5 Октомври, 2022 07:22 1 649 15

Димитър Ганев: Скептичен съм, че ще има кабинет

  • димитър ганев-
  • герб-
  • дпс-
  • бсп-
  • продължаваме промяната

Идеята за преговарящи екипи между партиите

Димитър Ганев: Скептичен съм, че ще има кабинет - 1
Снимка: Архив

Политологът от „Тренд” Димитър Ганев е скептичен, че ще има кабинет след предсрочния парламентарен вот. Това коментира той в „Денят на живо” по NOVA NEWS.

Относно позицията на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който заяви че е готов на „всякакви компромиси”, Ганев заяви: „Ако има някакъв вариант за постигане на съгласие, към който аз съм скептичен, той е надпартиен, по-скоро технократски, експертен, без ярки партийни лица. Коалиция от тип, който не сме свикнали да наблюдаваме”.

Той подчерта, че заявките на „Продължаваме Промяната”, БСП и „Демократична България” не дават поводи за оптимизъм. А аритметичният сбор на нищо, което изглежда малко реалистично, не дава 121 депутати. „Коалиция с „Възраждане” е изключена. Актуалното разделение подрежда ГЕРБ и „Възраждане” от двете страни на барикадата”, уточни още политологът.

Днес Борисов заяви, че най-голямата парламентарно представена партия ще предложи контактни групи – преговарящи екипи. Той ще помоли личности, които според него са с безспорен авторитет и евроатлантическа ориентация, като Росен Плевнелиев и Соломон Паси.

„Имената на модераторите, за които той спомена, са на хора, близки като политически виждания до тези на „Продължаваме Промяната” и „Демократична България”, беше коментарът на Ганев.

Запитан дали модераторите са потенциални премиер и вицепремиер или премиер и външен министър, той каза: „Няма как да се говори за премиер, за външен, министър, докато не се види какво мнозинство ще формира подобна коалиция”, категоричен е политологът. По думите му профилът на кандидата за премиер ще е с биография и евроатлантически профил.

„С цялото си изказване Бойко Борисов цели да хвърля максимално много мостове към „Продължаваме Промяната” и „Демократична България” или поне да направи всичко възможно те да откликнат поне на разговор. Явно от ГЕРБ си поставят цел приоритетно да водят разговори с ПП и ДБ”, смята още Ганев.

За правителство на малцинството, той каза: „То ще бъде издигнато от малцинство, но трябва да бъде подкрепено в парламента от мнозинство. Проблемът не е съставът на кабинета, а коалиционната формула, която ще стои зад него в парламента. И ПП, и ДБ заявиха, че няма да подкрепят подобно нещо”, обясни политологът.

Като опция оттук нататък посочи възможността да се прави колаборация с ДПС и „Български възход” и да се търси подкрепа на четвърта партия. „Подобна коалиционна форма, дори тя да не е с ярки партийни лица, няма как да не нанесе имиджова щета на ГЕРБ. На второ място - в момент на тежка социално-икономическа криза, която предстои, да понесеш удара в едно непопулярно управление, в навечерието на местни избори - това говори за лоша политическа сметка”, разясни още той.

Ганев каза, че Борисов в момента се опитва да говори на избирателите, които искат редовен кабинет. „Той им казва, че е склонен на компромиси. Въпросът е, че за ПП коалиция с ГЕРБ е равна на самоунищожение, до голяма степен. Те се легитимират през противопоставянето с ГЕРБ”, е неговият коментар.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хаберих

    1 2 Отговор
    Пясъчна буря връхлетя американския щат Аризона и разстла прашна пелена върху цели квартали, съобщава „Ройтерс”.

    Коментиран от #15

  • 2 Така е

    13 0 Отговор
    След 32 години демократичен грабеж, останаха сметките за плащане. За това сега пазарлъка е кофти.
  • 3 Боже мили ,

    25 1 Отговор
    според Бою - патологичен лъжец с криминален потенциал , Пастирката и Паси били " личности с безспорен авторитет" ? Обикновени престъпници безродни - нищо друго !
  • 4 Да бе да

    5 1 Отговор
    Ей го , човека ги разбира нещата 😁
    Не говори глупости ,щото му плащат !
    А, може и толкова да са му възможностите😂💅
  • 5 Фикус

    5 0 Отговор
    Берлин се противопостави на въвеждането на таван за цените на природния газ в ЕС, защото това би била държавна намеса на пазара, но в същото време отпусна 200 млрд. евро за подпомагане на германските предприятия и потребители. "С този пакет Германия показва среден пръст на останалата част от Европа!"- заяви висш европейски служител. Подозренията са, че Берлин отказва въвеждане на таван на цените на природния газ, за да може да наддава и да печели търговете за доставки на гориво в конкуренция с по-бедните европейски страни.

    Коментиран от #6

  • 6 Тарикат

    8 0 Отговор

    До коментар #5 от "Фикус":

    Е па те още пролетта купуваха от руснаците, и продаваха на поляците.
  • 7 Анализ

    4 1 Отговор
    От това което виждам по “говоренето” на лидерите...следващият премиер ще бъде Янев. За да не се карат Великите майстори!

    Коментиран от #8

  • 8 Моарейн

    9 0 Отговор

    До коментар #7 от "Анализ":

    Няма вечни (не)приятели, има вечни интереси. Особено ако така ни нарежда началникът от Вие-знаете-къде.

    Коментиран от #12

  • 9 7776

    6 9 Отговор
    Важното е Хардвардските Измамници да са вън от властта като за начало, а после и вън от България.
  • 10 0808

    7 0 Отговор
    ... по-добре е служебно отколкото редовно правителство...
  • 11 Примката боколо вратлетата

    2 6 Отговор
    На русофилистацитр се затяга! Копейкин в изолация.Бялата Златка в изолаториа!
  • 12 Ако има врътка

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "Моарейн":

    И служебните могат да усвоят парите по Плана, то те ще продължат работа..но ние обикновените и диванни политици няма как да знаем това, защото не ни допускат до тази имформация и само гадаем.
  • 13 пешо

    1 6 Отговор
    правителство ще има с възраждане копейкин винаги е подкрепял боко
  • 14 нннн

    5 0 Отговор
    - Промянооо, къде сиии? - Ето ме! - отвръща Борисов.
  • 15 Мхм

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "хаберих":

    Природата протестира.Пейн чака дали няма нещо да се случи и с турски поток.
    Така като гледам всички си харесваме служебното правителство.Не говорят много(като Кирчо).Не се занимават с клевети без факти(като Кирчо).Работят си.
    Все пак е добре да има и нормално праеителство.Ако така партиите бойкотират съставянето на правителства за какво са ни?Да се махат.Кой в Канада,кой в Украйна,кой в САЩ...където им е сърцето,защото явно не се грижат за това България да е добре.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове