Last news in Fakti

16 Ноември, 2022 08:05 964 7

Д-р Стефан Константинов: Кризата маскира проблемите на здравеопазването

  • д-р стефан константинов-
  • проблеми-
  • здравеопазване

Тоест, проблемите ги има, те се увеличават, въпросът е, че не излизат на повърхността

Д-р Стефан Константинов: Кризата маскира проблемите на здравеопазването - 1

Кризата се отразява маскиращо на здравеопазването. Тоест, проблемите ги има, те се увеличават, въпросът е, че не излизат на повърхността.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria бившият здравен министър д-р Стефан Константинов.

В здравеопазването не вървят на добре нещата. Има стачки и заявки за стачки на Спешна помощ и болници, протести за заплати, болници в провинцията трудно се оправят, протести между самите болници – случаят от Бургас, където болници се обединяват срещу един частен инвеститор, темата с лекарствата, при която всячески се мъчат да се мине по допирателната, а не в същината на проблема.

Трябва да се махнат клиничните пътеки. Начинът, по който се финансира здравеопазването е сбъркан. Там полезен ход няма, трябва просто да се смени цялостната система.

Парадоксът с клиничните пътеки и два от друго място. Те се увеличиха с 25%, но общият бюджет за болниците се увеличи с 5%. Значи ние не можем да очакваме някакви чудеса. Самите болници – раздробени, фрагментирани и в голям брой, голяма част от тях не могат да си заработят парите по тези пътеки, защото държавата намалява. Колкото и да ги въртим пациентите, по 10 пъти да влизат в болница, си има някакъв таван. Това са много сериозни проблеми, които изискват политически решения, каквито липсват. Експертността много падна и става въпрос за една маскировка на дейност в момента.

Проблемът с криминалния реекспорт на лекарства идва от чужбина и от производителите на лекарства. За пред Здравната каса документите са изрядни. Води се, че лекарството е дадено на пациент, но то всъщност се изнася в чужбина. Чрез системата за верификация, която работи в Европа са засечени лекарства в чужбина, които се водят, че са използвани в България.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хаберих

    1 1 Отговор
    "Търсим само оферти, а решението ще го вземе Народното събрание, защото цената е над 100 млн."
    Авиобаза "Граф Игнатиево" в момента е в реконструкция заради нуждите на очакваните през 2025-та г. първите осем Ф-16. Заради това МиГ-овете бяха пребазирани на летище "Пловдив".
    В края на 2023-та година страната ни окончателно ще приземи МиГ-29, но и няма да е получила първите Ф-16. А достигането на оперативната съвместимост може да стане докъм 2030-та година.
  • 2 Знаещ

    5 1 Отговор
    Така е, защото ръководствата на болниците и всички по веригата надолу сте крадци. Крадете Здравната каса, крадете пациентите, крадете от възнагражденията на персонала си, крадете лекарства и т.н. Но няма наказан крадец от Вас. Затова всичко продължава по същия начин. Пълен разпад
  • 3 Служител

    3 0 Отговор
    АБСОЛЮТНО ВЯРНО!!!
    САМАТА ИСТИНА Е ТВЪРДЕНИЕТО " ръководствата на болниците и всички по веригата надолу КРАДАТ!!!. КРАДАТ Здравната каса, крадат от пациентите и близките им, КРАДАТ от възнагражденията на персонала си, КРАДАТ СЕ лекарства и т.н. Но НЕ Е ИМАЛО И НЯМА ДА ИМА наказан крадец от ТЕЗИ - ГАРВАН, ГАРВАНУ ОКО НЕ ВАДИ!!!
    Но се търпи, мълчи, но докога??? ВСЯКО ТЪРПЕНИЕ И УНИЖЕНИЕ СИ ИМА ГРАНИЦИ, ГОСПОДА!!!
  • 4 Здравна каца

    3 0 Отговор
    Ковид кризата, реална или не, ясно показа, че здравеопазване в тикволандия - няма. Има някакви търговски дружества, които се наричат "болници", а семейните лекари ползват помещенията в тези сгради под наем. В спешните центрове ще ви посъветват да си вземете такси, защото нямат достатъчно линейки, медицинските въртолети са някаква фантастика.
  • 5 Красимир Петров

    2 1 Отговор
    Този корумпиран професор не можеха да го дишат в онкоболницата.Добре ,че го изритаха от там.
  • 6 СЕРИОЗНО

    1 0 Отговор
    Правителство 100 на България, или 20 то след НРБ, новата конституция. Това, което Севрюкова казва, е дословно: „Два пъти по толкова правителства /и сочи пръстите на двете си ръце/ ще се сменят, преди да дойде доброто за българския народ”. ... ....... Трябва един свестен българин който да намери 5 свестни българи в България и 5 свестни българи в чужбина, мислещи, честни, оратори, с големи познания - енциклопедисти. Да инициират 5-пет промени ПЕТ ЗАКОНА. ЕДНО: Само гласуване с бюлетина за всяка партия отделна, броене пред публика, и с видео - което се изпраща с подписите на всички от публиката в протоколът, Няма чували и разнасяне. ДВЕ: Данъците и заплатите се вдигат според спестяванията и печалбите на бизнесът, всички заплати се изваждат от консумацията, и колко от спестяванията са на бизнесът и колко на работниците. Така данъците се вдигат - ако бизнесът спестява повече и повече печалби има, данъци за бизнесът от 10% до 25%, а минималните заплатите от 25% от БВП на зает до 40% от БВП на зает. ТРИ: 20 болници на средно ниво, 5 супер болници, и 100 спешни болници и 1000 клиники за диагностика, безплатни, извън здравни каси, обслужващи и чужденците безплатно. На база 7% от БВП. Здравните каси под управление на синдикатите да обслужват частните болници и работните места - чрез такси и застраховки от работодателите. ЧЕТИРИ: Държавните пенсии извън НОИ, да са социални, и да са на база 15% от БВП. Средствата в НОИ да се инвестират в лични сметки в акции - към хра
  • 7 СЕРИОЗНО

    2 0 Отговор
    Средствата в НОИ да се инвестират в лични сметки в акции - към хранителната промишленост, водоснабдяване и водни ресурси, агро фирми, енергетиката, строителството, електрониката, магазини, облекло и обувки, под управлението на синдикати - профсъюзите. ПЕТ: 100 милиона или 0,1% от БВП да се дава за кино, толкова за изобретатели, толкова и за серияли, толкова и за спорт, толкова и за музикални проекти, толкова и за сценични изкуства - цирк и театър, опера... 10% за пропаганда и управление, 30% за 100 филма по 300 000 всеки, 30% за 20 филма по 1,5 милиона всеки, 30% за 4 филма по 7,5 милиона всеки. Така с всички проекти, и изобретения, разпределени. За да има визионери и не връзкари от статуквото, трябва всички да имат шансове да се покажат и докажат, само така връзкарството ще разбере къде му е мястото - на сметището на историята. Колективизмът е семейството на Блудният син, отишъл в индивидуализмът, но се връща в колективизмът. Индивидуализмът е отдалечаване от себе си, път към злото и тъмнината. Колективизмът е екологичен. Индивидуализмът-капитализмът-егото ЕГО-ЛОГИЧЕН - казва ммайната им на другите. Колективизмът казва - това което е добре за другите е добре за мене, свободата на другите е моя свобода. (тази година 3,6 милиарда лева отиват за субсидии в селското стопанство, а бвп от него е 3 милиарда дол., но няма старт от 100 милиона за дребни ферми - 1000 ферми годишно по 100 000, няма яйца по селата, нито мляко от ккрава, оовца, ккоза)
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове