Last news in Fakti

8 Декември, 2022 09:49 1 747 32

Депутатите ще обсъждат минимална заплата, не по-ниска от 50% от средната

  • депутати-
  • минимална работна заплата-
  • средна работна заплата

Предложението на БСП на практика въвежда и гарантира долен праг на минималната работна заплата за страната, която се определя от 31 октомври тази година

Депутатите ще обсъждат минимална заплата, не по-ниска от 50% от средната - 1
Снимка: БГНЕС

Минималната работна заплата да бъде не по-малко 50% от средната за предходните 12 месеца - това предложение на БСП за промени в Кодекса на труда ще разгледат депутатите на първо четене, предаде репортер на БНР.

Предложението на БСП на практика въвежда и гарантира долен праг на минималната работна заплата за страната, която се определя от 31 октомври тази година.

За следващата 2023 г. размерът ѝ не трябва да бъде по-малък от 50 на сто от брутната средна работна заплата за страната за предходните 12 месеца. Според изчисленията на левицата това би означавало минимален размер на работната заплата за страната от 850 лв.

Предложението на социалистите отговаря на новата европейска директива за адекватни минимални заплати в ЕС.

Депутатите ще разгледат на първо четене и промени в Закона за местните данъци и такси, предложени от партия "Възраждане". Те облекчават режима на подаване на данъчни декларации за имоти, върху които има учредено право на ползване и срокът му е изтекъл или път има направен отказ.

С проекта се предлага освобождаване на данъчно осигурените лица от последващо подаване на декларация за имота, тъй като информация за необходимия данък е наличен в общината по местонахождение.

Окончателно ще бъдат разгледани поправките в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, според които цените на цигарените и тютюневите изделия ще поскъпнат от март догодина, като за постигане на балансираното увеличение на максималното акцизно облагане се въвежда и акцизен календар за период от четири години напред, считано от 1 март 2023 г.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    21 0 Отговор
    Дупетатите 1вата им работа беше да си Увеличат заплатата, после за Робите се мисли Уж.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Гнойко

    21 0 Отговор
    Има ли в Европа минимална заплата от 400 евро??? Или шофьор да взема заплата 500 евро нето?????

    Коментиран от #17

  • 4 Софиянеца

    20 2 Отговор
    Минимално заплащане на час трябва, а не минимална заплата.
  • 5 Предложение за заплатите!!!

    13 0 Отговор
    И заплатите трябва да се изплащат в края на изработения месец от 25 до 31 число като в Германия, а не на другия месец!!!

    Коментиран от #14

  • 6 Сменям си ник-а

    23 0 Отговор
    Трябва да е 50% от депутатската заплата.

    Коментиран от #8, #19

  • 7 Сменям си ник-а

    13 1 Отговор
    Имам още едно предложение:
    Да събираме капачки за депутатски заплати.
  • 8 Въпрос?

    17 0 Отговор

    До коментар #6 от "Сменям си ник-а":

    Депутатските заплати са обвързани със средната заплата в обществения сектор и се актуализират спрямо нея на всяко тримесечие!!!
    Защо минималната заплата за страната ще се актуализира веднъж годишно, а депутатските на тримесечие???
  • 9 Иван Тушев

    10 0 Отговор
    За заплатите, добре, трябва да се вдигат, но къде зарязват след първи януари над един милион възрастни хора с престъпно малки доходи? Нали имало пари в бюджета.

    Коментиран от #20

  • 10 нн..ццц

    6 0 Отговор
    Гледам ПП им изнасят лекции на малограмотните, с професорски титли герболя, менти и ...И правилно е , че си водят записки, само дето продължават да се борят електората им и ние да обедняваме.
    Ама те на това разчитат, за да го държат зависим и беден , като му хвърлят трохи от джипката.
  • 11 Тройката

    6 0 Отговор
    крадлива с пеликански гуши, тлъсти банкови сметки по света и имоти за милиарди , заграбено от държавата , ЕС и българите , ще обсъждала милостиня ? И най - грабливите ще играят най - хуманни и ще гувят време с голословие !
  • 12 ...

    1 4 Отговор
    умирам си да чета как прошляци дето не могат да управляват и будка за вестници налагат колко да плащам на служителите си, все едно ги вадят парите от джоба си
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 не забравяй

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "Предложение за заплатите!!!":

    тоя който плаща заплатите, също е свободен гражданин. може и той да реши, че иска нещо и да отиде да дава заплати на друго място.

    Коментиран от #29, #31

  • 15 безпартиен

    7 1 Отговор
    Увеличаването на минималната заплата по административен път,без икономическа обосновка е най-прекият път към инфлация!Това увеличение ще е от полза единствено за тези получаващи заплати от държавен или общински бюджети!Всички останали работещи в частния сектор трябва да повишат разходите си с повишението на осигуровките!Това ще натовари допълнително фирмите,което пък ще наложи повишаване на цените!Каква е разликата сега,когато заплатите се определят от НС или МС и преди 10.11.1989 когато ги определяше ЦК на БКП?Разликата е,че сега ги определят децата и внуците на тези преди 10.11.1989 !!!!!!В държава без високи технологии,без производство на стоки с голяма принадена стойност,с 2.3 млн.пенсионери,над700 хил.получаващи бюджетни заплати,над 660 хил.малолетни и не пълнолетни,над 1 млн.неграмотни,без трудови навици ц...гани да повишаваш заплати си е направо убийствено за частния сектор!а единствено от него се плащат реални осигуровки и данъци!Нали на международните пазари сме конкурентни единствено с износа на зърнени храни и ниската цена на труда при производството на ишлеме!Други свежи пари от вън влизат единствено от работещите в чужбина и от заемите!Никакви инвестиции от вън!
  • 16 ДДРОнег

    4 1 Отговор
    Почти никой не работи за МРЗ, освен маргиналите !!!
    Увеличението на МРЗ цели само увеличение на постъпленията от данъци в бюджета , защото огромна част от БГ-бизнеса е в сивата икономика .
    Депутатите по-добре да се заемат в преустройството на мутренска България в модерна европейска държава !!!
    Тогава ще има работа и високи заплати за всички работещи !!!
  • 17 Бичето

    6 0 Отговор

    До коментар #3 от "Гнойко":

    Хахаха, та аз дадох само 400 паунда вчера да вечеряме със семейството си в Лондон, че имах повод. Тези смешни 850 лева няма да ти стигнат в Европа и за 2 дена
  • 18 Кво се правите на готини

    6 1 Отговор
    Минималната заплата трябва да е 1100-1200лв. това е точната реална сума.Какво се правите на глупави и , че не можете да смятате.
  • 19 Продължаваме Промяната

    3 6 Отговор

    До коментар #6 от "Сменям си ник-а":

    Асен правилно предложи, заплатите на депутатите да се определят спрямо образованието. Не може един завършил ТОХ-а да взима колкото завършил Харвард с отличие и медали

    Коментиран от #30

  • 20 Финансов гений

    3 1 Отговор

    До коментар #9 от "Иван Тушев":

    Като дръпнат няколко милиарда кредити и ето го излишъка
  • 21 Харвард и милиционерските универст в Б-я

    5 1 Отговор
    Даа, навъдиха се работодатели, бизмесмени, дето са некадърни да управляват и кадърни само да крадат Държавата и европейски средства.
    Милиционери, комсомолски и партийни безхаберници, политкомисари с генаралски пагони, ГЪЛЪБИ, с една дума консуматори, щели да тикат България напред.
    Да фалират и се скриват в гардеробите.
  • 22 В Европа

    3 0 Отговор
    Прага на бедност е 60 % от средният за страната доход.....а нашите Шенгенци умуват за минимална заплата, не по-ниска от 50% от средната.....
  • 23 Най малко 60% трябва да е

    1 0 Отговор
    ..............!!!!!
  • 24 абсолютно

    3 0 Отговор
    вдигайте само минималната за да си правите реклама, накрая всички ще сме на минималната!!!!!!!
    за другите нищо не чуваме
  • 25 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    2 0 Отговор
    Задачка- закачка
    Мин. Заплата 100лв
    Колектив от 6 служители
    50% са на мин.запл. а тя е 50% от средната. По колко взимат другите трима❓

    Коментиран от #27

  • 26 генчо

    4 0 Отговор
    аз пък искам депутатите да са на минималната заплата, да ходат на работа с рейса и да си плащат квартитрата , сметките и посещението при докторите
  • 27 генчо

    2 0 Отговор

    До коментар #25 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    важното е каква кола кара шефа другото е шменти капели

    Коментиран от #32

  • 28 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 1 Отговор
    ОТ 710 до 850са 16,47% Увеличение.това е само от промяна на осигурителната тежест.По швейцарското правило Автоматично пенсиите се увеличават с 8,235% само от това перо.......Като прибавим и инфлацията ,която ще бъде до 1юни 23г включая поне 13% ...Вземем половината 6,5%+8,235%=14,735 с този процент трябва да увеличите всяка пенсия,Ганчоо овци.Едно време Буров не е завършил харвард,но винаги е ставал и се е кланял на СЕлянинът.......Защото той ви храни,ганчоо овци!При вас е обърната пирамидата,ганчоо овци и затова държавните търтеи са така добре охранени.Трябва ,като пчелите на есен....Да ги хванете търтеите и да ги изхвърлите от кошера....Мноого са ви Простифесорите,а файда от тях ....Нямате!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Сменям си ник-а

    1 1 Отговор

    До коментар #19 от "Продължаваме Промяната":

    Тези които са завършили в Харвард да не са с два чифта,че го направиха и министър председател с чуждо гражданство
  • 31 А ти не забравяй,

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "не забравяй":

    че тоя, който плаща заплатите не раздава милостиня на тези, от които печели. Има взаимни задължения. За "мерси" никой не работи. Единствено тук, в България, така наречените "работодатели" си развиват пояса как им скимне. А както се знае по какъв начин са станали "работодатели", няма какво да разнищваме темата. Пълнимошеници, некадърницимързеливци ипрофани. В никоя друга държава няма да ги оставят така.
  • 32 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    1 0 Отговор

    До коментар #27 от "генчо":

    А защо всички ДРУГИ служебни автомобили са брандирани, но не и на шефа ❗
    Като иска да кара ЧИСТА кола, да си я плати като всички нас !
    Ако иска да е фирмен актив/разход,
    да си направи и чрез нея реклама ❗
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол