23 Септември, 2022 15:38 1 172 23

Доставят 46 фургона за 30 семейства, останали без дом след наводненията

  • фургони-
  • семейства-
  • пострадали-
  • наводненията

Очаква се хората да бъдат настанени във фургоните между 3 и 7 октомври. „Годни са за живот и към момента в тях живеят военнослужещи за по-продължително време. Няма да настаним хората в железни бараки“, увери Ангел Стоев. 

Доставят 46 фургона за 30 семейства, останали без дом след наводненията - 1
Снимка: БГНЕС

46 фургона за 30-те семейства от наводнените карловски села, които искат да бъдат настанени в тях, ще бъдат доставени съвсем скоро. Най- много са фургоните за Богдан, което беше и най-пострадалото от наводнението село. Това заяви областният управител на Пловдив Ангел Стоев след среща с кметовете на Каравелово, Богдан, Слатина и Карлово, цитиран от БНР.
Той уточни, че някои от семейства ще получат по два или три фургона, тъй като са многочислени. Очаква се хората да бъдат настанени във фургоните между 3 и 7 октомври. „Годни са за живот и към момента в тях живеят военнослужещи за по-продължително време. Няма да настаним хората в железни бараки“, увери Ангел Стоев.

Фургоните са собственост на Национална служба „Пожарна безопасност и защита на населението“. Ангел Стоев увери, че вече улиците са разчистени и предстои да започне полагането на ВиК системата и да бъдат захранени с вода и къщите, покрай деретата. Престои да бъдат доставени още 4 тира с вода.

Отхвърлен е вариантът фургоните да се поставят в дворовете на къщите.

"Всяко село ще определи едно или две места, където ще бъдат поставени фургоните, за да може да бъдат едновременно захранени с ток, с вода и да им се осигури канализация. Малките фургони са 3 на 6 метра, височина 2,40, като вътре има оборудвана кухня, има сервизно помещение, тоест баня с тоалетна, и спалня, като моя оптимистичен вариант е фургоните да бъдат доставени и хората да бъдат настанени в седмицата между 3-ти и 7 октомври".

Продължава обследването на най-засегнатите от наводнението близо 100 къщи в трите села. Ако се окаже, че има още домове, които са негодни за живеене, ще се осигурят още фургони.

Прекъснатите водоподавания през речните корита и разрушената улична мрежа остават проблем, каза още областният управител. В и К пък не разполага с достатъчен брой екипи, които да започнат активно да възстановяват унищожените съоръжения.

"Приехме, след като бъдат разчистени улиците, а това вече е факт, да се пристъпи към полагане на необходимата В и К-система и по този начин да стане захранването и на тези къщи, които все още нямат вода. Аз съм с намерение още днес да поискам помощ от В и К-холдинг, който е принципал на ВиК-Пловдив. Ако трябва ще разговарям и с министър Шишков по този въпрос, така, че да осигурят екипи от други части на страната и да подсилим местното ВиК".

Възстановяването на къщите, които имат конструктивни нарушения ще бъде финансирано от Междуведомствената комисия, а за останалите – парите ще дойдат от дарителската сметка.

Вече е направена и организация за провеждането изборите. Те ще бъдат проведени в пенсионерските клубове и читалища.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 тоталитаризъм

    14 16 Отговор
    В Стражица хората все още живеят във фургони,а тогава България беше под комунистическо робство
  • 2 Добричко лъвче

    6 2 Отговор
    Toва е божие наказание , заради факта, че България не е оправена !
    помислете и разберете, че аз съм прав !
  • 3 честен ционист

    5 17 Отговор
    Защо са им 46 фургона за 30 семейства? Не трябва ли да са точно 30 фургоните? В останалите 16 свини, кокошки и овци ли ще чуваме?

    Коментиран от #14, #23

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Човек за реализации

    8 0 Отговор
    Ако България беше ооравена във всеки вариант, тази трагедия нямаше да се случи !
  • 6 Уууууууууу

    49 0 Отговор
    за българите фургони ,а за наглите укри хотели егати държавата
  • 7 Държавата на фургоните

    34 0 Отговор
    След всяко бедствие и фургони. Уж временно ама то става за посоянно. След време ще живее цялата страна във фургони като временна мярка. От Емел Етен и Кристалинка Георгиева започна тази тенденция с фургонозацията.

    Коментиран от #8

  • 8 напротив

    3 18 Отговор

    До коментар #7 от "Държавата на фургоните":

    Това с фургоните го почна диктатора Живков,по време на земетресението в Стражица
  • 9 Корги

    30 1 Отговор
    А укрите с джипките по хотелите на Слънчака.

    Коментиран от #10, #11, #12, #15

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Петър

    2 27 Отговор

    До коментар #9 от "Корги":

    Нали затова са Хотели, който може да плаща се настанява в Хотел. Ако ти е жал за българите,плати им сметката в Хотела. И нека всеки един знае, че българина не е платил и стотинка за хотел на украинец в България. Аз не познавам от някой да са взели пари за такова нещо

    Коментиран от #16, #18

  • 13 Дамаджони уокър

    20 0 Отговор
    А зашо не на хотел както "бежанците"?А безплатно изхранване ще има ли, защото тези хора са изгубили всичко което имат?Може би аи за тях трябва да събираме капачки както за болните деца, защото държавата не мисли за българите а само за така наречените "бежанци".
  • 14 Другите 16 ще е както казваш

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "честен ционист":

    После ще ги подарим на твоите с един генератор бонус за струя!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Пейо

    16 0 Отговор

    До коментар #12 от "Петър":

    Защо тогава на урките плащаме хотелите. Тези хора са изгубили също всичко, което имат. Държава мащеха

    Коментиран от #17

  • 17 Петър

    1 13 Отговор

    До коментар #16 от "Пейо":

    Какви Хотели плащаш? Дай разписка на кого Хотела си му плащал. Аман от папагали, които повтарят едно и също

    Коментиран от #22

  • 18 ааа

    13 0 Отговор

    До коментар #12 от "Петър":

    E как бе, всичко е от бюджета, от нашите пари! Щяха да ги върнат от плана за възстановяване, но не е одобрен и няма да бъде, защото пари не искат да дават. Трябва ЕС дава милиони на Усраина. Откъде ще ги вземат мислиш? Кой дал - дал и се преевал. Обаче точенето на бюджета продължава, защото програмата с хотелите и олинклузима - също продължава!

    Коментиран от #19

  • 19 Петър

    0 10 Отговор

    До коментар #18 от "ааа":

    Още един папагал

    Коментиран от #20

  • 20 ЯЯЯЯЯЯ

    14 0 Отговор

    До коментар #19 от "Петър":

    Ти си папагала в случая. Храним укрите псевдо бежанци от бюджета, джобни, медицина, транспорт, храна..а от бюджета - нашия! - за хората от Карловско 350 лева. Какво не разбра! И между другото днес казаха, че много малко от украинците - да речем около 2 % са благоволили да си намерят работа. По-изгодно им било но линклузива в хотелите, заплатите били ниски - само за българи. ЕТО ТОВА Е ГЕНОЦИД.
  • 21 Японеца

    10 0 Отговор
    За украинците хотели, за българите фургони!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 1957

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "честен ционист":

    И то много,стига им 1 фургон за всички. Това не са украинци и нема да се глезят.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол