Last news in Fakti

14 Октомври, 2022 09:47 2 526 11

Инж. Десислава Паунова: Участък от магистрала "Тракия" се нуждае от ремонт от поне две години

  • десислава паунова-
  • участък-
  • магистрала тракия-
  • ремонт-
  • две години

Като цяло горният износващ пласт може да се изтъни за 10 години. „Но порядъкът, в който той би могъл да се износи за тези 10 години, не кореспондира с порядъка на част от липсващите сантиметри. Може да се износи от порядъка на 2-3 милиметра – не повече”, категорична е Паунова

Инж. Десислава Паунова: Участък от магистрала "Тракия" се нуждае от ремонт от поне две години - 1
Снимка: Нова телевизия

Участък от АМ "Тракия" има нужда от ремонт от поне две години. Това заяви в студиото на „Здравей, България” инж. Десислава Паунова, член на УС на АПИ.

„От взетите проби от лот 2 на АМ "Тракия” се вижда ясно износващия пласт на настилката, най-горния пласт, който прави сцепление с гумите на автомобила. Неговата работа е да преразпределя и напрежението надолу в цялостната конструкция на пътя. Под него се намира биндерният пласт и още един основен пласт. Всеки един от тях работи по определен начин и предава напреженията надолу по конструкцията на пътя", обясни експертът, показвайки така наречената „ядка” – цилиндър, от настилката, който се изрязва в дълбочина, за да се види какви материали са вложени в настилката.
Като цяло горният износващ пласт може да се изтъни за 10 години. „Но порядъкът, в който той би могъл да се износи за тези 10 години, не кореспондира с порядъка на част от липсващите сантиметри. Може да се износи от порядъка на 2-3 милиметра – не повече”, категорична е Паунова.
По думите ѝ има голяма разлика между реалната настилка и показателите ѝ, които са посочени в проекта. „Намаляването на конструкцията на пътя не може да говори за лош път. Може да говори затова, че един път, след като е въведен в експлоатация, преждевременно може да достигне до необходимост до ремонт”, категоричен е експертът.

Тя подчерта, че към днешна дата единият от двата участъка на АМ „Тракия” има необходимост от ремонт през последните две години. „Разпоредили сме проверка, за да определим какъв ремонт трябва да се извърши точно”, посочи тя.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 смок

    3 0 Отговор
    Като цяло горният износващ пласт може да се изтъни за 10 години и кола да се издъни в някое крайпътно дърво. После линейка ще прави фиууууу.
  • 2 Гост

    4 0 Отговор
    Цялата магистрала се нуждае от ремонт
  • 3 Гербострой крадлив!

    10 0 Отговор
    След тиквострой е така!
  • 4 Варна

    8 0 Отговор
    Гледах я тая сутринта по темата.... - Чиста проба "калинка" на държавна хранилка.
    Да припомня, че търтеите от Държавният Апарат ни струват 19 милиарда на година
  • 5 ДПС ГЕРБ крадци

    8 0 Отговор
    Кой? Кога ще е в затвота - тиквата чака!
  • 6 БеГемот

    9 0 Отговор
    Бе валяка е бил много тежък и го е сбил...не вярвам фирмите на Боко да крадат от материали ...изключено...
  • 7 Калъчев

    7 0 Отговор
    Тая пръдla защо не излезе и ясно да заяви, че сторителната фирма Трасе тлябва да бъде осъдена на десетки-стотици милиони лева, да бъдат гонени завинаги от всякакви обществени поръчки, те и техните собственици, които може да си направят какви ли не фирми още с подставени лица. Пълен остракизъм на тия.Тая мекица, защо не заяви, че строителството е грабеж, че има масова корупция в строителния контрол и инспектори!!? Всички те са за затвор и пълни конфискации, защото вкараха цяла България в тия марсиански пейзажи от Чирпан до Ямбол! Ами те са специалистите, които да представят факти на прокуратурата и не трябва да мънкат, че нарушенията и кражбите в строителството на 100 км. магистрала са главоломни.
  • 8 емигрант

    2 0 Отговор
    За тези които не са напускали България и коментират само защото са послушни и изпълнителни "партийни" симпатизанти ! Живея 22 г. в Испания заварих М-30 и М-40 два 8-лентови пръстена около Мадрид, днес има и М-45 и М-50 на никой не съм видял до днес да се прави ремонт, температурите достигат всяко лято над 40 градуса, а през 2003 г. по време на сухия сезон достигнаха 54 в 14 часа по обяд, как при вас се ремонтират нови пътни участъци, а тук НЕ ? Помислете добре, къде са парите ви за пътища за които плащате винетки и други там удръжки които не зная ! Как имате смелостта да коментирате в подкрепа на ГЕРБ за пътищата ? 20 години минавам всяка година и по френската Ривиера (над 500 км ) един път не видях ремонт там или участък с нов асфалт, за Италия няма да ви говоря, там магистралите са още по стари ?

    Коментиран от #9

  • 9 тукашен

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "емигрант":

    Някой знае ли че в проектите на всеки мост след тунела Траянова врата е заложена подмяна на напречните греди и антикорозийна обработка на вертикалните колони / на стойност общо около 8-9 милиона лева/ - нищо такова реално не се извьршва. Достатьчно е поглеждане отдолу и отстрани за да се види, че на напречните греди надпис от преди 45 години - Слава на БКП и Сьрп и чук!! Ето ви далавера!!
  • 10 Казуар

    0 0 Отговор
    Инженерката дали знае, че ако по проект дебелината на даден асфалтов пласт е 10 см, асфалтополагащата машина трябва да положи 12 за да може при валирането да се получи 10. И при основата от трошен камък е нещо подобно.
  • 11 дядото

    0 0 Отговор
    и като гражданин на бг и данъкоплатец искам да питам и да получа отговор.в тази скапана държава накрая ще има ли наказателна отговорност за хората извършили или допуснали да се извършат подобни престъпления.в крайна сметка ние,хората плащаме всичко,а на вас не ви пука за нищо. и докога мислите ще продължава така.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол