Last news in Fakti

16 Ноември, 2022 07:09 17 384 98

Делото "Иванчева" отива в Страсбург

  • десислава иванчева-
  • дело-
  • съд-
  • страсбург

Пред спецапелативния съд адвокат Хаджигенов пледира, че презумпцията за невиновност на подсъдимите е нарушена, а с това е опорочено производството

Делото "Иванчева" отива в Страсбург - 1

Осъдената на 6 години затвор за корупция бивша кметица на столичния район "Младост" Десислава Иванчева ще заведе дело в Европейския съд за правата на човека. Това каза пред "Сега" адвокатът ѝ Николай Хаджигенов. Засега той се въздържа да разкрие каква точно ще е претенцията пред съда в Страсбург.

Делото "Иванчева" обаче ще се запомни с показното нарушаване на правата на обвиняемите. В мотивите си първата инстанция, макар да определи тежките наказания от 20, 15 и 12 години затвор съответно за Иванчева, Биляна Петрова и Петко Дюлгеров, признава, че "присъствието на множество униформени, а част от тях и маскирани лица на КПКОНПИ няма законово основание". Съдът приема, че по време на ареста на Иванчева е била нарушена презумпцията за невинността ѝ, която е гарантирана от националното и европейското законодателство. Нарушението е, че тя е участвала в следствените действия с белезници, както и "публичността на нейното оковаване с белезници зад гърба ѝ". "Това е драстично нарушение на презумпцията за невинност", приема първата инстанция.

Пред спецапелативния съд адвокат Хаджигенов пледира, че презумпцията за невиновност на подсъдимите е нарушена, а с това е опорочено производството, защото заместник-главният прокурор, а впоследствие и главен прокурор Иван Гешев лично и всички ангажирани в наказателното производство публични лица и политически фигури, както и свидетелят Александър Ваклин са представяли месеци наред пред медиите Иванчева като виновна.

Апелативните магистрати обаче отговориха: "Безспорно презумпцията за невиновност е основополагащ принцип не само в българското национално право, но и в европейското такова. Без значение е за съда, по какъв начин е бил представен определен подсъдим в публичното пространство, а последното не се контролира от съда, нито същият може да се намесва в свободата на словото, да контролира или да държи сметка за публично оповестяване на факти, за субективни лични оценки или израз на медийни нагласи." Съдиите допълват, че принципът за невиновност не е нарушен, защото те са правораздавали само въз основа на закона и събраните по делото.

От сагата ще се запомнят и снимките на Иванчева, водена за лекарски преглед с пранги на краката, както и мизерните условия в килията ѝ за задържане. След обществения скандал по темата, бяха променени правилата за конвоирането, но това не пречи тя да потърси обезщетение от Страсбург.

По закон когато с решение на Европейския съд по правата на човека е установено нарушение, което има съществено значение за наказателното дело, може да се иска неговото възобновяване въпреки присъдата, която вече е в сила. Нарушаването на правото на справедлив процес би било такова нарушение. Често обаче минават години, докато ЕСПЧ се произнесе. Затова дори Иванчева да спечели, това едва ли ще се ползва като основание да се иска възобновяване.

Задържането под стража и домашният арест по време на делото се зачитат като изтърпяна присъда. Така че осъдените ще имат право и да поискат условно предсрочно освобождаване. По закон съдът може да го постанови, когато осъденият е дал доказателства за своето поправяне и е изтърпял фактически поне половината от наложеното наказание.

В случая с Иванчева тя реално е изтърпяла половината си присъда предварително. Съдии обаче обясниха пред "Сега", че няма как веднага да бъде пусната предсрочно, защото не може да представи доказателства, че се е поправила. Те допуснаха, че това може да се случи след около година.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 56 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Темидец

    100 57 Отговор
    А така де,Хаджигенчо само в Страсбург не е губил дело,нека и там да се изложи и да го видят,колко е неможач.

    Коментиран от #80

  • 2 Присъда за

    103 42 Отговор
    бибитко крадливият. Кога ?

    Коментиран от #82

  • 3 уaйтнoйз

    28 49 Отговор
    кат те гепат на калъп.. инкяр докрай. иванчева банишоро/коньовишката стратегия е избрала.
  • 4 ХАХАХА

    117 56 Отговор
    Права е да заведе там дело. Толкова народ заведе и всички изкараха доста пари заради неадекватно правосъдие у нас. Особено се откроява едно задържане мисля ,че беше бивш военен министър,когото един Пъпеш нарече престъпник ,а задържането му също беше предавано по телевизията.Искрено съчуствам на Иванчев, защото всичко беше постановка,не вярвам да е искала подкуп .

    Коментиран от #7, #25

  • 5 Миризлив пор

    81 44 Отговор
    Само не мога да разбера защо е заради презумция за невинност а за пачките у багажника се мълчи? Има ли подкуп или няма?

    Коментиран от #10, #32, #49, #50, #64

  • 6 Сготвени

    105 42 Отговор
    брутално по гнусни мутренски и милиционерски рецепти от соца , унижени за назидание на всеки , дръзнал да се опълчи на мафията да пребира милиарди ! И това в "демократична" държава , член на ЕС ! Сюжет за стотици сериали !

    Коментиран от #88

  • 7 Така е

    119 52 Отговор

    До коментар #4 от "ХАХАХА":

    Единствения политик опълчил се на строителната мафия. И веднага беше сготвена показно, за назидание на другите. Да си опичат акъла.

    Коментиран от #14, #17

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Иван

    52 47 Отговор
    Най-много да учудим европейците с малките присъди… губеща позиция..

    Коментиран от #68

  • 10 Ами

    85 44 Отговор

    До коментар #5 от "Миризлив пор":

    Естествено че има пачки в багажника, поставени са от полицията. Има много начини да вземеш подкуп. Последния е в кафе или на улицата и парите в багажника.

    Коментиран от #12

  • 11 Кадия

    71 27 Отговор
    После Каскета да плаща !
  • 12 уaйтнoйз

    12 7 Отговор

    До коментар #10 от "Ами":

    като давал... да ти кажа обикновенно точно така се дават. тоест "връщат".
  • 13 Учуден

    70 65 Отговор
    Уж всички мрънкат,че има корупция а няма осъдени и когато вкараха в пандиза тази смъкла настана бунт.Явно много хора са толерантни към нейната алчност.

    Коментиран от #70

  • 14 Ай бегай от тука!

    95 38 Отговор

    До коментар #7 от "Така е":

    Некъф си кмет на ,,Младост",нямало да разрешава на строителната мафия,безконтролно да застрояват наред,де що има свободно място...!Ами,че ти спретнем едно театро с подкуп и ще се отървем от тебе...!Пък и ГешеФ е зад нас...!Какво си мисли тая...
  • 15 мдааа

    19 16 Отговор
    А е можело да си наемат и адвокат да ги защитава...
  • 16 факт

    76 27 Отговор
    Трагично е, че сме докарали дотам да чакаме справедливост не от българския съд, а от чужд такъв. Толкова скандален съдебен казус май няма в цялата история на българското правораздаване. Нарушенията могат да се изброяват на десетки страници, като се почне от задържането, мине се през пресконференциите на Гешев, в които той преди съдът да се е произнесъл директно обвини двете жени във вземане на подкуп, и се свърши до безобразното решение на ВКС, написано с високомерие и откровена заядливост и без да съдържа подробен анализ на събаните доказателства и възраженията на защитата. И изобщо не се съмнявам, че размерът на присъдата беше добре пресметнат - като се намали наложеното наказание лишаване от свобода с времето, в което подсъдимите са били в ареста и под домашен арест, остава да излежат 1-2 години, а дотогава ЕСПЧ няма да се е произнесъл, което до голяма степен обезсмисля упражнението. Жалко за съсипания живот на двете жени и за окончателно погребаното българско правораздаване.

    Коментиран от #66, #72

  • 17 РЕАЛИСТ

    56 63 Отговор

    До коментар #7 от "Така е":

    И как се е опълчиха на строителната мафия? Казала им " Давате ми 250 хиляди евро и тогава получавате разрешение" Строителят се молил и свалил на 190 хиляди. Кво я защитавате тази корумпираната фризьорка, на знам ?

    Коментиран от #27

  • 18 Врачанин

    38 49 Отговор
    И Европейски съд по правата на човека ще постанови 20 години.Ще има автогол.

    Коментиран от #20, #33

  • 19 ти да видиш

    46 22 Отговор
    Ако се беха гушнали с Баце немаше да имат проблем...
  • 20 факт

    44 8 Отговор

    До коментар #18 от "Врачанин":

    Защо не четете преди да се произнесете? ЕСПЧ не дава присъди, а установява нарушения на човешките права, а това решение е основание за възобновяване на наказателното дело в България, което няма как да утежни положението на осъдените, но може да го облекчи.
  • 21 Ицо

    50 16 Отговор
    То е ясно какво ще стане лошото е че сметката ще плащаме ние а тя ще е дебела а би трябвало Гешев и компания да се бръкнат
  • 22 Мария

    72 27 Отговор
    Иванчева беше подложена на полиграф в предаването на Цанов. Резултатът от изследването беше, че не е искала, не е получавала и не е пипала парите на Ваклин. Въпросът е защо Ваклин не се подложи на полиграфско изследване? Аз толкова нескопосан лъжесвидетел като него не съм виждала. Дори Гешев лъже една идея по-добре от него.

    Коментиран от #26, #36, #73

  • 23 Как

    51 14 Отговор
    Хайде бе!Нито един кмет от ГЕРБ или ДПС не е корумпиран а само единствената независима кметица е свръх корумпирана.Ами кмета на Яко Руда щяха да го оправдаят ако не ги беше изпревал
  • 24 Един БЪЛГАРИН

    27 26 Отговор
    ОЩЕ ЕДНО ДЕТЕ ДА ЗАЧЕНЕ ПА БАРЕМ Е ПУСНАТ УТРЕ

    Коментиран от #28

  • 25 Хихихи

    42 15 Отговор

    До коментар #4 от "ХАХАХА":

    Абсолютно си прав!!!
    Навсякъде се тиражира, че парите "светели", но никъде не се споменава, че ръцете и са чисти!?!
    Постановка на Бг цирка.
  • 26 Бай Митко

    15 6 Отговор

    До коментар #22 от "Мария":

    Адмирации Мария!!!
  • 27 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    57 19 Отговор

    До коментар #17 от "РЕАЛИСТ":

    Ти си РЕАЛИСТ, колкото Китай е в ЕС ‼️‼️‼️
    Ваклин дори е нямал сумата , тя е изтеглена контролирано от банката , белязана , а след операцията е върната обратно на трезора ❗
    Като са я следили , защо не са я хванали в момента на получаване на сумата , а парите са ПОДХВЪРЛЕНИ в служебна кола ❗
    Трябва ли да ти НАРИСУВАМ връзката
    Б.Борисов - Гешеф-жената с която той живее- Ваклин ‼️
    Ще ти е интересно да прочетеш материали , излизат в нета веднага ‼️

    Коментиран от #39

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Няма такава държава

    46 4 Отговор
    А аз да питам за Баневи Арабаджиев какво стана толкова шум ся нищо...

    Коментиран от #98

  • 30 С такъв адвокат,

    20 11 Отговор
    до затвор се стига!
  • 31 Народен Съд

    52 21 Отговор
    Тъпанара Ваклин я нагласи жената .Тя си гледаше работата и не позволяваше да се застроява квартал Младост .Това и децата в детската градина го знаят .
  • 32 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    47 12 Отговор

    До коментар #5 от "Миризлив пор":

    Ти дори НЕ си разбрал къде са били СЛОЖЕНИ парите ‼️
    Не са били в БАГАЖНИКА ‼️
    Поставени са в купето В МОМЕНТА НА ОБИСК , а Иванчева е извън колата с белезници‼️
  • 33 Явно си от Враца

    20 6 Отговор

    До коментар #18 от "Врачанин":

    щом не проумяваш какво е това Европейски съд по ПРАВАТА НА ЧОВЕКА!
  • 34 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    33 40 Отговор
    Има очевадни доказателства за виновност.Има записи телефонни,има първа вноска има светещи пари,а защитата говори небивалици,като някой ги подхвърлили.........Просто няма съд,който да си затвори очите за такива явни форми на корупция.По-скоро за такива мащаби на изнудване,присъдата е малка!!!

    Коментиран от #37

  • 35 ЕДГАР КЕЙСИ

    29 28 Отговор
    НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА ...... СПАСИ ДВЕТЕ КРАДЛИ ...... ОСВЕН ...... ВИЦЕ ПРЕЗИДЕНТКАТА ...... МАДАМ ПИГИ ...... ФАКТ !
  • 36 ЕДГАР КЕЙСИ

    23 20 Отговор

    До коментар #22 от "Мария":

    ПОЛИГРАФА Е КАТО ........ "МАДУРО"ВКИТЕ МАШИНИ ...... ДНЕВНИКА Е ПОДПРАВЕН ...... ФАКТ !
  • 37 А стига де

    30 8 Отговор

    До коментар #34 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ, но ПЛИТКО МИСЛЕЩ!
    "... има светещи пари ...", ти го пишеш. Да те питам: защо няма светещи ръце?

    Коментиран от #65

  • 38 Гандалф

    30 4 Отговор
    Хора защо се лъжем...че няма корупция във българия...преди доста време една бизнес дама каза по някакво предаване...да се случи нещо в българия даваш подкуп..без подкуп не става...
  • 39 РЕАЛИСТ

    29 31 Отговор

    До коментар #27 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Стига глупости. Ставате смешни вече. Доказателствата по делото са железни и нямаше адвокат в света, който може да измъкне тази крадлива сврака от затвора. Има три професии, свикнали на бакшиши, на които такава длъжност не трябва да се поверява: сервитьор, таксиметров шофьор и фризьорка, каквато е изрусенато персона. Ами къде им е бил акъла на избирателите, не знам?

    Коментиран от #42, #44, #46, #76

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Е да

    41 13 Отговор

    До коментар #39 от "РЕАЛИСТ":

    от тази по-голяма глупост не бях чел, но явно толкова ти е багажа! На тези професии, които изброяваш даваш бакшиш по два-три лева, закръгляваш сумата! А големите рушвети са с куфарите, като почнеш от чекмеджетата на Баце, строителството на магистралите, жилищните блокове, гилдията на правораздаването, евтините апартаментчета на Цецо и на Цецка и т.н. Иванчева спря застрояването на градинките и детските площадки в Младост и я изпържиха гадно!

    Коментиран от #90

  • 43 Мнение

    31 15 Отговор
    Всичко беше скалъпено. Целият процес беше порочен. Да, има корупция у нас, но не и в този случай.
  • 44 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    39 14 Отговор

    До коментар #39 от "РЕАЛИСТ":

    Къде са "ЖЕЛЕЗНИТЕ" доказателства ❓❓❓❓
    Да ти повторя
    1. НЯМА ги парите- те са вече в банката
    ( а стотици коли и предмети - улики с по складове )❗
    2. НЯМА снимки или записи от момента на ВЗИМАНЕ на подкупа , въпреки екипите за следене и подслушване ❗
    3.НЯМА следи от веществото с което са белязани парите по РЪЦЕТЕ на Иванчева ❗
    4. НЯМА нищо , освен думата на Ваклото агънце❗

    Коментиран от #78

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    25 2 Отговор

    До коментар #39 от "РЕАЛИСТ":

    Толкова ли НЯМАШЕ КОЙ
    да ти каже каква е разликата между
    БАКШИШ и ПОДКУП ,
    преди да те пуснат да пишеш,
    та да не се излагаш тук,
    като кифлажия без кифли ‼️
  • 47 Много ясно

    29 13 Отговор
    Вероятно са засегнати финансови интереси. Иванчева е била неудобна, защото е подавала множество сигнали до прокуратурата за нередности и фалшификации, но сигналите са потъвали без резултат в нечии чекмеджета. За сметка на това обаче са я набелязали да я премахнат със зле скалъпена постановка. Ваклия даже е носил парите да й ги подхвърли в кабинета й, но не е успял. Затова са ги подхвърлили в общинския автомобил, докато е бил на паркинг и нея я е нямало, а достъп са имали и други хора. Тя не е знаела за парите.
  • 48 Читател

    24 8 Отговор
    Хайде ! Пак народа ще плаща за демонстративната акция на Гешев . Строителната мафия в Младост би трябвало да плаща глобата срещу България !
  • 49 Въпрос?

    26 8 Отговор

    До коментар #5 от "Миризлив пор":

    Ами и ти ако заемаш важна държавна длъжност и ако пречиш на някой на схемите му, могат да ти подхвърлят в колата всичко, после иди доказвай, че нямаш нищо общо. Кокво ще правиш тогава, а?
  • 50 Мдаа

    26 11 Отговор

    До коментар #5 от "Миризлив пор":

    Щом не е хваната в момента да брои парите, всичко е скалъпена измислица. Е този Семерджиев колко корумпирани полицаи са го прикливали, не един, не двама, а 40!!! За какво говорим, за каква справедливост, за какво правосъдие, в което е пълно с хора от ДС от времето на комунизма?

    Коментиран от #53

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Aлфа Bълкът

    15 6 Отговор

    До коментар #50 от "Мдаа":

    Радев защо мълчи по въпроса? Защото знае истината!
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Перо

    20 13 Отговор
    Това дело си е чиста постановка и подставка на специализираната прокуратура за защита на мафията! Подхвърлени обработени пари,но без наличие на вещества по ръцете на Иванчева!
  • 56 Анонимен

    17 17 Отговор
    Където иска там да отива делото като се е пъчила и лапака и е било добре
  • 57 гого

    12 9 Отговор
    Айде честито народа пак ше плаща .
  • 58 Пян_Гъ

    15 23 Отговор
    Стига глупости. Кметицата е осъдена по всички правила. РЪЦЕТЕ Й СВЕТЕХА!!! Има свидетели, СРС-та и т.н. Е, имаше и показност, но ние се учим от САЩ! Значи американците не разбират, а? Що не им го кажете? Барала, осъдили я, кво толко? А защо не хванат другите НЕ Е ПРАВЕН АРГУМЕНТ, ясно? Управлявахте почти 2 г., да сте намерили доказателства и да сте внесли обвинения в съда. Ама като няма, какво да внесете???
  • 59 Мара

    14 14 Отговор
    Кога яла пяла кога плащали ревала
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Малко по-информиран

    18 19 Отговор
    Пичове, не я жалете тази. Детето, заради което толкова я съжалявате е заченато СЛЕД ареста и. Отделно да не споменавам каква е пред камерите и каква е всъщност. Как провокира полицаите, как ги псува, плюе и ги кълне да им умрат децата. Буйства за да и сложат белезници, че после като дойдат камерите да я гледат окована като животно. Приятели,запознати със случая са ми разказвали достатъчно за тази, преди това и аз мислех като вас, че е жертва. Виновна е, но просто не е с Гешев и компания и затова сега искат да направят показно от нея. Хем да си знаят какво става, ако се опиташ да играеш соло,хем пред обществото да покажат, че се прави нещо.

    Коментиран от #63, #79

  • 62 Ако си невинен

    12 1 Отговор
    как ще се поправиш?
  • 63 Да да

    17 13 Отговор

    До коментар #61 от "Малко по-информиран":

    То и нощното шкафче с кюлчета и евро е виновно, но даже няма разследване на спящия блажен еднокнижен тулуп.
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    15 17 Отговор

    До коментар #37 от "А стига де":

    Има и ръцете и също светеха,дори го показаха при ареста и!пише го и в осъдителния акт
  • 66 Нееее

    19 10 Отговор

    До коментар #16 от "факт":

    Щом съд е решил, че са виновни, глупаво е да ги оневинявате.

    Коментиран от #69

  • 67 БЪЛГАРИН

    14 2 Отговор
    А бе що не ми хвърли някой 70 000 евра в багажника на колата ми па даже и белязани. Няма шанс, виж ако жалбата беше от хора от малцинствата или с лява резба става, щото те са много загрижени иначе изгониха ромеовците от парка в Париж и заселисете по брега на Сена. Тук става въпрос за мъни мъни.
  • 68 Хехе

    10 6 Отговор

    До коментар #9 от "Иван":

    Най-много да ги учудим с възможностите на задкулисието! След онова дело за най-известният хидроинженер у нас, нищо повече не може да е учуди! Целият ЗУТ е с лобистки текстове! Големите градове НЯМАТ никакъв шанс да се противопоставят на презастрояването с такъв ЗУТ! Делото Иванчева е ПОКАЗНО за това какви би се случило с всеки, дръзнал да се бори срещу строителнатА "бизнес"!
  • 69 Еее, хайде, хайде.

    9 2 Отговор

    До коментар #66 от "Нееее":

    Знаем се отпреди около 30-ина години. Хайде да не си играем на "немци е тила", че ще вземем да се засечем. Всичко друго но не и съд.
  • 70 Не не не

    12 10 Отговор

    До коментар #13 от "Учуден":

    1-во при нея всичко е постановка за да имат "осъден за изнудване" и съответно да докажат колко не са корумпирани държавните институции. 2-ро - защо няма например такова сериозно разследване с последваща сурова присъда за примерно юнаците, сдобили се с къщи за тъщи преди няколко години?!?!? Списъкът на баш хайдуците е много дълъг. Все още го има публикуван в доста медии. Но на тях им се размина. Живуркат си в къщите на тъщите и никой не ги закача. Много избирателно действа и прокуратура, и съд. Наши и ваши. За едните няма наказания, за другите - ще им ги създадем ако трябва.
  • 71 ай ся

    19 11 Отговор
    Кой издигна Иванчева, помните ли? Милионерът от БСП Кадиев, случайно ли? Хахха, схеми, схеми...Мислите ли, че в тези 650 страници - общия обем на делата на трите инстанции, няма доказателства?! И изведнъж - хоп, невинна била, защото така й се иска, както и на умногрозните жълтозъби жълтопаветници. Ми то един осъден виновен няма, бе, всички отричат. Направо светица ще я изкара това адвокатче. Айде, не нам.

    Коментиран от #84

  • 72 Казуси, колкото щеш!

    12 1 Отговор

    До коментар #16 от "факт":

    Не е само случаят Иванчева. Хидроинженерът? Едната съдийка, по разкази на съпруга й по медии, цяла седмица не спала и чела, чела, мислила какво да отреди... И намислила. А 8-те джуджета? А убиецът на Милен Цветков? Пълно е с казуси. Никога няма да разрушим системата, защото пипалата й са на ниво клетка, здраво стегнали всяка наша клетка, изсмукващи силите за живот и убиващи всяка надежда да по-добър живот в по-правова държава.
  • 73 Ваклин мънкаше в 120 минути на

    12 5 Отговор

    До коментар #22 от "Мария":

    Светльо Иванов. Камо ли на полиграф да се навие да се подложи. Няма да се подложи. Да не е луд.
  • 74 ГоуЕмото проблем

    5 5 Отговор
    ...на тия дела в Страсбург е, че с промяната на Протокол 1 към Конвенцията, едно от изискванията за допустимост на Жалбата е освен нарушаване на право по Конвенцията, да има нанесена значителна вреда. Понятието значителна вреда" не е дефинирано в правен смисъл в приложното поле на Конвенцията и резултатът е отказ от разглеждане на жалбата.
    За капак смениха и броя на състава произнасящ се по допустимостта на жалбата, беше тричленен, сега е едноличен...ако не се лъжа на нашия сектор е румънец. Балканската пар екселанс.
    А Хаджигенов нЕма да го коментираме - дребен пиарщик.
  • 75 85858585

    13 11 Отговор
    Като лапаше, не й беше зле - почивки в Гърция, насам-натам, а сега бау, невинна съм. Като яде кифтета ни рива, нали? Да лежи!
  • 76 Не е фризьорка

    6 4 Отговор

    До коментар #39 от "РЕАЛИСТ":

    Това са жълти новини, пуснати по време на кампанията. И дотолкова им повярваха хората, че и досега я мислят за фризьорка.
  • 77 Малеей

    8 3 Отговор
    Пак ще се плащат парЕ за нечия калпаво свършена работа! До сега за глупостите на прокуратурата и съда сигурно са отишли над 20 милиона НАРОДНА ПАРА! Само на простотиите на оня с особената форма на главата що пари плати хазната, а той апартаментче със собствено асансьорче си спретна, вместо той да си плати масрафа за глупостите дето натвори като министър на вътрешните афери,,,
  • 78 Добре ще е ЕСПЧ да оправдае Иванчева.

    9 9 Отговор

    До коментар #44 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Че тя после да осъди вакльо, цацата, каскета.
  • 79 Хич даже не си информиран!

    9 7 Отговор

    До коментар #61 от "Малко по-информиран":

    Зачеването на детето е било планирано години преди Иванчева да стане кмет. Имала е и назначена терапия. Тя не си избира датата на имплантация на оплодената яйцеклетка. Лекарите решават кога е добре за здравето й да стане това. Стига сте писали небивалици!!! Жената е чакала с години. Зачеването няма но общо с ваклия умник.
  • 80 Оракула

    11 10 Отговор

    До коментар #1 от "Темидец":

    Дали Хаджигенов е губил дело в Страсбург е малко интересно в случая,
    "кьорфишеци и димки" от Банкя.
    Фундаменталното и най-важното в тази държава е,
    защо" Чекмеджето" не е все още подсъдим???
    Намерили, с кой да прикриват корупционната река на "Хунтата"!
    "Ваклата овца " ,отдавна трябваше да бъде подсъдим за ,
    принудително склоняване на служебно лице, към
    измама и коплери!
  • 81 Гошо

    9 4 Отговор
    Елате да хванете един истински корумпат - кмета на район Надежда в София. Между всеки две преки на Ломско шосе, карета с размер 200х100 м има по 3-5 строежа. Строят се 8 етажни сгради в парцели от 300-400 кв. м., без никакво отстояние от съседните. Еднопосочни улички са запушени всеки ден от бетоновози. Кметът обаче е от ГЕРБ.
  • 82 тогава

    1 4 Отговор

    До коментар #2 от "Присъда за":

    когато рашков на КОНПИ
    тези опорки вече не важат
  • 83 патриарх Неофит

    8 6 Отговор
    Бе направо я канонизирайте, нема кво да бавите. Ейййй, на черното викат бяло.
  • 84 ПРИПОМНЯНЕ

    5 0 Отговор

    До коментар #71 от "ай ся":

    "Иванчева никога не е била мое "протеже". Издигнаха я протестиращите от Младост, без каквато и да е намеса от наша страна. 100% от концепция, логистика, финансиране и поне 80% от изпълнение на кампанията бяха от НормалнаДържава. Направихме го с вярата, че помагаме на гражданското общество", пише Кадиев в съобщение до медиите.
  • 85 Чочо

    7 4 Отговор
    На колко още инстанции трябва да се докаже ,че е виновна.Ако беше обикновен гражданин никой нямаше да си мръдне пръста да пише. А Хаджиангелов ако имаше прокоратура отдавна трябваше да бъде арестуван за подстрекаване на бунтове кофчези запалване балите със слама пред полицайте.Та този адвокат трябваше да е до Иванчева.И колко дела е спечелил,но пред всяка ТВ се жалва особено в Евроком с Бабикян който искал няколко милиона да води пиар на определена партия,и след отказ се обърна срещу нея.Народа за това ги изхвърли извън Парламента.
  • 86 ЗАЩО ???

    3 5 Отговор
    Ясно е , че тя е изкупителна жертва ! Но е жертва и на собствената си алчност !
    Ако не може да обясни по друг начин ,какво саправили тези пари у нея при задържането и , какво ще търси в Страсбург ???
  • 87 Анонимен

    7 2 Отговор
    Интересно защо само нея я съдят за корупция?да осъдят и други за корупция и присвояване за 40 години преход
  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Надзирател

    3 6 Отговор
    Най-после, справедливостта възтържествува!!!
  • 90 Мариан

    4 2 Отговор

    До коментар #42 от "Е да":

    Да . Аз съм давал само на л е к а р и. Но със сигурност знам ,че за строителлство на жилище трябва яко даване. Като започнеш от удобреението на проекта та до края.
    Тази неграмотна леля, като се озовала в рая на вземането бързо,бързо се ориентиррала.
    .
    Искам да ви кажа, че рекетирането и вземането не остават скрити покрити знааят се.
  • 91 ГДИН

    4 5 Отговор
    Аз работя в следствения арест в София,когато за пръв път я арестуваха Иванчева и някой и донесъл салати и краставици да яде(от роднините и)-тя показва пред камери "вижте с какво ни хранят тука"-измамница е голяма,гримирана,със златни ланци!
  • 92 1111

    0 1 Отговор
    По соца нямаха обувки, искаха мъжете ни, а днес са вирнали глави до небето. Дразнещо е, но те са много бкпгерб и срещу тях не можеш да се реализирате. Родопчанката скромна добра и знае х българката, взела е да продава картофите на жената, и ми казва иди при тина, аз й казвам тина търнър, нищо, че е 300 кила, отдекила на нейните комуняги, а на х не дава, затова бог не им дарява деца. Чипа. Бъдете добри хора и не делете хората. С кражби купиха за 200 хиляди апартаменти на децата си, а тия които имаха много пивече, днес ги удари бойко, костов яко. И то граждани.. Турци, българи, помаци, а бяха над всипки ви по живково. Хаир от Б3няма. Както искате така ме четете.
  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Анонимен

    1 0 Отговор
    Адвоката им е от пловдив ми казват и бил много богат. Къде е завърлил право, от къде ги има тия много пари и го чакат новите за министър на нвр, да им оправи децата от зам шеф на шеф. Стани да седна и това продължава 33 години, хаджигенов де
  • 95 Булаир Фружин

    2 1 Отговор
    Без да харесвам особено Хаджигенов, шапки долу, че се застъпи за тази жена.
  • 96 НикогаПовечеСДС-Чума

    2 0 Отговор
    Щом Хаджията е адвокат-защитник по наказателно дело,няма начин клиентът му да не влезе в затвора.
    А колкото до Съда в Страсбург - и там съдиите са същите л ...ари,като българските.Делото там ще се мотае, ако изобщо уважат молбата, докато Иванчева излезе от затвора и тогава ще го прекратят "поради липса на правен интерес".
  • 97 резервист

    1 1 Отговор
    Ако бяха оправдали Иванчева, щяха да признаят несъстоятелността на българската право охранителна система. Проведения арест беше само първото безобразие по тава дело. Последваха го многобройни други нарушения на правните норми. Беше ясно че ги мачкат за назидание. Докато Тикви и Гешевти са в управлението нищо добро не ни чака.
  • 98 Рая

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "Няма такава държава":

    За присъди и затвор за Баневи, Прокопиеви, Череп и ,," питай ПП, ДБ и ИТН, които закриха специализираните съд и прокуратура... и олигарсите отърваха съд и затвор. Вече успешно шиканират и бавят делата, и така ще продължи до изтичане на абсолютната давност. Промяната и протестите бяха платени от тях, точно с тази цел.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове