Last news in Fakti

20 Октомври, 2022 18:53 2 020 51

Експерти: Изборите са неизбежни в тази токсична среда

  • урна-
  • избори-
  • парламент-
  • правителство

По време на дискусията акцент беше поставен върху сегашната политическа ситуация

Експерти: Изборите са неизбежни в тази токсична среда - 1
Снимка: БГНЕС

Вървим към нови избори и нищо положително не може да се формира в тази токсична среда. Около тази теза се обединиха политолози и социолози по време на Втората дискусия на тема „Изборите – решение или продължение на политическата криза“ в Софийския университет. Организатор на събитието е аналитичен клуб „Екзаминър“.

По време на дискусията акцент беше поставен върху сегашната политическа ситуация, невъзможността да се избере председател на Народното събрание вече втори ден, липсата на компромис и дали е необходима промяна на сегашната Конституция, уточнява БТА.

Изборите не са просто неизбежни, те са задължителни, заяви социологът Андрей Райчев. Според него 2/3 от политическите формации са токсични, като това изключва мнозинство в парламента. По думите му импулсът, който изпраща народът е „Управлявайте, но не се съюзявайте с никого.“

Райчев обясни, че политическите формации се страхуват от две неща: Първият страх е да чуят: те са предатели. Второто видение, което се надига, е това те да бъдат обявени в несъстоятелност. Според него то може да струва на България парламентарната система.

Имаме не толкова политическа криза, колкото имаме ирационални политици. Няма как да направиш правителство, като отказваш да говориш, а казваш "ще направя правителство без тях", коментира проф. Румяна Коларова. По думите ѝ има моменти, които са свързани с ирационалността на самите послания. Другата страна е ирационалността на избирателите, добави тя. По думите на Коларова решението е изборите да бъдат веднага.

Ако този парламент, не излъчи правителство, зимните избори ще донесат големи изненади. Прогнозата ми е мрачна, ако няма правителство, което да елиминира политическото безхаберие, заяви Михаил Иванов.

Според политологът Димитър Ганев не е така, че изборите няма да променят нищо. По думите му те създават нова ситуация.

Асен Агов изтъкна, че за него атмосферата по време на вчерашното заседание на парламента е била отровена тотално. В тази атмосфера не може да се роди нищо положително, заяви той.

Според него сегашната Конституция е загинала с всичко, което се случи до момента. България има нужда от дълбока ревизия на тази Конституция. Трябва да мислим как да се подготви обществото за това, отбеляза той.

Политологът Огнян Минчев заяви, че в конкретната ситуация има два подхода: Единият е да се съобразяваме с правилата на диалога или да тръгнем по пътя на радикализацията – колкото по-зле, толкова по-добре. В настоящата ситуация има такива сили, които биха излезли победители, каза той.

По думите му в момента се намираме в такава ситуация – нови и стари, които играят същата игра „падне ли ГЕРБ, ние сме“. Какъвто и да е Борисов, очевидно е достатъчно хитър да не позволи да бъде срутен толкова бързо. Въпросът е дали трябва да се съобразяваме с ГЕРБ, или да играем на всичко или нищо, каза той и добави, че сме тръгнали в посока да изживеем нова радикална криза. Според него Конституцията не е проблем.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    24 5 Отговор
    Изборите са за баламите. Вижте какви разкопани павета са ви оставили баш пред входа. Упражнете вота си на място.

    Коментиран от #24, #46

  • 2 избори?

    11 6 Отговор
    Може, но 2025. Като мине кризата, че тези само пари харчат.
  • 3 Закривай кочината!

    33 5 Отговор
    И кой от къде е!

    Коментиран от #38

  • 4 Иван

    37 9 Отговор
    Не става с избори, трябва промяна на политическата система да се забранят партиите.

    Коментиран от #8, #18, #31

  • 5 2222

    24 6 Отговор
    Следващият път гласувате! "Не подкрепям никого" не накриви шапката на никого!
  • 6 Баш експерт

    23 2 Отговор
    Предлагам изборът на председател на НС да бъде същата като на папата , но в съкратен вариант: От утре всички депутати да бъдат заключени в сградата на НС без телефони, журналисти и всякаква връзка с външния свят. Утре бюфетът да работи. Ако не изберат председател ще спят на столовете и банките. В събота - само на хляб и вода, а от неделя - само на вода до като не запалят камината с белия пушек в знак, че са избрали председател. Каквито са апетитни и суетни мисля, че още в събота проблемът ще се реши !
  • 7 Бай Брадър

    33 7 Отговор
    Избори до дупка ! Докато герб падне под 4% а дпс бъде отстранено защото са противоконституционно регистрирани !

    Коментиран от #9

  • 8 мутри вън

    23 10 Отговор

    До коментар #4 от "Иван":

    Да забранят само ГЕРБ и без това е групировка.

    Коментиран от #33

  • 9 честен ционист

    19 6 Отговор

    До коментар #7 от "Бай Брадър":

    Най много ДПС да станат първа политическа сила.

    Коментиран от #10

  • 10 Бай Брадър

    14 3 Отговор

    До коментар #9 от "честен ционист":

    Това движение ще бъде забранено !

    Коментиран от #26

  • 11 ЕС фен

    9 0 Отговор
    Избори на депутати на лотариен принцип от 250 000 желаещи решава всички проблеми. Няма избори, подкупи и.т.н Мандат на депутат 1 година.
  • 12 !!!?

    4 6 Отговор
    Kого устройва какофонията в българският Парламент !!!?

  • 13 Механик

    11 4 Отговор
    Какво е "токсична" среда? Думата "точксичен" на български се превежда "отровен". Ами ние до скоро имахме "ОТРОВНО ТРИО" и всички се захласваха по него. На моето мнение, че е не е нормално една група да се нарича "ОТРОВНА" ,всички вие тук ми казвахте, ,че било нормално и да не се хващам за думите.
    Ами, ей ви на "ОТРОВНА- ТОКСИЧНА" атмосфера!

    Коментиран от #42

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 ВИС-2 застрахован съм

    5 19 Отговор
    ГЕРБ и само ГЕРБ!

    Коментиран от #20

  • 16 ЕДГАР КЕЙСИ

    7 11 Отговор
    АРХИТЕКТА НА " ТОКСИЧНАТА СРЕДА" Е ....... ген. РЕШЕТНИКОВ И КГБ ....... А ИЗПЪЛНИТЕЛ Е .........
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Абсурдистан

    14 1 Отговор
    Някой все още съмнява ли се, че "избранниците" са пълен отпадък!
  • 20 Цвятко

    10 2 Отговор

    До коментар #15 от "ВИС-2 застрахован съм":

    И? Като е ГЕРБ и к’во се случи?
  • 21 ЧАПАЕВ

    8 12 Отговор
    ШАПКАРЯ С ЮМРУКА РАЗБЪРКА ЛАЙ-АТА ПРЕДИ 2 ГОДИНИ И НИ ВКАРА УЛИЧНИ ПОМИЯ.И В ПОЛИТИКАТА.

    Коментиран от #40

  • 22 Горчивата истина

    16 3 Отговор
    Каквато държавата, такова и народонаселението, политиците, милиционерите, съдиите, прокурорите, таксиметровите шофьори, учителите, това сме си ние, няма да дойдат други нито от Сингапур, нито от Швейцария.
  • 23 БЪЛЪЦИ!

    6 6 Отговор
    И ЗАЩО СЕ НАКАЗАХТЕ СЕБЕ СИ? ИСКАХТЕ ДА НАКАЖЕТЕ БОЙКО, А НА НЕГО МУ ДРЕМЕ, РИТА СИ МАЧЛЕТА! КОЙ ЗАГУБИ?

    Коментиран от #39

  • 24 Андрешко

    12 1 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Никой не иска да управлява, защото не могат да изпълнят заръките на озверелите си господари.
    Правят се само на играчи, хвърлят прах в очите на господарите си.
  • 25 ГЕРБ МОГАТ ДА УПРАВЛЯВАТ

    6 9 Отговор
    СЛЕД КАТО 2 МИЛИОНА СА ПОД ЛИНИЯТА НА БЕДНОСТТА И ОЩЕ 2 МЛН. ЕДВАМ ВРЪЗВАТ ДВАТА КРАЯ, ДА ИЗЛЯЗАТ ДА ГЛАСУВАТ БЕ! ЗАЩО ЧАКАТ РАЗНИ КИРЧО, НИНОВА, ТРИФОНОВ И ПИНОКИО ДА ГИ ВКАРВАТ В ОЩЕ ПО-ГОЛЯМА БЕДНОСТ?
  • 26 българче

    4 2 Отговор

    До коментар #10 от "Бай Брадър":

    те това движение ръководи държавата
    вече 30 години ...
    за това е тотал щета всичко в БЪЛГАРИЯ ...
    и по зле ще става !
    само олово е спасението и нищо друго.
  • 27 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    8 1 Отговор
    ЗАЩОТО никой ПОЛИТИК не мисли за НАРОДА и за ХОРАТА
  • 28 Гост

    8 0 Отговор
    Вървете да гласувате и догодина. Но гласувате за големите им заплати и субсидии. Е с това не мога да се съглася даваш им големите заплати с вота си а те ламтят за още. Гладуваш даваш им вот да управляват а първото което приемат е колко ще гушнат независимо дали за парламент или община. Трябва да знаеш за кого гласуваш и да можеш да му държиш отговорност. А не партии да си нареждат листите и после да решават от къде ще влязат. Кандидатираш се в един район и ако те изберат задължително влизаш от там без отказ или губиш мястото.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Войводата

    9 0 Отговор
    На следващите избори ще органиирам антипартийна коалиция на негласуващото население. Да спрем с телата си всички гласоподаватели на всички партии и да направим България чиста и свята република дето е била идеята на Левски. А не губерния руската олигархия, с продажници корумпирани политици със всякакви наименования. Смърт на комунизма и партиите служещи за чужди интереси и дебеловрати партийни лидери, вярвате в техните лъжи илюзии и предизборни залагайки. Бой със сопи и публични наказания и съд от народен съд не от продажните прокурори и съдии...
  • 31 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 1 Отговор

    До коментар #4 от "Иван":

    господин ИВО никой не ни пита НАС обикновените ХОРА
  • 32 Бибитко

    5 4 Отговор
    Все стари муцуни и мисирки,на които продължава да плаща пожарникарят от Банкя. Единственото,което го интересува сега е да получи индулгенция за многобройните си грехове. И той си мисли,че като пак е станал първа сила,единствено заради рекордно ниската избирателна активност и пречи на обновителните процеси без него и фирмата му ГЕРБ ИПОН,ще постигне целта си.
  • 33 Да живее цензурата тук!

    3 4 Отговор

    До коментар #8 от "мутри вън":

    Да живее цензурата тук! Ако накой каже добра дума за Борисов - трийте! Ха така! Само кометари срещу Бойко оставете. Така се започва с диктатурата! Браво на тази "независима" медия! Ама нали затова сте създадени, да осигурите "свободното" изказване на всеки българин!

    Коментиран от #41

  • 34 Източна ромелия

    8 1 Отговор
    Предлагам да се върне старата система за НС от преди 10.11.1989 г.. Тогава народните избраници се събираха веднъж в годината приемаха закони получаваха някакви възнаграждения са о за дните в които заседаваха, а през останалото време работеха който каквато професия имаше.
  • 35 тука има --тука нема

    5 2 Отговор
    Неизбежни ще бъдат докато българина разбере, че пред урната на се намира на футболен мач и там няма "наши" или "ваши"! От всеки един глас зависи общата съдба на всички нас и дали ще живеем в нормална държава, а не съдбата на тази или онази партия.
  • 36 £€¥√

    3 2 Отговор
    Вървим към нови избори и нищо положително не може да се формира
    И така до безкрай
  • 37 гудбай

    5 0 Отговор
    форевър
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 обратното

    0 2 Отговор

    До коментар #21 от "ЧАПАЕВ":

    Не, той я върна.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 1 Отговор

    До коментар #13 от "Механик":

    И според ВАС какво е РЕШЕНИЕТО господин ник МЕХАНИК
  • 43 Край

    0 3 Отговор
    Само напълно празна глава може да прави едно и също през 2-3 месеца и да очаква различен резултат.
    МОЖОРИТАРНА ИЗБИРАТЕЛНА система в 2 тура и всичко ще си дойде на местата. С мажоритарни избори се е родила демокрацията и без тях е невъзможна. Менте избори правят менте демокрация и менте държава.
  • 44 ЧУЙ ЧУЙ

    0 2 Отговор
    СЕГА ТИЯ(..........)ТРИЙСЕ И ДЕВЕТ % ДА СЪБЕРАТА ПАРИ И ДА ВЪСТАНОВЯВАТ РАЗХОДИТЕ ПО ....МИЖАВИТЕ ИЗБОРИ....☝ апропо ВИЖТЕ КОЛКО ПЕНСИОНИРИ НЕ ПОЛУЧИХА И ЕДНА СТОТИНКА УВЕЛИЧЕНИЕ
  • 45 хаш таг

    2 0 Отговор
    мноо зле
  • 46 хАстролога

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Няма да стигнат паветата, понеже избирателната активност ще е над 100%
  • 47 клики

    1 0 Отговор

    До коментар #38 от "1111":

    Извинете за намесата, но доста хора не се усещат колко им личи откъде са. По принцип казвам.
  • 48 аман

    3 1 Отговор
    Ами тръгваме към терминалите, тия ги оставяме да управляват само себе си. Ама няма да имат овци за стригане.
  • 49 факт а не фатки

    1 1 Отговор
    Конституцията е основен проблем а бройката на депутатите кардинален . Която партия пипне броя на депутатите може да си осигури мнозинство .
  • 50 кат' цяло и по принцип

    4 0 Отговор
    Повече не смятам да гласувам. Знам, че на никого не му пука. Единствената разлика от преди е, че вече и на мен не ми пука, което ми е много важно всъщност.
  • 51 Диамантената ръка

    3 0 Отговор
    Абе какви избори, нали преди две седмици имаше, кого ще избираме, нали пак тия същите, малоумието няма край...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове