Last news in Fakti

9 Октомври, 2022 20:45 1 806 27

Алексиев: Цената на газа за ноември ще бъде под 200 лв. за мегаватчас

  • цена-
  • мегаватчас-
  • компании-
  • газ-
  • икономика

Той добави, че за ноември ще има сключени договори с две компании за доставка на втечнен газ на много добри цени

Алексиев: Цената на газа за ноември ще бъде под 200 лв. за мегаватчас - 1
Снимка: БТВ

За два месеца служебното правителство постигна пълна диверсификация на много добра цена. Това ще го видите по цените (б.р. на газа) за ноември, които ще бъдат под 200 лв. на мегаватчас. Ще постигнем двойно намаление за два месеца.

Това заяви в „Защо, господин министър?“ служебният вицепремиер по икономическите политики и министър на транспорта Христо Алексиев.

Той добави, че за ноември ще има сключени договори с две компании за доставка на втечнен газ на много добри цени.

„Няма какво да договаряме с „Газпром“. Там имаше съществуваш договор, по който ние просто искахме да вземем количествата, които се полагат на България на тези цени. Към момента не сме ги взели, но мога да кажа, че след всички действия, които бяха свършени от служебното правителство, нямаме необходимост от тези количества. Това, което правихме, беше да проучим всички възможни опции и източници на най-добра цена. Това не означава, че не работехме паралелно по всички други посоки“, заяви Христо Алексиев.

Той заяви, че повече от 15 компании са се явили на обявените търгове за втечнен газ.

„За декември предстои отваряне на следващия търг, но там съм сигурен, че имаме сходна ситуация. Този месец ще отворим офертите и за средносрочния търг не само за отоплителния сезон, ами и до края на следващата година“, допълни служебният министър на транспорта.

Той добави, че и цените на горивата са били свалени от служебното правителство, заедно с бранша.

Христо Алексиев допълни, че ще се предложат компенсации на потребителите на газ и топлоенергия.

„Това ще стане по един по-различен механизъм. Ще въведем две тарифи. Който потребява повече, няма да може да се ползва по тарифата 82 лв., той ще плаща по-висока тарифа. Средното потребление на едно 4-членно семейство е около 200 киловатчаса. Ще сложим една граница от 250-300 киловатчаса. Така тези компенсации ще бъдат фокусирани към по-уязвимите“, обясни той и допълни, че са предвидени компенсации и за бизнеса.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дани

    13 1 Отговор
    Е оставете малко и за Вожда де. Той какво ще сваля. Чакаме олио, бензин, и инфлация. Беше обещано официално, докога няма да се самосезира този под Бог!
  • 2 един

    16 20 Отговор
    Че и нахални наглеци,ако не беше Кирил Петков интерконектора още нямаше да бъде пуснат,и според анекса подписан от Николай Павлов,нямаше да получаваме цялото количество азерски газ!Сега тия нахалници имат наглостта да си пишат заслугата!

    Коментиран от #3

  • 3 Професор

    18 16 Отговор

    До коментар #2 от "един":

    Без да искам ти гласувах с минус. Абсолютно. Борисов построи руската тръба към Сърбия за година с парите на българските данъкоплатци а връзката с Гърция за Азерския газ си остана. Имаме евтина газ благодарение на Кирил Петков и ПП.
  • 4 Краварска П0Длога

    12 11 Отговор
    А така да благодарим на КИРо и хАсан, за "евтината" газ, и за всички "хубави" неща, които надробиха тия мизерници, докато бяха на власт...
  • 5 как така

    13 6 Отговор
    оказа се че без грам руски газ цената пада

    Коментиран от #8

  • 6 Улево

    19 2 Отговор
    Алексиев, понамали малко със самохвалството. Интерконектора не е договерен от теб и лефа ти, а бе завършен под натиска на обществото и бизнеса ВЪПРЕКИ вас. Имаше договорени пратки за втечнен газ, а точно вие ги отказахте и никой не разбра защо, въпреки, че не беше трудно да се досетим, след като тръбяхте че искате руски газ. Но бяхте УНИЖЕНИ от руснаците и запяхте другата песен. Сетихте се, че интерконектора е важен за България и само трябваше да го завършите и да спрете да го саботирате. Булгаргаз беше отказал азерския газ с вашата мълчалива подкрепа. Ноо, всичко ви се обърка и сега искате да заметете на.с.раното под килима. Има и не много умни българи и ще ги заблудите, но има и достатъчно просветени хора и сме ви разкрили отдавна. Спрете с евтината пропаганда заедно с грипенов. Не ви искаме и не ви вярваме.
  • 7 гост

    10 2 Отговор
    250-300kw/h са много малко направо пълна подигравка от страна на държавата, особено за 4 членно семейството ,като моето което се отоплява на ток с климатици грее водата с бойлер зимата стигаме 1.5Mh/h

    Коментиран от #14

  • 8 Ха, каква изненада

    7 4 Отговор

    До коментар #5 от "как така":

    Нали, а опорката че това е края на света изведнъж се изпари яко дим и вече виж ли можело и без руския газ и на нормални цени.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Много скъпо

    11 4 Отговор
    200 лева на мегават час не е повод за самохвалство. Това е много висока цена. Като прибавим таксите за достъп, разпределение и ДДС, цената за домакинствата на газ ще се окаже дори по висока от цената на електричеството - 250 лева за мегават час. През 2021 г. при старата формула на ценообразуване крайната цена за домакинствата беше около 70лв на мегават час, с лошия руски газ.
  • 11 НИК

    8 1 Отговор
    А нещо за цените на парно, хранителни стоки от първа необходимост да кажеш. Няма ли да падат или печалбите само за едрия бизнессс.
  • 12 богдане

    11 2 Отговор
    200квч среден ти нормален ли си, това и по селата го няма вече. Това е къпане само в неделя, пералня/сушилня/миялна на нощна тарифа, топло когато от централата решат декември и осветление колкото да не се спънеш някъде. Ясно за кои уязвими махали ти е помощта, а лошите работещи капиталисти само ще доите докато мърдат, комунист!
  • 13 Напомняне

    11 2 Отговор
    И да не забравяме, че ЕС го изнуди да приемат и борсовизация на цените за електричество на домакинствата. "Реформата" трябва да започне през 2023г и а завърши най късно до 2025г. Цената на електричеството на т н "борса" е 3 пъти по висока от регулираната от КЕВР цена към настоящия момент, т.е около 60-70 стотинки за киловат час. Ще ни затрият тотално. Пълно ще е зануляването. Или напускаме ЕС, или три пъти отгоре за ток и пет пъти отгоре за газ. Плюс ще ни набутат и в еврото. Половината българи ще станат просяци, другата половина ще емигрират за държави извън ЕС. Геноцидът ще е бърз, в рамките на една до две години.

    Коментиран от #21

  • 14 300 кубика на месец

    4 2 Отговор

    До коментар #7 от "гост":

    И ние сме така. Газ зимата по 300 кубика- разбирайте 3 мегаватчаса.200 киловата са 2-3 дена отопление при студ!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Референдум за напускане на ЕС и НАТО

    10 4 Отговор
    Ще живеем в пъти по- добре , убеден съм. Е няма да имаме върховните евроблагини като свобода на слово или пътуване. Но когато си гладен и беден, това е без значение.

    Коментиран от #22, #23

  • 18 що ли чета глупости

    6 1 Отговор
    Кога видя резултат, хляб по лев и бенз по два тогава ще повярвам!!
  • 19 Ехо

    5 2 Отговор
    Колко хора са гасифицирани в бг.Стига с тази психоза
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 До шарана

    4 1 Отговор
    Кълвете по график. Като налапате въдицата пак ще е 2000.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Кой ще ви плати

    2 1 Отговор
    350 лв. на месец, без такси преноси и ДДС за парно 5 месеца мръзнене? Повод за хвалба ли е? При дългосрочен договор с Русия, сезон 2019/2020 парното мегават топлоенергия беше 98 лева с такси преноси и ДДС на месец. Този, който се отказа от руския газ дългосрочни договори, да плаща парното на потребителите, и този който ни натика на борсата да си плаща проЗтотията.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове