28 Септември, 2022 09:21 1 032 23

Светослав Бенчев: Цените на горивата у нас са на едни доста добри нива за разлика от други държави в ЕС

  • светослав бенчев-
  • цени-
  • горива-
  • държави-
  • ес

Има и опасения, че с влизането на ембаргото на руските продукти от 5 декември, ще има и недостиг на дизел в ЕС. Пазарите не искат да рискуват и затова предпочитат да си осигурят количества гориво - дизел и това води до покачване на цената, коментира експертът 

Светослав Бенчев: Цените на горивата у нас са на едни доста добри нива за разлика от други държави в ЕС - 1
Снимка: БГНЕС

Защо цените на горивата у нас не поевтиняват? - темата коментира в студиото на "Денят започва" Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация.

Според него в момента долара е над 2 лв. Рафинерията работи с природен газ, а цената в момента е доста висока, разходите за ток по бензиностанциите са високи, заплати и инфлация - това са част от основните причини цените на горивата да не са на ниво от преди няколко месеца или преди години.

"Цените все пак са на едни доста добри нива за разлика от тези в редица други държави в ЕС. Цената зависи от това какви са цените на готовите нефтопродукти на международните борси. Цената на бензина е по-ниска от цената на дизела и това се дължи на факта, че в Европа се търси повече дизел. Освен това, има и опасения, че с влизането на ембаргото на руските продукти от 5 декември, ще има и недостиг на дизел в ЕС. Пазарите не искат да рискуват и затова предпочитат да си осигурят количества гориво - дизел и това води до покачване на цената. Поне за момента нещата с на бензина и пропан бутана не стоят така", Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация.

Бургаската рафинерия продава на пазарни цени и всеки може да види това нещо. Цените на българския пазар са значително по-ниски от средните в ЕС, дори и най-ниските.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ха - ха

    19 1 Отговор
    Този забравя, че днес всеки може да провери това за няма и минута в Google.
  • 2 Къде

    23 0 Отговор
    се буташ да ми сравняваш цените в най - бедната държава в ЕС и с най - ниския БВП с европейските държави , бе ?
  • 3 Гаглей

    2 16 Отговор
    Вчера заредих на омв бензин за 3.06 самата бензиностанция ми даде 0.07 ст. на литър държава 0.25 ст. Не мисля, че е кой знае колко скъпо, особено като знаем в какви времена живеем
  • 4 Пич

    17 0 Отговор
    Да бе..... много са добри нивата....за бензинджийската мафия !!! Чудя се , има ли някакво ново изискване , за доказан кретенизъм , та някой да бъде назначен , за някакъв ?!
  • 5 чушки

    20 0 Отговор
    Цените на горивата и стоките у нас са много по-високи от тези в съседните нам държави. Задай си въпроса,защо българите масово пътуват до Турция и пазаруват от там?!

    Коментиран от #20

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 бе я си .............

    12 0 Отговор
    авеее посинял...................а как са ни заплатите
  • 8 Алибаба

    11 0 Отговор
    Съотнесени към доходите са направо СУПЕР.Милиони мечтаят да дойдат в България,където има евтини горива,благоденствие ,социален ред и справедливост.Амин...
  • 9 Корги

    10 0 Отговор
    Гад мръсна лъжлива.
  • 10 Защо не кажете, че всички горива у нас

    8 5 Отговор
    са боклуци. Мафия в горивата, мафия в дървата, мафия в администрацията, мафия в съда, мафия навсякъде.
    Е, как да сме добре, другари русофили? Където и да пипнеш - все дългата ръка на мацква и нейните местни майкопродавци !
  • 11 Високи цени?

    1 7 Отговор
    Не са високи цените. Ако бяха високи, нямаше да вися сутрин и вечер в задръствания с коли само с водача вътре, а градския транспорт да се дрънка цял ден празен. Това ако стане 2 ле. бензина ще се отровим от изгорелите газове при задръствания по пътищата.
  • 12 Питам

    5 0 Отговор
    С заплатите и пенсиите на какви нива са ни
  • 13 Дада

    3 1 Отговор
    Нека погледнем заплатите !!!
  • 14 Светослав Бенчев Мафиот

    5 0 Отговор
    Сравни заплатите с тези на Европейците и тогава говори за цените на горивата у нас!! 1,5 милиона пенсионери и инвалиди с пенсии до 500лв не могат и да си помислят да подкарат кола, даже в населеното място където живеят!!
  • 15 До 10 За Мафиите сте прав, но тях ги

    4 0 Отговор
    Създадоха нашите ДС ченгета от Приятелските кръгове, а заедно ги Отгледаха със Прокурори и съдии! НЯМА Москва, САЩ, Израел, БРЮКСЕЛ ОСНОВНАТА"РАБОТА" Е СВЪРШИХА НАШИТЕ ХОРА"ПОМАГАХА ИМ НО почти ВСИЧКО СИЕ НАШЕ ДЕЛО!!
  • 16 Ото Кац

    4 1 Отговор
    Стига оправдания! Стига лъжи и измами! Докага ще ги трем да ни манипулират и крадът? Защо сме такива захлюпени и невежи немога да разбера! Време е да се вдигнем и да разпедушинем всичко и всички! Няма партии, няма Парламент! Народен съд и присъди! Да видим всеки който дойде занапред как ще упрявлява със страх от хората! Неможе да продължава тази безнаказаност!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Дамаджони уокър

    4 0 Отговор
    А бе мушморок, а заплатите и пенсиите нанкакво ниво са????
  • 19 Д-р Косев

    2 4 Отговор
    Човекът говори за цените на горивата, защото това му е работата, занимава се с горива. Заплатите са си ваш проблем, вие трябва да си ги вдигнете. Работете повече или си сменете работата, ако смятате, че сте недооценени. С хленч по форумите нищо няма да стане.

    Коментиран от #22

  • 20 гост

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "чушки":

    абсолютно ходих до Одрин там заредих бензин на 19.3 лири което е около 2.20 лв, храните там нямат ДДС ,а битовата химия е 8%
  • 21 Вуте

    1 0 Отговор
    Абе Светослав е, а заплатите, да ни светне те какви са.
  • 22 Нудиста

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "Д-р Косев":

    Смятаме да не слушаме философи. Аз съм вещ по нудизма, да ви занимавам ли и съпоставям нудизма в Европа и България?
  • 23 Светослав Бенчев!! Правиш ли се на Идиот

    1 0 Отговор
    Европейците получават заплати и пенсии от 5 до 8 пъти по високи от тея в България!? Какво сравняваш само цените?? Колко гориво може да си купи един Европеец и един Българин с една минимална пенсия или заплата?? С една средна такава?? Правиш се на Идиот!?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол