Last news in Fakti

16 Октомври, 2022 11:43 1 966 19

Eксперт: Хората не разсъждават, употребяват алкохол и забранени вещества и се качват зад волана

  • експерт-
  • алкохол-
  • забранени вещества-
  • шофиране

"Пътищата в България са далеч от състоянието, в което трябва да бъдат", добави инж. Иван Петков 

Eксперт: Хората не разсъждават, употребяват алкохол и забранени вещества и се качват зад волана - 1
Снимка: Нова телевизия

Докато шофьорите разсъждават по начина „на мен това не ми се случва”, ние ще продължаваме да виждаме неразумно поведение на пътя. Това коментира в „Събуди се” експертът към ДА „Безопасност на движението по пътищата” инж. Иван Петков.

„Когато говорим за по-леките инциденти, основна причина е разсейването. Хората най-често поглеждат телефона си. Тези няколко секунди се наслагват във времето, в реакцията и може да настъпи инцидент”, добави той.

По думите му пътищата в България са далеч от състоянието, в което трябва да бъдат. „И администрацията определено има какво да направи по въпроса. Не са една и две проверките, при които ние сме установявали недостатъци по отношение на организация и изпълнение”, добави инж. Петков.

Той коментира статистиките за пияни и дрогирани шофьори на пътя: „Хората не разсъждават, употребяват алкохол и забранени вещества и се качват зад волана. Така застрашават не само себе си, но и околните”, уточни експертът.

Скоро е приключил пилотен проект, целящ да проучи колко човека са склонни да се качат в колата, след като са употребили алкохол: „Бройката е страшна. На пътя хиляди хора биха се качили в колата, за да шофират. Това е само запитване - представете си колко не са били честни”, добави инж. Петков.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    20 0 Отговор
    Алкохолизма е много по разпространен от дрогата,но никой не говори за това защото алкохолните босове владеят медиите.
  • 2 Пак

    19 0 Отговор
    МатРиала е Лош, и Чипа ни е сбъркан. На крива ракета Космосът й пречи. А не виждате, че системата издаване на книжки е прогнила, и става с протекция от върховете. Не виждате, че десетки хиляди честни хора напуснаха системата на МВР и КАТ, в които цари страшна корупция. Как една малка Грузия преди години успу да направи антикорупционна реформа, само България не може. Как в Германия, Гърция, Унгария по-добри от българските шофьори няма, само тук Матриала е лош. А истината е, че материала не е лош, а нещо куца много сериозно в МВР, КАТ, Законодателна и Изпълнителна, Съдебна власт. Замислете защо? Системата е прогнила отвътре. То не става 2 месеца да спорете дали да каните Зеленски онлайн, при наличие, че държавата се руши във всяка една област пред очите ни. И не, БГ матриАла не е лош.

    Коментиран от #4

  • 3 мечo

    5 6 Отговор
    проблемат е че хората масово незнаят колко носият на алкохол не е проблема вав пиенето
  • 4 Всъщност бг.матриала

    6 1 Отговор

    До коментар #2 от "Пак":

    Е като разглезено малко детенце което няма какво да покаже освен да блести с просташкото отношение поведение и кокошкарското си държание ,способни единствено на оскръбление и да са зли към истинските нормални реални и спокойни хора с разкрита същност и истинска религия философия и реален поглед към живота ,българите не че ги обиждам ,но не могат да се примирят с световната структурна система вградена в всеки един аспект от живота ,и че за едни хора като мен системата им е приятел и ги е приела с истинската им реална същност ,а за останалите който са повечето от обикновеното като вас писещите ,системата не ги вижда и отразява дори .....
  • 5 ?????????

    14 0 Отговор
    Разсейване, не разсъждават? ( изрази от статията).
    По-скоро пословична безотговорност граничеща до наглост в ежедневието, което по пътищата води до смърт. Същото важи и за строителството и състоянието включително и на пътищата.
    Е, какво трябва да се очаква от вече две поколения, възпитавани с ,да мием на червено, ,водка с портокалов сок, ,едно за теб, едно за мен, и още много подобни идиотизми.
    Жалко, много жалко за всички ни...
  • 6 !!!?

    6 1 Отговор
    Андрешковци, неуправляеми сте бе !!!?
  • 7 сила

    13 1 Отговор
    просто амфетамина стана много лесно достъпен последните 2 години по време на ПЛАНдемията......следващия етап е бум на ментални проблеми и самоубийства от употребата му
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Писна ми

    9 0 Отговор
    В държава,където управляват мафиоти е така ! Няма спасение с народ от овце !
  • 10 нннн

    8 0 Отговор
    И за някои политици - до премиер вкл. - се говори, че злоупотребяват с алкохол и дрога. Никой не ги проверява, затова и само се говори. Ама ние го знаем.
  • 11 Васил

    5 0 Отговор
    А после викат не карате със запалени светлини през деня а истината за проблемите е друга.
  • 12 правят го, да

    4 1 Отговор
    И кой да им попречи ? Има ли безкомпромисен закон ? Има ли политици, които се стремят да прегледат и да отстранят причините за тази "пандемия" ?
    Колко пъти чухме, че има изпратени в затвора, дори дребни представители на наркоразпространението, поне тези, които се навъртат около училищата и в дискотеките. Колко пъти някой беше осъден бързо и изпратен за дълго там, където му е мястото, за да имат респект в другите. А политиците.....ох, Боже, такова безсрамие. По цели седмици и месеци, години дори, само се "дърлят" по телевизиите и в Парламента, и НИЩО. НИЩИЧКО. Но безумно високите им заплати се превеждат по банковите им сметки. Не ги е срам.
    Поне да са толкова доблестни, че да се откажат от по-голямата част на заплатите си, та да заслужат, поне малко, нашето уважение.
  • 13 Ммм...да

    1 0 Отговор
    Трябва закони,не имитация на такива.И докато в НС такива се приемат от адвокати,резултата е виден.Смърт.
  • 14 накратко

    2 0 Отговор
    32 год. мутро-ченгеджийска демокрация=манталитетна деградация!
  • 15 Име

    2 0 Отговор
    Този "експерт" да се погледне в огледалото и да каже, колко пъти се е качвал пийнал. Не искам да омаловажавам ситуацията, защото положението е много сериозно! В същото време законът за застраховането, законът за движение по пътищата и още много други трябва да бъдат променени

    Коментиран от #17

  • 16 Абсурдистан

    1 0 Отговор
    Три думи: тотално изтрещял народ!
  • 17 жожо

    1 1 Отговор

    До коментар #15 от "Име":

    Аз от 30г. карам кола и никога не съм го правил "пийнал". И не, не съм въздържател, по кило ракия пия като съм в настроение, но никога не съм разбирал, как човек може да тръгне да управлява 2 тона метал, дори и на една бира. А бирата впрочем е супер коварна при работа с каквито и да е машини, защото дори и да не се чувстваш ни най-малко пиян, те успива и губиш 90% от концентрацията си. Даже ако е на живот и смърт, предпочитам да шофирам на 2 ракии, отколкото на една малка бира.
  • 18 Хаха

    1 0 Отговор
    И сто лева да стане, пиянките пак ще се напиват, сега вървяла ми казва пияндето 25 лева за килограм сливова, идеални хора няма, пиянде, но е спец по токовете и пенсичката му излезе наскоро, а е млад пенсионер 2000 лева. Оправете си тесните улици, следва да са двупосочно, но от алпност някои хора излезнаха навън и трябва да дават на заден, не мигат да се разнунат колите. То бива алпност селяци, но вие прекалено много се облажихте с земята. Чик сеир аго. Бай мюмюн инвалида не може да излезе и бай драган.
  • 19 Без алкохол

    1 0 Отговор
    Какво прави впечатление ? Минавам често през малки населени места от селски тип. Пред кръчми пред магазинчета , наредени по няколко маси , и народа пие , ракия , водка , бира . Преди работа , по обед , и най-вече след работа , и се прибират с колите , най често това са 100, 200 , 300 метра до къщите им , но те се прибират с колите пили. Много от тях ги изловиха точно в тези броени метри , когато не ги очакват . Някои са хващани повече от един път , и наказанията хич не са леки . Аз не пия , и от години не съм спиран да давам алкохолна проба , въпреки че покрай мен много народ изгоря . Значи има хора които дават информация на ченгетата , кой кога пие , и ченгетата отиват на нишан . Надявам се са съм бил полезен на някой .
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол