Last news in Fakti

21 Октомври, 2022 23:30 1 797 13

Важните новини във ФАКТИ на 21.10.2022 г.

  • вежди рашидов-
  • кирил петков-
  • румен радев-
  • георг георгиев-
  • любомир каримански-
  • екатерина михайлова-
  • христо проданов-
  • атанас пеканов-
  • цена-
  • нинова-
  • слави трифонов-
  • асен василев-
  • костадин коджабашев-
  • деница сачева-
  • тома биков-
  • йордан цонев-
  • йордан иванов-
  • кремен георгиев-
  • контактна група

Кризата беше избегната

Важните новини във ФАКТИ на 21.10.2022 г. - 1
Снимка: БГНЕС

Край на мъката! Избраха Вежди Рашидов за председател на парламента

Избраха Вежди Рашидов за председател на парламента. Негов опонент беше Цвета Рангелова от "Възраждане".

Петков: Играта с прехода се превъртя. Ние се върнахме обратно в 90-те

След безпрецедентното първо заседание на парламента и новите политически скандали от последните часове, съпредседателят на „Продължаваме Промяната” и бивш премиер на страната Кирил Петков гостува в „Интервюто в Новините на NOVA”.

Радев: Започвам консултациите за кабинет другата седмица. Нека малко се поуталожат емоциите

НС започна да решава своите вътрешни проблеми. Очаквам в най-скоро време да започне да работи за хората. Това заяви държавният глава Румен Радев, който е в Кърджали по повод 110-годишнината от освобождаването на града, съобщават от Нова телевизия.

Георг Георгиев: Асен Василев е пастор на покаянието, бюджетът е в абсолютен апокалипсис

Макар дългогодишната парламентарна практика да е най-голямата група да излъчи председател, ние отстъпихме от нашата номинация. Това, което се случи впоследствие, смятам, че се връща към тона на смирение и разум, който ГЕРБ наложи още от началото на това НС. Това заяви в "Още от деня" депутатът от ГЕРБ Георг Георгиев.

Каримански: Политиците трябва да бъдат благоразумни при съставянето на бюджета, трябва да затягаме разходите

Не съм оптимист за съставянето на правителство, защото не виждам личности, които да имат дух, решимост, способност да убеждават хората и опонентите си с факти и с личен пример, да допринасят за съграждане между отделните политически сили. Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ съветникът в Министерството на финансите Любомир Каримански.

Екатерина Михайлова: Изборът на председател на парламента посочва какво мнозинство може да се направи

Изборът на председател подсказва или насочва какво мнозинство може да се направи в Народното събрание. Разбира се, не е задължително. Има парламенти, в които моделът е различен, но в българският модел е било така, че се избира човек, който представлява управляващите.

Христо Проданов за избора на Рашидов: В тази ситуация нямаше друг изход. Не говорим за коалиции и договорки

„Ще бъде трудно този парламент да продължи да работи“, каза Христо Проданов от БСП в предаването „Лице в лице“. Той каза, че ако бъдат поканени от ПП на разговори за правителство, ще се отзоват. По думите му това, че са депутат от ГЕРБ за председател на Народното събрание не означава коалиция.

Пеканов: Страната може да получи близо 16 млрд. лева от европейските програми

Близо 16 млрд. лева може да получи България от европейските програми за новия програмен период, обяви вицепремиерът по усвояване на европейските средства Атанас Пеканов. Седем програми вече са одобрени. Пeканов и министри представиха свършеното до момента.

Христов: От 1 януари потребителите да имат еднакви сметки на ток, газ и парно ВИДЕО

"Разговорите за енергийните компенсации за битовите потребители и бизнеса ще приключат следващата седмица". Това каза на брифинг министърът на енергетиката Росен Христов.

"Една от основните ни инициативи е потребителите на ток, газ и парно да имат еднакви сметки. Нашето желание е за всяко жилище цената да бъде равна. Опитваме се да го направим най-честно за потребителите. Опитваме се да вкараме принцип на прозрачност и при компенсациите на бизнеса", обясни той.

На журналистически въпрос каква ще бъде тази цена, Христов заяви, че в момента е в процес на разясняване.

По думите му широко обсъжданата тема за двойната тарифа на битовите потребителите също е на дневен ред.

Нинова: Правителство с мандат на ГЕРБ, ДПС или "Възраждане" няма да подкрепим

„Помолиха ме колегите от другите партии и самият Вежди Рашидов. Те са преценили така, вероятно съм дала основания да смятат, че мога да го направя, че разговаряме, че търсим решение, че бяхме диалогични, за да се намери този изход от тридневния блокаж на държавата”. Това обяви в кулоарите на парламента лидерът на БСП Корнелия Нинова след като партията подкрепи кандидатурата на Вежди Рашидов за председател на Народното събрание.

Трифонов: Троянският кон се оказа кобила. С червен косъм. И жълтите павета освен, че са криви, вече са и самотни

Изборът на Вежди Рашидов за председател на 48 НС предизвика разнопосочни коментари. По темата се изказаха политици, анализатори и дори икономисти. В социалната мрежа ситуацията коментира и лидерът на ИТН Слави Трифонов. Ето и неговите думи:

Асен Василев за избора на Рашидов: Сложихме една фасада, която да прикрие невъзможността ни за съгласие

Поздравления за вашия избор като председател, г-н Рашидов. Аз се радвам, че вече имаме председател и ще работим. Ние обявихме, че ще сме конструктивна опозиция и действаме като такава.

Вежди Рашидов: Ще жертвам част от моите останали години в името на българския народ и за никой друг

Снощи, след вчерашното ми изказване, получих много обаждания. 60% ме упрекнаха, че съм отказал, защото хората искат да има държава, да има парламент. На тези години вече 100%, след като съм бил 6 мандата депутат и два пъти министър, дълбоко в душата ми вече ми се искаше да съм сред внуците си. Аз ви говоря честно и от сърце. Ще жертвам част от моите останали години в името на българския народи и за никой друг. Аз ще умра на тази земя и за мен тя е свещена, защото думата родина идва от род. А костите на моите родители седят на моята земя. Обещавам, че ще се опитам да работя с всички вас колкото време имаме. Това бяха първите думи на Вежди Рашидов, който преди минути стана председател на 48-ото Народно събрание след тридневно обсъждане.

Госпожа Нинова ме номинира, защото е национално отговорен човек. Аз ѝ казах бих приел само, ако има болшинство. Защото колкото и да е къс този парламент, да започвате да работите, защото зима идва и хората ще бъдат много унизени и гладни. Ваше задължение е да се грижите за тези хора,бъдете близо до тях и чувайте болките им, защото ще изкрещят в един момент, каза още той.

Не е честно три дни да се шегуваме с народа, да се шегуваме помежду си. Парламентът не е сатиричен театър. Ние сме тук да работим, да спорим, да търсим верния път и да излезем с правилното решение добави той Рашидов.

И призова: Намалете перченето, защото не ви помага, а ви пречи. Вие сте мъже, при това големи мъже. Намалете липсата на разум и влагайте повече разум. Патриотизмът е националната отговорност.

Той сподели и за сантиментален за него момент. Снощи Христо Стоичков се обадил на Рашидов с думите "Върни се, бе, хората те обичат".

Един човек го направих милионер с образа си - колегата Трифонов, защото ако го играе себе си няма да изкара пари, аз съм му най-удобен. И винаги като ме играе има нещо обидно. Играе моя образ с пура в ръцете и чаша уиски, а аз от 8 години не пуша, въпреки че бях страстен пушач и че не пия от години. Това е в кръгът на шегата, но образи се градят така. Аз съм на ясно, че от днес започват да се градят образи, казвам го защото Фейсбук работи. Работете и вие, пазете себе си, колкото и да не ви харесват, харесвайте себе си и желая на този парламент на добър час, бъдете живи и здрави, заключи Рашидов.

Четири партии зад новата номинация на Вежди Рашидов за председател на парламента

ГЕРБ, БСП, ДПС и Български възход номинираха Вежди Рашидов за постоянен председател на 48-ото Народно събрание. Това обяви Корнелия Нинова след няколкочасовия председателски съвет.

"Нямахме единство, но постигнахме мнозинство. Упълномощена съм от мнозинството да предложа най-принципното нещо. Номинирам от името на 4 партии най-възрастния депутат Вежди Рашидов", обяви от трибуната лидерът на БСП.

"Продължаваме промяната" очевидно не участва в парламентарната аритметика.

Кирил Петков поиска почивка от името на парламентарната група. Йордан Цонев заяви, че тъй като няма сформирани парламентарни групи, не важи правилото почивката да бъде давана задължително при поискване.

Президентът: Парламентарната криза може да доведе държавата до пълен блокаж

Очаквам народните представители да изпълнят дълга си към българските граждани и държавата и да конституират парламент, защото проблемите, които трябва да се решават, са много.

Това коментира в Брюксел президентът Румен Радев по повод днешното заседание на 48-ото Народно събрание.

Коджабашев: Резолюцията на Нидерландия за членството ни в Шенген не е окончателно решение

Резолюцията в нидерландския парламент против членство на България и Румъния в Шенген е препоръка към правителството им, а не окончателно решение. Това заяви зам.-министърът на външните работи Костадин Коджабашев, цитиран от "Нова телевизия".

Деница Сачева: Сега сме заложници на политическо его

В момента отново всяка една парламентарно представена партия се интересува от своите избиратели. Това ни прави отново заложници на политическо его. Това каза Деница Сачева от ГЕРБ-СДС.

Тома Биков: Решенията в НС трябва да се взимат по нестандартен начин

„Ние сме в тежка ситуация не толкова заради избора на председател, а заради това, което Министерството на финансите представи като проект за бюджет за 2023 г. Тя ще бъде много тежка. Предвижда се 6% дефицит, 15 млрд. лева дълг, нулев икономически растеж, инфлация от над 6%. Уточнява се, че ние трябва да изтеглим дълг, но не се знае дали ще ни го отпуснат“.

Цонев: Толкова е нелогично това, което се случва

Депутатът от ДПС Йордан Цонев вярва, че изход от кризата с избора на председател на парламента може да бъде намерен с разговори и диалог. Според него първата крачка, макар и малка, вече е направена.

Йордан Иванов, ДБ: Съвестта ни е чиста, не си заравяме главата в пясъка

Как би изглеждало правителство на националното спасение?

Подготвят ли задкулисно нова тесла срещу топлофикациите и търговците на ток?

"Имам усещане, че управляващите се чудят откъде да съберат пари. Последното нещо, което е измислено е, тези пари да се съберат от производителите и търговците на ток. На базата на една европейска директива. В нея ясно и точно е казано от какви производства да се наложи допълнителен данък. В отделен член газовите централи са изключени", заяви председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества инж. Кремен Георгиев в предаването "Денят ON AIR".

Продължават неяснотите около контактната група, която трябва да разговаря с партиите

Продължават неяснотите около контактната група, излъчена от ГЕРБ-СДС, която трябва да преговаря с останалите парламентарно представени партии, предаде NOVA.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тоя го избраха

    5 3 Отговор
    В ущърб на българската демокрация. И в услуга на ГЕРБ.

    Коментиран от #2

  • 2 Което ще поощтри и оформи

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Тоя го избраха":

    В БСП голяма и здрава коалиция против Нинова.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Псиихо Доктор

    7 2 Отговор
    Вежди Рашидов, човека с Доброто име каза, че ако не му върнат парите от КТБ ще се самоубие! Все още е жив, а на останалите вложители върнаха ли вложенията от фалираната КТБ.??? Маскари....
  • 5 Психо Доктор

    7 2 Отговор
    Ето я новата (стара) управлявана коалиция ГЕРБ ДПС БСП която ще състави правителство на националното ограбване.
  • 6 Харалан Шарлатанов

    7 2 Отговор
    Веждю е простоват човек. Да, той може да дяла фигури от камъни, бакър и лумин, но това не означава , че може да е председател на НС. Бил член кореспондент на БАН, доктор хонорис кауза на еди какво си.... Ние виждаме какво е в момента, едно голямо нищо. Не ви ли се струва , че до преди една година ни управляваше един доцент от училището в село Симеоново със същата умствена изостаналост ? Няма никакво значение , че това НС ще го има само до Нова година. След това Веждю ще има държавна охрана 1 година , а неговият портрет ще кичи стената на парламента за вечни времена.

    Коментиран от #7

  • 7 И това с фигури или друго

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Харалан Шарлатанов":

    Да прави от тези материали не може.
  • 8 Сега кой е първи заместник председател

    4 1 Отговор
    Този от ГЕРБ койти никой не искаше да го избира.

    Коментиран от #9

  • 9 Защото не е Вигенин?

    0 1 Отговор

    До коментар #8 от "Сега кой е първи заместник председател":

    А Нинова?
  • 10 Избрахте Алкаш, Заслужих Мултак

    2 2 Отговор
    и ГЕРБ Мафиот за Председател на НС!!! Това е Държавата Бългатия в 2022г!!!
  • 11 Чекмеджан ефенди

    3 0 Отговор
    ГЕРБ=БСП=ДПС=хартиената коалиция. Мултаци и СИКаджии.
  • 12 Позор!

    3 0 Отговор
    Как може, турчин да властва в България, още в турско време ли сме? Това показва, че никой от тези български продажници не нрябва да са в парламента. Скоро ще има нови избори, мислете с ума си, а не с .ъза си!?
  • 13 Павел пенев

    2 0 Отговор
    Ура, имаме Председател на НС. Сега вече няма ВИС, няма СИК, ще има тържество на Мултигруп и турците от ДПС,които ще работят за българския народ.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол