Last news in Fakti

2 Декември, 2022 06:52 1 356 12

Рена Стефанова: Няма съмнение, че в момента Радев управлява страната

  • рена стефанова-
  • депутат-
  • продължаваме промяната-
  • румен радев-
  • хартиено гласуване

Върнахме изцяло хартиеното гласуване, заяви членът на парламентарната Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред

Рена Стефанова: Няма съмнение, че в момента Радев управлява страната - 1
Снимка: БГНЕС

"Президентът няма как формално да се намеси в работата на правителството, но по неформални начини виждаме, че и в момента президентът управлява страната. Няма никакво съмнение по този въпрос", каза Рена Стефанова, член на парламентарната Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред в обзора на деня" Това е България" на Радио "Фокус" в коментар по темата би ли могъл Румен Радев да оказва влияние на правителство на малцинството, ако то бъде сформирано.

По темата за внесените от "Продължаваме Промяната" четири законопроекта, един от които засяга службите за сигурност и за отнемане на правомощията на президента да кадрува в службите, Стефанова каза: "Президентът не е част от изпълнителната власт, която всъщност носи отговорност за действията на службите за сигурност и за МВР и е редно, след като тази власт следва да провежда дейността в тези ведомства и съответно би отговоряла, ако там нещата не се случват по законообразен и достатъчно прозрачен начин, тя да си понесе отговорността. Нека правото да върви със задълженията".

От думите ѝ стана ясно, че с предвидените промени се променя и начинът на назначение на председателите на службите за сигурност и главният секретар на МВР, така че да ги назначава правителството по предложението на премиера, а не да са под контрола на президента.

Стефанова коментира и внесените промени в НПК:

"С внесените изменения на Наказателно процесуалния кодекс (НПК) се дава възможност на разследващия орган по свой почин, когато прецени, че има достатъчно данни за това и без да изисква предварително санкцията на прокуратурата, извън предвиденият засега единствено възможен начин - в случаите на спешност".

Разследващият орган ще има задължението в скрок от 24 часа да докладва своето постановление за образуване на прокурора, който ще има възможност да го одобри или да не го одобри, стана ясно от думите на Стефанова, която уточни:

"Счмитаме, че с това се дава свобода на разследването така, че то да не бъде излишно контролирано от прокуратурата."

"За нас са важни някорлко приоритета, които надяваме се ще бъдат приети в зала, за да се види, че е налице политическа воля това да се случи. В противен случай, ако бъде избрано провителство на малцинството, но след това не бъде подкрепяно в неговите политики, то е напълно безсмислено неговото съставяне", каза Стефанова в отговор на въпроса защо предложените промени биха били част от гаранциите за съставяне на правителство на малцинството, в случай, че се стигне до втори мандат.

По повод връщането на хартиените бюлетини и обвързването на решението на ПП да предложи правителство на малцинството Стефанова каза, че въпреки подкрепата по политики и законопроекти на ПП са условия за евентуално съставяне на кабинет на малцинството и въпреки взетото от НС днес решение да се върнат хартиените бюлетини, ПП няма да оттегли законопректите си.

"Законопроектите са вече внесени в деловоството на НС и няма да ги оттеглим, но виждаме каква е и динамиката на процесите. Динамиката по казуса с хартиените бюлетини е голяма, това, което се прие днес /б.р. вчера/, на комисия беше отхвърлено, но в зала, с дружните усилия на ДПС, ГЕРБ и БСП всъщност върнахме изцяло хартиеното гласуване, каза Стефанова.

Относно свиканият от "Демократична България" и "Продължаваме Промяната" протест срещу върнатите хартиени бюлетини и какво очакват двете партии да постигнат с това, Стефанова каза: "Ние нищо не можем да постигнем извън това, което постигаме в зала. Видимо е ,че сме малцинство и видимо е, че мнозинството налага това, което е решило, че ще наложи, по един изключително груб и безпардонен начин. Надявам се , че гражданското общество е наясно какво се случва в момента и ще изрази своето отношение към това, защото ние се връщаме в едни времена, в които не беше важно кой как гласува, а кой брои".


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мутри вън

    4 5 Отговор
    Радев пак вдигна юмрук?

    Коментиран от #5

  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 2 Отговор
    ФАКТ
  • 3 Няма съмнение

    8 6 Отговор
    че Козяк управлява страната.Радев е трансмисия,предавка.Такива бяха впрочем всичките "презита" досега..
  • 4 ТКА Е

    11 2 Отговор
    Тия в парламента два месеца не могат да се разберат за правителство....сами са си виновни
  • 5 ЩО ДА ВДИГА ЮМРУК

    9 0 Отговор

    До коментар #1 от "Мутри вън":

    Той си управлява.....себе си ли ще гони....
  • 6 А не е Радев

    5 5 Отговор
    Беше той, сега са тия дето са му хванали кайсиите и опъват, опъват...
  • 7 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    12 6 Отговор
    Когато има РЕДОВНО правителство Президентът няма как да управлява ‼️‼️
    А вината , да няма Правителство НЕ е на Президента ‼️‼️
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Тъмен субект

    7 3 Отговор
    То като че ли има кой друг да я управлява!
    Първо президента имаше уж само представителни функции. Сега бил си иззел властта, но всъщност тикат към президентска република... Не е ли леко шизо френно това всичкото?
  • 10 Псевдоним

    10 5 Отговор
    САЩ управляват страната.
  • 11 Мнение

    3 2 Отговор
    Цитат:"По темата за внесените от "Продължаваме Промяната" четири законопроекта, един от които засяга службите за сигурност и за отнемане на правомощията на президента да кадрува в службите."

    Е,това е откачено...представете си ако стане после ако някой има наглостта да протестира срещу правителството,което е на власт ще бъде веднага арестуван.Или ако не е политически угоден.Ще е безумие да се приеме.Тази госпожа на снимката замисля ли се,че може в далечно бъдеще на някой да стане политически неудобна и какво ще прави после?Сама ще си е виновна с такива идеи...Президентът е политически неутрален,а в момента няма никаква вина за това,че политиците ни само се карат.
  • 12 Димитър

    1 0 Отговор
    Явно на някой другари все още не им е ясно, че президента Радев Решетников и неговия токсичен и кагабейски екип управляват България чрез служебните правителства. През последните две години ни управляват служебните правителства на другаря президент Радев Решетников и благодарение на некадърниците от радевите правителства се вдигнаха цените на всички стоки и услуги. Вдигна се инфлацията която ни изяжда парите и спестяванията ни. Няма нито една сериозна инвестиция. И всички тези беди и гафове са заради некадърни те Радев и правителства. Обслужват се интересите на Русия и нейните компании Лукойл и Газпром. Злоупотребява се с дадената ни дерогация, а служебното правителство разрешава на Лукойл да изнася нефтопродукти от руски петрол въпреки забраната от Ес. Нанася се огромна щета на членството ни в Ес, заради обслужваните руски интереси благодарение на руската къртица президента Радев Решетников и неговия токсичен и кагабейски екип. На България и е крайно необходимо редовно правителство с работещ парламент, а не вредните служебни правителства на другаря президент Радев. Време е или да се поиска ипийчмънт на президента или да му се отнемат служебните правомощия да назначава служебно правителство. Лесно е депутатите трябва да гласуват една конституционна поправка.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове