Last news in Fakti

26 Ноември, 2022 14:58 2 063 26

Людмил Георгиев: Светът вече няма да е еднополярен. Промяната ще дойде с родилни мъки

  • еднополярен свят-
  • европейска комисия

Ще продължават сблъсъците по всички линии, докато се натамани многополюсният световен ред, смята професорът-психолог

"Зад видимия пласт прозира нещо друго, а именно страх на партийните елити да поемат управлението на страната в тази ситуация, страх от тотален провал. Този страх е израз на продължаваща вече години наред агония на многопартийната политическа система не само в България, в т.нар. демократичен свят."

Това мнение изрази в интервю за БНР психологът и университетски преподавател проф. Людмил Георгиев, който сравни ситуацията с маскарад.

"Партиите са се превърнали в обикновени бизнес корпорации."

Според него всичко това се дължи на драматичното разминаване между интересите на огромното мнозинство от хората и елитите, а пандемията е ускорила процеса.

"Не можем да говорим за пазарна икономика. Не можем да говорим за свободна инициатива. Решенията се вземат от една комисия, която 500 милиона европейски граждани не са избирали", заяви Георгиев. По думите му няма свободна търговия, има санкции и таван на цени.

"Това пазарно ли е?"

Агонията е драматична и не е възможно връщане назад, смята психологът.

"В момента ситуацията е тотален държавен капитализъм, дирижиран капитализъм." "На драго сърце джиросваме отговорността за държавата на силния за момента външнополитически фактор, който заради това покровителства местните елити да правят каквито си щат безобразия. Няма варианти за съпротива. Промени ще има, когато се промени външнополитическата ситуация", коментира Людмил Георгиев.

Промените идват. Светът вече няма да е еднополярен, подчерта той.

"Русия ще спечели т.нар. война в Украйна, ще се пренаредят пластовете. Налице е цялостно пренареждане на всичко, което ни е познато досега."

Психологът допълни, че в бъдеще може да се стигне дотам следващият политически елит да подаде молба "България да членува в БРИКС или в ШОС".

Това, което наблюдаваме днес, е цивилизационен сблъсък между различни погледи за човека и света, смята Георгиев.

"Сблъсък между секуларната западна цивилизация, за която Бог отдавна е мъртъв, и целия останал свят, който е религиозен. Православна Русия, конфуциански Китай, хиндуистка Индия, ислямският свят, африканският свят, католическа Латинска Америка - тези религиозни цивилизации не могат да приемат секуларния модел, особено последното извращение – ЛГБТИ идеологията. Няма да се съгласи останалият, религиозният свят с това. Или пак ще вървим по стария, типично западен идеологически модел – смятаме, че ние предлагаме съвършеното устройство на човешкото общество и налагаме това със сила, войни и кръв? Е, няма да става повече!"

"Промяната ще дойде с родилни мъки, няма да е бързо и лесно. Чакат ни тягостни години", прогнозира проф. Георгиев. Той не е оптимист за перспективите "случващото се в Украйна да не прерасне в нещо много по-сериозно" и не изключва "в един момент конфликтът да излезе извън рамките на Украйна".

"Не може люлката на западната цивилизация – Европа, да бъде васал на янките. Това е абсурд, но се случва, за съжаление", изтъкна Людмил Георгиев.

"В България ще продължава агонията на многопартийната политическа система. В Европа ще продължава агонията на обикновените хора, не само тази зима. В годините, които предстоят, ще продължават сблъсъците по всички линии, докато се натамани по някакъв начин този нов световен ред, многополюсният", обобщи Людмил Георгиев.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 45 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 НИКО

    41 38 Отговор
    БРАВО ПРОФЕСОРЕ ИМА И СМЕЛИ ХОРА КОИТО КАЗВАТ ИСТИНАТА В ОЧИТЕ,,,, И СЕГА КОЗЯЦИТЕ ЩЕ СКОЧАТ
  • 2 Уважение и почит към вас професоре!

    33 35 Отговор
    Вие казахте истината!А тя винаги боли!
  • 3 Русороб

    31 20 Отговор
    Ей пълно е с отпадъци из тая територия, а най-големия отпадък има умение да ги намира и кани при себе си. Боклук до боклука.

    Коментиран от #19

  • 4 гост

    29 18 Отговор
    Тома Измирлиев /брат на Христо Смирненски/ 1930 г.

    "ПАН ЕВРОПА"
    " Европа днес е Вавилония и в мъчителна агония
    върви към гроба си студен,
    а в Ню-Йорк гледат със ирония на бъдещата си колония
    и чакат сетния и ден!"

    Коментиран от #23

  • 5 Верно е

    26 22 Отговор
    Бухахах..нямате достатъчно рубли за трети полюс бе професорчето
  • 6 краси

    28 18 Отговор
    За тези,които не знаят:Този т.н. професор е ЛИЗАЧ на Доган !Платен ЕНИЧАР!Като Данчо Ментата и другите българи в турската партия.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Емо

    28 2 Отговор
    Не съм съгласен, че промените у нас зависят само от външнополитическата ситуация. Зависят от нас. Мисля, че най-важните фактори в дневния ред на обществото е в българия да се въстанови справедливостта, а това означава да се ревизира преходът финансово, заграбените милиарди да се върнат директно на хората, като пари в брой, а грабителите да се накажат. След това да се унищожи останалата престъпност, подкрепяна от политически партии, полиция, прокуратура и др. социални и професионални групи. Да не забравяме, че високите заплати на Запад не са постигнати нито с примирение, нито с мрънкане, а с директни сблъсъци с властта. Поне 90% от нашето общество според мен мислят по този начин.

    Коментиран от #11

  • 10 Иван

    22 10 Отговор
    Този е абсолютко куку и копейка !
  • 11 Димитър Благоев - Дядото

    16 0 Отговор

    До коментар #9 от "Емо":

    " Събитията в малките държави зависят 3/4 от великите сили и само 1/4 от тях самите."

    Коментиран от #15

  • 12 Даже и да не е

    11 15 Отговор
    Еднополярен, това не е никаква утеха. Китай са вече много напреднали в диктатурата и постоянния електронен контрол. Русия също има подобни планове: "Москва умен град" и подобни, които са точно това, което Сащ и ЕС също изграждат.
    Цифровата диктатура вече се прокарва навсякъде по света и е по-добре в страните, в които цифровизацията настъпва по-бавно.
  • 13 Гошо

    13 11 Отговор
    Мисля, че е малко манипулация и даже доста пресилено да се каже сблъсък на цивилизации на база на религии. По-скоро е сблъсък на цивилации например становището дали властта и законите трябва да произлизат от гражданите, те да каззват какви да са законите и правилата, а не да решава някой отгоре, независимо какъв и кой е - дали финансов магнат, президент, цар, корумпиран политик, някоя олигархична група. По-скоро има сблъсък на база неравенство и стандарт на живот. Богатите няма да споделят доброволно трапезата си с бедните, а населението в света се увеличава и единственото вярно е, че ни чакат продоволствени кризи, финансови и други подобни програмирани кризи с цел да се установи контрол върху населението и да му се ограничат правата.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Емо

    6 13 Отговор

    До коментар #11 от "Димитър Благоев - Дядото":

    И въпреки това преразпределението на парите, гангстерските войни, Мултигруп правителството, т.- нар. либерализиране на цените, се случиха точно в перида 1988-1997 г, когато никоя от великите сили не контролираше твърдо и еднозначно българия, това беше момента, когато трябваше да пресечем решително нещата. Наскоро четов, че либерализирането на цените било една от основните проверки дали народът ще търпи. След това е даден ход на плана с банките пирамиди за ограбване на народа.
  • 16 Лазо

    18 9 Отговор
    Агонията на обикновените хора е в България, а не на Запад. Но професора ни съветва да си траем, да се оправи външнополитическото положение. Сиреч Русия да победи. Първо, от над 35 г. първо СССР скъса отношенията с България, а не обратното. Съветския съюз реално помогна за подмяната на бай Тошо с крадците. През изминалите години основно Русия чрез фирмите си създава проблеми за поддръжката на изстребителите МиГ-29. В Русия прехода стана по същия престъпен начин, само че там мащаба на грабежите беше 1000 пъти по-голям. В коя война ще победи русия, в тази, в която щеше да е в Киев за 3 дни, на полската граница след 1 месец, в която преди 2 месеца армията й зържеше 20% от територията на Украйна, а сега държи едва 10% и унищожава комуналната инфрастуктура, само вече почва да страда от липсата на огнева мощ?...

    Коментиран от #18

  • 17 Радон Керанов

    4 12 Отговор
    Псевдоразсъждения на жалък путлерист!
    Безсмислен брътвеж на полудял от омраза към Запада екземпляр! Такива ги вика руския пропагандист Волгин!

    Коментиран от #22

  • 18 Дори и да е така, както казваш

    6 4 Отговор

    До коментар #16 от "Лазо":

    Приемаме го!Но в една война, никога не трябва да подценяваш противника.Примерно,Путин губи,губи и като не му остане какво да губи,дали няма да натисне копчето?Камикадзетата са ни познати от историята.

    Коментиран от #21, #25

  • 19 111122223333

    3 2 Отговор

    До коментар #3 от "Русороб":

    Май не си русофоб, ами буклукчия.
  • 20 111122223333

    7 3 Отговор
    Много правилно, с този ЕС, посоката е една - към дъното
  • 21 111122223333

    7 3 Отговор

    До коментар #18 от "Дори и да е така, както казваш":

    Путин губи само в украинските коминикета, преписвани от западната преса.
    Може да го желаят много, но реалността е друга.
  • 22 Зелен

    2 1 Отговор

    До коментар #17 от "Радон Керанов":

    Вярно е.
  • 23 Петър

    2 3 Отговор

    До коментар #4 от "гост":

    Минало е сто години. Европа и сащ най-процевтяващи държави. какво още трябва?

    Коментиран от #24

  • 24 гост

    4 2 Отговор

    До коментар #23 от "Петър":

    Ако си четящ , моля те прочети "Икономика на катастрофите" от Наоми Клайн или " Краят на американската ера" на Купчан - все американски автори - професори-икономисти.
  • 25 Лазо

    2 1 Отговор

    До коментар #18 от "Дори и да е така, както казваш":

    Навремето , 80-те години имаше същото усещане, изразявано от много хора, за непредотвратима ядрена война. Сега, има известен процент вероятност, но за да се изчисли, трябва например да се дефинира каква е основната цел на Путин? Кой е най-големия му враг? Кого, какво иска да унищожи? Целия свят ли, САЩ ли, Западна Европа, всички, които не мислят като него? Има вероятност и употребата на ядрено оръжие да е с тактическа цел. Има артилерийски ядрени снаряди, които унищожават всичко, на на малка площ, примерно километър на километър, това е зоната на един механизиран батальон. Мисля, че ако Путин даде заповед за употреба на ядрено оръжие ще има доста хора по командната верига, които ще са против. Да не забравяме, че войните се водят и с пари, и за пари/ресурси. И се подкрепят от хората с пари, само докато те печелят. Тъй че, нищо не се знае. Може да имаме поредния руски (както съветските) починал внезапно при неясни обстоятелства. ФСБ и ГРУ имат голям опит в нещастните случаи с висши политици.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове