Last news in Fakti

8 Декември, 2022 20:48 1 997 80

Меглена Кунева: Българите заслужават да са в Шенген, но политиците не си свършиха работата

  • шенген-
  • политици-
  • румъния

Хърватия построи мост за 500 милиона евро за 36 месеца, без нито един сигнал за конфликт на интереси и корупция, посочи бившата еврокомисарка

Истинското чакане за Шенген започва през 2011 г., защото още тогава страната ни е имала техническата готовност за влизане. Това обясни пред Нова телевизия Меглена Кунева, бивш главен преговарящ с Евросъюза и първи български еврокомисар.

„Оставаше политиците да си свършат работата. Да се твърди, че техническата оценка, върши работа за всичко, не е вярно. Това е необходимо, но не достатъчно условие. Всички го знаят. От една страна има Комисията и Парламентът, от другата страна са страните-членски. Не е непознат процеса. Такъв е съюзът”, каза Кунева.

След 2011 г. обаче политическият натиск започнал да отслабва.

„Дори и в момента говорим предимно за миграцията, а не говорим за ползите от членството ни в Шенген. Днес комисарката по правосъдие и вътрешен ред се обърна към българските граждани, не към политиците. Тя каза, че българските граждани заслужават да бъдат в Шенген. Според мен това е тонът”, каза Кунева.

Относно Хърватия, Кунева каза, че там се наблюдава много сериозна политическа воля и много добро представяне.

„Хърватия построи мост за 500 милиона евро за 36 месеца, без нито един сигнал за конфликт на интереси, корупция и т.н. Това са добре управлявани процеси”, обясни бившият еврокомисар.

„В момента към Румъния се реферира като едно малко чудо на Балканите. Тя изпревари Литва и Латвия, Унгария, Гърция по отношение на БВП на глава от населението, по отношение на заплати”, каза Кунева. По думите ѝ Букурещ е дал добри сигнали за борбата с корупцията.

Според Кунева в момента за България е добре, че върви с Румъния, защото северната ни съседка ни дърпа напред.

„Но ако продължаваме да не правим необходимото, може да се стигне и до ново решение. Тогава би било вече опасно”, обясни Кунева.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хъхъ

    54 1 Отговор
    12г една барака боядисват от ГЕРБ-ДПс-БСП, интересно защо ли още седим и гледаме от вън ?
  • 2 Гаглей

    40 0 Отговор
    Мисирки разбрахте ли? От до годинаще взимате вече 850 лв. За такава грамотност толкова. А и кога смятате да напишете за Миодраг Йешич? Вече 8 часа минаха????
  • 3 Хехе

    19 24 Отговор
    На българските политици им е наредено да държат България извън Шенген и още по важноизвън Еврозоната.С приемането на еврото влиза и европейски контрол на банките а през тях се препират много руски пари и други мушенгии.

    Коментиран от #79

  • 4 КОТарАК

    28 2 Отговор
    абе кой ще ни пусне нас в Шенген бе-ние с румънците сме буферна зона -което ония пуснат откъм украинци , ние арабели-срещу заплащане разбира се-унгарците връщат обратно ненужите
  • 5 Пръц

    34 5 Отговор
    Кунева е перверзна МИЛФ пръчка.Ще ми се да я пръцна!
  • 6 Докато спра

    56 0 Отговор
    редовна атомна централа се изкривих. Ся изплувам като нещо кафяво в черното море.
  • 7 само питам

    43 6 Отговор
    Литва ,Латвия , Естония по ли са наред с главния мозък че са в Шенген а нас ни нагонват ? Или само защото граничат с Русия ги приеха , ей така да дразнят мечката .

    Коментиран от #10

  • 8 Да, бе

    65 0 Отговор
    Добре, че ти си свърши работата, че на тия цени на тока сега щяхме да сме минали и Швейцария със спрените реактори. В ада има специално място за кривонтиите продажни...
  • 9 нали уж сме равноправни

    49 3 Отговор
    Сега Българите до дупка против приемането на Македония и Албания в ЕС . Никакво разширение .
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Хахахаха

    6 42 Отговор
    Българите са русороби, заслужават да пътуват само за Русия! Само че Путин също не ги иска.

    Коментиран от #23, #53

  • 12 Жена

    55 0 Отговор
    Я, госпожа Йес изпълзя...
  • 13 карамфила

    55 0 Отговор
    Тая пък от кой варел с нафталин я измъкнаха?Да не би да я готвят за мин. предс. или за президент.Махнете я тази мърша,замърсява сайта.
  • 14 Тая ли кучка

    66 0 Отговор
    затвори реакторите?
  • 15 Скрий се продажницо

    62 1 Отговор
    Кой затвори нашите реактори, за да обслужи чужди интереси и продаде българските?
  • 16 Хохо Бохо

    27 7 Отговор
    Хърватия построи мост за 500 милиона евро за 36 месеца, а Тиквата построи тръба на Путин за 3 милиарда за 12 месеца...
    Нас първи трябваше да ни приемат!
    Слава на Тиквата!

    Коментиран от #78

  • 17 Да, да

    40 0 Отговор
    Тая откъде изпълзя?
  • 18 Мето

    10 3 Отговор
    Смешни БГ ревльовци.
    Много бързо станахте големи Европейци с арогантността и наглостта си.
  • 19 май муните като тебе

    15 1 Отговор

    До коментар #10 от "Гаглей":

    не ги слагаме в сметката .
  • 20 ценов

    55 0 Отговор
    Пръмова,първо дай обяснение за 3 и 4 блок,които след предлаганата от Русия модернизация щяха да работят все още,модернизация за жълти пари в сравнение с това,което се открадна!В Румъния работят аналогови на 1 и 2 блог!!!!! Ку чко продажна от къде изпълзя?!
  • 21 ЛиБеРаст

    49 0 Отговор
    Тази персона е заслужила намазване с катран и овъргаляне в пера!
  • 22 Откакто

    36 2 Отговор
    се прегърнахме със запада инкасираме само загуби в икономика, образование, отбрана и т.н. Единствена "полза" е възможността да се пътува и работи в Европа. Но тази полза е на първо място пак за старите членки - получиха млада и образована и необразована евтина работна ръка. От това се възползваха отделни български граждани, но за България като държава това е загуба.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Нямам думи !

    40 1 Отговор
    На кривоустата католичка ясно ли е,че този мост беше построен от Китай !? Както и магистралите в Сърбия.Не, от Тиквенските фирмички,които за 1 км.лапаха по 2 млн. €.И ремонт на ремонта.

    Коментиран от #34

  • 25 Шкембе Войвода

    10 1 Отговор
    Пасоши продавам, пасоши продавам. Топли пасоши продавам. Топли, парят. Пасоши продавам, пасоши продавам. Само днес може да получите и бонус шофьорска книжка.
  • 26 кукувица

    42 0 Отговор
    Кумева-Продънена.Хърватия била построила мост за половин милирд. евро без корупция за година и половина.Разгеле!А ти продажнице за колко затвори малките блокове от1до4 на АЕЦ?За около четвърт милирд.За това и ти и приятелката на Бойку(Павлова) по партийна линия сте на солидни заплати при наставниците ви от платежоспособната част на Еуропата.Добре осребрихте продажноста си!
  • 27 Защо Краси

    14 1 Отговор
    не напиш каква е инфлацията в Хърватия и после ми обяснявай как Българите заслужават да са в Шенген..
  • 28 НО КОМЕНТ.....🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️

    42 0 Отговор
    ЗАЩО И ДАВАТЕ ДУМАТА НА ТАЗИ КУКУВИЦА КОЯТО ПРОДАДЕ ЗЕ СВОИ ЕВРОПОСТОВЕ И ОБЛАГИ ЦЯЛАТА СУВЕРЕННОСТ НА БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА ...........?????????????????????????
  • 29 Госпожа Йес

    23 0 Отговор
    Мисирка
  • 30 Доката не ги ухапем

    30 1 Отговор
    Тая продажна кривоустница пак лобира да опавдае тия от които и дават евраците. Хвали Хърватия и подготвя почвата ,че Румъния е по-добре спрявяща се,когато ни отделят от Румъния. Истината е,че България е тапа която спира товарооборота от Близкия изток и Азия за Централна и Източна Европа. На Нидърлендия тая тапа е жизнено необходима защото ако тапата се махне товарооборотът на Ротердам ще падне на половината. Нидърлендците са евреите на немскоезичните народи и от отдавна са направили тая тънка сметка. Нас ще ни цакот до когато могат или до тогава докато не ги ухапем. Хърватска и Румъния не са такива геотърговски тапи и затова им правят компромис.
  • 31 АЗ СЪМ ПРОСТ БЪЛГАРИН

    5 2 Отговор
    И СИ ХОДЯ ИЗ ШЕНГЕН БЕЗ ВИЗА ОТ 100 ГОДИНИ , ЕДНО ВРЕМЕ МИНАВАХ ПРЕЗ ГОРАТА КАТО ШУМКАРИН А ДННЕС ПРЕЛИТАМ С ДЕЛТАПЛАНЕРА С МАЛКО КОНТРАБАНДА ЧЕ ТРЯБВА ДА СЕ ЯДЕ
  • 32 Ооо, ма ти пък

    29 0 Отговор
    Я свърши, та се запиля, затвори 3 и 4 блок на АЕЦ, каши в образованието, айде чи-ба
  • 33 аман от тези

    19 0 Отговор
    забравени и провалили се политици на разни забравени партиийки които се обаждат от 9 та глуха. Като иска да обвинява да посочи хорицата с чекмедджетата виновни за шенгенското отхвърляне а тиквун точо преди 12г се хвалеше че влизаме
  • 34 Нещастна женица...

    26 0 Отговор

    До коментар #24 от "Нямам думи !":

    Впрочем - някога /май че по нейно време беше/ Китай предложи на България да построи модерна железница. Кой и ЗАЩО отказа тогава? От мисъл за България? Айде,бе... Че, като едни такива като тази заговорят за България, съжалявам, че съм се родил тук.
  • 35 Една от виновните да не ни приемат

    18 1 Отговор
    И в 2011 и сега, причината е една.
    ПОЛИТИЦИ мошеници и крадци.
    Може ли в завладените телевизии, когато някой лъже, да го изобличават.
    "Румъния и България през 2011 г. кандидатстваха за присъединяване към Шенгенското пространство. Тогава Франция, Германия, Швеция, Холандия, Финландия и Белгия се противопоставиха. Те казаха, че корупцията и организираната престъпност са все още твърде силни в тези две южни страни."
  • 36 Баба Вуна

    16 1 Отговор
    Миналата година Румъния увеличи минималната работна заплата от 300 на 600 евро от раз. На нашите Червено капиталкомунисти 850лв им се виждат страшно много и искат да си остане 710лв. Това при положение че надуха цените на всичко двойно.

    Коментиран от #47

  • 37 1020

    11 0 Отговор
    Българските политици никога не си вършат работата. Защо сега да го правят?
  • 38 На тази

    18 0 Отговор
    пенсионерка мястото и е в затвора
  • 39 Гост

    30 0 Отговор
    Това изкопаемо от къде го изкопахте. Няма и грам срам след като продаде и затвори работещи блокове на АЕЦ и след като си свърши работата тук я прибраха в Брюксел за награда разбира се с тлъста плата. А сега ще ми дава акъли че народа трябвало да натиска и иска от политиците но и тогава ти казваха че не трябва да се съгласяваш с и искането на ЕС да затворим блоковете . За сегашното положение имаш вина и ти
  • 40 Бойко Меси Тиквата Банкя Чекмедже Дрон

    5 2 Отговор
    България ще влезе в Шенген кога бие Хърватия на футбола. Ха ха ха
  • 41 Боруна Лом

    23 0 Отговор
    А СЕГА С ТВОИ ПАРИ ВЪЗСТАНОВИ ОТ ПЪРВИ ДО ЧЕТВЪРТИ БЛОК НА АЕЦ!ПРОДАЖНИЦЕ
  • 42 Съдията Дред

    9 1 Отговор
    Всъщност, на мене не ми пука за Шенген ,не съм тираджия, нито имам тирове.
  • 43 ТИ СИ Я СВЪРШИ КУКУМЯВКО

    25 0 Отговор
    ЧУМАТА ДА ТЕ ТРЪШНЕ ДАНО !
  • 44 Перо

    23 1 Отговор
    Пребоядисаната червена буржоазия,като тая ни вкарват винаги в параграф 22! Тя ни лиши от втората атомна централа и редица други дадености,които можеше да разрешат от ЕС,като земеделската продукция например,но това ни е съдбата,още от турско робство: чорбаджии,кулаци,червена буржоазия,държавни милионери - “демократи”!
  • 45 БОКЛУК ПРЕДАТЕЛСКИ ПРЪМОВСКИ КУНЕВСКИ

    24 0 Отговор
    МРЪСНА ГАД !
  • 46 ДА ПУКНЕШ ОТ РАДИАЦИЯ В АДА ДА ГОРИШ

    21 1 Отговор
    ..............................................................

    Коментиран от #71

  • 47 Боруна Лом

    8 0 Отговор

    До коментар #36 от "Баба Вуна":

    ...И КАПИТАЛИСТИТЕ ИЗЕДНИЦИ ОРЕВАХА ВСИЧКО!СКРЪНДЗИ НЕНАЯЛИ СЕ!
  • 48 ...

    18 0 Отговор
    щот си нямат "мадам йес" от 12г налЕ? Тая вместо да е в затвора й се дава трибуна
  • 49 ТИР

    20 1 Отговор
    Дори не прочетох,бях я забравил тая кривоустна продажница,,,,
  • 50 пита се кои са " българите " според тая

    5 2 Отговор
    И кво като съм в Шенген ма афериската , че пък даже и съм заслужавал такава участ , или може би според твоите критерии аз на съм българин ?
  • 51 габонска афера

    3 1 Отговор
    Май ще изстрадаме на тия и Шенген , както винаги ни се е случвало до сега , да си имат те Шенген .
  • 52 Уса

    12 0 Отговор
    Куневица е частотбоклучака,но явно меда не свършва
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 пако

    11 1 Отговор
    Политиците са ни женски полови органи, покорно отворени към западните ни "съюзници"
  • 55 Хахаха

    9 0 Отговор
    Престъпничка, която отдавна трябваше да е в затвора до живот !
  • 56 мдаа

    14 0 Отговор
    Политициге не просто не си свършиха работата, политиците вече 33 години са изключително вредни за България. Например Кунева. Представете си в тази енергийна криза, ако не бяхма закрили реакторите на АЕЦ и изнасяхме ток за Европа какви биха били печалбите за страната ни. Печалбата можеше да отиде за пенсии, здравеопазване, социални помощи... Вместо това едни пари отидоха у Кунева и куневчетата, че сега да ни дават акъл от чужбина пак подредени на държавна ясла с високи заплати и бонус далавери. Тази нахална и арогантна хиена нищо добро не я чака. Ще поживеем, ще видим.
  • 57 Ники чука

    11 0 Отговор
    А ти затвори четири реактора в Кузлудуй и сега плащаме на село по 150 лева ток
  • 58 Курдов

    6 1 Отговор
    А ти Кунева знаеш ли че Герб и ДПС са мафия едните разпределят порцийте на бедния българин другите спят до шкафчета пълни с пачки по 500 евраци тия работи знаеш ли ги или се правиш на 6 без 5
  • 59 Джоко

    9 1 Отговор
    Всички си патим от политици- продажници! Единия родари Лукойл на "братушките" другата затвори половината АЕЦ Козлодуй, един друг специалист наряза оказва се роловината С- 300, а месито зарови 3 милиарда чиста пара в земята и още 3 милиарда за няколко про- форма договори и чертежи. Тези същите и техните подопечни сега искат подкрепа пак да лапат, клепат и се омазват за наша сметка. Плашат ни, че опоскания обор ще бъде обран за пореден път!? Е, ние си го знаем, че сме буфер който поема тяхната лукавост и некадърност. Знаем, че сме буфер и на евро- бюрократите в аспект- миграция, корупция и солидарност.
  • 60 Търновец

    13 0 Отговор
    Румънската АЕЦ Черна Вода беше изградена с капитали на френската Париба, с нашата АЕЦ беше основен конкурент на румънската. Кунева.- Пръмова затвори работещи блокове на Козлодуй и след това отиде на работа в Париба с 40000 евра на месец. А затворените реактори бяха проверени от Сименс
  • 61 Миглена

    10 1 Отговор
    Що направо не ги пита ако затворим Козлодуй дали ни пускат в Шенгеня?
    И това още му се дава трибуна. Позор!
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Никола Малимов

    9 1 Отговор
    Що не им се обадиш че ще затворим пети и шести блок в Кузлудуй и ще ни приемат още утре в Шенген тия работи стават лесно
  • 64 бай Петко

    9 0 Отговор
    искам да те изчегарим в кривата уста
  • 65 Гадно

    9 1 Отговор
    Гадно е Пръмова да ни дава акъл за ЕС-го и Клептоманката Ел.Поптодорова да ни ианализира от ФАЩ!

    Аман от комунисти, социалисти, леви, модерни и всякакви червени изроди!

    А ние послушахме Ж. Желев и не се организирахме да лустрирахме комунистите, земеделците и всякаква червена смрад

    А сега противокотнституционната Помия ДъПаСъ ни е непреодолим фактор!
    Пфуууууууууууу, гади ми се от всякаква комунистическа ерзац проява!

    Коментиран от #67

  • 66 ех куно , куно

    12 0 Отговор
    ТИ КЪДЕ СИ ДЕНА МА СТРИНО КУНО?
    Всички мухъли и мухли изплуваяха тия дни като фекалий в гьол.
    Такива сурати като теб не трябва да се мяркат в публичното пространство , та да не го замърсяват!
    Дано да се бутнеш в някоя соларна И перка , та да ти секне полета на черна полит. врана.
    От такива кифли като вас - България е все от женската страна!
  • 67 извинявай

    8 1 Отговор

    До коментар #65 от "Гадно":

    ама какво общо имат Кунева и Елена Поптодорова с лявото? Тези нагаждачки са леви, десни, средни и от 59-я пол само пари да има и нещо за крадене.
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Източна ромелия

    8 0 Отговор
    Тази ли госпожа ЙЕС ще се изказва сега когато загроби цяла България
  • 70 Анонимен

    5 0 Отговор
    От тази дето затвори два блока на АЕЦ Козлодуй акъл не ще. Веднъж предал интересите на България, завинаги предател.
  • 71 АМАН ОТ ПОЛИТИЦИ ЧИЧУЛИНКИ

    2 0 Отговор

    До коментар #46 от "ДА ПУКНЕШ ОТ РАДИАЦИЯ В АДА ДА ГОРИШ":

    ДА ПОЧЕСТИ РЕАКТОРА И ДА СВЕТНЕ КАТО СВЕТУЛКА КУКУНДРЕЛАТА НАГЛА.
  • 72 преса

    4 1 Отговор
    През 2010 година Цветан Цветанов каза до година 2011 влизаме в Шенген след още 11 пак сме си на същото място що така бе
  • 73 Истината!!!

    3 1 Отговор
    Не знам за нас българите, но румънците със сигурност ще накажат тази враждебна политика на Австрия, зад която се крият техни вътрешни политически причини, а НЕ това, че България и Румъния не са готови за Шенген!!!
  • 74 Електра

    7 0 Отговор
    Баба Ку ни продаде на мършоядите...
  • 75 Шенген - България, Румъния

    1 1 Отговор
    Добра причина за Българшя и Румъния да се присъединят към Шенгенското пространство е, че чувствително би се улеснила търговията, ако се премахнат контролите и задръстванията по вътрешните граници с Унгария и България.
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Глупост

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Хохо Бохо":

    Бойко беше натегач и ще си остане натегач и за тия пари по европрограми който взе можеше да развие пътната инфраструктура а не да се движим днес на лунен паизаж но много дебели глави си го избраха това е друга тема а това че го обвиняват за тръбата вятъра духа от изток на запад една Сърбия успя чрез собствени средства без евро средства да сътвори високоскоростна добре създадена магистрала за нещо което тук струва милярди дори милиони сега ми кажи виждаш ли разликите.
  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 пенко

    0 0 Отговор
    НЕ Я УБИХМА КОГАТО ТРЯБВАШЕ ---И ЩЕ СИ УМРЕ КАТО ГОРБАЧОВ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове