Last news in Fakti

3 Октомври, 2022 13:23 2 234 19

Милен Любенов: Румен Радев ще действа чрез Стефан Янев, за да се състави правителство в НС

  • милен любенов-
  • румен радев-
  • стефан янев-
  • съставяне на правителство

"Не виждам потенциал в "Български възход" - партията на Стефан Янев. Тя е временна. Това е поредният проект, който трябва да помогне на големите партии“, коментира преподавателят по политически науки в СУ

Милен Любенов: Румен Радев  ще действа чрез Стефан Янев, за да се състави правителство в НС - 1
Снимка: NovaNews

Президентът Румен Радев Радев ще въздейства чрез Стефан Янев за съставяне на правителство в рамките на това Народно събрание. Той ще бъде този спояващ фактор. Това мнение изрази пред БНР доц. Милен Любенов, който е преподавател по "Политически науки" в СУ „Св. Климент Охридски“ и бивш президентски съветник по времето на мандата на Росен Плевнелиев.
„Тази теза за изостряне на отношенията и разграничаване един от друг не е много убедителна. Радев ще се опита да въздейства чрез Янев за съставяне на правителство в рамките на това Народно събрание. Той ще бъде този спояващ фактор, така че да се случи програмното експертно правителство, за което говорят ГЕРБ и ДПС от няколко месеца. Трите партии заедно имат 114 депутати. Не достигат 7 мандата, но те ще се намерят. „Възраждане“ може да помогне. Знаем го златния пръст. „Възраждане“ не мисля, че ще имат проблем да подкрепят едно такова правителство. Зад него стоят задкулисието и българската олигархия“, коментира Любенов в предаването "Хоризонт до обед".

Не виждам потенциал в "Български възход" - партията на Стефан Янев ", обясни Милен Любенов.

„Тя е временна. Това е поредният проект, който трябва да помогне на големите партии“.
Няма нищо лошо „Продължаваме промяната“ да бъде опозиция, заяви той.

„Не бива да оставяме в рамките на този парламент само „Възраждане“ да бъде такава“.

Постигнатият от „Възраждане“ резултат на тези избори е таван на техния потенциал, обясни доц. Любенов.

„Радикалният вот не е повече от 10%“.

Впечатление на тези избори прави избирателната активност, обясни още доц. Милен Любенов.

„Тя е съотносима към ноемврийските избори през миналата година. Избирателят е изморен и има преобръщане на изборните резултати, сравнени с тези от миналата година“.

Основният фактор, който оказва влияние, е хиперболизирането на усещането за криза, обясни доц. Любенов.

„Служебното правителство говореше за хаос в енергетиката. А след откриването на интерконектора с Гърция се оказа, че проблеми с газовите доставки на практика няма. Това повдига въпроса за ролята на президента Радев и служебното правителство върху изборния резултат. Служебният кабинет играеше срещу „Продължаваме промяната“. Радев има основна заслуга за свалянето на кабинета на Петков“.

Въпросът за интерконектора и за оценката, която президентът даде за работата на кабинета Петков, са на лична основа, допълни политологът.

„Радев даде възможност на Кирил Петков и на Асен Василев, участвайки в служебните правителства, да станат разпознаваеми. Той вероятно е очаквал да има пряка роля при управлението на тяхното правителство, което не се случи“.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 шуримури

    9 5 Отговор
    Калина Константинова е много красива пухкава,рошава и сладка жена с очилца-жена мечтана от много мъже.
  • 2 Тато Кратуню

    11 4 Отговор
    Третий мандат ще се даде на Возхода
  • 3 цербер

    6 0 Отговор
    Президентът Румен Радев Радев ....Леко с копи-пейст-а.
  • 4 12340

    19 1 Отговор
    абе,
    къде е Тлъстото Баце ?!
  • 5 БКП

    6 1 Отговор
    номер две !
  • 6 НЯКОЙ

    20 6 Отговор
    А къде е днес "любимият" президент - защо мълчи? Гузен ли е "големият" политик, че създаде излишно сътресение за държавата и народа? Ние не сме играчка в ръцете на самозабравили се личности, ще помним и ще върнем "жеста"!

    Коментиран от #16

  • 7 Ако започна да

    28 1 Отговор
    изброявам "елитните" членове на ГЕРБ и целата им ръководна сбирщина няма да има нито един почтен и отговорен българин, всички са бивши агенти, бивши комунисти, бивши бандити от СИК и ВИС, бивши и настоящи крадци и измамници които предпочете този прост български народ ! Така не се бори корупция, а се стимулира и е предпочитана ! Добре е поне едно следствие от тези избори, че чалгарщината се удави в помията която изля !
  • 8 Орби

    15 10 Отговор
    Президента е платен агент на КГБ.Чака апартамента в Дубай ( защо не в Москва) за награда в руския правителствен комплекс.И пенсията от путин.
  • 9 Деций

    24 6 Отговор
    Ще пробват,чорапа и Янев обърнаха палачинката.Вдигнатото юмруче,спря рязко да говори за Гешев, Борисов, Доган,тези герои също рязко придобиха сдържаност по отношение на Радев!Янев заговори ,че Путин е диктатор.Странни метаморфози!Някой влязоха в договорка за взаимно ненападение.Явно им нахлузиха каишката(строгият нашийник).Какво може да очакваме от хора,чиито основен принцип е безпринципността и смяната на позицията на 180 градуса?

    Коментиран от #18

  • 10 Факт

    8 6 Отговор
    Временна партия, казвахте, че ще е и Възраждане! Но, не би вашето предсказание .. Български възход тепърва ще расте, колкото да не се харесва на някои, още повече че вече са парламентарна партия и ще им се чува гласа много, много повече!
  • 11 Този

    5 0 Отговор
    Незнам откъде ги мисли тия работи възраждане подкрепят ли ефендитата ще станат като Атака след 6 месеца са в 6глуха
  • 12 БСП за България и Радев

    1 7 Отговор
    Генерал Румен Радев ще каже на Стефан Янев да се коалира само с мандат на БСП. Втори път грешка с мандат на Кирчо, никога. Нека се знае официално, кой ръководи България
  • 13 ежко

    5 0 Отговор
    Професор Любенов се изказва убедително по въпроси които не само той, но и всички останали не могат да прогнозират.Разбирам пристрастието,не разбирам категоричността:)
  • 14 123

    4 2 Отговор
    Иска Радев парче от баницата , импийчмънт ще получи накрая с това ще го запомни историята

    Коментиран от #17

  • 15 !!!?

    10 0 Отговор
    Държавата - на ръчно управление !!!?

  • 16 ти си никой

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "НЯКОЙ":

    Ако някой трябва да ЗИНЕ, това е онзи от зайчарника. Устата не може чавек да му затвори. Търчи из страната и дрънка глупости. На президента още е рано да говори.

    КЪДЕ Е СЕГА МУТРОФОНА? НЕ ТИ ЛИ ПРАВИ ВПЕЧАТЛЕНИЕ, че тулупа се е притаил някъде? В зайчарника ли се е свил? Има още да се свива, защото обеща евтиния - да видим как ще я постигне, дапи като краде както си знае..И как ще се моли на големия брат Путин, а онзи го гледаше презрително!
  • 17 123

    6 1 Отговор

    До коментар #14 от "123":

    Не Радев, а боко тиквата е проблема на България. Който не го знае, значи е на нивото на пунта мара. И чака боко да го оправя с 200.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Къде е баце, бе?

    6 0 Отговор
    Оти НИКАКОВ го НЕМА? Нали е победител? А иначе устата и с шамар не можеш да му затвориш?

    ЩО СТАНА?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол