черен ПР и компромати в крайната фаза по-скоро може да отблъсне, отколкото да привлече избиратели.


Бел.ред.
Цитат на Иво Сиромахов:
Убеден съм, че ако влязат в парламента, депутатите от ИТН ще се борят за президентска република така сърцато и всеотдайно, както в предишните три парламента се бориха за мажоритарна избирателна система.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 50 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сменям си ник-а

    52 2 Отговор
    Ехааааа.
    А помните ли ,че имаше ВМРО,НФСБ,атака,воля,и т н
  • 2 ГЕРБ

    41 53 Отговор
    ФАКТИ ГЛЕДАЙТЕ ОТ 15 Ч. ТВ ПИК ЗА ДОКЛАДА НА ДАНС И ЦРУ КАК КРАДъТ Петков и Василев и се учете на журналистика

    Коментиран от #8, #42, #50

  • 3 123456

    85 4 Отговор
    Добре дирижирана табличка - запазете я за коментари след изборите ! Време е за ...
  • 4 Шофьора на джипката

    32 40 Отговор
    Стягам джипката, след 2ри октомври тръгвам отново по магистралите.
  • 5 Красимир Петров

    35 13 Отговор
    И 10 партии(мафиотски структури) да влезнат,правителство след 2 октомври няма да има.
  • 6 ЕТО ГО КРАДЕЦА

    44 50 Отговор
    ИЗБУХВА БОМБА В ПИК! СЕКРЕТЕН ДОКЛАД НА ДАНС РАЗКРИВА: Кирил Петков сключва фиктивен договор за 1 млн. лв. с консултантите "WHITECASE" от Харвард за газа. Засечени 5 офшорки, свързани с ПП, през които минавали комисионни. Сигналът идва от ЦРУ, уведомен е и президентът. Прокуратурата разследва Кирил и Асен за 100 млн. лв., "ощипани" от бюджета, и ПРЕСТЪПНА договорка с МЕТ и други посредници

    Коментиран от #13

  • 7 Гоуем демократ

    45 17 Отговор
    Тъжнички резултати!!!Но когато уж избираме между кой от кой по-изпечен боклук,лъжец и демагог резултатите са такива!Отвратихме се от ГЕРБ, но водят, Промянята се изложиха за нула време но са 2ри, а кои наивници пък подкрепят пишман проекта на Слави......??????
  • 8 Троле

    40 10 Отговор

    До коментар #2 от "ГЕРБ":

    Като правиш внушение бъди поне грамотен
  • 9 Докато руснаците не бъдат изгонени,

    40 30 Отговор
    руските шпиони не влязат в затвора, а гражданските права на русофилите - отнети, България ще затъва все повече, докато не бъде унищожена. За голямо съжаление руският империализъм нанесе фатални удари върху нацията и свободата ни ! Пора покончит с тази свинщина !
  • 10 гост

    14 12 Отговор
    Само без възхода
  • 11 ЧЕСТИТА 27 ИЗБОРНА ПОБЕДА БОЙКО

    23 60 Отговор
    ЦВЛА БЪЛГАРИЯ СМЕ СЪС ТЕБ!!
    ЕЪН КОМУНЯГО-СОРОСПИИТЕ ОГРАБИЛИ И УНИЩОЖИЛИ БЪЛГАРИЯ!!
    СЪД ЬА КАНАДСКИТЕ НАРКО--МЕНТЕТА
  • 12 Платени анкети!

    24 49 Отговор
    Това което сте показали,няма нищо общо с истината.ПП и ДБ няма да влезнат и в 4 процента а Герб,ще се бори с ДПС,кой ще има повече.Не може тези,които ни продадоха на американците,приютиха семействата на нацистите от Украйна на гърба на българския народ и предадоха Македония,да спечелят изборите.Това е против всякаква логика.Правителството падна заради Македония и руската газ а да ми слагате точно продажните лакеи на първите места е просто смешно и няма как да стане.Първи ще бъдат Възраждане,след тях са ИТН,а след тях са БСП или ДПС.Продажниците въообще не ги броя.

    Коментиран от #49, #60

  • 13 Скоро

    32 27 Отговор

    До коментар #6 от "ЕТО ГО КРАДЕЦА":

    Не вярно,не вярваме,ще гласуваме за ПП
  • 14 БАЦЕ Е ВРЪО

    11 44 Отговор
    ВЕЛИК ДЪРЖАВНИК И РОДОЛЮБЕЦ
  • 15 ЧУЙ ЧУЙ

    8 13 Отговор
    .....без участието на първия или втория....правителство....друг път☝
  • 16 ГЕРБ Е СПАСЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ

    17 50 Отговор
    БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО
  • 17 Да ама друг път

    18 15 Отговор
    Стига с тези нагласени анкети.Българина не е бунак.Първите три + ДБ ще се борят за покриване на 4% а вие сте ми ги сложили първи.
  • 18 гост

    19 5 Отговор
    Всички разбрахме тази бележка на редактора. Вземете малко уважавайте читателите си бе, тъпанари! Не е нужно да я слагате под всяка статия. По-дорбе си я наврете в задн....
  • 19 Копейка - Она утонула!

    28 13 Отговор
    Екзакта 09 ноември 2021 , 5 дена преди вота хвърли боба.
    ГЕРБ 24%
    ПП 16,2%
    БСП 15,5%.
    ИТН 11,5%
    ДПС 9,9%
    ДБ – с 9,6%.

    Коментиран от #22

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 ГОРЕЩА НОВИНА.

    17 26 Отговор
    ИЗБУХВА БОМБА В ПИК! СЕКРЕТЕН ДОКЛАД НА ДАНС РАЗКРИВА: Кирил Петков сключва фиктивен договор за 1 млн. лв. с консултантите "WHITECASE" от Харвард за газа. Засечени 5 офшорки, свързани с ПП, през които минавали комисионни. Сигналът идва от ЦРУ, уведомен е и президентът. Прокуратурата разследва Кирил и Асен за 100 млн. лв., "ощипани" от бюджета, и ПРЕСТЪПНА договорка с МЕТ и други посредници
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Стоян Александров

    19 27 Отговор
    Ако ПП влезе изобщо в Парламента ще е вече РОТАЛНА 100 % -ова ИЗМАМА ИЗВЪРШЕНА КАКТО И ДО СЕГА ОТ АМЕРИКАНСКОТО ПОСОЛСТВО. Всички избори до сега през последните 33 години са с намесата на САЩ, АНГЛИЯ И ИЗРАЕЛ. БЪЛГАРСКАТА ПОЛИТИКА Е ИЗМАМА ОТ КОРЕНА СИ.....
  • 24 Нагласени

    35 9 Отговор
    и платени измишльотини.Платени гербаджийски поръчкови услуги.Нито Янев плужека,коалиран със Софиянски мафиота и Румен Петков,пикаещия във фонтани ще взеле в парламента,такава абсурдна коалиция от стари муцуни,нито ИТН келешите ще влезнат,освен ако Тиквата им подари депутати и Дпс им подарят избиратели да си имат патерица за гнусните поръчки.
  • 25 Иванова

    36 0 Отговор
    На социолозите не им се плаща да познават, плаща им се да ВНУШАВАТ!
    "Екстаза" публикувайте и прогноза си за изборите през м. ноември 2021 г., че да могат хората да си направят извода, колко познавате. Прогноза на същата агенция за изборите м. ноември 2021 г. : ГЕРБ 23,8%; ПП 15.5%; БСП 15%; ИНТ 12,5, ДПС 9.5; ДБ 9,2%; Изправи се 3.5%; Възраждане 3.%.
  • 26 един

    17 0 Отговор
    Едните лъжат в %,другите крадат от хазната и купуват гласове,МВР и Прокуратурата през това време си затварят очите,а където нещо не е в полза на комунистите/слагам ги всичките в един кюп,защото си е точно така/,Риковете и Областните ще оправят последни кусурите!Изобщо смазана машина,вкл. и със пари,работи перфектно,но само в тяхна полза!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 До к.2

    29 3 Отговор
    Щом е ПИК всичко е фейк.Да пуснат какво е говорил Бойко-записа преди да подпише за Руски поток.И как 4 дни преди това Рундьо е имал среща с Путин в Сочи.Така,че Радев и Толупа еднакво са виновни за транзитния Руски поток,за който платихме 3млрд.лв
  • 29 Демократ

    25 13 Отговор
    Поредната манипулативна социология.Нито Герб ще са първи,нито Възраждане,нито ИТН ще влязат в Парламента,ако изборите са честни.Понеже никога не са и са натъкмени от задкулисието,което за жалост управлява държавата, изход не се вижда засега от блатото,в което е вкарана България.30 години едно също,купуването и продаването на гласове е престъпление,което се извършва от партиите в Парламента и досега никой не е в затвора,защото ЦИК е решаващия фактор,
    въпреки очевидни доказателства, а не съда.Въртим се в кръг.ЦИК определя състава на Парламента,а той определя съдбата на България.Оказва се,че ЦИК е най-важният орган в държавата.Практически обаче е ненужен,но измислен за прикриване на изборните манипулации.Никъде по света няма такова чудо.Даже в някои държави организацията на изборите включва доброволци, които са безплатни.Ама хората провеждат наистина честни избори.Проблемът тук е в шашмата и далаверата и то добре платена за лошо свършена работа,но добре изпълнена поръчка.Това е ЦИК.

    Коментиран от #31

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 чалгаря

    24 5 Отговор
    Иво Сиромахов дано не влизат ИТН,че много се изложиха чакъртаджиите
  • 33 Бойко

    9 36 Отговор
    ГЕРБ-СДС времето е наше!
  • 34 БЪЛГАРИЯ

    16 10 Отговор
    ГЛАСУВАШ ЗА ПП И ДБ,..ПОЛУЧАВАШ ДС-ДРУГАРИТЕ ОТ БСПк !
    ПРОКОПИЕФФ, МУСТАКА, ЧЕРЕПА, 12-те КЕНЕФА, БОБОКИТЕ...ЗНАЯТ...ПОЧЕМУ🇻🇳

    Коментиран от #38

  • 35 ГОРЕЩА НОВИНА

    15 18 Отговор
    ИЗБУХВА БОМБА В ПИК! СЕКРЕТЕН ДОКЛАД НА ДАНС РАЗКРИВА: Кирил Петков сключва фиктивен договор за 1 млн. лв. с консултантите "WHITECASE" от Харвард за газа. Засечени 5 офшорки, свързани с ПП, през които минавали комисионни. Сигналът идва от ЦРУ, уведомен е и президентът. Прокуратурата разследва Кирил и Асен за 100 млн. лв., "ощипани" от бюджета, и ПРЕСТЪПНА договорка с МЕТ и други посредници
  • 36 така така

    1 8 Отговор
    Не влезнат ли мутри. вън правителство НЯМА ДА ИМА!
  • 37 НЕКЪПАН ЖЪЛТОПАВЕТНИК

    12 13 Отговор
    КИРЧЕ, само със Стотачка нема да минеш, кашкавала стана 30лв

    Коментиран от #39, #51

  • 38 Факт

    12 12 Отговор

    До коментар #34 от "БЪЛГАРИЯ":

    Канадците и хората на Ристе Бойкикев са КОМУНИСТИЧЕСКИ СОРОС ОТРОЧЕТА
  • 39 Дежурен и професионален Протестър, Да?

    6 8 Отговор

    До коментар #37 от "НЕКЪПАН ЖЪЛТОПАВЕТНИК":

    По стотачка ли върви мизата при СОРОСИТЕ, бе ахмак?
  • 40 СЛАВА НА БКП/ БСП-ПП-ДБ-ДС

    10 2 Отговор
    СЛАВА НА "ПОЧТЕНИТЕ" МИЛИОНЕРИ , "УМНОКРАСИВИТЕ" МУЛТИМИЛИОНЕРИ И ДС-ДРУГАРИ ОЛИГАРСИ
  • 41 Гост

    7 0 Отговор
    Буламача ще е пълен.Затъваме здраво това виждам...
  • 42 Хаха

    15 7 Отговор

    До коментар #2 от "ГЕРБ":

    Само глупаци или мошеници могат да гласуват за най-крадливата партия ГЕП! Или имаш келепир от техните далавери, или обичаш Простака да те минава с двеста!

    Коментиран от #45

  • 43 К. и А от ПП

    7 1 Отговор
    Черепа,Мустака, Прокопиев, Бобокови, 12-те нужника и Со,..са невинни!!
    Да спасим нашите другари от Лошите
  • 44 Интересно

    3 5 Отговор
    Коцето да не ви обърка сметките или вече сте се подковали…
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 такаето

    11 3 Отговор
    за боко доколкото знам се гласува съвестно само с/у пари но целта оправдава средствата и за да се наливат толкова много в избиратели значи мноооого повечко се поизкарва
  • 47 Само да питам

    13 3 Отговор
    От Козяк така ли виждат вота ?
  • 48 Бесарабеца

    12 4 Отговор
    За да имаме чиста и свята република, трябва народ, а не публика. За това гласувайте, за да не псуват после, крадците от Гроб пак са във властта заедно с Пеевски и Доган хиляйки ви се ехидно в очите ви.
  • 49 За Възраждане ли?

    14 3 Отговор

    До коментар #12 от "Платени анкети!":

    Ама как да гласуваш за тях, като не казват какво ще възраждат. Соца ли, турското рбство ли, средновековието ли, или Хан Аспарух? Нека кажат, да ги чуем - иначе само димки пускат.

    Коментиран от #54, #58

  • 50 Тц..тц..

    9 1 Отговор

    До коментар #2 от "ГЕРБ":

    Щом гледаш тв ПИК и им вярваш, разбирам колко ти е акъла...
  • 51 Мърльо...

    4 2 Отговор

    До коментар #37 от "НЕКЪПАН ЖЪЛТОПАВЕТНИК":

    Като кашкавала е станал 30 лева, еми яж луканка и филе "Елена"...
  • 52 Тома

    7 0 Отговор
    А кой колко пари дава за купуването на гласове с тази инфлация.Това пишете
  • 53 Голем смех

    7 6 Отговор
    Герб винаги води преди изборите, а после духа супата. Що бе, социолозите?
  • 54 Костя Копейкин

    10 1 Отговор

    До коментар #49 от "За Възраждане ли?":

    Ще ,,възражда,, туризма. Пак ще се чудим на едни групи с тюбетейки, дето гледаха като аборигени...
  • 55 Корги

    9 1 Отговор
    Благодарим на Кирето, Пинокио и Слави, че се подиграха с идеята за промяна и много хора останаха излъгани за пореден път. Човек ще каже, че умишлено сте работили в пълен синхрон за връщането на Борисов на власт.
  • 56 !!!?

    5 1 Отговор
    "Седем партии влизат в следващото НС" ! Количественото натрупване, води до качествено изменение...ама не на тези избори !!!?

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 !!!?

    9 3 Отговор

    До коментар #49 от "За Възраждане ли?":

    По всичко личи, че искат възраждане на "Вечната дружба" !!!?
  • 59 ...

    2 4 Отговор
    Влизат първите 3 и точка. Две от тях правят коалиция и управляват и поемат отговорност. Много баби - хилаво бебе. А по-добре само 2 да влязат и толкова. Така няма - ама коалиционните партньори са виновни.
  • 60 В грешка си

    4 1 Отговор

    До коментар #12 от "Платени анкети!":

    Може, може, нали знаеш, не е важно кой гласува, а кой брои- в случая СИЕЛА в комбина със сорософилите.
  • 61 бай Даньо

    8 3 Отговор
    в 8% дупка падат Киро и Кокоро. Но въпроса е кой кой ще гласува за ДБ след коалицията с БСП !?
  • 62 Йосиф Висарионович Джугашвили - Коба

    5 1 Отговор
    ,,Не е важно кой печели изборите. Важно е кой обявява резултата."
  • 63 Подаръчно пликче

    3 0 Отговор
    "Български луноход" само 4% ли са. Леле тези ще изпаднат от листата червена.
  • 64 Ще видим

    4 0 Отговор
    Според мен,това са желаните резултати от някого,а не реалните.Реалноста ще се окаже съвсем друга."Електората" ще удари звучен шамар на партиите на статуквото,който дълго време ще отеква в съзнанието им,ако имат такова! Само Възраждане!!!
  • 65 Ха,Ха.....!

    2 0 Отговор
    И кой ви вярва? Ако съдя по процентите , които вдигате на ГЕРБ и като сметна по 100 хиляди на процент отгоре , означава че сте прибрали към милионче! Ще видим на 2 октомври и ако се окаже че разликите са големи , "какво правим"!? Проблема на тази държава е че няма контрол и наказания за виновните! Тук с пари под масата , можеш всичко да постигнеш!
  • 66 Дааа....

    4 0 Отговор
    Лъжливи социологически проучвания !
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол