Last news in Fakti

7 Декември, 2022 13:10 1 506 49

Зорница Русинова: Приемането на еврото ще е от полза както за държавата, така и за хората

  • зорница русинова-
  • евро-
  • еврозона

„Ние така или иначе отдавна сме приели факта, че сме част от Европейския съюз и е напълно логично да станем част и от единната европейска валута

Зорница Русинова: Приемането на еврото ще е от полза както за държавата, така и за хората - 1

Приемането на еврото ще е от полза както за държавата, така и за хората. Това заяви в предаването „Тази сутрин“ Зорница Русинова, председател на Икономическия и социален съвет и бивш социален министър.

„Ние така или иначе отдавна сме приели факта, че сме част от Европейския съюз и е напълно логично да станем част и от единната европейска валута. За нас това означава, че ще станем част от процеса по взимането на решения относно еврото. Ние като държава много отдавна сме свикнали да боравим с еврото. Първо заради валутния борд, т.е. при нас не се очаква да има сериозни сътресения, защото ние достатъчно дълго сме в този борд. Второ – в голяма част от ежедневието си ние като хора сме свикнали да боравим с еврото. Не става дума само за пътуването в Европа. Имаме и разплащания в евро при купуването на коли и жилища“, обясни тя.

Русинова отбеляза, че в момента страната ни трябва да се обедини около две много важни национални каузи – приемането ни в шенгенското пространство и еврозоната. Ако станем част от европейското семейство на еврозоната, това ще даде допълнителен тласък на икономическия ни растеж. Според нея не трябва да се задават въпроси дали, кога и как ще влезем в еврозоната, а какви биха били негативите, ако не го направим.

„Рисковете трябва да се анализират от финансистите и банковата система. Никой от тях не вижда риск. Да, има инфлация и покачване на цените. Друг е въпроса дали това се дължи на процеса по присъединяването ни към еврозоната или на някакви други причини. В закона за въвеждането на еврото, който в момента е публикуван за обществено обсъждане и даден достатъчно дълъг период, в рамките на който цените ще бъдат посочвани както в лева, така и в евро“, обясни още тя.

Според нея няма да има спекула с цените и закръгляването на сумите – нещо от което се страхуват повечето българи. Русинова обясни, че при изчисляването на заплатите и пенсиите това закръгляване ще се прави в полза на хората, така че никой да не бъде ощетен. В закона е заложена също така опцията за докладване на нелоялни търговци. Всеки човек, който види, че има спекулативно надуване на дадена цена, ще може да подава сигнал към Комисията за защита правата на потребителите


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 46 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шестица от тотото

    94 6 Отговор
    Айде още една мисирка!
  • 2 Платена масти ло

    65 9 Отговор
    Само Възраждане.
  • 3 Краварска медия

    66 6 Отговор
    Бягай бе
  • 4 Гнойко

    75 4 Отговор
    А къде в Европа има заплати от 500 евро да попитам???
  • 5 ценов

    75 5 Отговор
    Зорке,Зорке,много изпилени м зъци има в България,но не чак толкова ,колкото ви се иска!
  • 6 нннн

    78 6 Отговор
    Ще е от полза на държавите Гърция, Италия и др., защото ще се включим в плащането на дълговете им.
  • 7 Петьо Петров

    63 5 Отговор
    Европа умря, ние парите да им приемем. Или пък идеята е да се осребри залога? Дали?
  • 8 долу ЕС

    58 4 Отговор
    от 2000 думи тази не каза нито един ПЛЮС от ЕЗ! АМА искам + НИЕ ШЕ СПЕЧЕЛИМ ето това в ПАРИ! ТОВА Е ВАЛУТЕН СЪЮЗ не съюз на писателите! за пари ми говори бе платена жено, да не ти кажа истинското име, бе платена жено!
  • 9 Някоя си

    48 4 Отговор
    За шенгена пихме студена вода....същото ше е и с еврото 🤣🤣🤣

    Коментиран от #31

  • 10 ха ха

    44 2 Отговор
    е тая сега какви ги разправя , нали трябва да станем под 3 милиона , да затворим всички централи и заводи и да поливавеем за да ни приемат в шенген
  • 11 ХАХА

    62 2 Отговор
    Не става дума само за пътуването в Европа. Имаме и разплащания в евро при купуването на коли и жилища“, обясни тя.
    Боли ме фара че в сайтовете за жилища, коли и наеми някои хора са обявили цените в евро. От къде е сигурна тази неграмотна бабичка , че транзакциите (защото това има значение) също са в ерво? Лично съм се настанявал в апартамент който беше обявен на цена в евро. Един път не съм си платил наема в ерво и никой не го е изизквал от мен , така че тази гнусна бабичка да се скрие някъде надълбоко от където е изкочила и да не излиза повече.
  • 12 долу ЕС

    32 2 Отговор
    суат анализ таз нали знае какво ! искам шефа на бнб да представи суат анализа пред обществото! в табличната с две колонки в едната ще има много писано, в другата само ХУБАВО Е!
  • 13 ТВ клоуните са същите

    58 3 Отговор
    Еврото е полезно колкото ваксините за К19 .Дават им милиони пари за да ви разясняват "ползите" .Сега всеки ден,всеки час навсякъде ще ви ЛЪЖАТ.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 долу ЕС

    51 2 Отговор
    искам тази като специалист да каже същите аргументи в Чехия Полша и Унгария. и след това да прочете тамошните коментари! ще й се смеят е меко казано, ще я изгонят като шарлатанка и врачка!
  • 16 Токсик

    52 4 Отговор
    Левът е последната преграда , която защитава България от окончателно, обезличаване, разграбване и подчинение до гроб от фашизоидните евроатлантици! Каквито и лъжливи ползи да ви представят, левът е нашият последен суверенитет, който не им позволява да правят с нас каквото си поискат! Като премахнат лева после кирилицата ще я заменят с латиницата точно за три дни .
  • 17 Един друг

    41 2 Отговор
    Не, няма да е. Ще ни натовари с едни вноски и едни солидарност и. А държавата на колкото по-къса финансова верижка е толкова по-добре. А и не е добре мисирките да канят и да дават думата само на едната страна, така народа автоматично минава на другата или поне тези с над 2 грама мозък
  • 18 пфууууу

    41 2 Отговор
    „Рисковете трябва да се анализират от финансистите и банковата система. Никой от тях не вижда риск. ТОВА ПРОСТО НЕ Е ВЯРНО. Аре стига аргументи от типа ще е добре и така трябва. Това не са аргументи, а козяшко-брюкселско-зеле опорки.
  • 19 такаето

    35 3 Отговор
    не няма - масово обикновените хора не искат еврото - само политиците и далавераджиите го искат
  • 20 НАП

    38 3 Отговор
    А защо пет страни не искат и да чуят за еврото?! Румъния, Полша, Чехия, Дания и Швеция?! А, защо лииииии? Защото имат акъл.

    Коментиран от #25

  • 21 долу ЕС

    31 3 Отговор
    а сега малко по темата за ползата и от ЕВРОФОНДОВЕТЕ. Вече сме в третия цикъл от членството и има статистика! за предишните два цикъла категорично сме внесли повече отколкото усвоили! при преговорите всеки път ни лъжат, че ще е обратното, обаче реалността от 2007 е друга! освен това бюджета за програмните периоди се гласува в началото и е фиксиран, но вноските на страните не са фиксирани а по формула спрямо БВП и винаги растат всяка година!!! реално ни ограбват два пъти, първо не получаваме това което внасяме, второ внасяш реално два! пъти което си усвоил до края на програмния период! ЕЗ е същата измама
  • 22 Тази старица

    35 2 Отговор
    лъже като копанарка. Продала си е душата на дявола.
  • 23 манипулации

    32 3 Отговор
    Ще е от полза, за някои хора! И защо ли например, Швеция, Дания не искат да влизат в Еврозоната....А други, като Балтийските държавици, въпреки че са в Еврозоната, имат над 20% инфлация за година!?
  • 24 долу ЕС

    17 4 Отговор
    в момента ще приемаме турската лира през 1878.... или фабрика на 09.09.1945
  • 25 Унгария

    28 4 Отговор

    До коментар #20 от "НАП":

    също не приема еврото.
  • 26 оня с коня

    6 29 Отговор
    За да сме Европейци не само на Хартия а и РЕАЛНО със прилежащото Самочувствие следва да въведем и Европейската валута.И да кажат Милионите българи работещи и живеещи на Запад:ЗАЩО след като с Еврото се живее зле са отишли точно там,а не на Изток?Ама щели сме да изгубим националната си идентичност...А Защо противниците на замяната на Лева НИТО ВЕДНЪЖ не "оплакаха" жителите на Донецка и Луганска Републики,които преминаха към Рублата?

    Коментиран от #28, #39

  • 27 А ма

    25 3 Отговор
    Зорницо, лъжеш като дърт циганин !
  • 28 долу ЕС

    18 3 Отговор

    До коментар #26 от "оня с коня":

    искам този въпрос да го напишеш в чешки полски унгарски и румънски форум, може в шведски и норвежки. всъщност в ЕЗ са 19 държави от 27!

    Коментиран от #37

  • 29 ГЕНЧО

    5 20 Отговор
    с приемането на еврото ще секне пералнята за пари през българските банки, тия които нямат полза еврота да влезе в българия са точно тия от органицираната престъпност в начелото на държавата те си и тия които ви втълпяват врели некипели как еврото е лошо да лошо е тях. като гледам и колко толчета се активизираха под статията това още повече затвръждава думте ми
  • 30 Баш софиянец

    28 1 Отговор
    Няма нито една наистина смислена причина за приемане на еврото. Изказват се всякакви екземпляри със самочувствието, че щом ги показват по телевизора, значи са експерти. Господ да пази! Приемането на еврото има строго финансови и икономически измерения. То не значи просто да започнем да плащаме в евро, че е по-лесно. Значи, че пада валутния борд, освобождават се няколко милиарда банкова гаранция и също участваме във всички разходи в ЕС, включително и издръжката на чужди фалирали икономики. Да не говорим, че БНБ става чисто парадна институция и не можем да разполагаме с парите на държавата. С тях ще разполага Европейската централна банка. Тази мила женица приказва нещо което нито знае, нито разбира, но пък плямпа свободно глупостите си.
  • 31 Ами

    4 2 Отговор

    До коментар #9 от "Някоя си":

    а дано !
  • 32 Какво

    21 1 Отговор
    Да ти го н амуам зорнице изотзадека на чисто! Добре ще стане не за народа а за мутрите които ще откраднат милиардите от валутният борд. А народа пак ше гризне дебелия с котешката глава.
  • 33 Баце

    26 1 Отговор
    Ама госпожа ти не си експерт, кой те бие та дрънкаш. Рисковете кой ги поема а. Каза ли са ти, че щее по добре и ти сееш глупости по платените телевизии. Аман от продънени кофи и калинки.
  • 34 Трак🇯🇵🇺🇦🇮🇷🇧🇬🇮🇹🇩🇪

    22 2 Отговор
    Аз смятам че народа трябва да си каже тежката дума . Глас народен глас Божи ! Не искам разни подобни клакьори платени да ми дават насока в живота и да ми определят битието и бъдещето !
  • 35 Ама здраво

    23 1 Отговор
    Натискат копчето банкстерите.Усещат,че настроенията на милионите граждани са против еврото.Включват подобни" плейбеци" да ни ръсят мозък.Как ще цъфнем и вържем с еврото.Защо не направят един репортаж,във Гърция,Франция,Испания, Италия,дори мощната икономически Германия,сред обикновените хора.С два въпроса: Доволни ли сте след влизане на еврото,и втори въпрос: Ако има възможност,бихте ли гласували за връщането на драхматафренския франк, илталианската лира,или дойч марката.Резултата ще бъде потресаващ.Но в ущърб на еврото.Еврото го желаят местни богаташи,индустриалци, олигарси.Да си изперат милионите в лева за един ден.Без разходи,напълно законно стават мултимилионери ,но в Евро .Втора по сила валута в света.Иначе целта е,да ни вкарат в еврозоната,следва шенген,и превръщането ни в обикновена област- България.Нашите предци през 1881 г,защо веднага гласуват единодушно сечене на български лев= сто стотинки".Могли са да приемат спокойно френския франк( най силната валута) ,или руската имперска рубла- подкрепени със златен паритет.Но не- вкарват лева! Защото това е най силният признак за независимост! Федчо през ЕЦБ планира цяла Европа със евро и без граници.След това дигитално евро.И 540 милиона европейци под пълен диктат на няколко банкерски фамилии ..Приели сме,че може,но филсиран срок няма.Хайде да изчакаме десет, двадесет години.Като други,който не са се втурнали през глава,като нас.Влезе ли еврото- няма връщане за векове.Англето защо не го прие и се отегл
  • 36 интересаклатифеса

    18 1 Отговор
    Ха-ха! За хората? Могат да се изброят поименно тези хора, не са много. 1%. Шваб, идеологът на голямото зонуляване, твърди, че едно от нещата, което може да попречи на богоизбралите се в човеконенавистните им намерения, е съпротивата на обществото! Шайката продажници трябва да усетят физически, че намеренията им няма да минат. Дълг на мнозинството е да запази децата си и бъдещия им живот. Сега, в това несигурно и тектонично време, съдбовни решения не трябва да се вземат, особено под натиска на платени предатели.
  • 37 оня с коня

    5 8 Отговор

    До коментар #28 от "долу ЕС":

    Вероятно имаш предвид Противниците на Еврото в изброените държави ,2но това се дължи ЕДИНСТВЕНО на необходимостта от Изпълнение на определени НЕлеки Условия по приемането,т.е. в сила е сентенцията че Гроздето е кисело щото е нависоко".Между другото Румъния и Хърватия нищо чудно да приемат Евровалутата ПРЕДИ нас.
  • 38 Копейкин

    3 6 Отговор
    Не ме гледайте, че обръщам партийните субсидии в евро а от мАсква получавам долари 🤣 вервайте ми - мразя евро и долари.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Сменям си ник-а

    13 1 Отговор
    Преди година Цветелина Бориславова закупи от Петко Русинов първото си пристанище в Бургас. Сега тя разширява инвестициите си тук с порта на Черноморски риболов.
    Петко Русинов е баща на госпожата от снимката.
    Цв. Бориславова я знаете.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 МАХМУД

    5 0 Отговор
    МНООООООГО ЛЪЖАТ ТИЯ ЕЙ.... НАШИЯ ДЪЛГ Е ОКОЛО 30-/- ОТ БВП А НА ГЪРЦИЯ И ЕС Е КЪМ 80 ПРОЦЕНТА... ПРИ ОБИДИНЕНИЕТО НАШИЯ ДЪЛГ СЕ ОСРЕДНЯВА С ТЕХНИТЕ И СЕ ВДИГА КЪМ 60 ПРОЦЕНТА ТАКА Е КАТО ДА СЕ ОЖЕНИШ ЗА КРЕДИТНА МИЛИОНЕРКА НЕЙНИТЕ ДЪЛГОВЕ ГИ ПОЕМАШ И ТИ ТА КАДЕ ША НА СПУКАТ ОТ ДАНЪЦИ....

    Коментиран от #43

  • 43 МАХМУД

    3 0 Отговор

    До коментар #42 от "МАХМУД":

    Да НЕ ГОВОРИМ ХОРИ АТА КОИТО ИМАТ ЗАЕМИ В ЛЕВОВЕ А НЕ В ЕВРО А ТЕ СА МНОООГО. ВСЯКА ДЪРЖАВА В ЕС ПРЕДЛАГА ОБМЕННИЯ КУРС НА ЛЕВА КЪМ ЕВРОТО... А ТОЙ СЪС СИГУРНОСТ НЯМА ДА Е ЕДНО КЪМ ДВЕ.......
  • 44 Хахах

    3 0 Отговор
    Леле, тая лелка издрънка, нещо шаблонно, което са и написали и са и казали облечи си деловото пардесю цвят патладжан, среши се и го кажи в ефир, като експерт, без много много излишни приказки да не се объркаш… и отдолу половината народ и наля стабилно хахаха
  • 45 2+2=4

    3 0 Отговор
    И тази фльорца заработва от отпуснатите 40 милиона за агитация и пропаганда! Факт е, че от влизането ни в еврозоната ще спечелят да кажем 10%. А останалите 90% ще обеднеят драстично. И няма как да е друго, защото доходите ни са африкански! А бизнесмените ни - алчни, до умопомрачителност. Не нужно да си кой знае какъв финансов специалист, достатъчно е да водиш домашно счетоводство и да си живял в България последните 30 години, за да стигнеш до извода, че ти готвят пладнешко обиране и поредно увеличаване на бедността и бездната на неравенствата. Референдумът е задължителен, защото нямаме право да обричаме децата си на финансова робия.
  • 46 Точен

    2 0 Отговор
    Изтърканите лафове на въпросната персона ясно сочат каква била и е компетентността й като бивш социален министър и настоящ председател на някакъв икономически съвет - едно голямо НИЩО. Също като онзи инженер-химик Хампарцумяна, инсталиран доскоро за шеф на най-голямата банка и представян за финансов гуру. КОЙ ги назначава тези калинки, КОЙ?!?!?
  • 47 Тази кифла

    2 0 Отговор
    Има ли поне един семестър икономика да е слушала някъде??? Аман от неуки и некадърници!!!
    Еврото е ковчег за България. Последната светлинка ще изгасне в България, завинаги ако СЕГА се приеме. Виж след години, ако системата им се излекува от дълговете и спазват дисциплината, то може, но само след много строго пресмятане, каква полза имаме и да не поемаме чужди дългове .. аман от тъпи кифли...
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    Ще ни го натътрузят това ЕВРО и няма да им мигне окото !
    Относто референдум някакъв........Какво е това нЯщо, което е възможно да се случи само и единственож в едно ДЕМОКРАТИЧНО общеиство? Ами имаме Закон за референдумите, обстойно ремонтиран след прословутият Референдум на С.Трифонов, който политиците опорочиха и това, което българина поиска все пак в оставените 2 точки, не бе изпълнено !!
    Народ никога не е управлявал и няма да управлява !!! Но и да се управлява без да се съобразява никой, по никакъв начин,със него .....не води до нищо добро за управляващите. Те за това / особено в България/ вземат всички мерки , сакън някой да не хвърли по тях развалено яйце или да ги напсува публично. УБО-то у нас си съществува, независимо от името и там се трошат грешни пари, защото българският политик си знае кирливите ризи и никога няма да отиде в Партийното събрание с велосипед, като скандинавец например !!
    Спи спокойно проклети натовецо, европеецо, шенгенецо !!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове