24 Ноември, 2022 16:40 1 587 28

Връчихме остра протестна нота на македонския посланик

  • северна македония-
  • стрелба-
  • протестна нота

Липсата на адекватни мерки срещу посегателствата срещу българските клубове води до увеличаване на омразата срещу българите в Северна Македония

България връчи остра протестна нота на македонския посланик. В нея се подчертава, че отсъствието на адекватни мерки срещу посегателствата срещу българските клубове в РС Македония създава условия за мултиплицирането на престъпленията на омразата спрямо българите. Това заяви заместник-министърът на външните работи Костадин Коджабашев, предаде БГНЕС.

Коджабашев заяви, че македонският посланик е уверила, че компетентните институции разследват инцидента.

Министърът на външните работи Николай Милков снощи е разговарял в Барселона с Буяр Османи и остро е поставил въпроса. Той също е поел отговорност поредното престъпление срещу български клуб да бъде разследвано.

Това криминално деяние е третото посегателство срещу Клуб " Цар Борис III" за по-малко от два месеца. Предишното нападение бе извършено само преди два дни, за което Министерството на външните работи изпрати вербална нота до посолството на Северна Македония в София. Отбелязваме реакцията на Министерството на външните работи на Северна Македония, но категорично не приемаме такива тежки криминални деяния да бъдат определяни като вандалски акт, подчерта Коджабашев.

Още снощи българските дипломати са информирали подробно ръководството на Европейската комисия /ЕК/ за тежкия инцидент в Охрид.

Отношение взе и еврокомисарят Оливер Вархеи. "При всяко нападение, срещу която и да е общност в Северна Македония, трябва да се предприемат последващи действия от страна на полицията и правителството. Наясно съм с нападението от вчера. Надявам се, че правителството ще направи същото, както в предишния случай (бел. ред. - нападението над клуба в Битоля в началото на август). Най-вече да започне разследване, но и да намери извършителя“, каза той пред Милена Милотинова.

Еврокомисарят заяви, че е готов да се срещне с представители на организациите на македонските българи, ако те поискат среща с него. "Вратата ми е винаги отворена за всяка заинтересована страна от която и да е страна-кандидатка," допълни Вархеи.

Около 20.00 часа местно време снощи бе изпразнен един пълнител при стрелбата срещу българския клуб. Веднага след нападението българският консул в Битоля Димитър Иванов пристигна на място. Само в помещението на клуба във вътрешността му бяха открити 8 патрона. Според кореспондентът на БГНЕС има запис, на който се вижда ясно автомобилът, от който е стреляно.

МВнР на РСМ изрази тревога от инцидента и призова "компетентните институции да предприемат необходимите мерки за разкриването на извършителите и да бъдат предприети необходимите мерки за гарантирането на работата на този и на всички останали граждански клубове в страната". Според МВнР на РСМ "всички граждани на страната имали свободата да изразяват своите убеждения и да защитават правата си, които са гарантирани от Конституцията на една достойна страна-кандидат за членство в ЕС".

Това е поредното нападение по българския културен клуб „Цар Борис III” в Охрид. На 12 октомври тази година бе потрошен надписът, който се намира над входната врата в сградата. А само няколко дни след официалното откриване на клуб „Ванчо Михайлов“ в Битоля, входната врата беше опожарена, като нарушителят Ламбе Алабаковски бе пуснат на свобода.

Клуб „Цар Борис III” беше открит на 7 октомври сред организирани скандирания от обидни думи срещу България, а срещу сградата бяха хвърляни камъни и яйца. Сред протестиращите имаше и такива, които развяваха югославския флаг. Македонските политици, както от управляващата коалиция, така и от опозицията, не осъдиха протеста, а определиха откриването на клуба като „провокация срещу македонската идентичност“.

По бързата процедура, с пълно единодушие, бе приет закон, който на практика ще означава закриването на българските клубове в РСМ.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    34 3 Отговор
    Предателите които пуснаха Македония в ЕС са отново в парламента вместо да висят по дърветата.

    Коментиран от #24

  • 2 Путинофил

    26 7 Отговор
    Руснаците и Тито я измислиха тази държава! Забравихте ли?

    Коментиран от #19, #20

  • 3 Перо

    32 2 Отговор
    Защо не е информирана лично Урсула,която гарантираше за “макетата”!

    Коментиран от #7

  • 4 Борисов да плаща

    23 0 Отговор
    Няма какво да връчват протестни ноти, ами Бойко Борисов, този който ни продаде да ходи да охранява всички български клубове там.
  • 5 Питам само

    8 2 Отговор
    И ся ще си го премести макето в другия крачол
    Ние каво.можем да им направим?
    Можем ли да ги избомбим?
  • 6 За кой ли ПЪТ ? През крачолаим , че от

    8 1 Отговор
    ТАТЪК ?
  • 7 Галина Колева,

    11 0 Отговор

    До коментар #3 от "Перо":

    Подкрепям казаното. Като допълнение за веждан е на дела в международен съд срещу СМ.
  • 8 Питам

    12 1 Отговор
    Колко остра е тая нота бе, циркаджии? Да не би да направи пробив и директно да ги вкара в ЕС? Предатели!
  • 9 Нашите Ма Ду Р Чов Ци !

    6 1 Отговор
    Могат само да са ПЕРФЕКТНИ Компрадори - /крадци и мошенници /. Врагове на Държавата, Отечеството, и Рода български ! Ако Хан Аспарух днес е тук - КОЖИТЕ им отдавна да са опънати , да СЪХНАТ !
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Македонци те са като Укрите с комплекси

    11 2 Отговор
    За малоценност!! И двете държава са, направени по Сходен начин!!
  • 12 Калмук

    6 1 Отговор
    Тия, замъглените край Вардаро, започнаха с псувни ... минаха на камъни ... а сега им броим пълнителите ?!?!?! А ние си я караме по ноти - от остри по-остри ... и с изявления, изречени от намръщени лица. Май си заслужаваме пълнителите ?!?!?
  • 13 Днешните наши УПРАВНИЦИ

    3 1 Отговор
    Са КАЛТАЦИ ! От които ще стигнем до ВЪТРЕШНИ маневри с цел да се промени КЛИМАТА !

    Коментиран от #16

  • 14 Иванка Писова е Моята МайКана

    3 4 Отговор
    Кожа-бас-ев е турчин ! Що дири в Българската политика и защо ръси лъжи по отношение на Турските "български" клубове ? Сакскобурготскияг ром българин ли е? Не !Значи и ромката Джолана и ромът Бодрис не са Българи.Следователно няма Български клубове в Македония,а лъже-български.Защо не нарекоха поне един Клуб с името Свето на Тодор Амександров,а употребяват вонящи сакски имена ромски! Ето,пе Македония направи добър жест и нарече клубът си "Вапцаров". Факт ли е? Факт е. Аз имам Македонска Кръв и ще защитя докрай България,ала с чест,каквато Ми приляга като на Български Канъ. Турците вън от България !
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Грогу

    0 4 Отговор
    Това дипломати ли са чудо ли е ! От какъв зор ги правят тези български клубове в РСМ , без дипломацията да е постигнала някакъв успех за признание на бълг. корени на това отродило се племе , а и кой умник им даде тези имена , за да напомнят на макетата за фашизма на който сме били съюзници през ВСВ . Ако нашите искат да дразнят “вечвите борци против фашизма“ каквито се изживяват макетата , значи работят в правилната посока , после да не обвиняват Русия , че палят български клубове в РСМ
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Въпрос

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Путинофил":

    Руснаците и Тито, Сталин и сърбите, руснаците и сърбите или Сталин и Тито ?
  • 20 грешен код от картинката

    3 2 Отговор

    До коментар #2 от "Путинофил":

    Точно поради същата причина Сърбия и Русия ще берат тежка карма - едната с Косово, другата с Украйна. Но черешката на тортата ще я отнесе америката, но е рано още. Всеки с реда си.
  • 21 Уууу

    4 1 Отговор
    Те пуцат, ние пишем ноти, жалкари сме…
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Анева

    3 1 Отговор
    И колко да е остра протестната нота, какви санкции им наложихме ?
  • 24 Бибитко

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Човекът, който вдигна ветото и пусна Македония срещу гаранциите да не бъде преследван и съден е Бойко Методиев Борисов. Иначе всеки ден дава брифинги и размахва пръст, но за Македония нито дума.
  • 25 Бибитко

    1 4 Отговор

    До коментар #22 от "Проссэт":

    Те са украинците на запад от нас!
  • 26 Управляващите в македония- север

    2 0 Отговор
    Насърчават тези прояви с отношение и изказвания, проблема бил в името, а всъщнист е криминален и политически, определят условни наказания, все едно им казват, действайте, няма да има последствия
  • 27 Тия плачат за

    3 0 Отговор
    ДЕкомунизация=Денацификация
  • 28 Ком

    0 1 Отговор
    И сега да се появят евро-идиотите ни убеждават, колко добре е макетата да бъдат в ЕС.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове