Last news in Fakti

20 Октомври, 2022 17:19, обновена 20 Октомври, 2022 17:40 2 011 60

И днес депутатите не успяха да изберат председател

  • председател на парламента-
  • депутати

Вежди Рашидов даде почивка до 10 часа в петък

И днес депутатите не успяха да изберат председател - 1

И днес депутатите не успяха да изберат председател на парламента. Вежди Рашидов отказа номинацията. До нея се стигна последователно, след като от "Продължаваме промяната" и ГЕРБ оттеглиха кандидатурите си.

Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС направи предложение от името на парламентарната група за прекратяване на разискванията. С 206 гласа предложението беше прието, припомня БНТ.

Тъй като за поста беше предложен и най-възрастният депутат Вежди Рашидов, след емоционална реч към депутатите той оттегли кандидатурата си.

От ДПС издигнаха отново Йордан Цонев, "Възраждане" предложи Цвета Рангелова, а от "БСП за България" застанаха зад кандидатурата на Кристиан Вигенин. От ГЕРБ-СДС и "Продължаваме Промяната" казаха, че няма да предложат нов кандидат.

При гласуването Йордан Цонев получи подкрепата на 102 депутати, Кристиан Вигенин беше подкрепен от 74 души, а Цвета Рангелова от 27.

При прегласуването само между Цонев и Вигенин, депутатът от ДПС отново получи 102 гласа за, а Вигенин - 73.

Председателстващият Вежди Рашидов насрочи ново заседание за утре в 10:00 ч.

Как протече по-рано първото гласуване в пленарна зала?

Кирил Петков от "Продължаваме Промяната" заяви, че е постигнат консенсус за обективност във връзка с правилата за избор на председател на Народното събрание и предложи една партия да обяви един или двама кандидати от друга политическа сила.

Даниел Митов от ГЕРБ допълни, че това е трудно за постигане, а Десислава Атанасова подчерта, че няма мнозинство и категорично съгласие на ръководствата на парламентарните групи.

"Всеки от нас е готов на някакви отстъпки, протегнахме ръка за търсенето на консенсус, парламентът е блокиран втори ден и създаваме конституционна криза. Предложихме да бъде избран най-възрастният депутат, който ще има заместник-председатели, което не беше прието. Да заложим на вариант, при който след като първата и втората политическа сила оттеглиха своите кандидатури, да изберем третата номинация на г-н Цонев, което отново не беше прието. Аз предлагам отново да се обединим около фигурата на най-възрастния", заяви Десислава Атанасова.

Според Асен Василев този парламент се очертава кратък. Костадин Костадинов от "Възраждане" добави, че има разделение, но има желание за постигане на разбирателство.

"От два дни това, което предлагаме на вашето внимание, е позор. Това е най-тежкият удар върху парламентарната република, парламентарната демокрация и партийната система, това започва да изглежда като сценарий. Като че ли има нагласа за избори, това е моето усещане. Ние правим разумен компромис с Вежди Рашидов, но не беше прието, стига сме си играли на кукли, много станаха днес непостоянните позиции, подкрепяме да се обединим около най-възрастния, за да тръгне парламентът, ако не се стигне до такова съгласие, ще подновя кандидатурата на Кристиан Вигенин", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Консенсусът и съгласието в тази зала се получава трудно, добави лидерът на "Български възход" Стефан Янев.

Кризата с избора на председател на Народното събрание продължава и днес - след шести опит депутатите отново не излъчиха никого. Ситуацията обаче се разви динамично по време на почивката и най-голямата парламентарна група ГЕРБ-СДС оттегли кандидатурата си. "Продължаваме Промяната" пък поканиха партиите на консултации за намиране на решение.

След като преседателстващият НС Вежди Рашидов обяви почивка, партиите се събраха на председателски съвет, а после направиха по няколко изявления. "Демократична България" се обявиха за друг подход за избор на председател, например това да е най-възрастният или най-опитният народен представител.

Малко по-късно "Продължаваме Промяната" поканиха всички партии на публични консултации, за да се намери решение на кризата, която, по думите на Асен Василев, е безпрецедентна:

"В 12.00 часа в зала "Запад" каним лидерите на всички парламентарно представени партии на публични консултации, които да се излъчват онлайн и всички български граждани да могат да видят какво се случва, за да можем да намерим начин да решим конституционната криза", каза той.

БСП заявиха, че ще отидат на тези разговори. Минути след това пък Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС обяви, че партията оттегля кандидатурата на Росен Желязков и че са съгласни на друг подход за избор на председател:

"На председателски съвет все още не е взето решение по какви критерии да бъде избран председателят на 48-ото НС, след като критерият събиране на мнозинство в момента не важи, понеже има паритет. Ние сме съгласни за разговори третата партия да номинира председател или друг подход - най-възрастният, най-опитният, какъвто и да е подход, стига да има начин НС да започне своята законодателна дейност", каза Атанасова.

Партиите обаче не отидоха на срещата с "Продължаваме Промяната" в 12 часа, а отново се събраха на председателски съвет. Кирил Петков и Асен Василев призоваха за диалог.

Преди първото гласуване партиите отново обявиха номинациите си. ГЕРБ-СДС пак издигнаха кандидатурата на Росен Желязков.

При условията на разговори между парламентарните групи, каквито имахме тази сутрин на председателския съвет, това вероятно ще бъде последен опит, за да се търси в пряк двубой председател на 48-ото НС. Ако и това не помогне, отново ще се наложи свикване на председателския съвет и търсене на други решения", каза Десислава Атанасова.

Андрей Гюров потвърди решението на "Продължаваме Промяната" от снощи, че няма да номинират кандидат.

"Възраждане", ДПС и БСП също отново издигнаха кандидатите си - Петър Петров, Йордан Цонев и Кристиан Вигенин.

Гласуването се проведе по азбучен ред.

За Йордан Цонев 99 депутати гласуваха "за", 96 "против" и 43 - "въздържал се".

За Кристиан Вигенин 30 депутати гласуваха "за", 46 "против" и 162 - "въздържал се".

За Петър Петров 27 депутати гласуваха "за", 97 "против" и 114 - "въздържал се".

За Росен Желязков 102 депутати гласуваха "за", 97 "против" и 39 - "въздържал се".

И на балотажа между Йордан Цонев и Росен Желязков нито един не събра достатъчно гласове, след което Вежди Рашидов обяви почивка.

В началото на заседанието депутатите отдадоха почит на акад. Антон Дончев. Обичаният писател и общественик ни напусна на 92 години.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    21 31 Отговор
    Възраждане се запънали като магаре на мост с мизерните си депутати и подкрепа ама със самочувствие до небето. Егати простите селяни!

    Коментиран от #25, #32

  • 2 Последния Софиянец

    16 18 Отговор
    Радев да вади танковете и да сложи край на тази агония.

    Коментиран от #7, #10, #11, #24, #39, #41, #58

  • 3 Тома

    26 2 Отговор
    Защо аз ако работя като депутотите веднага ще ме изгонят и ще умра от глад
  • 4 Делю Хайдутин

    34 1 Отговор
    И за заплатите така да броят три дена за един.Заплати една трета.
  • 5 Цончо Ганчо

    11 19 Отговор
    Единствените дето не искат да говорят и искат само те и цялата власт за тях са Възраждане. Затова ли ви избрахме, бе? Какво правите в тоя парламент?!
  • 6 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    9 3 Отговор
    СРАМ
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Последния Софиянец

    4 2 Отговор

    До коментар #7 от "Цвятко":

    Да строим АЕЦ Белене ли? Бригадири?
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ЧАКАЙ ЧАААКАЙ

    14 5 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    ....тия в парламента са си ваш проблем на 39%(............)дето гласуваха.....другите не ни замесвай в мошенгийте
  • 12 психо

    20 0 Отговор
    явно е, че не са там за да работят да връщат субсидиите, заплатите и да ходят да си търсят друга работа
  • 13 Хахо

    13 2 Отговор
    Време е вече Шиши да се номинира сам и да поеме отговорността. И без това той е единия от лидерите на коалицията, която свали предишното правителство. Другия се крие вкъщи в Банкя и играе мачлета, докато послушните му депутати от ГЕРБ леят пот и сълзи в парламента
  • 14 ГЕРБ=БСП=ДПС

    11 7 Отговор
    За мен Вгенин е неприемлив кандидат, бил е част от БСП по времето когато БСП правиха ЗЛОДЕЙСТВА и СЮРПРИЗИРАХА голяма част от българския народ. Същото важи за Йордан Цонев дори в по-голяма степен.

    И Цонев и Вигенин, ако имаха дори малко достойнство след тези гласувания би трябвало сами да си оттеглят кандидатурата. Но явно те нямат достойнство, те са роби и ще продължават да правят каквото им казва "господаря".
  • 15 наблюдател

    18 1 Отговор
    ТОЗИ ЦИРК АКО СЕ СЛУЧИ В ГЪРЦИЯ ДОСЕГА ЗАЛАТА ЩЕШЕ ДА Е ПЪЛНА С ВОЕННИ И ПОЛКОВНИК ЩЕШЕ ДА СТОЙ НА МЯСТОТО НА ВЕЖДЮ

    Коментиран от #18, #31

  • 16 джаба

    8 4 Отговор
    герберите уж навити на компромис а не пускат аванта на вегенин - СРАМ
  • 17 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    11 0 Отговор
    НЕ се ЗАСРАМИХА тия ПОЛИТИЦИ
  • 18 Цвятко

    4 4 Отговор

    До коментар #15 от "наблюдател":

    Ти щеше да си първия арестуват и на стената!

    Коментиран от #20, #28

  • 19 Гост

    5 1 Отговор
    Много ценен железария, брей. То не е напъване, то е чудо. Защо ли?
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Сега е време

    11 0 Отговор
    Да опитат с най-възрастната жена.
  • 22 Кукли от парцали в шкаф с безвремие

    16 1 Отговор
    Плана вече е ясен. Въпрос на време и политическа гарнитура. Как хората управляващи сенчесто ще продадат на раята, промените в конституцията! А тя конституцията е последната пречка за тяхното корпоративно владичество...
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 4 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    КАКВИ ги ПИШЕТЕ господине какви ТАНКОВЕ това е БЕЗУМНО господин ник
    ПОСЛЕДНИЯ СОФИЯНЕЦ
  • 25 Хич не са прости

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "ТаУмВзе":

    А и всички в парламента са селяни.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Хаха

    9 1 Отговор
    Вържете за председател бездомното помиарче,което чака за поста пред НС!Ще свърши работа.Джафка точно като депутатите и ще е доволно да получи кокал.Много е симпатично.Жълтокафяво е с клепнали уши.От вчера се мота пред парламента и чака покана.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Абсурдистан

    6 0 Отговор
    Казах - отпадъци, нерециклируеми, но самовъзпроизвеждащи се!
  • 30 Смях

    4 5 Отговор
    ПП и Дб са се разбрали с ДПС и ще гласуват за тях.
  • 31 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 2 Отговор

    До коментар #15 от "наблюдател":

    ИМА нещо ВЯРНО господине
  • 32 Гошо

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "ТаУмВзе":

    Хе е та като са такива "мизерници" ония другите защо не могат да ги преодолеят

    Коментиран от #44

  • 33 мдаа

    11 0 Отговор
    Щом така не става, карайте по азбучен ред, като извадите вече гласуваните имена! Все някой от 240-те трябва да събере необходимите гласове. Ако и това не помогне, значи имаме парламент с най-ниското общо IQ в историята на България.
  • 34 Вежди Рашидов развали всичко........

    5 1 Отговор
    С неговата емоционална реч . Исках да гледам как се карат и джанкат . Очаквах К.Костадинов да налети на някой , сега като го няма Сидеров нали той е шоумена. Като цяло днеска шоуто беше слабо
  • 35 Не е новина

    4 2 Отговор
    Дуловската не ставала за председател, защото като видела микрофон и го налапвала.

    Коментиран от #36

  • 36 На мен пък Деси ми харесва

    6 2 Отговор

    До коментар #35 от "Не е новина":

    На теб за кво ти е някаква дето не знае кво да прави с микрофона ? Друго си е вряла и кипяла
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Некомпетентен

    10 2 Отговор
    още веднъж дваж избори и промяната ще последва съдбата на славуца ;) в канала....

    Коментиран от #47

  • 39 Ми, че той е виновен

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    За тази мизерия. Дубай плати и държавата затъна в блатото
  • 40 демон

    5 2 Отговор
    Ей на тва му се вика лош човешки матриал. Прост народ, проста държава. И после що младите бягали. А не бе тук ще стоят.
  • 41 1984

    3 4 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    По добре ние да извадим сопите и да поискаме сметка от радев, който ни вкара в икономическа, политическа и конституционна криза, с вдигнатия юмрук, парите на Черепа и болезнената му амбиция да управлява България, въпреки Конституция и Закони.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Локо Сф1956

    6 0 Отговор
    Депутатските заплати да станат минимални заплати за месец. Втори ден слушаме и гледаме олигофрени в Народното събрание. А, великия доаен Йордан Цонев или Данчо "ментата" като келнерче по морето, така му казваха., да разкаже как е взел диплома за висше образование.
  • 44 ТаУмВзе

    2 1 Отговор

    До коментар #32 от "Гошо":

    Ама защо са избрани там, бе, мунчо?
  • 45 Даниел

    2 0 Отговор
    Има начин да бъдат “помолени” да започнат да взимат решения в полза на хората който искат да живеят нормален живот
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 ЧАПАЕВ

    5 0 Отговор
    ПАРЛАМЕНТА НЕ МОЖЕ ДА РАБОТИ НИТО ДА СЕ РАЗТУРИ, САМО ДЕПУТАТИТЕ МОГАТ ДА СИ ВЗЕМАТ ЗАПЛАТИ!? БЕДНИТЕ ДА ГО ДУАТ! ПАК НЕ ГЛАСУВАЙТЕ И ПОСЛЕ ПСУ.АЙТЕ КОЛКОТО СИ ИСКАТЕ!
  • 49 циркаджии

    4 0 Отговор
    Да събират шатрата и да изчезват!
  • 50 ЧАПАЕВ

    5 0 Отговор
    НАЙ КОНСЕСУСНА ЗА ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ПАРЛАМЕНТА Е ЛЕЛЯ МАРА - ЧИСТАЧКАТА, РАВНО ОТДАЛЕЧЕНА ОТ ВСИЧКИ!
  • 51 ТРУД

    0 1 Отговор
    ШАЙКАТА ВЪЗКРЪСНА.
  • 52 Само Хебър

    5 2 Отговор
    Избори до дупка ! Докато герб паднат под 4% и дпс бъде забранено защото е противоконституционно !
  • 53 Крайно време е

    1 1 Отговор
    Президентса република, тези примати не може се разберат, ще работят за благосъстоянието на България и Българите или всички вън от Народното събрание!!!!!
  • 54 Гост

    1 1 Отговор
    Герп и дъпъсъ искат единствено да пипнат милиардите, други въобще не ги интересува
  • 55 некой нейде

    1 0 Отговор
    тея народнИзбраници срама от себе си и от сънародниците им имат ли малко от малко - човек на 70 години да стои в роля врем. председател нар. събр-е и да ги чака тях: 239 човека да изберат кой да е от тях ... срамота прсто ... дефакто многострадалния обеднял изнемощял гладуващ студуващ народ им плаща дневна заплата за понЕдин ден с резултат ,,засега няма председател на парламента за година поне напред понеже сме едни такива неумеещи да се разберем от раз макар и в словесен спор/диалог", умната, живи + здрави
  • 56 СЛОНА

    3 1 Отговор
    СТИГАТ НИ 33ГОДИНИ ФАЛШИВА ДЕМОКРАЦИЯ,ЕС И НАТО!!!
    БЕЗ РЕФЕРЕНДУМ ЗА ЧЛЕНСТВОТО НИ В ЕС И НАТО ЩЕ Е ВСЕ ТАКА ДО ПОБЕДАТА!!!
  • 57 123

    1 0 Отговор
    Да бъде най-обичаният , с най-много купен вот.....
  • 58 Убеден

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    ,,Последният софиянец" е тоя дето трие и винаги е ПЪРВИ в коментарите и то....денонощно.Работи в сайта.
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 пре(Це)дателски но не прецедент

    1 0 Отговор
    Оставете Вежди на мира! Ротирайте се 240-те, поне малко работа да свършите извън седенето и блеенето в телефоните.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове