Last news in Fakti

2 Декември, 2022 14:22 1 931 47

ДПС даде за пример Италия: Да поемем управлението на "Лукойл" и пристанище Росенец

  • лукойл-
  • пристанище росенец-
  • дпс

Целта ще е да се ограничи износът на горива и вторични продукти, както и да се осигури евтино гориво за българските граждани, каза Йордан Цонев

За национализация на нефтената рафинерия "Лукойл Нефтохим" и на пристанището "Росенец" заговори Движението за права и свободи (ДПС). На брифинг в кулоарите на парламента зам.-председателят на парламента и на партията Йордан Цонев обяви, че ДПС обмисля законодателен вариант българската държава да влезе във владение в ръководството и в оперативното управление на рафинерията при нужда.

Цонев даде за пример подобен случай от Италия, в който правителството пое временно управлението на "Лукойл", за да се избегне затварянето ѝ и да се гарантират доставките след влизането в сила на 5 декември на европейските санкции за вноса на руски суров петрол. Според него целта ще е да се ограничи износът на горива и вторични продукти, както и да се осигури евтино гориво за българските граждани, съобщи "Дневник".

Такава инициатива поде през пролетта и "Демократична България". Тогава от трибуната на Народното събрание съпредседателят на обединението Христо Иванов се обяви за "депутинизация" на държавата, която включва и постигане на независимост от Русия на доставките на нефт чрез привеждане на дейността на "Лукойл" в България в съответствие на българското и европейското законодателство.

От ДПС лансираха тезата и за придобиване на пълен контрол и върху концесионираното пристанище "Росенец". "Трябва да знаем точно какъв петрол откъде идва, кой е руски и кой не е, какви количества се преработват и накъде заминават", заяви Цонев и припомни позицията на движението, което е против износа на вторични продукти от рафинерията.

От ДПС лансираха тезата и за придобиване на пълен контрол и върху концесионираното пристанище "Росенец". "Трябва да знаем точно какъв петрол откъде идва, кой е руски и кой не е, какви количества се преработват и накъде заминават", заяви Цонев и припомни позицията на движението, което е против износа на вторични продукти от рафинерията.

ДПС вече внесе законопроект, който забранява износа на суров нефт с произход от Русия, както и продуктите, получени от преработката му в България, който беше одобрен на първо четене от парламентарната енергийна комисия. Той предвижда и облагане с акциз и ДДС на продуктите на "Лукойл Нефтохим", за да може да се финансира с приходите и от тях компенсацията на бизнеса заради високите цени на тока.

Към този момент българската държава все още очаква решението на Европейската комисия за това дали "Лукойл Нефтохим" има право да изнася нефтопродукти, произведени с руски петрол, получен благодарение на дерогацията. Служебният кабинет е разделен в позициите си по този въпрос.

Според служебния премиер Гълъб Донев и енергийния министър Росен Христов износът на тези продукти е за трети страни и не би трябвало да е забранен. На по-различно мнение е транспортният министър Христо Алексиев според когото най-разумно е да се забрани износът на дизелово гориво.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Теле

    26 7 Отговор
    Дообре, а нефт откъде, вашите брята от опек ви казаха НЯМА
  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    23 9 Отговор
    комунизма ли ще се завръща или нов 9 септевмри искат тия?

    а ще преименуваме ли наще турци пак? само питам за едни приятели от дпс

    Коментиран от #5, #14

  • 3 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    33 12 Отговор
    а защо не национализираме и кауфланд и била и лидл и енергото дето го разпродадахте на чужди помиияри?

    защо само лукоил ще национализираме? като ще национализираме нека да е всичко пак държавно

    Коментиран от #47

  • 4 хартиена измама

    24 7 Отговор
    Народе събуди се не ни вали дъжд а пикаят върху нас.

    Коментиран от #13, #38

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Видяха

    24 4 Отговор
    далавера за милиарди и наточиха зъби ! Отврат !

    Коментиран от #30

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Емил

    8 17 Отговор
    ДПС е путинска партия! За да направят такова предложение, или е невъзможно, или се търсят някакви ползи за Русия!

    Коментиран от #15, #42

  • 9 ПСР

    22 4 Отговор
    Ама да може лично вие да"поемете" рафинерията-най- добре би било.На часа,ще намерите и"правилната"фирма,от кръга Шиши,напр.Както,вашият почтен председател,стана хидро-инженер,а после,енергетик,чрез ТЕЦ"Варна".Сега,що пък,да не стане и нефтохимик?!
  • 10 Бамбука

    20 2 Отговор
    Национализация на Лукойл ? Данчо Ментата или Пеевски ли ще бъдат назначени за управители ? Или ще я дадат на Нинова като награда за "преданата" служба ? Това може да се окаже много по-голяма далавера и от Турския поток. А Росенец от Сараите ли ще наблюдава ?
  • 11 Защо ли

    15 1 Отговор
    Отговорете ми на въпроса: защо цената на горивото в БГ се вдига с повишаването на борсовите цени на петрола по света,като цената за литър по бензиностанциите е сходна с тези в ЕС,а сега изведнъж ако спре Лукойл щели да се повишат цените на горивото.Та нали ние и до сега бяхме на борсови световни цени,не на евтин руски петрол,а ако се вдигнат цените по бензин. ще купуваме по-скъпо от ЕС.Вероятно в момента цената на горивото може да е с 1лв по ниска,но някой краде маржа и иска да продължи да краде
  • 12 Тома

    16 2 Отговор
    Веднага трябва ментата да се сложи на дедектора на лъжата защото цар на роденец е началника му доган който е руска подлога
  • 13 Абсолютно

    18 1 Отговор

    До коментар #4 от "хартиена измама":

    Измама на всички читави български граждани пред очите им от дългогодишните крадци , съсипали живота им и държавата . Безсрамни лъжци !
  • 14 бокоБРАВО КИРОАЛОООАЛООО

    11 2 Отговор

    До коментар #2 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    AQLOOO МИ ЕВРОПЕЙСКИТЕ ГООВЕДА ВЕЧЕ НАЦИОНАЛИЗИРАХА ВСИЧКО НА ГАЗПРОМ ...БЕ ...ТОВА СА ЕВРОГЕЕЙСКИТЕ ЦАННОСТИ

    Коментиран от #19

  • 15 Абослютно

    12 1 Отговор

    До коментар #8 от "Емил":

    Вярно. ДПС схемата ще стане скоро ясна.
  • 16 ДПСмошеник

    13 1 Отговор
    От ДПС лансираха тезата и за придобиване на пълен контрол и върху концесионираното пристанище "Росенец"

    Е така е той Доган го е завзел половината защо да не му го дадете цялото че и не е лошо и "Лукойл" да му дадете - само да не стане както с ТЕЦ "Варна" който също му дадохте ама същия стои в "студен резерв" за което му се плаща.

    Да не стане и "Лукойл" студен резерв че тогава я окъсахме.
  • 17 Да изгоним руските натрапници !

    5 7 Отговор
    Да си върнем всичко заграбено от тях е крайно време!

    Коментиран от #44

  • 18 Тия пак направиха нвкоя

    3 5 Отговор
    Схема с рашляка 😊
    Ако държавата вземе Лукойл и Росенец, къде ще живее Меди Доганов ????
    Явно са намислили УЖ да "национализират" , а да си остане руска!
    Така хеме изнасят нефта в Европа, хем рашляка няма да губи. 🤔
    България пак ще е параван и слуга на рашляка, като за услугите ни ще ни се плати с тояги и бедност 😤

    Коментиран от #23, #41

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 НЯКОЙ

    12 1 Отговор
    Синя вратовръзка и маркови очила със син оттенък - дендито от ДПС пак пробутва нещо "патриотично" - внимавайте за поредното менте !!!
  • 21 Само така

    6 8 Отговор
    Реалните собственици на компания регистрирана в Швейцария са руснаци така, че като свързана с руски капитали тя трябва да бъде национализирана. Всяка компания навсякъде в света която има участие на руснаци трябва да бъде ликвидирана, а собствеността и национализирана. Всеки които е съдружник с руски капитали трябва да си плати солено за неблагоразумието да прави бизнес с терористичната държава Русия.

    Коментиран от #24

  • 22 Да поеме ДПС ръководството ?

    5 1 Отговор
    Пак желание за лапание. А великия Сокол пита ли? Да не ти дърпа ушите.
  • 23 Нефт

    6 6 Отговор

    До коментар #18 от "Тия пак направиха нвкоя":

    А под леглото ти няма ли руснаци я провери.

    Защо не се заинтересуваш кои са собствениците на "Лукойл Нефтохим" и на кого е "дъщерна" компания - ще те светна че собствениците не са руснаци и е дъщерна компания на една швейцарска компания.

    Та нещо ми се струва че плюеш срещу работодателите си.
  • 24 ЦРУ

    4 4 Отговор

    До коментар #21 от "Само така":

    Реалните собственици на компания регистрирана в Швейцария са руснаци.

    Ама те са от "нашите" руснаци - така да се каже приятели на запада. Не бъркай ситуацията с боя.

    Коментиран от #28

  • 25 марш ве

    5 1 Отговор
    Да.ви.поемат байманафите вейбавотпадъците.
  • 26 НТД

    7 3 Отговор
    ДПС затвориха АЕЦ 1,2,3,4 блок, закриха Южен поток, и т.н.,,,,, а сега пак ще облагодетелстват Турция !!!!.
    Всичко това отиде в комшиите за да са добре !!!!
  • 27 Котка ученият

    6 9 Отговор
    Русия се справи без Европа. Москва ще създаде нов газов съюз. Гигантски газов съюз на стойност милиарди долари. Балансът ще се промени драстично. Кремъл е запретнал ръкави и е създал картел, който ще включва Русия, Китай, Узбекистан и Казахстан.
  • 28 ГРУ

    6 3 Отговор

    До коментар #24 от "ЦРУ":

    Лукойл е руски !!!!
    Стига си продавал тия глупости за регистрация в Швейцария!!!! Турски поток, като е регистриран е България, да не е български 🤣
    Лукойл утре и у нас може да го регистрират, но пак ще е руски🧐
    А за мен няма значение какъв е - няма да им се разреши да изнасят РУСКО горива, и това е😊
    Дерогацията е дадена за бедните българи, а не да четем парите на Путлер, Доган, Шиши, Боци, Корни и Радев 💪
  • 29 Никой

    7 2 Отговор
    Срахувай се от данайците / Лукойл / дори когато носят дарове / 700 милиона /.
  • 30 Не е точно

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "Видяха":

    така. "Далавера за милиарди" за лукойл (ако я назионализират), защото в противен случай просто ще фалира... Нека изчакат два-три месеца (да ѝ падне цената на тази рафинерия, кочто 20 години работи "на загуба") и да я купят за $ 100 млн...
  • 31 Матей преображенски

    4 1 Отговор
    Аз какво ви казах,че ще стигнат и до тази ци-га-ния,да заграбят руската рафинерия и пристанище.И на какво основание,бе,джанъм,защото на дпс му се е отворила хапка и пийка,а на Доган му додява на гледката от неговите сараи?Не е ли прекалено предизвикателна подобна щу-ро-тия и какво ще ги ползва ,на скрап ли ще направят съоръженията,та да падне малко парса за изгладнялото дпс.Щото няма да могат да ги ползват по предназначение,рафинерията е конструирана и настроена за руски тип нефт и с друг едва ли ще проработи правилно.Сиреч ,ако рекат да я насилят,ще произведат некачествени деривати,крушова чорба,вместо горива.
  • 32 Бай Митко

    5 1 Отговор
    А бе Мента нали Росенец се управлява от кукловода ти Доганя.
  • 33 Чочо

    4 1 Отговор
    Сега и Лукойл ли ще дадат на Доганчо....
  • 34 Сопола,пердон сокола

    3 0 Отговор
    На Движещите Потурнашки Султанати управлява 100люпеНОВОто дебилен етнос от си Гани.
  • 35 Лаврентий Берия

    2 3 Отговор
    Само дето има един малък проблем! От къде ще минат танкерите? Ако не е руски петрол /нещо което трябва да стане/ зависим от Турция - защото танкерите трябва да минат през Босфора. И въпроса за милион е - ще пропуснат ли турците тези танкери? Отделно, през Босфора могат да минават само малки танкери. Всичко говори, че с не-руски нефт цените ще отскочат нагоре. Освен другото, като знаем какъв "стопанин" е българската държава, получавам киселини. А и факта, че законопроекта е вкаран от ДПС вече ме прави крайно скептичен. От там идва само далавера, гнилоч и неприятности. Не харесвам реснаците, но тея още по малко.
  • 36 Само ИДИОТ

    4 1 Отговор
    Мечтае да дадат на някакъв си Ганин ЛУКОЙЛ.
  • 37 стига!

    6 1 Отговор
    Още не са дошли на власт, вече си точат зъбите да прилапат Лукойл. И ще го направят. Алчността няма мярка.

    Коментиран от #39

  • 38 ддр4

    5 1 Отговор

    До коментар #4 от "хартиена измама":

    Народът ще се събуди, ама няма водач- Радев се извъртя и стана комбина с ГЕРБ.

    Коментиран от #40

  • 39 Лаврентий Берия

    1 3 Отговор

    До коментар #37 от "стига!":

    Едва ли е толкова просто пич! Без осигурени доставки на петрол рафинерията е купчина непотребно желязо - чака я съдбата на Плама Плевен. Но виж, някакво мръсно лоби наднича зад тая нездрава трескава бързина с която се приема. И понеже играе ДПС най вероятно губещия ще е България.
  • 40 Лаврентий Берия

    3 1 Отговор

    До коментар #38 от "ддр4":

    Радев е БСП-ар по природа и убеждение. Логично би било да е така. И въобще, не е проблема дали е хартия или машина. Проблема е броенето. Така и никога не се създадоха преброителни центрове със строг контрол и правила. Чакат ни много мръсни избори. А ако са 2 в 1 /подозирам/ ще се разпищолят съвсем.
  • 41 ддр4

    5 1 Отговор

    До коментар #18 от "Тия пак направиха нвкоя":

    Уж ще национализират и после хора на ГЕРБ/ДПС ще "приватизират".
  • 42 Капитана

    4 1 Отговор

    До коментар #8 от "Емил":

    ДПС е проект на ДС(БКП),лягат си с далаверата!По това време Путин е карал такси в Ленинград! А сега е подал команда - приберете си я,тя може да работи само с руски петрол,който така или иначе няма да видите повече!И знаеш ли кого ще заболи, освен хилядите работещи и свързани производства най-много!Притежателя на повече от 60% от рафинерията ЧЕРВЕНАТА ВРАТА!Това е двоен удар от Путин,и тези измекяри ни карат да си купим фабрика на 8 септември!
  • 43 дядото

    1 1 Отговор
    колко се е наточил алчния очилатко.много им се иска да се докопат и до активите на лукойл
  • 44 Име

    2 3 Отговор

    До коментар #17 от "Да изгоним руските натрапници !":

    Крайно време за ново турско робство
  • 45 кочo

    1 0 Отговор
    Яяя, Данчо Ментата иска и Лукойл за Доган? ТЕЦ Варна не му е достатъчна? Или някаква уйдурма с Кремъл?
  • 46 Да Не

    0 0 Отговор
    То отдавна там всичко е тяхно!
  • 47 Само питам

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Как ще национализираш нещо което не си построил и не дал и стотинка за него. Колко пари е дала държавата България за построяването на магазините на веригите Лидъл, Била и Кауфланд?
    Приказките ти мниго орличат на иния който дойдоха след1944 и започнаха да грабят. Грабят и сега. За толкова години на се научихте да изградите някакъв бизнес от нула. Дайте на грабим, лозунга на комунистите.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове