Last news in Fakti

4 Декември, 2022 14:54 2 357 27

Еленко Божков: Затварянето на въглищните централи е изключително опасна и неприемлива стъпка

  • еленко божков-
  • въглищни централи-
  • ток-
  • електричество

План „Б“ за рафинерията на „Лукойл“ няма, отбеляза заместник-министърът

Еленко Божков: Затварянето на въглищните централи е изключително опасна и неприемлива стъпка - 1
Снимка: Архив

Утре в ЕС влиза регламент, който налага мораториум върху вноса на руски петрол. България има право на изключение, а „Лукойл“, като българска рафинерия, ще може да изнася произвежданите от рафинерията продукти от руски петрол и след 5 декември.

С евентуалните свръхпечалби на тази рафинерия, може да се компенсират цени на петролни продукти, като дизел и бензин, обясни пред БНР Еленко Божков, който е заместник-министър на енергетиката.

„По този начин се търси намаление на цените за гражданите“.

Ръководителят на представителството на ЕК в България обаче казва, че произведените в „Лукойл“ продукти са за българския пазар и отстъпката не е дадена, за да се изнасят за страни от ЕС или трети страни.

„Търсим изход, така че да бъдат удовлетворени най-напред българските граждани. Неколкократно беше обяснено, че ако спре износът на някои продукти, които не могат да се потребяват в България и са свързани с производство, рафинерията ще бъде принудена да спре работа. Тогава трябва да излезем на регионалния пазар на горива, който е изключително скъп“.

Божков каза, че и за него е интересно защо преди „Лукойл“ не е плащала данъци в България.

„Ако искат да работят, това е начинът. Това е чисто практическо решение. То е въпрос на интереси“.

Турция увеличи с 85% преработката си на руски петрол, при това само за два месеца, посочи още той.

„Вероятно ще го увеличи с над 100%, ако и ние излезем на този пазар“.

План „Б“ за рафинерията на „Лукойл“ няма, отбеляза заместник-министърът.

„Единственият вариант е да работи по този начин и да изнася деривати, които не могат да се продават в България. Държавата не може да помогне за съхранението им, защото няма вместимости“.

Вариантът, който предлагат от ДПС и ДБ, държавата да поеме контрола върху рафинерията, не е реалистичен, смята Божков.

„Ако парламентът го наложи със свое решение обаче, ние няма как да не го изпълним“.

Проектът „Бургас-Александруполис“ може да ни даде възможност за диверсификация на доставките, посочи той.

Ограничаване на вредните емисии с 40% означава намаление с 8 милиона тона, обясни Божков.

„За това трябва да се произвеждат 6 милиона мегаватчаса електрическа енергия, което означава, че трябва да затворим напълно „Марица-Изток“2 или да спрем производството за регулиран пазар на двете американски централи. Това води до изключително големи загуби за българската икономика. В цифри означава около 2 млрд. лева годишно, ако спрем производството на тези две централи за бита и около 3 милиарда, ако затворим напълно „Марица-Изток“2. Това е изключително опасна и неприемлива стъпка“.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гари Каспаров

    15 9 Отговор
    Тия от ЕС мислят с девет хода назад..

    Коментиран от #3

  • 2 Помните ли?

    18 17 Отговор
    То и газ нямаше да има без Газпром.

    Коментиран от #5

  • 3 русомилите

    5 14 Отговор

    До коментар #1 от "Гари Каспаров":

    ставате на полезни изкопаеми
    нале сте 80%

    Коментиран от #4

  • 4 Гари Каспаров

    17 4 Отговор

    До коментар #3 от "русомилите":

    ЕС мисли фундаментално,чак фундаментът се пропука!
  • 5 То и парното

    16 1 Отговор

    До коментар #2 от "Помните ли?":

    нямаше да е по скъпо с 40процента.
  • 6 Българин

    11 4 Отговор
    Пак глупости и раздувки за да се печели време за оцеляване на отровните американски централи . Дори американците , които години правеха опити признаха , че не могат да постигнат европейските нормативи за чист въздух . А има и по-нови евро изисквания . И те : са Без Тец-ове ! ЕС вече приема АЕЦ за зелена енергия . Да се строи Белене ! Токът от тецове не само трови България , но скъпата му цена се компенсира от АЕЦ Белене !

    Коментиран от #18, #26

  • 7 ГЕРБ=ДПС=БСП

    14 2 Отговор
    Един ден ще затворят въглищните централи, но този момент не е сега, далеч е и още не е дошъл. ЕС прави голяма грешка с това бързане и със сбърканата "зелена" политика.
  • 8 ЕДГАР КЕЙСИ

    7 7 Отговор
    БАЙ ЕЛЕНКО (БУХАЛА) , "ЕКСПЕРТ" И ЗАМ. МИНИСТЪР В ....... СЛУЖЕБНОТО ПРАВИТЕЛСТВО НА........ ЗЕЛЕНИЯ ЧОРАП ....... ФАКТ ! ..... И ...... СМЯХ ! БАЙ ЕЛЕНКО БОЖКОВ - БУХАЛА .....
  • 9 Българка

    4 11 Отговор
    На въпроса "Защо Лукойл не е плащал данъци вБългария?" трябва да отговарят ГЕРБ-ДПС и основно еднокнижния вожд. Крайно време е държавата ни да си използва златната акция и поеме оперативния контрол над руския миниполист. Незабавно в НС трябва да се внесе законопроект за отмяна на предателското за държавата ни решение на Радев и кабинета му за дългосрочна концесия/ подарък на единственото и пристанище за петролни танкери в полза на Лукойл/Кремъл. Трябва да си отвоюваме държавата и държавната граница. Само така може справедливо да се обмитява и контролира вноса на петрол по море. Само така руският рекитьор Лукойл ще внася данъците и акцизите си на България и в полза на българите.
  • 10 Сатана Z

    9 1 Отговор
    Бай Еленко,Световният глобализъм и малката Грета са на път да ни сложат данък въздух ,което вече е факт и за хората освен за бизнеса ,който си плаща въглеродните емисии.Безплатната вода също. вече е в миналото,по големите гари са инсталирани вендинг машини за вода.Пълниш едно шишенце срещу 1 €.Екологичният фашизъм ще ни превземе бавно ,но сигурно.Ще плащаме за всяка глътка въздух,капка вода и трошочка хляб.Дори и евтаназията вече е скъпо удоволствие .Тези,които чакат новият световен ред да ги направи богати и щастливи са се излъгАли жестоко,ама ще го разберат по трудния начин.Демократично.Адолф опита с лошо и не се получи.

    Z
  • 11 Българка

    11 2 Отговор
    Да се спре всякаква компенсация/държавна помощ за всички износители на енергия. Напротив ,да се обложат свръх печалбите им за подпомагане на нуждаещи се българи. И няма значение дали са американски, на Ковачки или на ОПГ ГЕРБ-ДПС
  • 12 Aлфа Bълкът

    8 3 Отговор
    А ти как спря тока в метрото помниш ли?
    Май вече разбирам защо не ни искат в шенген, защото прокуратурата и съдилища пазят старите комуняги и ДС мутри. В правова държава, отдавна осъден или пратен е психиатрична клиника за лечение. Онзи с живака Таско и той, онази циганка дето стана заместник-директор в Народния театър щеше да е напуснала сама отдавна.
    Като ти казват 2 месеца, че не те искат, ставаш и се махаш. Обаче тя е дърта комунистка и стои там за да покаже, че магията е по-силна от народа.

    Коментиран от #15

  • 13 българина

    6 1 Отговор
    важното е българия да бъде закрита и обезлюдена, да се закрива всичко, нефтохима, аеца всичко!
  • 14 Студопор

    12 0 Отговор
    Защо българина иска да затваря, да унищожава, да прекратява...? Не отваряме нищо ново или по-добро, което да компенсира работата на стари предприятия. Защо?!
  • 15 Aлфа Bълкът

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "Aлфа Bълкът":

    мафията!
  • 16 Тиква

    7 3 Отговор
    Що бре Еленко? 15 години в Европа и какво се случи в България? Цицане от Европа и нищо не се спазва! Бягай в ляво и спри да се показваш Еленко!
  • 17 Дън Бай

    1 1 Отговор
    Този какъв се пада на Елен Колева и Елен Герджиков?
  • 18 Иван

    12 1 Отговор

    До коментар #6 от "Българин":

    Много си прав, но има много какво да се добави. Затвориха ни работещи АЕЦ блокове, електро разпределени ги взеха външни дружества, които до преди 6 години имаха чиста печалба От нас българите по 700-800 милиона лева. Всичко е на Опаки в тази страна. Не пиша - Държава, защото тя не съществува!
  • 19 мисир

    3 0 Отговор
    Ябукара, черешара е по-тъп и от Недоделяния от Хасково.
  • 20 Много хубаво,аплодисменти!!!

    7 2 Отговор
    За Лукойл няма план Б,за затварянето на Мариците,има ли план Б?Както е тръгнало,утре ще поискат и някоя глупост от АЕЦ Козлодуй?!С тези евроизисквания вървим към пълно зануляване.
  • 21 По стар виц

    12 1 Отговор
    - Българи, утре ще ви бесим - казва Европейската комисия. - Въжетата ние ли ще купим или ще ни ги дадете като помощи? - питат българите.
  • 22 незнайко

    6 2 Отговор
    Ъ-Ъ-Ъ, НА на зеления чорап ЕКСПЕРТИТЕ!
  • 23 Как

    4 1 Отговор
    Тозо Божко се кълнеше ,че без руски газ сме загуени и само газпром ще ни намери.Сега и за нефта същото. Ще загуби комисионните ли що ли?
  • 24 мухаха

    1 0 Отговор
    Вместо в Затвора Фатмака го направил Министър!
  • 25 Бай Стоил

    3 0 Отговор
    Слушах го днеска тоя мишок. Мижитурка. Мън Мън Мън. Ужас.
  • 26 Цани

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "Българин":

    Тъпчо !!!!
    Няма АЕЦ Белене .
    С тези тъпи политици скоро ще затворят всеки Ел. Централи.. Накрая и България.
  • 27 ССС

    0 1 Отговор
    Поредната руска под лога.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове