Last news in Fakti

8 Декември, 2022 08:05 1 619 12

Съдът позволи безплатно инвитро за жени над 43 г.

  • инвитро-
  • жени-
  • 43 години

Разпоредбите бяха атакувани пред съда от лекарка, на която е отказано финансиране поради навършена пределна възраст

Съдът позволи безплатно инвитро за жени над 43 г. - 1

Върховният административен съд окончателно отмени текстовете от Правилника за организацията на работа и дейността на Център за асистирана репродукция, които регламентираха таван от 43 години за безплатни процедури инвитро. Правилникът е издаден от министъра на здравеопазването.

Разпоредбите бяха атакувани пред съда от лекарка, на която е отказано финансиране поради навършена пределна възраст. Нейните представители - адвокати Михаил Екимджиев и Катина Бончева, изтъкнаха, че в закона за здравето липсва пределна възраст като условие за публично финансиране, че въвеждането ѝ е дискриминационно и не отговаря на обществения интерес с оглед демографската криза, че отчита формални признаци, а не индивидуалните репродуктивни способности на жената.

На две инстанции ВАС прие жалбата за основателна. Магистратите обаче не обсъждат аргументите на жената по същество, тъй като приемат, че министърът е нарушил процедурата при издаването на правилата и това е достатъчно за отмяна на атакуваните текстове. Съдът приема, че възрастовото ограничение е немотивирано, както изисква Законът за нормативните актове, и липсват индикации, че е обсъдено заедно с представените становища, предложения и възражения.

Решението на ВАС обаче едва ли ще има ефект, тъй като междувременно здравното министерство пусна за обсъждане промени в правилата, които на практика регламентират старото ограничение, но този път с мотиви.

Възрастовото ограничение ще важи само когато дейностите по асистирана репродукция се заплащат със средства от Центъра, предвижда проектът. Определянето на пределна възраст се налага по медицински съображения, изтъкват от МЗ в мотиви към повторното приемане на ограниченията в правилника. Министерството прилага данни от САЩ и от България, които показват, че след навършване на 39-40 г. успеваемостта на инвитро процедурите рязко намалява. Относителният дял на родените деца намалява повече от три пъти спрямо възрастовата група до 30 г., посочват от МЗ.

Ведомството е проучило и европейската практика, като от 16 държави, които са ни изпратили информация, само в една - Словения, няма определена възрастова граница за публично финансиране на асистирана репродукция. В значителна част от страните, отговорили на България, горната възрастова граница за публично финансиране на инвитро е 40 г. - Австрия, Германия, Испания, Естония, Португалия (42 г. за изкуствено осеменяване) и Словакия. В Швеция е 39 г., а в 8 държави е над 40 г. - Латвия – 41 г., Литва – 42 г., Хърватска – 42 г., Италия – 43 г., Люксембург – 43 г., Франция – 45 г., Кипър – 50 г., Унгария – 45 г.

Адвокат Бончева коментира пред "Сега", че едва ли ще има време хората да се възползват от "прозореца", който ще се отвори от влизането на решението на ВАС в сила сега и приемането на нови правила. Тя обаче посочи, че жената, инициирала процеса, може да заведе дело за обезщетение срещу държавата. Това ще могат да направят и всички, на които е отказана асистирана репродукция заради възрастовото ограничение, както и от хората, които сами са се отказали да кандидатстват, следвайки житейската логика, че няма да успеят да го получат заради възрастта, регламентирана в правилата.

След като здравният министър издаде новите правила, няма пречка те отново да бъдат атакувани пред ВАС. Може би тогава съдът ще се произнесе и по съществото на спора, не само по процедурата.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ТЕЦа

    20 3 Отговор
    Какво е това безплатно за 42+ годишните? Нека държавата да се заеме с младите, както се казва да ги пропагандира и помага да тръгнат да правя деца дали с насаждане по медиите, както и с инвитро, където не става, а не младите да стават инфлуенсъри и тиктокъри да си губят младините в безсмислици за уж по-нататък, а сега да живеят (направо като се пенсионират за деца). Доказано по-лесно е до 30-32 да се правят деца (за жената) и не ти трябва толкова инвитро тогава не виждам какъв е проблемът просто да почне говорене за това! Какво е това на 50 години баба ми решила да си прави дете и държавата да инвестира в нея? Като не е мислила рано и искала да прави кариера, щото това й било приоритета значи вече има пари и щом иска нека да си плаща!
  • 3 Раданч Татлъту

    15 3 Отговор
    Мноо е рано да раждат на 43 години.Требе да е след 60!🥳🤡👍
  • 4 Стас

    9 4 Отговор
    Безплатните процедури "инвитро" трябва да са за всички жени,които искат да забременеят по този начин. Възрастта им не е от значение. Всички жени имат едни и същи полови органи.

    Коментиран от #5

  • 5 Печен

    3 2 Отговор

    До коментар #4 от "Стас":

    "Всички жени имат едни и същи полови органи."
    Брато,май не си виждал женски полови органи!
  • 6 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    4 4 Отговор
    Жена над 43г .........какво ще ражда не разбрах??????

    Коментиран от #12

  • 7 Бекимжиев

    3 3 Отговор
    Ма моля ви се, предлагам безкрайни опити платено от държава инвитро само за жени над 48 години, до към 80+++/ когато пожелаят. Щото иначе им се нарушават правата да раждат урроди!
  • 8 Стас

    2 0 Отговор
    Откъде да съм виждал женски полови органи? В България жени ли няма?

    Коментиран от #10

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 33 години преход

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "Стас":

    Не, мъже няма. От много време!
  • 11 Емигрант

    1 0 Отговор
    Безплатно "развъждане" на деца, за да не изчезне нацията ? А защо не гласуват безплатно лечение на децата ? Значи безплатно ще се стремят към по-висока раждаемост за да осигурят търговията на медицината със здраве и живот, защото печалбите на хуманистите са "ниски", дайте да ги вдигнем, че да се "завъртат"парите и при тях на високи обороти както с трафика на мигранти и наркобизнеса ? В цяла Европа здравеопазването в държавни болници е БЕЗПЛАТНО !
  • 12 ще разбереш

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Сатаната ви чака да ви плати за геноцида.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове