Last news in Fakti

8 Декември, 2022 18:45 4 257 44

Необлагаемите доходи също ще се регистрират при данъчните

  • доходи-
  • данъчни-
  • министерство на финансите

Приходи от рента на земя, печалби от лотарии, хазарт и дори пенсии и социални помощи ще се обявяват от платеца им

Бюджетната комисия одобри необлагаемите доходи също да се регистрират в Националната агенция за приходите. Задължение да подава информация ще има платецът им, а получателят ще има право по свое желание да направи проверка на истинността на подадените данни и евентуално да въведе корекция.

Промяната е направена на второ четене в Закона за доходите на физическите лица и предстои да бъде обсъдена и в пленарната зала на Народното събрание, съобщи БНР.

Промяната е по предложение на Министерството на финансите, макар че бе припозната от Кирил Ананиев от ГЕРБ-СДС.

Заместник-министър Людмила Петкова обясни целите на мярката: "Първата цел е да може да се подпомагат най-уязвимите лица и домакинства. Втората цел обаче, която изобщо не е пренебрегване и тя може би има и по-голям фискален ефект, е НАП да има информация за всички доходи на лицата – той е спечели от хазарт, другият е получил 100 хиляди рента, тогава, като има информацията, може много бързо да се направи проверката кой откъде има доходи и как си е придобил имуществото".

Въпреки че от ДПС подкрепят изсветляването на доходите и таргетирането на подпомагането, когато има необходимост от това, председателят на бюджетната комисия Петър Чобанов изрази резерви към възможността за прилагане на текстовете:

"Когато физическо лице спечели четворка от тотото, Българският спортен тотализатор е задължен по новия закон, като платец на дохода, да изпрати информация. И как ще стане това на практика?"

"Ако става въпрос за Българския спортен тотализатор, аз ви гарантирам, че те имат база данни, в която знаят, че това е изплатено на лицето хикс. Няма как да нямат база данни и той се подписва, че ги е получил" - отговори Асен Василев от "Продължаваме промяната".

Необлагаемите доходи, които се изплащат от държавата – например социални помощи и пенсии, ще се подават автоматично към приходната агенция. От бизнеса обаче изразиха притеснение, че ще се създадат допълнителни административни трудности.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 36 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Знаменосец

    69 3 Отговор
    Това е недопустимо! Трябва да се обжалва!
  • 3 нема да стане

    60 3 Отговор
    Не, Не и Не!!!!!!
  • 4 Предложение

    100 3 Отговор
    Това предложение може да си го сложите при ония за регистрация на кладенците и за паспортите на сградите.
  • 5 SDEЧЕВ

    24 10 Отговор
    ПАЛЯЧОВЦИТЕ ,КОИТО ИГРАЯТ ОНЛАЙН ХАЗАРТ ИМАТ МНОГО ПО ГОЛЕМИ РАЗХОДИ ОТ ПРИХОДИ ОТ ХАЗАРТ. НАП ТРЯБВА ДА ЗАДЪЛЖИ КАЗИНО ОПЕРАТОРИТЕ ДА ДОКЛАДВАТ НА ГОДИШНА БАЗА ПО ЕГН ,КОЙ КОЛКО ПАРА Е ОТУПАЛ. ПОСЛЕ БОЙ ДО ДУПКА ОТ КЪДЕ ТАЗИ ПАРА ,ПЛАТЕНИ ЛИ СА ДАНЪЦИТЕ ВЪРХУ ЗАГУБАТА ,ЛЕДИРАШ ЛИ МАЛОИМОТЕН ЗА СОЦИАЛНИ ПРИДОБИВКИ И Т.Н.
  • 6 Преди изборите

    69 2 Отговор
    Внимателно ще следя кой ще гласува за приемането на това предложение.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Почвайте от политиците

    58 1 Отговор
    Парата е в политиката. Тия където работят едвам свързват двата края.
  • 9 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    34 1 Отговор
    Те и досега Наемателите на земя обявяват доходите ,които дават на Наемодателите?????То е същото както се обявява доход от жилище ,Наемодателят дава декларация 55 и така нататък.Вие така сте го списали,като хората ,които печелят от това да обявяват доход!От хазарта няма как да искате.Там може като типисо.....Всеки залог дава 4% на бюрократите и нищо повече.Явно сте слабо запознати с финансите та трябва и там да ви ограмотявам.То в какво ли сте Знаещи......
  • 10 нннн

    64 5 Отговор
    Вижте какви ид...ти сме избрали за ,,народни" представители! Представете си два и кусур милиона пенсионери, някои болни и трудноподвижни, наредени пред НАП, за да декларират пенсии, които не се облагат. Същото е с рентите и др. Нямам думи. Освен нецензурни...

    Коментиран от #18

  • 11 кат

    41 2 Отговор
    Брашниния чувал колкото и да го тупат се тая,виж има някой друг претъпкан чувал,но там има опасност да вземат тоягата и да отупат предлагащите закона.Това последното естествено образно казано.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Али и баба

    38 1 Отговор
    Тия ще ядат гюстерицата накрая
  • 15 ха ха

    38 3 Отговор
    много са загрижени , да извадят още и някой залък от устата на работещите , естествено за да го присвоят за партийни нужди които най често са хотел , яхта или остров за личното удобство на бандитите пишещи закони
  • 16 Само така

    1 32 Отговор
    примка около вратлето на русофилите. Да не могат да дишат!

    Коментиран от #17, #34, #37

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 мдаа

    49 0 Отговор
    А какво ще стане ако платецът обяви, че е платил, но всъщност не е? Примерно арендаторът заяви, че е платил дължимата рента, но на практика не е извършил плащане? Значи ли това, че за държавата парите ще се считат получени, а арендодателя да ходи да се харчи за такси и хонорари, за да си събере парите по съдебен ред? И каква е идеята щом един доход е необлагаем да се декларира, освен да се следи всяко едно движение на пари, сякаш хората не могат да си харчат парите след данъци и осигуровки без да е нуждо да дават отчет за всяка стотинка? Първо плащаш данъци и осигуровки, с остатъка пак плащаш ДДС, акцизи и местни данъци и такси... Няма край този държавен рекет, вече сметка не може да се открие без да се подпишат 10-15 страници декларации уж срещу прането на пари. А пари се перат от когото трябва, но нормалните хора са подложени на неимоверен тормоз и следене. И на това му викат демокрация, хайде друм.
  • 20 Сатана Z

    43 0 Отговор
    Фашистки закон.Дори и по време на управлението на Турските ни съжители са оставяли по една черга ,а тия либерал—фашисти ще ни смъкнат кожата от гърба.

    Коментиран от #23

  • 21 Сух

    24 2 Отговор
    ххахаха, ето за кого гласувате.. Скоро ще е ножа на вратлето, щото този закон не е за големите риби. Той е да може всеки да се води в списък и часмаче няма да може да прави. Тоест сивия сектор, благодарение на който българина отцелявал ще бъде убит и пари вече йок..
  • 22 Ген. Гурко

    29 1 Отговор
    Ненормална работа. Луд умора нЕма, само се пОти, както се казва. И за какво е всичко това , та да се налага да се създава допълнителна дейност на институциите. За да имат информация за големите доходи на баба Станка и дядо Грую от село Дандурковци. Оттам ли ще чакат приходи ? Дотам ли я докарахме. Има нещо зад кадър и аз знам какво е. Същото се опитаха да направят царските юпита ако си спомняте, но навреме се отказаха.
  • 23 така е

    40 0 Отговор

    До коментар #20 от "Сатана Z":

    В интерес на истината "турските ни съжители", както си ги нарекъл, са събирали 10% данък и това е. Днес плащаме от доходите си 28% осигуровки, 10% данък, от каквото остане плащаме ДДС и акцизи, такси и т.н. Днешните паразити са много по-кръвожадни от вчерашните. Днешните нямат наяждане.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 мераклия

    38 0 Отговор
    Искам да попитам - ако платя на гаджето си примерно 1000 лв. от благодарност за любовта, с която ме дарява, трябва ли в качеството си на платец да декларирам това плащане или все пак ще има някакъв респект от страна на държавата към личния ми живот?
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Васко да Гама

    35 1 Отговор
    Тормозът на населението продължава и се увеличава.Това е промяната.В тая скапана държава накрая ще останат точно 240 .
  • 28 Гражданин който си плаща данъците

    22 1 Отговор
    Абе всичко е за дране на обикновения гражданин. Що не вземат да видят какви далавери правят автоджамбазите по автокъщите. пишат фактури за продажба на автомобил за 2-3 хил. лв вместо 15 -20 хил. лв и не плащат нищо. Измамници са там всичките, но явно няма проверка (голям чадър) и тя пък е толкова сложна че трябва май само Гешев да я прави.
  • 29 Гринго

    24 0 Отговор
    България-царството на бюрокрацията,а Асанчо щеше да съкращава 30% от администрацията....
  • 30 Вентилатор

    26 0 Отговор
    Населението и фирмите постоянно намаляват но за сметка на това бюрократите се увеличават.
  • 31 М Константинов

    20 0 Отговор
    Ми, то в държава, която няма икономика откъде да се вземат пари за толкова политици и калинки - само от данъци до смъкване на голия ризата. Между другото това се прави от тези бандити, които правеха "развития социализъм" и техните деца сега правят бандитския капитализъм. Като не играха калашниците тъй ще е. Сега няма и калашници - всичко е продадено/окрадено.

    Коментиран от #35

  • 32 това може да

    13 0 Отговор
    стане само в държава където олигархияна се е самозабравила и превръща страната в полицейска държава
  • 33 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    3 0 Отговор
    Нищо не се е променило!!!това бе и преди!написали са го за да ви изнервят.Винаги Наемателят на земя е поДавал Документи,винаги и всяка гоина се сключва ОГОВОР за Наем на Земя.Преди Няколко гоДини искаха и установяване на Първия собственик на земята с Цел "Бели Петна".При Белите Петна не се Плаща Рента ,а общината към ,която е земята може ДА...ае нещо.Тази гоина Рентата бе над 70лв на Декар.Толкова никога не е била,като големина на сума.За хазарта е НЕВЪЗМОЖНО да го направят,макар в бг.....Такива,като мен не са Банкери и Хазартни търговци,защото това е терен на държавата дс!Иначе щяхте а видите,че Банките не са бандити като сега ,а са Човешки институции!В Германия докато бях имат едно ТИПИСО.Базирано еЦентралата му в Кипър ,а пияницата кан му е рекламен агент....Направено е хитро за да не можеш ДДА съДиш меркелица,когато не ти изплатят голям залог!!!!Това Типисо прибира за Държавата на меркелица 4% от всеки заложен евро!Нищо повече.Вие как мислите....Ако можеха,германците ет всеки попълва данъчна декларация ,НАД ОПРЕДЕЛЕН МИНИМУМ,нямаше ли да го въведат????По добре коментирайте Аржентина -ХоланДия,това е по интересна тема!
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 1 Отговор

    До коментар #31 от "М Константинов":

    В Казанлък има!!!
  • 36 Аха

    5 1 Отговор
    Гръцките номера за дране се прокарват постепенно и тук.Там е тъй декларираш всяко едно евро.Това е новата демокрация.
  • 37 много вероятно

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "Само така":

    е да изпищите и тея с офшорките
  • 38 Хари

    14 0 Отговор
    Чудят се как да тормозят обикновените хора .Вдигнаха минималната заплата сега трябва да ги вземат от някого
  • 39 Хъхъ

    15 0 Отговор
    Усещам как скоро време ще останат само пенсионерите и тези на социални в държавата, тези ако си мислят че като притискат работещите ще вкарат повече пари без да правят реформи и да борят корупцията не са познали
  • 40 Карев

    12 0 Отговор
    Абе тия изроди, вместо да мислят как да подобрят положението на народа, се чудят как да му навредят по всякакъв начин!
  • 41 Наркос

    6 0 Отговор
    С голям кеф гледам как ви занимават с неква тревички и други дреболии докато ви го набиват отзад и ви правят просяци 🤗 Акция бело е много важна, че скоро и ще сте на бела диета 2 метра под земята

    Коментиран от #44

  • 42 май май

    2 1 Отговор
    Андрешко пак ще стане положителен герой, а, демократи-фашуги?
  • 43 Сирене

    3 0 Отговор
    Още западна ДЕМОКРАЦИЯ... А?!
  • 44 Сирене

    3 0 Отговор

    До коментар #41 от "Наркос":

    На акция бело края е доставката на "оръжия" за Наркомански..
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове