Last news in Fakti

8 Декември, 2022 22:03 1 425 26

За празниците: 560 000 българи с резерваци, 60 000-тръгват за чужбина

  • празници-
  • резервации-
  • фирми фантоми

За да не съсипете почивката си, трябва да знаете, че времето на късните резервации е идеално за измамниците и за обяви фантоми

Две седмици до началото на коледните и новогодишните празници пакетите за настаняване в хотели и къщи за гости у нас са изчерпани. Въпреки кризата и поскъпването на услугите в туризма с около 15%, в сравнение с миналата година, резервациите за празниците сега са значително повечесъобщи БНТ.

През последните месеци у нас са направени над 560 000 записвания за пътувания по празниците. 60 хиляди от тях са в чужбина, останалите в страната. От планинските ни курорти съобщават, че и ранните записвания са значително повече, в сравнение с миналата година. Експерти обясняват по-големия интерес и с инфлацията. Много семейства влагат парите си в пътувания, вместо те да бъдат стопени.

"На хората им дойде до гуша от различни видове мерки, свързани с Ковид, сега и войната. Хората просто нямат търпение да отидат по планините, да се качат на ските, да прекарат добре и да бъдат по-здрави. И още едно обяснение за това да има повече резервации у нас е това, че в чужбина ръстът на цените за туристическите услуги и най-вече на ски услугите надхвърля 40-50%", обяснява Мариян Беляков, изпълнителен директор на "Пампорово "АД.

Тази година като цяло за страната повишението на туристическите услуги е между 10 и 20 %. Оказва се, че най - предпочитани за предстоящите празници са краткосрочните ваканции. Най-много се търсят ваучери за кратка почивка от 2,3 нощувки. При такава почивка семейство с две деца например, настанено в три звезден хотел, ще трябва да плати между 450 и 490 лв. за пакет.

Но времето на късните резервации е идеално за измамниците и за обяви фантоми. Особено голям е рискът при къщите за гости. Те вече са пълни и са особено търсени сега.

"Обикновено по празниците се появяват фирми фантоми. Те продават ваучери на гари и автогари и на места, където има струпване на хора. Това е изключително опасно да се вземе ваучер за почивка или резервация за нова година от лице, за което не сте сигурни, че може да си вземете парите обратно", каза проф. Румен Драганов, директор на Институт за оценки и анализи в туризма.

"Дори има драстични случаи, при които, след като е направена резервацията, клиентите се свързват с този, който е пуснал обявата и се договарят, че ще ги чака на място, което е близо до къщата, за да ги заведе, защото адресът е трудно достъпен и трудно ще се ориентират. А всъщност, когато стигнат там, където е срещата, никой не ги чака и те не знаят накъде да продължат", каза Габриела Руменова от онлайн платформа „Ние, потребителите“.

За да не съсипете празника си, специалистите съветват преди да тръгнете, още веднъж да се уверите, че това е мястото, което сте резервирали и за което сте платили. Задължително проверете и в Министерство на туризма. Там има регистър на всички туристически обекти.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Радо

    17 2 Отговор
    НАП да им провери доходите.
  • 2 психо

    19 0 Отговор
    –къде ще ядете пържола с гъбен сос за 199лева на 31-ви?
  • 3 Абе

    26 1 Отговор
    Прост народ ! Ти го стрижеш , то ти плаща , и се радва !
  • 4 Бойко Разбойко

    15 2 Отговор
    560 000 мои избиратели.
  • 5 ПазарЖик

    25 0 Отговор
    Нали бяхте бедни бе.
  • 6 нннн

    16 1 Отговор
    1 (словом един) процент от българите тръгват за чужбина. Почти само на тях Шенген и еврозоната са им е удобни.
  • 7 Гого Лагуната

    6 2 Отговор
    Въйййй, голяма работа, голямо харчене !
    нИщастници, последните ви ниши се изчерпват , макс 60 месеца и кочината е приключила - 2027 някъде,
    Това, което цитирате на фона желаната Европа е плюнка в пустинята !!!!
  • 8 оня с коня

    11 3 Отговор
    Бил Ганьо Прост,пък някакси изобщо не е беден?Да - определено заемаме Последно място в ЕС по Размер на МРЗ но това е НА ХАРТИЯ,защото всепризнато и известно на ЕС е че спе Първенци по "Сива икономика",т.е. Работника е нает на МЛЗ за да се плащат мижави данъци от Работодатела,но в джоба на "нещастен Ганьо" влиза ПОД МАСАТА почти още 40-50% пари над официално обявените!Естествено подобна Далавера за избягване на Данъци към Хазната е НЕМИСЛИМА за Запада където законите са СЪЩИТЕ котж българските с тая Разлика че се Спазват и наказанията са ужасяващи за провинилите се.Показателно обаче е че същият тоя Запад се ръководи изключително от сухата Статистика за положението в БГ и от Съжелиние продължава да налива Еврофондове в "Бедна българия".

    Коментиран от #9, #15

  • 9 Гого Лагуната

    4 3 Отговор

    До коментар #8 от "оня с коня":

    Първите пет реда, бяха достатъчни да дам положителна оценка/ако има значение/, аз нямам нерви да пиша изчерпателно коментари за тая овча сганн!!!
    Здраве и благополучие за теб и близките Ти!
  • 10 007

    8 9 Отговор
    Некой да каже колко от тия 60х са предпочели прекрасната рашка страна, щото като чета тук имам чувството че много хиляди бленуват екскурзия в тази прекрасотия. 🇧🇬🇺🇦🇺🇸🇪🇺🇧🇬

    Коментиран от #21, #24, #26

  • 11 Няма бира

    11 1 Отговор
    Преди 2 дни писахте 75% живеят в бедност. Явно сме бедни и си живеем живота.

    Коментиран от #13

  • 12 ЦК на КПСС

    6 2 Отговор
    Е нали сме бедни бре. Пак ще отидат да се понаизхождат по прекрасните места на планетата ни тия примати.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 оня с коня

    5 3 Отговор
    Ще прибавя и още един Показател колко са бедни българите в сравнение с останалите Европейци:В КОЯ ДЪРЖАВА в ЕС "изнемогващи" финансово пенсионери хвърлят ЯКИ ПАЧКИ на "Ало-измамници" от Балконите в размер на 50-100 хил.лв?Ами определеено в Никоя.А значи ли това че е прост Ганьо?Може и така да е,но "ПРОСТ С ПАРИ",т.е. МОЖЕ ДА СИ ГО ПОЗВОЛИ за разлика от много други!
  • 15 Перничанина

    5 1 Отговор

    До коментар #8 от "оня с коня":

    Май е писал коня.

    Коментиран от #16

  • 16 оня с коня

    3 4 Отговор

    До коментар #15 от "Перничанина":

    Ако имаш отрицателно отношение към животните,просто не чети
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 ХУМОР САТИРА И НЕМА ПАРЕ ...ДЕЙСТВАЙТЕ

    1 1 Отговор
    ...МИ ЧИ ТОВА СА ТИЯ ДЕТО ПРОТЕСТИРАХА ОТ ВЪНШНО МИНИСТЕРСТВО ОТ СЛУЖБА КАДАСТЪР И ВНУШИТЕЛНИТЕ ..СИНДИКАТИ...А РАБОТОДАТЕЛИТЕ И ЕДРИЯ КАПИТАЛ РИВАТ ЧЕ НИНОВА ВДИГНА МИН.ЗАПЛАТА....☝
  • 19 Брех брех

    3 1 Отговор
    Студентките от студенския град на почивка в чужбина заедно с депутатите от НС.
  • 20 Стругар

    2 1 Отговор
    Мариане,в коя,по-точно чужбина ски услугите са 40-50%поскъпнали?Я пак?
  • 21 Отговарям

    0 1 Отговор

    До коментар #10 от "007":

    59999!
  • 22 Балкантурист

    6 1 Отговор
    избягвайте връзки с български туроператори мошеници и ресторантьори кожодери!!!
  • 23 Хохи

    4 0 Отговор
    Бедните българи в действие.
  • 24 Цеца

    3 1 Отговор

    До коментар #10 от "007":

    Ам че то и копейката приляга на русите, ама си харчи е врата за западни джаджи
  • 25 Туроператор

    1 0 Отговор
    Веднъж в живота съм ползвал туроператор,няма да повторя.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове