Last news in Fakti

9 Ноември, 2022 13:26 773 13

Иван Гешев: Оптимист съм, че примерът, който България дава със спасяването на българските евреи през Холокоста, е жив и днес

  • иван гешев-
  • краков-
  • конференция-
  • полша-
  • холокост

Главният прокурор взе участие в международна конференция в полския град Краков, посветена на 84-та годишнина от „Кристалната нощ“

Иван Гешев: Оптимист съм, че примерът, който България дава със спасяването на българските евреи през Холокоста, е жив и днес - 1

„Историческият урок от Холокоста, който никога не трябва да забравяме, е, че всички хора винаги трябва да сме част от голямото семейство на демократичните народи и никога не бива да сътрудничим по какъвто и да било начин на тирани, които отправят предизвикателства към международния ред.“ Това послание отправи главният прокурор Иван Гешев в изказването си по време на Международна конференция в полския град Краков, посветена на 84-та годишнина от „Кристалната нощ“. На форума, организиран от Европейската еврейска асоциация, бе обсъден опитът на европейските държави по предотвратяване на проявите на антисемитизъм и мерките срещу престъпленията от омраза.

В изказването си пред многобройната аудитория Иван Гешев изтъкна историческия пример, който българската държава дава през Втората световна война със спасяването на българските евреи. „Всички ние скърбим за загубата на невинни животи, станали жертва на расовите и религиозни предразсъдъци и на омразата. С поклон пред паметта на над 1 милион души, които са загинали в този лагер, който посетихме вчера (лагерът „Аушвиц“), и пред паметта на над 6 милиона евреи, убити през Втората световна война. Стоя обаче и с гордост, защото българският народ не предаде своите евреи и не допусна нито един от тях, повтарям – нито един от тях – да бъде депортиран в лагерите на смъртта“. В речта си главният прокурор отбеляза заслугите на Българската православна църква, на българските политици по това време, на българските юристи, лекари и писатели, както и на мнозина граждани, допринесли за спасяването на 48 000 български евреи в годините на Холокоста.

„Изпълнен съм и с надежда, въпреки че и днес за съжаление наблюдаваме възраждане на езика на омразата, нарастване на антисемитизма в световен мащаб и нова война, аз се надявам, че уроците на Холокоста са научени и че примерът, който моят народ е дал за хуманизъм, толерантност и достойнство, е жив. Че доброто ще надделее и няма да допуснем повече повторение на това огромно зло“, заяви още Гешев.

Главният прокурор определи спасяването на българските евреи като подвиг. „Чудо, за което по света не знаят почти нищо, с изключение на държавата Израел, а за съжаление и в моята страна се говори малко. Аз съм човек на думите и на делата, защото съм юрист и прокурор и това е нормално. Във времена на възраждане на езика на омразата, на антисемитизма, на неща, които може би смятахме за забравени, все по-важни стават делата. Или както е казал, най-великият българин – Васил Левски – „дела трябват, а не думи“, посочи още Иван Гешев.

Главният прокурор запозна гостите на конференцията в гр. Краков с предстоящия форум, който Прокуратурата на Република България организира в гр. София, посветен на предотвратяване на езика на омразата: „STOP HATE SPEECH“. Иван Гешев акцентира, че в събитието в българската столица ще участват гости от различни религиозни общности като символ на толерантността, както и граждански активисти, свързани със защита на човешките права и свободи. В международната конференция, която ще се проведе на 5 и 6 декември в София, Гешев съобщи, че ще участват главните прокурори от множество европейски страни, които ще обсъдят и юридическите измерения на противодействието на езика на омразата и проявите на антисиметизъм. Софийският форум на толерантността се организира със съдействието на Европейската еврейска асоциация.

Главният прокурор Иван Гешев съобщи още, че през следващата година, когато предстои да бъде отбелязана 80-та годишнина от спасяването на българските евреи, в центъра на София ще бъде открит голям паметник в памет на юристите, допринесли за историческия акт.

В заключение Иван Гешев припомни пред участниците във форума в Краков думите на изследователя, дипломат и хуманист Фритьоф Нансен: „С трудните проблеми се справям веднага, с невъзможните проблеми ми трябва малко време, за да ги реша, така че се надявам с общи усилия да решим и невъзможните проблеми“.

Източник: prb.bg


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    8 0 Отговор
    Паси стайл благодаря от каскета, който няма идейка Никва. Холокоста е Единственият Исторически процес процес, Забранен за Изучаване!
  • 2 Барабар

    5 0 Отговор
    Петко !
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Хахаха

    0 0 Отговор
    Все тая.
    .
  • 5 Че нали си...

    6 1 Отговор
    кукла на евреите бе? Какво да очакваме от един лакей на Сорос?
  • 6 Ти си

    3 0 Отговор
    Офффффффф и тоя пък !
    Откога главния прокурор почна да прави политически изказвания ( изпълнителната и съдебната власти по конституция са надпартийни и не се занимават с политика) вместо да се занимава с това за което му се плаща ......
  • 7 Гешев Какво прави в Краков! Нали

    3 1 Отговор
    ПОДКРЕПЯ с две ръце да изпращаме оръжия на Бандеровците в Украйна, които за два дни 1941г Убиха 33 000 Еврей в местността Бабий Яр до сегашната телевизионна кула в Киев!! Гешев, това са Внуците на Бандеровците на, които искаш да изпращаме Оръжие!! НА КОЙ СЕ КЛАНЯШ Гешев??На Жертвите или на Внуците на Убийците!!???
  • 8 Тома

    1 0 Отговор
    Няма по нагъл от каскета който се прави на луд в тази държава.Нали ако имаше такъв човек каскета щеше да е при бай Ставри
  • 9 НЯКОЙ

    1 0 Отговор
    А кого спасява българският главен прокурор - българската МАФИЯ, разбира се ! Дали ще го честват след години като такъв СПАСИТЕЛ !?!
  • 10 Бай Брадър

    1 0 Отговор
    Дуай бе каскет
  • 11 щИРЛИц

    0 0 Отговор
    А българите са ОПтИМИСТИ , че когато ти си отидеш , Бойко и ШАЙКАТА му ще бъдат сериозно разследвани , съдени и ще лежат на топло !
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове