Last news in Fakti

8 Декември, 2022 07:25 4 147 157

Започва спор за безсрочно подпомагане на украинските бежанци

  • помощи-
  • бежанци-
  • украйна

Предложението за удължаване на програмата "до отпадане на необходимостта" бе внесено от ДБ на 3 ноември. Идеята е да се задължи правителството безсрочно да реализира програмата по правилата от преди 31 октомври

Започва спор за безсрочно подпомагане на украинските бежанци - 1

Да бъде ли безсрочно удължена програмата за подпомагане на украинските бежанци у нас - обсъждане на този въпрос започва в парламента. Той е точка от днешната програма на комисията по правата на човека, предстои бюджетната и тази по туризма също да се занимават.

Предложението за удължаване на програмата "до отпадане на необходимостта" бе внесено от ДБ на 3 ноември. Идеята е да се задължи правителството безсрочно да реализира програмата по правилата от преди 31 октомври (просъществували до средата на ноември). Тоест - тя да продължи, обхващайки спане и изхранване, включително в хотели. Основният мотив - държавните бази не спомагат за интеграцията, ситуацията е неясна, на хората трябва да се помага.

Министерството на туризма обаче опонира с внесено становище, че програмата няма как да е безсрочна, защото противоречи на статута на временна закрила, върху който се основава. Според експерти той може да бъде удължен максимум една година, тоест до 24 февруари 2024 г. В момента изтича на 24 февруари 2023 г., понастоящем до тогава е и програмата. ДБ не отговориха на въпросите на "Сега" виждат ли наистина проблем със статута и как би бил преодолян.

Позиции са изпратили още Български хелзинкски комитет (БХК), сдружение "Помощ за Украйна" и омбудсманът. Първата неправителствена организация също настоява за безсрочно удължаване на програмата. Втората - до изтичане на статута или безсрочно - но само за уязвимите групи. Омбудсманът Диана Ковачева също пледира за по-широка грижа за бежанците. Но и трите позиции по същество не разглеждат фактора "срок на временната закрила".

Така или иначе темата с продължителността на закрилата е доста важна. Тя засяга въобще пребиването на украинските бежанци.

Министерството на финансите пък е пратило становище, в което оповестява, че 30 млн. лв. без ДДС струва удължаването на програмата в периода 16 ноември - 24 февруари 2023 г. Парите са за сметка на държавния бюджет.

Вчера станаха ясни още суми, отпуснати за украинските бежанци - 448 000 лв. за оказана медицинска помощ и 6.82 млн. лв. за здравни осигуровки. Това са допълнителни трансфери от правителството към здравното министерство и здравната каса.

ПАРИТЕ ОТ ЕС

"Сега" отправи няколко въпроса към Европейската комисия относно предоставените от нея средства на България от началото на войната. Засегнати бяха и други теми.

Отговорът очерта следната рамка на отпуснатите пари:

Суми по линия на Европейския фонд за регионално развитие за периода 2014—2020 г., пренасочени за покриване на разходите за настаняване и храна по време на етапа на приемане:

- 13 293 589 евро ЕФРР от ОП „Околна среда“ (Европейски структурни и инвестиционни фондове (ESIF)

- 41 007 258 евро от ОП „Иновации и конкурентоспособност“ (REACT EU 2022)

2. Европейски социален фонд (ЕСФ) за периода 2014—2020 г.:

- 18 513 884 евро от ОП „Добро управление“ за настаняване и храна по време на етапа на приемане (ESIF)

- 23 823 574 евро от ОП „Човешки ресурси“ за интеграция на пазара на труда (REACT-EU 2022)

- 2 249 649 евро по линия на Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица (FEAD) за продоволствена и материална подкрепа чрез ваучери (REACT-EU 2022).

"ЕС удължи периода на изпълнение на трите фонда в областта на вътрешните работи за периода 2014—2020 г. с една година. Това дава допълнителна гъвкавост на българските органи да използват неизразходваното финансиране в подкрепа на украинските бежанци, и по-специално по отношение на нуждите от първоначално приемане, като например спешно настаняване, храна, здравеопазване и допълнителен персонал", уточняват от комисията.

Освен това новите фондове за вътрешните работи в периода 2021—2027 г. ще дадат възможност за допълнителни ресурси за държавите. Разпределените за България средства възлизат на 28.5 млн. евро по линия на „Убежище, миграция и интеграция“ (AMIF) и 121.5 млн. евро по линия на Инструмента за финансова подкрепа за управлението на границите и визовата политика (BMVI). "България получава 10.9 млн. евро и под формата на спешна помощ за справяне с извънредния натиск върху нейната система за приемане и управление на границите", отговарят още от комисията.

"От компетентността на националните органи е да предлагат съответни мерки, ако има конкретна необходимост. Българските органи не са се свързали с комисията, за да обсъдят липсата на храна за украинските бежанци след средата на ноември" - това пък гласи коментарът по повод спряната храна.

Попитахме и има ли данни каква част от предоставените на България средства са изразходвани досега. "Според информацията, получена от комисията, почти всички суми вече са били използвани и мерките, финансирани с тези средства, са в процес на изпълнение", гласи отговорът. По специално мерките и етапите са: настаняването и храната от 24 февруари до 31 май 2022 г.; дейностите за интеграция на пазара на труда, стартирала през юни 2022 г. ; програмата с ваучери за продоволствено и материално подпомагане по линия на FEAD, започнала на 1 ноември.


Поставете оценка:
Оценка 1.2 от 55 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    218 3 Отговор
    Тия джендъри от дб са абсолютни боклуци

    Коментиран от #8, #14, #136

  • 2 тикви американски

    177 8 Отговор
    Добре е да им се помогне с автобуси и там от където са да си ходят!
  • 3 Не руснаците

    169 7 Отговор
    а тези са "нашествието на Европа"! Ще останат ТУК за вечни времена и ще ни надуват главите с крясъците си! И не само главите..
  • 4 Трезвомислещ българин

    198 4 Отговор
    А защо не ги настанихте в местата приготвени за сирийските бежанци? С какво другите са по-малко хора? И те сигурно искат да живеят на "Слънчев бряг", ама никой не им предлага.

    Коментиран от #7, #26, #147

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Псевдоним

    152 4 Отговор
    Направо ги вземете в парламента и ги направете депутати на безсрочно подпомагане.
  • 7 Боруна Лом

    167 4 Отговор

    До коментар #4 от "Трезвомислещ българин":

    ПО ЗАПОВЕД НА КРАВАРНИКА!С НАШИТЕ ПОСТРАДАЛИ ОТ БЕДСТВИЯ КУЧЕТА ГИ ЯЛИ!

    Коментиран от #18

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Исторически парк

    134 3 Отговор
    Да се приеме закон всеки член на де бъ да е длъжен да приюти по 100 бежанци!

    Коментиран от #73

  • 10 Ивелин Михайлов

    138 3 Отговор
    А те кога ще започнат да работят?!
  • 11 Някоя си

    145 1 Отговор
    На автобусчетата и директно в холандия и австрия.....щом ни спъват за шенген да си ги гледат те....и не само укрите а и другата паплач ... Сирииската..... Тука немаме нужда от укрита и араби....
  • 12 Една

    105 3 Отговор
    Вън фашистите от Бг.
  • 13 Наблюдател

    160 2 Отговор
    За евро-атлантиците всичко и всички освен България и българите са важни. Т е. така наречените европейски пари за бежанците, са всъщност евро фондове предназначени за България, които са пренасочени за тях, а не допълнителни, както лъжеха. Отделно сме дали и 250 млн от бюджета, подарихме им и малкото оцеляло соц оръжие и ...Предадохме Македония, изпълнихме нареждането да купуваме същия руски газ с 50.% евро-атлантическа надценка и...За благодарност господарите ни се изплюха в лицето, защото не сме задържали в задния им двор България всички мигранти, а сме пропускали да ходят да цапат и при тях. Е как да не се чувстваш горд член на натото и псевдо съюзо при това положение. Е нЕма как просто.

    Коментиран от #23, #25, #96

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Крум

    135 0 Отговор
    Така трябва да помагат на бг пенсионери и бг децата! А не на укри със скъпи коли и кожени палта на шопинг в моловете. Има места за настаняване пи границата във фургони,има и в Павликени,Търговище....Враца ит.н.,ама те искали само на море или велинград и банско,бежанци с претенции!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Вълканов

    123 0 Отговор
    Според заявление на Кличко Киевчани трябва да се запасят с храна и вода, но е възможно да търсят убежище, където да прекарат зимата. Става въпрос за 3,6 милиона човека. Ако 10 процента се юрнат в България, ще издържи ли бюджета за още 400 хиляди бежанци. Явно Христо Иванов не го е грижа за Българите.

    Коментиран от #24, #35, #46

  • 18 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    29 2 Отговор

    До коментар #7 от "Боруна Лом":

    ТАКА е ГРАДСКИ
  • 19 България

    83 1 Отговор
    Защо не им осигурят работа? Тогава няма да има нужда от подпомагане ? Ние как се оправяме ? Цяла година н издръжка...ако им бяха осигурили работа за няколко месеца можеше да си стъпят на краката....ама не ще харчат от нашите пари за да се покажат какви са Хамериканци.Нямам против помощта но трябваше да работят както всички нас, така или иначе свободни места за работа има адски много!
  • 20 Бай Канур

    105 0 Отговор
    ДБ са антибългарска партия! Избрани са да решават проблемите на България, а не на украйна. Ако не им е ясно е редно да им припомним кой и за какво им плаща заплатите
  • 21 Тонев

    108 0 Отговор
    Войната в Украйна се води на по малко от 1/20 от територията й. Защо не се приберат в Родината си? Отговорът е че там ще са едни бедни прости селяни, докато тук го раздават баровци по курортите ни на чужда издръжка. Знаете това за баницата и кой е лудият.

    Коментиран от #38, #69

  • 22 Българин

    113 0 Отговор
    Българите пострадали от наводненията, земетресение, онази авария с жп и...фургоните и то без течаща вода бяха достатъчни и то за години и 300 лв еднократно. За тяхно величество бандеровците всичко под 5 звезден хотел на първа линия море включително в сезона е обида. Има ли дъно падението на тази окупирана територия с марионетна власт?

    Коментиран от #29

  • 23 Българин

    75 2 Отговор

    До коментар #13 от "Наблюдател":

    На другите избори пак гласувайте за гербавата евроатлантическа мафия!
  • 24 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    63 1 Отговор

    До коментар #17 от "Вълканов":

    ТО и ЗЕЛЕНСКИ не му ПУКА за УКРАЙНЦИТЕ защото е психопат психопатите не са ЕМПАТИЧНИ СЪСРАДАТЕЛНИ те са МАНИПУЛАТОРИ и ЕГОИСТИ психопатията не е БОЛЕСТ А състояние на УМЪТ

    Коментиран от #43, #78

  • 25 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    16 0 Отговор

    До коментар #13 от "Наблюдател":

    МНОГО сте ПРАВ то ВЪВ ВАШИЯ ПОСТ
  • 26 Крум

    50 0 Отговор

    До коментар #4 от "Трезвомислещ българин":

    Не ги настаниха там,защото няма достатъчно паркинг места
  • 27 Исторически парк

    61 4 Отговор
    ВРЕМЕ НИ Е ЗА ВЪЗРАЖДАНЕ!
  • 28 Исторически парк

    60 6 Отговор
    ВРЕМЕ НИ Е ЗА ВЪЗРАЖДАНЕ!

    Коментиран от #54

  • 29 Русофил

    56 4 Отговор

    До коментар #22 от "Българин":

    Еми като не гласувате за възраждане, така ще е!
  • 30 боил

    70 0 Отговор
    Вълшебната флашка ли гласува за ДБ , та се намърдаха в българския парламент , вместо да отпътуват за Украйна ?
  • 31 Перо

    72 0 Отговор
    Безсрочно удължаване на програмата,само при издръжка и плащане от членовете на ДБ, а не за сметка на бедните български данъкоплатци! Те ще подържат мръсния и реакционен ционистки-превратаджииски режим, провокиращ войната, а ние ще плащаме сметката и чуждата война!
  • 32 САТЪРА НА ХАНА

    40 0 Отговор
    КУЧЕ КАСИЧКА , НПО НА ДБ КАСИЧКА ,
    ....
    ОХ КОТЬО :)
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 пешо

    55 0 Отговор
    украйнските бежанци в лагерите не в хотели
  • 35 Явно

    61 0 Отговор

    До коментар #17 от "Вълканов":

    Хр. Иванов не го е грижа за българите и как да го е грижа - Ситият на гладния не вярва. И той и тези около него освен депутатски заплати получават и грантове, които както се вижда деистават приспивателно на съвестта им.
  • 36 Механик

    78 0 Отговор
    ДБ са ВРЕДНИ за България. Трабва да бъдат съдени като участници в чужда агентура.
    Когато украинците дойдоха тука, същите тия от ДБ говореха, че то било само за малко и че видите ли, всички тия украинци ще си намерат и започнат работа, за да се самоиздържат. Понеже укрите били много трудолюбив народ. А и били много добри специалисти, та лесно щели да се интегрират.
    Сега, почти година по-късно вече е ясно, че тия нито имат намерение да почват работа, нито да се самоиздържат. Става ясно, че те НИКОГА не са имали такива намерения.
  • 37 мдаа

    73 0 Отговор
    А мен са ме учили, че който не работи не трябва да яде. Това се отнася не само за украинците, но и за ДБ. Няма как да изкараш цял живот на грантове, трябва да има и възпитателен труд, защото иначе започват да се въртят едни мисли за лоши занимания. Вместо да ходят по протести с политически искания, украинците да бъдат ангажирани с работа - чистене на градинки, паркове, боядисване на пейки, почистване на обществени сгради, събиране на реколтата... Работа има колкото искаш, къде дават да се моташ цял ден по молове и казина, а бедните и болните да те хранят и издържат? Възпитателно е също депутатите да не получават повече от три минимални работни заплати, в противен случай напълно изгубват социална чувствителност и не знаят на кой свят се намират. Аман от паразити!
  • 38 Нали вече

    54 1 Отговор

    До коментар #21 от "Тонев":

    знаем кои от тях са тук. Това не са онези наистина страдащи хорица, които ни показват по телевизорите... Тук са онези, които имат достатъчно пари за да си живеят на курорт. Затова и имат претенции.
  • 39 Мммда

    49 1 Отговор
    Имам едно питане, защо преди това тия палячовци не подпомогнат българите и след това ако имат възможност да помагат на другите.
  • 40 .........

    53 1 Отговор
    С украинците бяха подпомогнати българските хотелиери, които си поканиха почиващи и си напълниха хотелите.
    Нека към украинците бъдат причислени и семействата от наводненията, и те да бъдат хранени, да се лекуват, ходят на СПА, да им се почиства, да им се помогне да се справят със стреса.
  • 41 Исторически парк

    52 1 Отговор
    Цялата държавна субсидия на де бъ да се пренасочи към бежанците!
  • 42 ...

    41 1 Отговор
    ™Да Окрайна", същите помочковци дето се хвалеха как ходели по наводнените села на кални бани. Вън от парламента гов на ри!
  • 43 Боруна Лом

    13 0 Отговор

    До коментар #24 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    КАКТО ВИНАГИ ПРАВ!

    Коментиран от #44

  • 44 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    8 0 Отговор

    До коментар #43 от "Боруна Лом":

    БЛАГОДАРЯ ВИ
  • 45 ДБ да обясни

    49 1 Отговор
    По какъв начин хранейки някой и предоставяйки му хотел за неограничено време ще го стимулират да работи и да се интегрира. Това, че се опитват да сменят темата с Шенген е ясно, но ние си знаем кой стои зад ДБ, а именно Ивчо Прокоп, АзБ и ОО. Предстели! Спрете да харчите данъците чи!
  • 46 Бай Митко

    53 1 Отговор

    До коментар #17 от "Вълканов":

    Окръѝнъ е с площ 603 700 км2! Войната се води в североизточната ѝ част на площ около 100 500 км2, а в останалите над 500 000 км2 площ се води нормален живот, има ток и вода, има храна, има производство и т.н. Да си стоят там, но тук е най-добре, курорта е безплатен, а сега и вечен! Всички политици и джендърски НПО много милеят за всичко друго, но не и за родината си и народа си! Няма такива обидни думи с които да ги определя! България никога до сега от своето съществуване не е била така зле и никога не е падала така ниско!

    Коментиран от #51, #76

  • 47 Българин

    38 0 Отговор
    Ако мерзавците от ДБ,направят тази простотия,лично аз отивам да си взема украйнски паспорт и ще им подаря на ДБ,българския си паспорт.
  • 48 дядото

    42 0 Отговор
    занимават се само със собственото си оцеляване във властта.нищо сериозно не правят за народа и оцеляването му в кризата.сега най-важния въпрос за депутатите се оказа харченето на милиони за отглеждането на украинските бежанци.хак да ни е щом като овце кротко търпим подобни безобразия
  • 49 кюмюря от Драгалевци

    35 1 Отговор
    ДБ да си дарят субсидията , да се внесе като законопроект !!
  • 50 Геша

    24 0 Отговор
    И антибългарския ХК (Баклава Халва и Кадаифи) питали да се изходи по въпроса.
  • 51 не ми е жал за будалите

    27 3 Отговор

    До коментар #46 от "Бай Митко":

    Нека пак да гласуват за ДБ,ПП и ТИКВУНЯ а после да питат де сер.т гладните !!
  • 52 възродител

    41 0 Отговор
    Крайно време е Да България да се прекръсти на Да Украйна, за да е ясно каква партия е и чии интереси защитава. освен това да разпространи информация как се става украински гражданин, че и на мене ми се живее на хотел без пари. Д@Бъ
  • 53 Наглите укри

    34 1 Отговор
    Да си заминават за Украйна а Дб да им плащат от джоба си
  • 54 Простя Копейкин

    1 6 Отговор

    До коментар #28 от "Исторически парк":

    Дойде ли времето на гагауз Простя, на с0бака Кралева ? :))))
  • 55 Да плащат

    11 0 Отговор
    от милиардите на Мирчев и Глигана.
  • 56 Българин

    5 39 Отговор
    Чета изпълнените с животинска омраза към украинците русофилски коментари. Сигурен съм, че всяко едно от тези мразещи същества ще се закълне, че е православен християнин. Но тяхното православие всъщност е ПУТИНОСЛАВИЕ. При него Божиите заповеди "Не кради", "Не лъжи", "Не убивай" не важат! Не важат и правилата за състрадание и помощ към ближния! Има единствено обожествяване на психопата Путин и фашистка Русия!

    Коментиран от #62, #66, #81, #107

  • 57 Истината

    2 30 Отговор
    Робите не мразят най-много господарите си. Те мразят най-много свободните и тези, които се борят за свободата си. Мразят ги от дъното на душата си.
    Украинците са свободни и искат да останат свободни. Нищо друго. Но робите искат те да се предадат на руснаците и да се превърнат в роби. Затова изпитват неистова омраза към украинците! Защото те се борят за своята свобода и не желаят да бъдат руски роби!

    Коментиран от #59, #61, #157

  • 58 един от многото

    28 0 Отговор
    Чиста проба лобизъм за българските хотелиери. За сетен път искат да покажат , че България е майка за чуждите и мащеха за своите. Колкото за украинците най правилното е това което предлагаха на българите в Украйна , чемадан , вакзал , Киев!
  • 59 дядо поп

    16 1 Отговор

    До коментар #57 от "Истината":

    Истината е , че си много далече от истината!
  • 60 Миньо Празников

    28 1 Отговор
    Българите са като неканени гости в България. Дойде време ДБ да хващат пътя и обратно на село. Кой от къде е ... Кой е гласувал за тази патерица ? Въообще тия как се озоваха там?
  • 61 Пак аз

    18 1 Отговор

    До коментар #57 от "Истината":

    Много добре се борят от хотела, ша знайш. Докато нашите сънародници са без отопление във фургоните.
    НАШИТЕ, не твоите, ти си елементарен родоотстъпник слънчоглед. Айдее сега хапчетата.

    Коментиран от #75

  • 62 Някоя си

    16 1 Отговор

    До коментар #56 от "Българин":

    Може би щеше да си прав ако я нямаше 8- годишната предистория на тоя конфликт....та помисли пак и не робувай на пропаганди....

    Коментиран от #71

  • 63 125

    25 1 Отговор
    ДБ да публикуват собствената си програма за подпомагане на бежанците. Всеки един член на партията да обяви с каква сума ще участва в тази акция. С кое право те лишават българите и най-вече българските деца от право на живот. Така тази партия се явява антибългарска и напълно естествено възниква въпросът, защо тези хора са се загрижили за украинците , а пренебрегват собствения си народ. Срещу какво, моля? Идват избори. Народът не забравя.
  • 64 Дежурни

    4 19 Отговор
    Руските тролове не са спали в очакване на статията. Сигурно за нея плащат повече.
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Точно в целта

    3 14 Отговор

    До коментар #56 от "Българин":

    Много точно казано. Не може нормален християнин да излива такава омраза, макар и срещу заплащане.
  • 67 Моралес

    13 1 Отговор
    РАЗБЕРЕТЕ ОТВЛИЧАТ ВНИМАНИЕТО ОТ "ЛУКОЙЛ".Започва страшна криза с горивата в ЕС и в БГ естествено. А някой посредници ще станат мн богати и са мераклии за собственици на лука!
  • 68 Студопор

    13 2 Отговор
    И всеки български гражданин трябва да се задължи да дари един от бъбреците си за украинците! Който е останал с един, трябва да даде и него.
  • 69 какво има повече

    14 0 Отговор

    До коментар #21 от "Тонев":

    Не е луд този който яде баницата а който ..........Станахме по големи католици от папата .
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Българин

    1 21 Отговор

    До коментар #62 от "Някоя си":

    Защо продължаваш с лъжите за ОСЕМТЕ ГОДИНИ? Руснаците сами обстрелваха и това е доказано. Нещо повече, за тези осем години по инициатива на Украйна Съвета за сигурност към ООН 11 /ЕДИНАДЕСЕТ /пъти предложи в Донбас да се въведат мироопазващи сили и единствено Русия беше против и наложи вето. Защо?

    Коментиран от #74, #83

  • 72 Българин

    4 24 Отговор
    Животинската омраза към украинците демонстрирана от руските роби изобщо не се връзва с техният култ към освободителите на България. Над 50% от състава на армията на руския император е била съставена от етнически украинци. Украинци, а не руснаци са първите стъпили на българския бряг край Свищов. Украинци а не руснаци са войниците от 36-ти Орловски и 35-ти Брянски пехотни полкове били се геройски заедно с българските опълченци на Шипка. Всичко това го има документирано, украинските фамилии на загиналите са изписани на стените на храм паметника в гр. Шипка. Само, че днес руските роби изпитват омраза към своите освободители, защото господарите им са наредили да ги мразят.

    Коментиран от #89

  • 73 Защо не,

    20 1 Отговор

    До коментар #9 от "Исторически парк":

    Всеки от ДБ да приюти семейство, жена с деца, или самотна жена от Украйна, както във Великобритания, Германия, Франция..., ще стане много забавно, но у нас никой няма да го направи, (или само тези, които имат ваканционни къщи и не живеят там), защо ли?
    Защо ли Великобритания, Германия се отказаха от настаняването по домовете си?
  • 74 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    15 2 Отговор

    До коментар #71 от "Българин":

    Прочети , АКО МОЖЕШ ,
    какво каза самата Меркел ‼️
    Германия и приятели не са се замисляли за миг дори да спазват Минските споразумения ! Те са ги ползвали за да напълнят Украйна с оръжие ‼️

    Коментиран от #79

  • 75 Истината

    3 18 Отговор

    До коментар #61 от "Пак аз":

    От Съединението до днес Русия и русофилите сте най големите врагове на България и българите.

    Коментиран от #86, #152

  • 76 Опашката лъжа

    4 17 Отговор

    До коментар #46 от "Бай Митко":

    Цял свят знае, каква е истината. Много се излагате бе руски тролове. Тук не е Русия та хората да ви вярват на лъжите.

    Коментиран от #93

  • 77 Андроникий

    21 0 Отговор
    Тоест, сумите за интеграция и започване на работа са изразходвани, а уккрите не работят, просто защото никога не са имали такова намерение!!! Спрете им кранчето и ще видите как ще се изнесат като мокри въжета! Те са дошли на екскурзия за наша сметка бе, 10 месеца не го ли разбрахте?! Тия мало-умници от БД заслужават бой, бой и никога парламент. Вредни са!
  • 78 Бай Митко

    10 0 Отговор

    До коментар #24 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Колега лошото е, че ние си имаме и си отглеждаме такива като него цели 20 дузини! Все избрани хрантутници!

    Коментиран от #151

  • 79 Българин

    1 9 Отговор

    До коментар #74 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Защо пишеш глупавите руски опорки? Кога започнаха да дават оръжие на Украйна, спомняш ли си? Маркер отдавна не лушу тя власт.

    Коментиран от #88

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Истината

    2 12 Отговор
    Хлебарката може да живее две седмици без глава но русофила може да прави това цял живот!

    Коментиран от #125

  • 83 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    13 1 Отговор

    До коментар #71 от "Българин":

    Какво точно свършиха МИРООПАЗВАЩИТЕ СИЛИ на ООН в Сребреница ❓❓❓❗❗❗
  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Бесен- _Язовец

    1 16 Отговор
    Руското генно инженерство е водещо в света. Още преди 150 години то е направило кръстоска между предател, мошеник, лъжец и руска проститутка и я е нарекло "Русофил"! .

    Коментиран от #150

  • 86 много усмърдяхте фатки

    16 2 Отговор

    До коментар #75 от "Истината":

    От Съединението до днес САЩ и останалите джендъри сте най големите врагове на България и българите.

    Коментиран от #90

  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    10 3 Отговор

    До коментар #79 от "Българин":

    Да бе , а Байдън и Нюланд носеха само бисквитки на "Майдана" ‼️
    "Бисквитки" за 5 ООО ООО ООО$
    ПЕТ МИЛИАРДА ДОЛАРА
    както самата Нюланд заяви под клетва ‼️‼️‼️
    И това беше само началото ‼️

    Коментиран от #95

  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Сексопатолог

    3 15 Отговор

    До коментар #86 от "много усмърдяхте фатки":

    Русофилите постоянно говорят за джендъри, еврогейове, третополови и т.н. Всъщност хомофобията демонстрирана от тях е прикрит латентен хомосексуализъм. Установена е връзка между хомосексуалност, авторитарно възпитание и хомофобия. Според изследователите индивиди величащи диктатори и авторитарни личност, всъщност са само формално хетеросексуални, а потиснатите им хомосексуални желания ги карат да бъдат яростни хомофоби

    Коментиран от #100, #102, #111

  • 91 Дебилен Бг - ДБ

    16 3 Отговор
    Значи предлагаме:
    1. Украинците от цяла Украйна да ги настаним във всички най-луксозни хотели, на пълна издръжка, безсрочно, по 200 лева джобни на ден за да се чувстват европейци, по една чисто нова тесла, все пак тези хора са свещени и не могат като нас да се бутат в адския транспорт
    2. Да им се забрани да работят, да не са роби като нас, я.
    3. София да се прекръсти на Укрософия, а България на Малка Украйна.
    4. Всеки българин ако има две жилища да дари едното на украинец от евро-атлантическа солидарност.
    4. Ние от ДБ да се гръмнем публично, защото сме пълни иддиоти и оллигофрени.
  • 92 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    5 0 Отговор

    До коментар #84 от "Българин":

    Не ти ли писна да го копираш това
    или само това можеш ‼️
  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 Българин

    1 12 Отговор

    До коментар #88 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Отново т.пите руски опорки. Оръжие в Украйна започна да ще дава едва след 24.02. И то на час по лъжичка, защото очакваха Украйна да падне до 10 дни.

    Коментиран от #114

  • 96 бориола

    5 0 Отговор

    До коментар #13 от "Наблюдател":

    Да, точно това са фактите, браво!
  • 97 Просто и ясно

    6 1 Отговор
    Укри - вън!
  • 98 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    2 10 Отговор
    Какво е общото между медузите и русофилите?
    А/ И двата вида са слузести, пихтиести и отблъскващи
    Б/ И двата вида са отровни за хората
    С/ И двата вида нямат мозък

    Коментиран от #101, #131

  • 99 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    2 2 Отговор

    До коментар #89 от "Трябва да се чете":

    Нещо писането не ти се отдава ‼️
    чукчЕ и чукчА са различни неща, мноого различни ‼️
  • 100 Типичен пример

    6 1 Отговор

    До коментар #90 от "Сексопатолог":

    Типичен пример е Ангел Джамбазки.
  • 101 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    7 1 Отговор

    До коментар #98 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Това го копираш вече няколко месеца ‼️‼️‼️
    Помоли шефа си да ти смени плочата или чипа ‼️‼️‼️
  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Бай Митко

    8 1 Отговор

    До коментар #84 от "Българин":

    Интелигентните и почтените никога не говорят за интелигентност и почтеност!
    Ти си един антоними-носител на думите, които сричаш така високопарно! Смях, голям смях!
  • 104 Само питам

    1 14 Отговор
    Що за същество трябва да си, за да защитаваш една агресивна държава, която е враг на страната, в която си се родил. Държава, която напада и избива най-близките си съседи и им отнема територии, само защото не искат да бъдат руски васали, желаят да са свободни и да вървят по собствен път? Държава, която може единствено да разрушава и убива, а не да гради и да създава. Държава, в която лъжата и измамата са се превърнали във висша ценност? Държава, която се нарича Русия?

    Коментиран от #113

  • 105 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 106 Истината

    2 9 Отговор
    Същността на доброто е: да опазваш живот, да развиваш живот, да изведеш живота до най-висшата му стойност. Същността на злото е: да увреждаш живот, да възпираш живота в неговото развитие. Русия върши Зло и с право я наричат Империята на злото. И всички, които я подкрепят всъщност служат на Злото.

    Коментиран от #118

  • 107 Не сте прав,

    11 0 Отговор

    До коментар #56 от "Българин":

    Между тях има хора, действително бягащи от войната и в нужда, на тях действително трябва да им се помага, но в границите на възможностите на държава като България, помощ, без да се пренебрегват и за сметка на нуждаещите се български граждани.
    Напр. тук има много хора, които не са осигурени и не могат да ползват здравни услуги ( това е една от темите, по-която трябва да работят ДБ и останалите.).
  • 108 Само питам

    0 8 Отговор

    До коментар #105 от "говори с конкретика бе гюрлюк":

    Русофилията е форма на пасивен хомосексуализъм, знаеш ли?

    Коментиран от #116

  • 109 Истината

    1 10 Отговор
    В Украйна също има голяма руска пета колона, за която украинците казват:
    "Само украинските гниди могат да бъдат по-лоши от московските въшки". Това заключение важи в пълна сила и за България, за която българските проруски гниди са много по вредни отколкото руснаците!
  • 110 А за какво дава ЕС

    13 0 Отговор
    18 000 000 000 на Украйна?!Ако са за социална помощ,да дадат и на украинците в България!Ако са за оръжие,нямат право на никаква помощ!!!
  • 111 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 112 Наблюдател

    0 13 Отговор
    Войната в Украйна раздели света на две. Някои подкрепят Путин а другите избрахме да останем хора!

    Коментиран от #117, #129

  • 113 Г образен соросоид

    12 2 Отговор

    До коментар #104 от "Само питам":

    Що за същество трябва да си, за да защитаваш една агресивна държава, която е враг на страната, в която си се родил откакто съм се родил . Държава, която напада и избива само държави които са беззащитни без ядрено оръжие , само защото не искат да бъдат американски подлоги , желаят да са свободни и да вървят по собствен път? Държава която за краткото си съществуване (колкото къщата на баба ми ) е създала повече воини от всяка друга .Държава, която може единствено да разрушава и убива, а не да гради и да създава. Държава, в която лъжата и измамата са се превърнали във висша ценност? Държава, която се нарича САщ?

    Коментиран от #119

  • 114 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    3 2 Отговор

    До коментар #95 от "Българин":

    Хоу Хоу Хоу
    Ти още ли вярваш в Дядо Коледа ‼️‼️‼️‼️
    Хоу Хоу Хоу
  • 115 Сексопатолог

    2 5 Отговор

    До коментар #111 от "Хахаха":

    Жадният говори за вода, гладният да храна, бедният за пари. А на латентни гей постоянно джендъри и меки китки са му в главата.

    Коментиран от #120

  • 116 Реалност

    12 1 Отговор

    До коментар #108 от "Само питам":

    То се видя кои държави носят лентичките "One love"! А за теб съм сигурен, че твоите двама бащи два пъти в годината те водят на операции за смяна на пола.
  • 117 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    3 1 Отговор

    До коментар #112 от "Наблюдател":

    Да , "В ада дволът е положителен герой!"
    /Ама ти едва ли ще разбереш/
  • 118 до гюрлюка

    7 1 Отговор

    До коментар #106 от "Истината":

    Същността на доброто е: да опазваш живот, да развиваш живот, да изведеш живота до най-висшата му стойност. Същността на злото е: да увреждаш живот, да възпираш живота в неговото развитие. Америка върши Зло и с право я наричат Империята на злото. И всички, които я подкрепят всъщност служат на Злото.
  • 119 Само питам

    1 10 Отговор

    До коментар #113 от "Г образен соросоид":

    Защо руските роби постоянно намесват САЩ, тук става въппос за жертвите на руската агресия.

    Коментиран от #130

  • 120 Хахаха

    7 1 Отговор

    До коментар #115 от "Сексопатолог":

    Срамежливко, мога само да ти отговоря с поздрава на катарските телевизии към Германия - запушена уста и помахване за довиждане:) Чао дженди:)
  • 121 Наблюдател

    2 9 Отговор
    Войната в Украйна помогна много за поставянето на правилната диагноза на заболявания като психопатия и социопатия. На практика всеки, който подкрепя войната и руският агресор страда от тези ментални болести.
  • 122 Истината

    2 10 Отговор
    Когато един луд фюрер начело на нация от маниаци, смятащи се за велики се опитват със сила да наложат на цялото човечество своето разбиране за морал, правила и световен ред всеки призив за неутралитет и пацифизъм означава единствено путинизъм и подкрепа за руският агресор!
    Украинците се нуждаят от помощ за да се защитят от агресора. Да не се помага означава да им се каже: предайте се, приемете робството и подчинението и целунете руския ботуш.
  • 123 Българин

    1 11 Отговор
    Русофилията е израз на национален комплекс за малоценност, старателно култивиран и подхранван от руснаците и от петата им колона. Никъде по света няма такова явление, като организираната русофилия, чието кредо е:" лизането на руски задници е върховна проява на патриотизъм.

    Коментиран от #127

  • 124 Наблюдател

    2 12 Отговор
    Днес в проруската пропаганда са включени предимно елементарни и функционално неграмотни екземпляри с нисък IQ. Резултатите са трогателни!
  • 125 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 126 Майките

    10 0 Отговор
    им са украинки на главните им радетели и са възпитани като такива, не им пука за България, въпреки че са български граждани. Ако работят, ще допринасят за икономиката на приелата ги страна. Както арменците на времето. Но явно тия са тарикати по начало и се възползват от българската простотия.
  • 127 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 128 Истината

    2 15 Отговор
    Не поставяйте знак на равенство между РУСОФИЛИТЕ и българите. Ние българите сме тези, които приютихме бягащите от геноцида арменци, ние сме тези, които приехме бягащите от болшевиките руснаци, ние сме тези, които спасиха своите евреи от пещите в концлагерите. Русофилите са тези, които по заповед от Москва взривяваха църкви, хранеха прасетата с българи а сега мразят украинските бежанци!

    Коментиран от #133, #137, #155

  • 129 до гюрлюка

    7 1 Отговор

    До коментар #112 от "Наблюдател":

    Стига с тоя Путин бе а.б.д.а.л.! Путин е по скоро от вашите от колкото руснак . Путин е олигарх и преди всичко се интересува от техните интереси затова и не започна СВО още през 2014г за което търпи много критики дори по централната руска телевизия . " Путин , Милер , Газпром " в ю туб говори за всичко . Никога не бъркам Путин с Русия или с обикновения руски мужик , това е като да объркам Боко и чекмеджетата с бедния трудолюбив българин и празния хладилник
  • 130 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    13 0 Отговор

    До коментар #119 от "Само питам":

    Защото проблемите за Украйна ЗАПОЧНАХА от момента в който САЩ
    ЗАПОЧНАХА изпълнението на решението си да се настанят там ‼️‼️‼️

    Коментиран от #140

  • 131 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 132 Хеххехех

    8 1 Отговор
    Глупавите българи гласуваха за кого ??
    За Бойко, Кирчо, Курнела, за ДБ и бившия генерал Яняв!!
    Е, ГЛУПАВИ БЪЛГАРИ КАК СЕ ЧУСТВАТЕ ??
  • 133 ето ти факти а не голословие

    13 1 Отговор

    До коментар #128 от "Истината":

    Прав си арменците и евреите ги спаси българския народ а не твоята фашистка власт която подкрепяше Хитлер . Ти си сега за фашиста Зеленски и Потрошенко които издигнаха в култ Бандера и Шукевич , които забраниха да се празнува 9 май и се поругаха с паметта на милиони украинци извоювали с цената на живота си свободата на УССР .

    Коментиран от #139

  • 134 12345

    10 0 Отговор
    ВЪН ФАШИСТИТЕ ОКРАИНЦИ, ОТ БЪЛГАРИЯ!.Да ОТИДАТ В ТЪПИТЕ САЩ, В ПРОТИВНА ПРОТЕСТАНТСКА АНГЛИЯ, В ПОЛША, ПРИБАЛТИКА/ЛИТВА, ЛАТВИЯ, ЕСТОНИЯ/За Русия!ЗаПутин!За БЪЛГАРИЯ ЗА ПРАВОСЛАВНИ БЪЛГАРИЯ и РУСИЯ!!!Да бъдат отстранени всички секти от България-41 на брой,с престъпен произход-адвентисти, петдесятници, лютерани/Х. Мустафа/,..... Казах!
  • 135 Геноцид за Българските Пенсионери,

    8 0 Отговор
    Инвалиди и бедни, и безсрочно подпомагане на Украинките!! Да се хващат да работят а древната Професия им носи добри доходи!!
  • 136 1 от БГ

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    Защото явно лидерите им са наполовина украинци и лобират за своите, в ущърб на криворазбраното българско гостоприемство. Ако работят няма да са в тежест на никого, а ще са от полза за икономиката, поне докато се разреши конфликта.
  • 137 Българин

    1 3 Отговор

    До коментар #128 от "Истината":

    Политиката няма нищо общо с човещината и съпричастността. Такъв е народът ни, за съжаление черта, от която се възползват.
  • 138 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 139 Истината

    0 9 Отговор

    До коментар #133 от "ето ти факти а не голословие":

    Да наричаш другите фашисти, когато самият ти си фашист, е основната практика на Путин. Това е шизофашизъм. Украинците имат по-елегантна формулировка. Наричат ​​го рашизъм.
  • 140 Само питам

    3 6 Отговор

    До коментар #130 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Психопата Путин започна войната за да поправи "най-голямата геостратегическа катастрофа на 20 век" а именно разпадането на СССР. Без да завземе Украйна тази маниакална мечта не може да бъде осъществена. Цената на тази авантюра досега са десетки хиляди човешки животи, но за психопата човешкият живот, дори този на собствените му войници не струва и пукната копейка. Помагайки на Украйна нормалният свят помага и на себе си за да не стане следващата руска жертва.

    Коментиран от #144

  • 141 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 142 ПутлераZти сър

    1 9 Отговор
    Французинът има жена и любовница, обича любовницата си. Англичанинът има жена и любовница, обича жена си. Италианецът има жена и любовница, обича майка си.Американецът има жена и любовница, обича парите. Руснакът има жена и любовница, обича водката. Русо филът няма нищо но обича Русия и Путин.

    Коментиран от #145

  • 143 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 144 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    5 1 Отговор

    До коментар #140 от "Само питам":

    "... Помагайки на Украйна нормалният свят помага и на себе си за да не стане следващата руска жертва..."
    Странно разбиране къде е "нормалния Свят" , а къде е НЕНОРМАЛНИЯ - Русия, Китай,Индия, ОАЕ.... изобщо над 2/3 от Целия Свят ❗
    А най-големите КОЛОНИЗАТОРИ са нормалния и демократичен Свят 🤔🤔🤔
    За жертвите
    и на 🇱🇷🇱🇷🇱🇷
    и на 🇷🇺🇷🇺🇷🇺
    няма смисъл да пиша ❗
  • 145 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    8 0 Отговор

    До коментар #142 от "ПутлераZти сър":

    УРЗУЛА - РУСОФИЛ ❗
    Ла Скала , въпреки забраните на всичко руско , откри сезона
    с Руска опера
    с Руски певци
    на Руски език

    А Урзула гледа и .... ръкопляска ‼️‼️
  • 146 сирене

    7 0 Отговор
    Дб все пак се грижат единствено за чужди интереси все пак.. Да не сте очаквали нещо друго след като 3 парламента само в парламентарната столова са работили.
  • 147 Много

    1 2 Отговор

    До коментар #4 от "Трезвомислещ българин":

    Ти е за мътен мисленето обаче.Едните са със документи влезли и със съгласието на властите.Другите са навлеци, криминални престъпници без документи и право на влизане в страната.Освен това са млади изпечени лъжци, които след време ще ти разкажат играта.А може и с клечка за зъби в устата един ден просто да те попитат :ти кой си собствено и какво правиш в МОЯТА държава.

    Коментиран от #149

  • 148 Дебар пепар

    4 0 Отговор
    Как е, дарявате ли заплати, дарява те ли? Хахахахаха
  • 149 А ти си много

    1 0 Отговор

    До коментар #147 от "Много":

    ограничен, как разбра кои са навлеци и престъпници и кои не?
  • 150 До фалшивия язовец

    2 0 Отговор

    До коментар #85 от "Бесен- _Язовец":

    Е да не сме като вас либерастите, направо да си сменяме пола!
  • 151 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 0 Отговор

    До коментар #78 от "Бай Митко":

    ВЯРНО е колега БАЙ МИТКО
  • 152 Пак аз

    2 0 Отговор

    До коментар #75 от "Истината":

    Изтърка ти се плочата, опитай пак :) Безродниците сте винаги едни и същи, винаги с големия брат на деня, винаги по партийната линия. Жалка история
  • 153 Минева

    0 0 Отговор
    Бълга.ският народ не ти е бащиния, ще говориш само за бесепарите
  • 154 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 155 стоян георгиев

    0 1 Отговор

    До коментар #128 от "Истината":

    Те не са русофили те са путлераси.ако утре трябва да помагат на руснаци те пак няма да си мръднат пръста.пулераса е нацист и расист като вожда си.комунизма ги селектира от най мързеливата крадлива и неблагодарна част на българския народ.
  • 156 ДБ ли ще плаща

    1 0 Отговор
    Силно се надявам това слугинско и лакейско предложение да не мине. Няма такава подлост към собствения си народ. Тия спорят за 100 лв. увеличение на заплатите, а товарят бюджета с наглите и мързеливи украинци. За каква адаптация сънува тоя. За 8 месеца, ако са искали да работят - да са си намерили работа, но не те са си на почивка. Навсякъде в Европа, отдавна им казаха пансиона свърши, или работиш и си плащаш разходите за живот, или обратно в Украйна. Ние ли сме най-богатите? После, що ни се подиграват. Еми като сме безгръбначни, що да не ни се качат на главите.
  • 157 ама тук са свободни

    0 0 Отговор

    До коментар #57 от "Истината":

    Какви роби бе. Да си кърлеж не те прави свободен. Подадената ръка се поема, не се захапва. Тук въпроса е за какво се харчи бюджета на държавата. Българския народ отдавна показа и хуманност и разбиране. Запитал ли си се защо масово не се хващат на работа, но отскачат периодично до родните места в Украйна и после пак тук на почивка.
    Ако ще поддържаме стандарт на някого, то това трябва да бъдат нашите пенсионери или хората, които нямат физическа възможност да работят. Майките на нашите децата с увреждания ги подлудиха и пак им дадоха почти нищо. А на тези търтеи да има плащаме хотел и пансион, но ако българин отиде в хотела да го дерат с по 200-300лв. на нощувка. Украинците да се хванат на работа, никой не длъжен да ги издържа. Ако работеха, никой нямаше да възразява, че са тук, ама да ни карат да им плащаме почивката, пък те и претенции да имат - не и от моите данъци. Ти като толкова искаш - вземи си ги в къщи.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове