Last news in Fakti

5 Октомври, 2022 12:00 1 803 16

Българските евродепутати със съвместна декларация за Шенген

  • евродепутати-
  • шенген-
  • ес

Премахването на контрола по вътрешните граници на България и Румъния е от ключово значение, както за икономиката и сигурността на двете държави, така и за ЕС като цяло

Българските евродепутати със съвместна декларация за Шенген - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Във връзка с предстоящия днес дебат в Европейския парламент относно присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство, българските евродепутати от всички групи излязоха със съвместна декларация в подкрепа на присъединяването ни към Шенген.

"Ние, представителите на България в ЕП считаме, че продължаващата безпрецедентна 11-годишна блокада в Съвета на ЕС не може и не трябва да бъде толерирана повече.

Премахването на контрола по вътрешните граници на България и Румъния е от ключово значение, както за икономиката и сигурността на двете държави, така и за ЕС като цяло. Техническата готовност за опазването на външните граници от нашите две страни бе потвърдена от Европейската комисия още през 2011 г. и оттогава досега тази оценка беше препотвърждавана многократно от различни институции на ниво ЕС, включително и от Европейския парламент. През 2018 г., в специална резолюция, инициирана в доклада Станишев и подкрепенa от всички български евродепутати, ЕП настоя за незабавно премахване на граничния контрол с България и Румъния едновременно по всички граници – сухопътни, морски и въздушни. През месец май, ЕК представи годишния доклад за състоянието на Шенген за 2022 г., като в него за пореден път се призовава за консолидиране на Шенгенското пространство, чрез пълноправното приемане на България и Румъния. Разширяването на Шенгенското пространство ще бъде успех за целия ЕС и ще направи външните граници по-силни и по-устойчиви.

До този момент обаче, решението на Съвета остава изцяло политическо. То се крие зад бюрократични аргументи, като изтъква причини, които не са пряко свързани с управлението на границите. За жалост, това неглижиране на двете държави, въпреки тяхната техническа готовност, подхранва скептицизма по отношение на взимането на решения на ниво ЕС, а едно ново забавяне би увеличило риска от недоверие към волята на ЕС да изпълнява политическите си ангажименти.

Във времена на инфлация, несигурност на енергийните пазари и затруднените вериги на доставки, последиците от пандемията и военния конфликт на континента, усилване на миграционните потоци и царящата обща несигурност, страните от източна Европа трябва да получат така желаната зелена светлина за формално членство в Шенген. Обратното би довело да негативни последици - икономически и политически.

Ние, българските представители в Европейския парламент, призоваваме Съвета на ЕС да вземе решение, основано на изпълнението на обективните критерии, което не поставя европейската интеграция в задънена улица, а дава ново начало. От момента на присъединяването си към Европейския съюз през 2007 година България изпълнява всички задължения на Шенгенска външна граница, като през годините непрекъснато е доказвала, че е надежден и предвидим партньор. Време е освен задълженията, страната ни да поеме и правата, които Шенгенското пространство дава на гражданите и бизнеса.

Отмина времето на поносимостта към вечното чакане за отмяна на двойните стандарти. Време е за действия!", се казва в декларацията, разпространена от пресофиса на Петър Витанов.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Алеко Кнс

    29 7 Отговор
    България е най-бедна , най-корумпирана , най-смазана , най-неконкурентна в ЕС , с най-болното население , с най-гадната храна - не бъркайте традиционната ни кухня с гадостите пълни със сол , които ни предлагат .. най-бързо изчезващия народ сме , образованието няма нищо общо с развитите страни на запад и на изток....а нашите политици се спукаха да се борят за Украйна , евро зона и Шенген.

    Коментиран от #6

  • 2 А дано!

    8 5 Отговор
    Ма надали...
  • 3 Ка Морган

    21 1 Отговор
    Ами лесно е! Да заявим, че щом има двойни стандарти и втора ръка хора нямаме място в такъв съюз.
  • 4 От чужбина

    11 4 Отговор
    НЕ сме готови за това. Ако се премахнат проверките по границите ще има голям "износ" на престъпност. Вижте само колко често хващат нелегални стоки, мигранти и какво ли не на двата моста на Дунав. За съжаление контрола трябва да продължи.

    Коментиран от #7, #14

  • 5 ВСИЧКИ ДЕПУТАТИ В ЕС СА ПРЕДАТЕЛИ И

    15 1 Отговор
    МРЪСНИЦИ !
  • 6 8976597598

    9 8 Отговор

    До коментар #1 от "Алеко Кнс":

    Като ти гледам минусите .....Тиквата Бойко е прав - прости..........са. България се е превърнала в посткомунистическо блато , а страната е разсипана дори в морално отношение. В тунела дали има светлина?

    Коментиран от #11, #15

  • 7 провинциалист

    4 2 Отговор

    До коментар #4 от "От чужбина":

    На нас престъпност не ни трябва - да я изнасят колкото си искат.
  • 8 Руски шпионин

    7 11 Отговор
    Какъв Шенген бе? В територията е пълно с руски шпиони и диверсанти!
  • 9 Ехо

    10 3 Отговор
    А нещо за мигрантите!?
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Ел Диабло

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "8976597598":

    Ти гледай твоите,калабалък са мучо
  • 12 Мафиотската Д-ва

    4 2 Отговор
    12 години ГЕРБ, 11 години блокаж.Без коментар...
  • 13 ТаУмВзе

    4 1 Отговор
    Тия ще закопаят тоталка! И сега Песничка, Нани нани Робе Овца.
  • 14 От България

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "От чужбина":

    Ами , ти като се срамуваш от България ,ходи по чужди форуми !
  • 15 СС-Панцеркорпс

    2 2 Отговор

    До коментар #6 от "8976597598":

    Светлината е от идващия влак. Пълна деградация наистина. Болшевишката измет не разбират, че да подкрепим украинските братя и да влезнем в еврото и Шенген е най-доброто за нашия долнопробен бродей да отлепи малко от дъното.
    Няма и да разберат, а нещата никога няма да се оправят. Жалко за нормалните.
  • 16 Скапано евро

    2 1 Отговор
    Абе тези наши евродепотати те в България не си ли идват незнаят. ли че тук е мизерията бедноста и глада те там с големите еврозаплати добре се живеят тука нямаме и лев само на Бойко в чекмеджето има а ма той не ни ги дава на нас затова сега ще ни веме и лева!! Еее Българиоооо още ли ще се мъчи народа?????
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове