Last news in Fakti

27 Септември, 2022 14:09 1 944 14

Зам.- министър: Хакери удрят IBAN номера на български компании и точат стотици хиляди евро

  • хакери-
  • атака-
  • компании-
  • точене-
  • евро-
  • заместник- министър

Благовест Кирилов даде като пример в България кибератаката в "Български пощи". По думите му една кибератака, която уязви инфраструктурата, ще изложи на риск здравето и живота на гражданите

Зам.- министър: Хакери удрят IBAN номера на български компании и точат стотици хиляди евро - 1
Снимка: БГНЕС

Хакери атакуват IBAN номера на български компании и крадат стотици хиляди евро.26% от целия кибертрафик е злонамерен бот трафик. Това заяви по време на пресконференция заместник-министърът на електронното управление Благовест Кирилов по повод началото на Европейския месец на киберсигурността, предаде БГНЕС.

Благовест Кирилов подчерта, че трябва да бъдем много внимателни да не попадаме в капана на киберпрестъпленията. Той допълни, че основна цел на Министерството на електронното управление е да гарантира и подпомага киберсигурността – както на хората, така и на бизнеса. Също така и да се гарантира възможност за реакция при инциденти.

Кирилов даде като пример в България кибератаката в "Български пощи". По думите му една кибератака, която уязви инфраструктурата, ще изложи на риск здравето и живота на гражданите.

Той добави, че чрез информационна кампания електронното министерство ще покаже какво трябва да се случва по отношение на гарантиране на киберсигурността, за да се защитят различните сектори. Той уточни също и че дизайнът на продуктите за киберсигурност трябва да отговарят на определени стандарти.

"Важно е да се реагира адекватно и комбинирано на всякакъв вид киберзаплахи", каза още Кирилов.

По думите му през месец октомври, посветен на киберсигурността, ще се случват доста интересни неща, като тепърва ще има информация за това.

По време на пресконференцията в Министерството на електронното управление стана ясно и че правописните грешки в имейлите са също знак за фишинг атаки и потребителите трябва да обръщат внимание на това, както и че киберсигурността е споделена отговорност между институциите.

Служебният министър на електронното управление Георги Тодоров откри десетото юбилейно издание на Европейския месец на киберсигурността. „В ерата на цифровизация и хоризонта за дигитално бъдеще на все повече нива ние, държавната администрация и всички държавни институции, бизнесът и не на последно място гражданите, където е нашият фокус, сме задължени да отделяме повече внимание на личната и институционалната си киберсигурност“, заяви той. По думите на министър Тодоров ролята на държавата в тази връзка е особена важна, тъй като прогресът предполага и защита, която е насочена към най-уязвимите, защото атаките в интернет не познават граници и нямат социална ориентираност.
ой допълни, че България ще се включи в Европейския месец на киберсигурността по уникален начин – за първи път в Европа ще бъде издадена и валидирана марка на тема киберсигурност. „Това е още един начин да засвидетелстваме нашата сигурност към темата“, съобщи Тодоров.

Заместник-министър Атанас Мазнев посочи, че киберсигурността е споделена отговорност между институциите. „Екипността на национално ниво, съответно изградената и осъществена интеграция между европейските институции, международните институции и информационни системи подпомага нашата дейност да можем да вдигнем нивото на киберзащита по отношение на бизнеса, на гражданите“, уточни той и добави, че е важно обществото да е спокойно, че никой няма да злоупотреби с данните им.

Комисар Владимир Димитров, началник на Отдел „Киберпрестъпност“ в ГДБОП, каза, че той и колегите му са единствените 40 полицаи в цялата страна, които се занимават с над 10 – 15 различни кибер и киберсвързани престъпления. Той съобщи, че най-големият проблем пред тях в момента е т.нар. „сменен IBAN“. „Най-общо казано става въпрос за организирани престъпни групи от Северна Африка, които влизат в имейлите на български компании, променят IBAN-а по плащането, което трябва да извърши българската компания“, обясни той и допълни, че по този начин българските компании губят между 50 и 300 хил. евро, като за година сумата може да достигне до няколко милиона евро.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хахаха...

    8 2 Отговор
    Това е новото модерно поколение крадци.Обирите на банки и каси - тип взривяване е вече е класика.Сега се креде със няколко цъкания по клавиатурата.Лошото в случая е,че са неуловими.

    Коментиран от #3

  • 2 Хихихи..

    5 3 Отговор
    Щатските хакерчета са Гола Вода,Путиновите ще ви изпият като скариди,капиталяги смотани..Маркс се усмихва..
  • 3 E, нали

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Хахаха...":

    имаме цяло министерство за електронно управлвние със супер специалисти...

    Коментиран от #5

  • 4 Амебикс

    7 0 Отговор
    Кои са тези компании? Или сега ще има театро, че ще ги спасяват с парички
  • 5 Абе

    7 0 Отговор

    До коментар #3 от "E, нали":

    Нищо нямаме.Те тия от министерството крадат повече и от хакерите.
  • 6 ТаУмВзе

    5 0 Отговор
    IBAN бе, нарича се Пране на кинти! Или си IBAN по друга комисионка. Хахаахах
  • 7 прогресът

    6 0 Отговор
    Приватизация - дигитализация - война
  • 8 Простак

    8 1 Отговор
    Вчера една много голяма банка ме убеждаваше да мина на онлайн банкиране. Аз им казах, че не ги слуша главата.
  • 9 мин. Божо програмиста

    6 0 Отговор
    С цифровизацията ще е прекрасно!
  • 10 кви ги плещиш е?

    3 1 Отговор
    Американските служби (където бачкаше Сноудън) си създават тези хакерски атаки! Ние не сме хванати от гората, Благоо!!! Агенда 201 !!! Правиха се симулации, на подобни атаки. Обясняваха Ви, че не минем ли на криптовалута, ще бъдат още по сериозни "атаките" Само, че кой им раздаде секретните ключове на пасмината от ЦРУ? А да бе.... Те ги създадоха и демократично ги раздадоха на държавите подлоги. Сега ще ни обеждавате, че някой бил "осквернил" Български Пощи. Те горките са направо "Храм" Елементарно се опитвате да лъжете. Получава ви се, но само пред бабите и дядовците! Все едно НАП го удариха група младеж? Нали не си мислите, че "ние" не сме чак толкова плиткоумни? В ИТ обществата, се говори!
  • 11 ЩО БРЕ

    3 0 Отговор
    РАШКОВ НАПРАВИ РЕФОРМАТА В МВР, ПОДАРЕТЕ МУ ДАМАДЖАНА.
  • 12 Кои хакери на Радев ли

    3 1 Отговор
    Източиха държавата, се е ред и на нашите сметки.
  • 13 ПИРАМИДИ ФАРАОНИ

    3 0 Отговор
    ИМА ЕДНА ФАРАОНКА НИНОВИЦА, СЕЩАЙТЕ СЕ ЗА 90 ГОДИНИ И ЩЕ РАЗБЕРЕТЕ ЩО ИДЕ НА РЕЧ.
  • 14 Тия

    3 0 Отговор
    Окадаха орталъка, с хакери се оправдават.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол