5 Октомври, 2022 09:25 2 160 36

Михаил Неделчев: Борисов е готов да отстъпи

  • михаил неделчев-
  • бойко борисов-
  • преговори правителство

"Консенсусът е нещо основно в политиката. Има много типове консенсуси. Има компромисен консенсус, има мръсен консенсус, има спонтанен консенсус."

Михаил Неделчев: Борисов е готов да отстъпи - 1

"Видяхме един Борисов, който не сме виждали – готов да отстъпи, готов да мине на заден план, готов да не заема никакви длъжности, никакви позиции. Мисля, че това е един път към споразумяване."

Това каза в интервю за БНР литературният историк и критик проф. Михаил Неделчев, участник в Кръглата маса в началото на прехода.

Запитан възможен ли е днес подобен формат, проф. Неделчев отбеляза:

"Възможно е, необходимо е, защото ние сме достигнали до някаква невъзможност да си говорят политическите партии, което просто е абсурдно. Правенето на политика означава говорене. Има едно подозрение, че говоренето е едно договаряне, и то на някакви нечисти сделки, нечисти позиции."

Според Михаил Неделчев трябва "да се отместят настрана предишните конфликтни ситуации, да се загърбят".

"Не всички да се разберем. Да уточним къде бихме могли да имаме пресечни точки, допирни моменти."

Проф. Неделчев смята, че трябва да се направи "този експеримент" да се потърси сближаване на позициите по определени въпроси.

"Консенсусът е нещо основно в политиката. Има много типове консенсуси. Има компромисен консенсус, има мръсен консенсус, има спонтанен консенсус."

"Въпросът е да тръгне разговорът. Това не означава съглашение, до споразумение може и да не се стигне", отбеляза литературният историк в предаването "Преди всички".


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Болката е голяма. Гърч.

    29 3 Отговор
    Герб реално търси някой да разтрива ушите на бойко.
  • 2 да но

    35 3 Отговор
    на крадците мястото е в затвора, а не на заден план в именията си да дърпат конците на подставените лица
  • 3 сара

    29 3 Отговор
    Както се казва " Късно е, либе, за китка" .
  • 4 УРА,, УРА

    31 3 Отговор
    Ти си от СДС и няма какво да те слушаме. Също като Г. Марков.
  • 5 Така се прави

    25 3 Отговор
    Когато имаш милиони, гл. прокурор и ментори в Кремъл.
  • 6 честен ционист

    21 0 Отговор
    Ще отстъпи ми, щото с едно кливане на мишката и виртуалните нули изчезват на мига. Някоя и друга снимчица и повече никога няма да си покаже носа пред камера. Дани Митоф е готов да поеме юздите, или поне така си мислят господарите му.
  • 7 ДС активист

    27 0 Отговор
    За проклятието ДПС никой не говори.
    ЗАЩО ЛИ?

    Коментиран от #31

  • 8 дали

    28 2 Отговор
    Готов другия път. Вече се нагледахме на почетни председатели които дърпат конците. Не знам дали тези не ни мислят за балами. Всички знаем, че това предложение означава да се назначат пионки, а друг ще решава. Мижи да та лажем както се казва!
  • 9 Кочо

    29 3 Отговор
    Борисов може само да си вземе налъмите, едно одеяло и торбата с принадлежности, и най после да отиде на квартира при бай Ставри! Човека нищо няма да му прави, освен компания!

    Коментиран от #28

  • 10 НЯКОЙ

    26 1 Отговор
    Първо трябва да се даде отговор на въпроса: ЗАЩО БЪЛГАРИЯ Е НА ПОСЛЕДНО МЯСТО В ЕС? И на втори, още по-важен: ГЕРБ ПАРТИЯ ЛИ СА ИЛИ ПРЕСТЪПНА ГРУПИРОВКА? След отговорите, които ще изискват доста време, може да се приемат предложенията на г-н Неделчев. Защото българите чакат много дълго отговорите на горните въпроси! Престанете да ЗАМАЗВАТЕ с глупости важните неща!
  • 11 Хасковски каунь

    28 1 Отговор
    ГЕРБ е уж партия, ама скопена. Тя не може да управлява сама, пък и никой не я иска. Баце тотално и отряза макарите
  • 12 Рецепта

    28 1 Отговор
    Борисов може да е отстъпил, но това не е достатъчно - трябва да се махне от политическия живот напълно! И да се съгласят на съдебна реформа и смяна на Гешев.

    Коментиран от #22

  • 13 Хаха

    26 1 Отговор
    Няма такива филми, когато трябваше не отстъпи и свали работещо правителство. Борисов иска да не го съдят него и групичката му от ДС и мутрите …
  • 14 Пипи Чорапчето

    17 1 Отговор
    Какво значи "готов да отстъпи"?!
    Мандата е в ГЕРБ. Днес имаше каламитет от калинки по трите национални;) ТВ-та и едната от тях направо си каза, че ДПС са евроатлантическа партия и никой не може да го отрече.
    Е, къв е проблемът тогава - на ГЕРБ първият обявен приоритет беше "евроатлантическата ориентация на България".
    Готови сте с кабинета, бе - вземате и Янев за разкош, той обяви, че няма пречки и червени линии, трябват ви още 5 човечета - ще си ги набавите, вие знаете как, те ще проявят "гъвкав подход" в "името на майка България" - и воала - кабинет та дрънка!;)
  • 15 отвратен

    21 0 Отговор
    Аз лично съм отвратен от цялата трагикомедия която се разиграва. Отвратен съм от хора, които се бият в гърдите, че са първа политическа сила при положение, че са избрани от една шепа хора. При положение, че си отблъснал 70% от избирателите /казват гласувайте/, то хубаво ама за КОЙ? Хората не искат тази политическа плява която им се предлага. Хората не припознават никой и вместо на политиците да им светне червената лампичка и да се замислят, те все по отчетливо демонстрират своята АРОГАНТНОСТ! Срам ме е, че живея в такава държава и, че ме управляват такива плазмодии.

    Коментиран от #21, #27

  • 16 един

    20 0 Отговор
    Той и с Реформаторския блок обеща съдебна реформа,докато Христо Иванов разбра,че никаква реформа няма да има и си подаде оставката,а Цецка Цачева от Пекин ни съобщи че съдебната реформа е приключила!Толкова за отсъпките Борисови!
  • 17 куку

    7 0 Отговор
    Михаиле ,не да остъпи ,а да поиска оставката на гешев и да върне мандата и да подкрепи пп дб ш бсп за формиране на стабилно правителство и да се въведе ред в държавата .Това разбирам аз да отстъпи .Какво значи да отстъпи и от диванчето иот сараите да грабят държавата

    Коментиран от #34

  • 18 Мутри вън

    9 0 Отговор
    Неделчев,кумира ти Борисов трябва най после да го настъпят и влезе в затвора където му е мястото!!!
  • 19 Дрънкини

    3 1 Отговор
    Готов да отстъпи. Ще отстъпи, когато такива, като този номенклатурчик и на стари години облагодетелстващ се о държавната пара не бъдат отстранени, както в Румъния имаха смелостта да ги отстранят. Но тук Европа ги спаси, да де ѝм костюми и ги взе при себе си, като мислеше, че ще ѝм бъдат верни. Да, верни са ѝм, но никога не са преставали да бъдат верни и на Кремъл, никога. Митрофанова на съединението отново ги съедини мутрите петопоклонници.. Борисов просто, ще заеме мястото на Доган, тези хора не се оттеглят, никога. Единствения начин да се оттеглят е, както ги оттеглиха в Румъния, Полша и Гърция.
  • 20 ГЕРБ=ДПС=ВМРО

    3 0 Отговор
    Изхвърляме Бойко, изхвърляме ГЕРБ, изхвърляме Румен Радев!!!
    Да изчистим България, да изхвърлим боклука от Народното събрание, Прокуратурта, Съдебната система, Министерствата и агенциите, Кметствата и Общинските съвети ... Да започнем от Тома Биков, Десислава Атанасова, Томислав Дончев, Цвета Караянчева ... Йорданка Фъндъкова...


    Не вярвам на Бойкои Борисов, ГЕРБ не е партия, те са казармаа - там изпълняват каквото им "разпореди" един човек. Депутати министри получават заповед и изпълняват. Тази "евроантлантическа" коалиция между ГЕРБ и ДБ и ГЕРБаджийската съдебна рефорам вече сме я гледали през 2017 г. наричше се "Реформаторски блок". Тогава Борисов унищожи всичко след 6 месеца, така като тази година го направи Слави Трифонов.
    Видяхме и скандалния проект на ГЕРБ за нова Конституция на Данаил Кирилов и видяхме как ГЕРБ купиха подкрепата на Веселин Марешки за тази БоКонститиция.

    ГЕРБ и ДПС, и БСП трябва да ги сподели съдбата на НДСВ, и ВМРО, и ИТН да остидат в историята. Депутатите на ГЕРБ не са депутати на българските избиратели, а се депотати на един необразован лъжец и хитрец.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 ГЕРБ=ДПС=ВМРО

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "Рецепта":

    "Борисов може да е отстъпил, но това не е достатъчно - трябва да се махне от политическия живот напълно! И да се съгласят на съдебна реформа и смяна на Гешев."

    Не е достатъчно, заедно с Борисов трявба да се махнат още много "калинки" и тиквеници, като Тома Биков, Десислава Атанасова, Томислав Дончев, Цвета Караянчева, Екатерина Захриева ... джу...джето Николай Нанков, мин-фин Влади Горанов и вуйчо му счетоводителя ... Трябва да се махнат всики които някога са били министри в правителство на ГЕРБ дори само за един ден. Докато тези продължават да са в Народното събрание, няма да се оправи България.
  • 23 Кирил

    2 0 Отговор
    Удобна позиция - стоиш на заден план и дърпаш конците, но не носиш видима отговорност!
  • 24 Ком

    5 0 Отговор
    Изкопаха ги пак. Политическите трупове :Михаил Неделчев, Соломон Паси, Росен Плевналиев.
  • 25 пешо

    5 0 Отговор
    мутра не остъпва
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Нов

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "отвратен":

    По тази логика всички останали партии са отблъснали повече избиратели от ГЕРБ. Злобата не е добър съветник.

    Коментиран от #32, #35

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Да си спомним

    2 0 Отговор
    Неделчо навремето когато СДС спечели с пълно мнозинство сигурно ти си бил съветник на Костов. Тогава отстъпихте като се отказахте от лустрацията, която всички нормални източноевропейски държави приложиха. Пълно мнозинство над 170 мандата, тогава можехте да направите всичко. Сега берем плодовете на вашето отстъпление. Виж другите соц. държави докъде стигнаха, а ние къде сме. Провален човек си не се показвай публично.
  • 30 Възторг и преклонение

    0 0 Отговор
    пред литературоведа проф. М.Неделчев! Но когато литературоведите се набъркат в политиката, нищо добро не ги чака, нито пък политиката я чака нещо добро. Виж, ако литературоведът е посредствен, все едно е къде ще се отхранва - справка - рабфакаджията Ал.Йо...
  • 31 Най- успешната партия

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "ДС активист":

    в новата история на България е именно ДПС. А отношението към нея е завист и неспособност да се осъзнае собствената некадърност. Преди да реагирате първосигнално на тази реплика, прочетете "Травнишка хроника" на Иво Андрич - доста неща /може би/ ще ви станат ясни...
  • 32 Прав си - но в случая

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "Нов":

    става дума за "победителите" - а това са ГЕРБ. Впрочем - ГЕРБ победи, но не спечели, кирчовците загубиха, БСП се самоизтриха като авторитет, ДБ разчитаха на останалите огризки от СДС, от останалите единствено "Възраждане" и "Български възход" са повишили резултатите си, а ДПС е константна величина. Помните ли репликата от едно класическо произведение - "Кой спечели тогава?" Отговорът е ,че близо 30 години всички губим - със съответните изключения, които можете да видите и чуете по националните и несъвсем националните медии...

    Коментиран от #36

  • 33 дедя

    1 0 Отговор
    Костов,Неделчев и Марков са мафиотите които си оправиха пенсиите чрез конституцията и вземат по 4000лв.,а как плюеха бай Тошо крадците
  • 34 пълно куку,

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "куку":

    си Михаиле. Това, че хронологично се случи в началото на промените, не значи, че знаехте как да ги направите. И оттам дойдоха толкова много неблагополучия. Сега пък си се наел акъл да даваш. ТРАЙ СИ.
  • 35 стар

    1 0 Отговор

    До коментар #27 от "Нов":

    Пратете Боко на психолог, не търпи отлагане
    По-голям простак от Боко няма. Само простотии и несвързани изречения, без факти, без аргументи. Само лъжи, обиди, интриги и безмислени лакърдии.

    Срамно е, че хора уж образовани и интелигентни са се принудили сами да слушат този антипатичен селски простак и несвързатите му истерични бъртвежи. Да им е водач един прост, но хитър човек, без съвест и морал, нагъл и арогантен, е направо за съжаление.
  • 36 защо не се кефят гробарите?

    1 0 Отговор

    До коментар #32 от "Прав си - но в случая":

    И да ги има тези гласове ГЕРБ, получени от калинки, мутри, захлебили в схемите на Борисов и държавни служители, които не искат да загубят това, от което смучат, НЯМА да им се получи да управляват! Затова гробарите сноват по страната и бълват жлъч и лъжи. ОПГ ГЕР(БКП) ни докараха до това дередже. Да, трудно ще бъде да изберем стабилно правителство. Но ние знаем опита на Италия, Белгия и други държави колко дълго не успяваха да съставят правителства. Накрая нещата се избистрят.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове