Last news in Fakti

23 Ноември, 2022 13:36 9 975 36

Удължиха срока за регистрация на кладенци с 3 години

  • кладенци-
  • удължен срок-
  • регистрация

Така неуспелите да узаконят собствените си водоизточници, ще могат да го направят до ноември 2025 година

Срокът за регистрация на кладенци за задоволяване на собствени потребности на граждани, разположени в границите на населените места и селищните образувания, да бъде удължен с още три години - до 28 ноември 2025 г. Това решиха депутатите от Комисията по околната среда и водите на извънредно заседание в зала „Запад“ на Народното събрание с приемането на промени на второ четене в Закона за опазване на околната среда и водите, съобщи "Дарик".

Удължава се и срокът за регистрация на водовземни съоръжения за подземни води, изградени до 28 януари 2000 г., и на водовземни съоръжения, изградени до 23 декември 2016 г., за които не са издадени разрешения за строеж и които не са вписани в регистър по чл. 118г, ал. 3 от Закона за водите.

Законодателните изменения бяха направени заради това, че се установи, че не всички собственици ще успеят да се регистрират в рамките на сегашния срок – до 28 ноември 2022 г., въпреки информационната кампания от страна на Министерството на околната страна и водите (МОСВ).

Първоначално, съгласно законопроекта с вносители Младен Шишков и група народни представители от ГЕРБ-СДС депутатите определиха срокът да бъде удължен само с една година, но впоследствие, по предложение на Манол Генов от "БСП за България", решиха, че ще е необходимо повече време за процеса.

Приетите в комисия промени в Закона за опазване на околна среда ще бъдат обсъдени на второ четене тази седмица в пленарната зала.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гюро

    77 0 Отговор
    Закона ще бъде отменен ,а внеслите го еб...Ан ..и!!!!
  • 2 Псевдоним

    71 0 Отговор
    Надяват се след 3 години да има още балам...простете, съвестни граждани, които да се регистрират.
  • 3 Адам Хилтън

    85 0 Отговор
    А основното право на човека да има достъп до вода кога ще го озаконите? На ВИК-тата кога ще им сложите таван на цените? Всички съоражения за водоснабдяване са правени преди 1989-та от български инженери, а вие им искате европейски данъци сега.

    Коментиран от #32

  • 4 🦃🦃🦃🦃🦃

    20 1 Отговор
    А такaaа.А после,кладенчето,нашето
    гълъбче- Динево,да отмени т.нар.,
    междуетажна кланница и т.нар.,
    опразване на блокове и излизане на
    палатки по глобалните от repcy.
    Доди ли банковото слънце,ще има и
    конвулсии на тема жилищен паспорт.
    Защо,нашият чип е толкоз ретрограден???
  • 5 Знаете ли защо ги регистрират!

    13 33 Отговор
    Водата в България катастрофално намалява заради климатичните промени!
  • 6 позеленял

    60 1 Отговор
    а какви ангажименти поема държавата със получаване на плащания по данък кладенец ? да ги раздаде на роднини , да си ги прибере за бонуси или политиците да си строят хотели в гърция ? а забравих да питам за чекмеджето

    Коментиран от #33

  • 7 г-н

    21 3 Отговор
    До 3години ще пресъхнат доста извори до всяка нива с ягоди,зеле и оранжерии има от години кладенци колко време отнема една регистрация бо----и
  • 8 хахаха

    53 0 Отговор
    Ще ги регистрирам...ама друг път.
  • 9 ами

    34 0 Отговор
    Я си....
  • 10 ще пропусна

    48 0 Отговор
    Първо ги регистрирайте, пък после хоп- данъъък.
  • 11 Хе Хе

    52 0 Отговор
    Тоя срок спокойно може да го сложите там, където сложихте срока за паспортите на сградите.
  • 12 Геранов

    35 0 Отговор
    Не, благодаря
  • 13 не ме интересува

    62 0 Отговор
    Какво има в имотите ми си е лично моя работа!

    Коментиран от #34

  • 14 Аз..

    50 0 Отговор
    л. 8. (1) (Изм. - ДВ, бр. 65 от 2006 г., в сила от 11.08.2006 г.) Общото водовземане и ползване на водните обекти и водовземането за задоволяване на собствени потребности е безвъзмездно.
  • 15 Най-важният въпрос в държавата

    26 0 Отговор
    Решим ли го и всичко се оправя. Бе да................ при жизненоважни проблеми с какви глупости се занимавате.

    Коментиран от #16

  • 16 Гошо тъпооооото

    20 0 Отговор

    До коментар #15 от "Най-важният въпрос в държавата":

    Не тук идеята е ,че българския коптор няма пари и са наясно че скоро нишите от които могат да покриват месечните разходи в държавата се изчерпват.
  • 17 Ти-чам!

    18 0 Отговор
    Само да си лъсна джапанките.
  • 18 Един

    13 0 Отговор
    Всяко чудо за три дни
  • 19 ДрБр

    26 1 Отговор
    Аз и след 3 години няма да успея
  • 20 мърлячи

    30 0 Отговор
    Не разбирам, каква е целта на тази регистрация. Имам в двора кладенец, който никога не съм ползвал и няма да ползвам, сега трябва да го зария ли.

    Коментиран от #36

  • 21 ПарапетПетко

    19 0 Отговор
    И да се сложат канадски водомери
  • 22 Селянин

    30 0 Отговор
    Утре сутринта още в 6 съм на опашката за регистрация. След това обаче, някой депутат ще трябва да ми инсталира водомера на кофата.Имам си една хубава брадва с нея ще му помогна за инсталиране на водомера.Пък нататък каквото...дето се казва брадва покаже,че почна да ми идва нанагорно.
  • 23 Депотат

    22 1 Отговор
    Кирчо ще ви извърти едно танго на мегдана до селския кладенец.
    Всъщност общите кладенци на кое име ще се записват.Сега който е построил чешма или кладенец за здраве и фамилията му ще плаща данък , че имал 5 лв и изидал чешмичка като мине пътник да седне и да се отмори.
  • 24 Депотат

    6 2 Отговор
    Кирчо ще ви извърти едно танго на мегдана до селския кладенец.
    Всъщност общите кладенци на кое име ще се записват.Сега който е построил чешма или кладенец за здраве и фамилията му ще плаща данък , че имал 5 лв и изидал чешмичка като мине пътник да седне и да се отмори.
  • 25 Уса

    18 0 Отговор
    Няма никакъв смисъл кладенците по частните дворове за лични нужди да бъдат регистрирани,ако не са за бизнес.Закона е пълна тъпня,както и повечето закони измисляни от тъпаци по администрациите с цел крадене.Моя кладенец е 30 метра ще побере 240 айдука и ще остане много място
  • 26 Азе и тизе

    14 0 Отговор
    Тоя филм сме го гледали и друг път. Декларираш и хоп данк, таксичка, акцизче.
    Я си берете лайката негодници.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Вино И Кебапчета

    4 3 Отговор
    По цял свят питейната сладка качествена вода намалява. Доколкото са достъпни данните , това са фактите. От друга страна , на полюсите има огромни количества сладка вода под формата на ледници. Явно готвят някакви мизерии .
  • 29 Българин

    9 0 Отговор
    Тормозят хората и с тази глупост за кладенците.Аз съм убеден ,че тази недомислица ще отпадне, въпрос на време е.Нека да отлагат сроковете, след като последните са абсурдни и неизпълними.
  • 30 Гръч

    6 0 Отговор
    Лъжа е,че водните ресурси по света намаляват.С увеличаването на океана се покачват и подпочвените води от там би трябвало да се покачват нивата на реките.Дъждовете също се увеличават,като преминават в силни бури с наводнения.Това,че някой иска да заграби вече построеното с труд е съвсем друг въпрос.Те грабят от всичко вече 30 години и на мястото на заграбеното оставят бездънни ями,кой ще ги запълва и кога живота е кратък а един човешки няма да стигне
  • 31 Анонимен

    14 1 Отговор
    Най-доброто предложение е било на Възраждане, изобщо да отпадне такава регистрация!
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 какъв данък кладенец бре?

    0 1 Отговор

    До коментар #6 от "позеленял":

    или ви харесва да си имате повече причини да мрънкате?
  • 34 до момента

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "не ме интересува":

    в който в имота на съседа има нещо, което ти пречи.

    Тогава пръв викаш "къде е държавата", нали?
  • 35 ХАРИ

    1 0 Отговор
    ЦЯЛАТА ВЛАСТ В РЪЦЕТЕ НА НАРОДА !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 36 Циник

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "мърлячи":

    Целта е в един момент да почнат да събират пари за тях
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове