Last news in Fakti

9 Декември, 2022 10:33 7 300 38

Работодатели и синдикати се скараха за минималната работна заплата

  • синдикати-
  • работодатели-
  • минимална работна заплата

Манипулирате обществото, твърди Васил Велев, разликата между най-високото и най-ниското заплащане у нас е 8.5 пъти, контрира Пламен Димитров

Остър спор по темата за повишената минимална заплата в студиото на Нова телевизия между Васил Велев от АИКБ и Пламен Димитров от КНСБ.

"Законопроектът за повишаване на минималната заплата е вреден за страната и хората, това е и саботаж по пътя ни към еврозоната. България не е София и икономиката не е добивната индустрия. Всички работодателски организации са категорично против. Грешен е механизмът за определянето ѝ, синдикатите изманипулираха обществото и политиците, че това го изисква директивата", заяви Велев.

Той обясни и какво пише в самата директива. "50% от брутната средна работна заплата е един от индикаторите, който дори не е посочен на първо място. На него е 60% от медианната заплата, което е по-добро решение за България. Това ще доведе до това в редица сектори като хотелиерство и селско стопанство ще се изравнят към най-ниско квалифицирания. Има грешки и в сметките - на законодателите и на синдикатите. Изчислената минимална заплата не прави 850, а 830 лева. Това е проинфлационна мярка, която ще накара населението да обеднее", посочи той. Работодателите са против обвързването на минималната и средната работна заплата

Президентът на КНСБ Пламен Димитров от своя страна припомни, че КНСБ настоява за минимална заплата от 850 лева на базата на предполагаемия среден доход през първите 6 месеца на 2023 г. "Не съм сигурен, че целият български бизнес има проблем с ръста на МРЗ. Добивният бизнес изобщо няма проблем с нея, че дори да е и по-голяма. БСК пък подписа отраслов трудов договор за 944 лева минимална заплата. Няма профинфлационен фактор, причинен от заплатите", обясни той.

Димитров посочи, че в директивата се казва, че МРЗ трябва да е 50% от средната и 60% от медианната работна заплата. "Диференциацията между най-ниската и най-високата работна заплата е 8,5 пъти - най-високата в ЕС. Заради това медианната работна заплата не върши работа. В някои компании има корпоративно поведение, близко до картели и там трябва да се обърне внимание защо работодатели плащат определени заплати. Възнагражденията няма да се изравнят навсякъде заради ръста на МРЗ, просто някои работодатели плащат малко", подчерта Димитров.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Алеко Кнс

    46 4 Отговор
    1000 лв да я направят пак сме далеч от истината в ЕС и у нас с тази инфлация.....Няма проблем , Бай Ганьо от Банкя каза да го изберем и ще ни оправи. Какво да се напише повече?

    Коментиран от #34

  • 2 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    56 2 Отговор
    Може ли да СИ плащаме, че ходим на работа 😈😈😈😈
  • 3 Мнение

    74 2 Отговор
    Нашите работодатели да се взимат в ръце и да плащат достойни заплати за труда на работниците си, а не да си купуват скъпи палати, яхти и лимузини последен модел!!!
  • 4 БгТопИдиот

    51 2 Отговор
    Робовладелците нещо се дърпат.Ще намалея постъпленията за чалгеси.
  • 5 Размисли

    63 2 Отговор
    България трябва да настига заплатите в другите страни от ЕС! Иначе тези наши измислени работодатели скоро ще се окажат БЕЗ работна ръка. Младите ще отидат да работят за по-достойни заплати в другите държави от ЕС!
  • 6 Новичок

    39 1 Отговор
    "Ситият на гладният не вярва" тия АИКБ,КРИБ и др. Са за ...
  • 7 Дааааааам

    42 2 Отговор
    Другатрите, БГ капиталисти не са научени да дават и са мнго чувствителни към темата. Ако можеше персоналът им да си плаща, че е на "работа" при тях, щеше да е най - справедливо. Я една финансова инДжекцийка от държавата, за да спасят "родния" бизИнис!
  • 8 Мнение

    43 1 Отговор
    В България има нужда да се подобрят условията на труд и живот на хората, и да се получава адекватна минимална работни заплати като за страна в Европа, а не в Африка!
  • 9 Пенсионер

    49 3 Отговор
    Велев и АИКБ, са безсрамници. Къде в ЕС има такава мизерна минимална работна заплата.? Как не ги е срам.

    Коментиран от #11, #21

  • 10 Истината

    42 1 Отговор
    Работниците имат право на справедливо възнаграждение, което осигурява достоен СТАНДАРТ на живот дори и в България!

    Коментиран от #13

  • 11 Пенсионер

    41 1 Отговор

    До коментар #9 от "Пенсионер":

    Апропо, вижте ги тия капиталисти в какъв лукс живеят. Лъскави скъпи коли, яхти, частни самолетчета, дворци, палати и пр. За тях има пари, а за работниците няма. Ужас!
  • 12 Разумен

    33 3 Отговор
    В развита Европа НЕ трябва да има такива БЕДНИ работещи като българите, затова заплатите у нас трябва да се вдигат с бързи темпове.
  • 13 Наблюдател

    11 1 Отговор

    До коментар #10 от "Истината":

    Абсолютно!
  • 14 Решение

    23 1 Отговор
    От държавите членки на ЕС със законоустановени минимални работни заплати СЕ ИЗИСКВА да въведат рамка за определяне и АКТУАЛИЗИРАНЕ на тези минимални работни заплати в съответствие с набор от ЯСНИ критерии!!!
    Ясни критерии означава минималната работна заплата да е обвързана с ясни финансови резултати, у нас в случая ще е 50% от СРЕДНАТА работна заплата от предходната година! Това е ясен критерий, а не когато на депутатите им скимне да гласуват увеличение на минимална заплата! Трябва да става АВТОМАТИЧНО, както депутатите са обвързали своята заплата със средната за страната и тяхната заплата скача нагоре на 3-месичие, а на рацотниците не!
  • 15 безпартиен

    10 29 Отговор
    Този профсъюзен тарикат на колко души е дал работа,колко души е осигурявал като частник?Не виждате ли,че това административно повишаване на заплатата е генератор на инфлация!Тази по-висока заплата ще я получават единствено тези чакащи от държавен или общински бюджети!А те са "само" над 700 000!!!Всички работещи в частния сектор ще имат повишени осигуровки!Така,че не се учудвайте да има повишение на цените на стоки и услуги!Какво пазарно има в административното увеличение на цената на труда?Преди 10.11.1989 заплатите определяше ЦК на БКП!Сега ги определя МС или НС!Разликата е единствено в това,че сега заплати се определят от децата и внуците на тези от преди 10.11.1989!Ако на един работещ в частния сектор не му харесва заплатата,започва да си търси нова работа с по добри условия!За това има много обяви за работа в частни фирми,но няма обяви за работа в общини,министерства,области,комисии,организации на бюджетна издръжка!Въпросът е кой реално плаща осигуровки-частника или този със заплата от бюджета!?Всеки частен предприемач ако не намери работник с необходимата квалификация за определена заплата,сам ще повиши заплащането или ако не е изгодно ще затвори!Това ли е целта на такива увеличения?Да се доунищожи малкия и среден бизнес?Сега минусите ще са от бюджетниците без да се аргументират защо!

    Коментиран от #18, #24

  • 16 Да вземем пример от Германия

    22 1 Отговор
    Минималното заплащане в Германия е почасово и не може да бъде по-ниско от 12 евро на час! Освен това има и договаряния по браншове - колективно договаряне, обхващащо повече работници!
  • 17 Дам

    14 1 Отговор
    Без пари да и работим ще и е малко.Така и е припаднало
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Нова Директива в ЕС

    14 2 Отговор
    Европейският съюз вече изисква Държавите членки да наблюдават адекватността на минималните работни заплати и да докладват на Европейската комисия!!!

    Коментиран от #25

  • 20 Нова Директива в ЕС

    19 1 Отговор
    Шмекеруванията на българските "бизнесмени" свърши, експлоатацията на българските работници е към своя край.
    "Окончателният текст на директивата относно АДЕКВАТНИТЕ МИНИМАЛНИ работни заплати беше приет от Съвета на 4 октомври 2022 г."
  • 21 Колега

    14 1 Отговор

    До коментар #9 от "Пенсионер":

    Колега, можеше да прибавиш в протеста си към двамината не само липсата в ЕС на такава "мизерна" заплата, а и факта, че основната заплата на властващите у нас отдавна е твърдо регламентирана със средната заплата и неизменно своевременно увеличавана (без значение на наличие/отсъствие и на състояние на Държавен бюджет!?), още повече пак при факта, че такова правило за нея бе премислено и въведено при съвсем друг и по-справедлив данъчен режим- ПРОГРЕСИВНИЯ! Като защо тези двамината и други подобни "експерти" вече 15-на години избягват това в коментарите/кавгите си!?
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Триумф

    21 2 Отговор
    Българското правораздаване ТРЯБВА най-после да
    предприеме сериозни действия срещу работодателите, които НЕ СПАЗВАТ изискванията на Евлопейската директива за Адекватни минимални работни заплати в ЕС!
  • 24 Гост

    19 4 Отговор

    До коментар #15 от "безпартиен":

    Ти май си Велев от АИКБ. Те плямпат глупостите, които си писал. Къде има, в коя страна от ЕС такава малка МЗ. Хайде посочи!
  • 25 Дам

    5 1 Отговор

    До коментар #19 от "Нова Директива в ЕС":

    Да но те се правят на луди

    Коментиран от #26

  • 26 Преминаващ

    16 1 Отговор

    До коментар #25 от "Дам":

    Правят се на улави, защото така им изнася. Не иска да плащат.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Професионалист

    13 0 Отговор
    Този номенклатурата Велев взема по 20 хилки заплата,а има претенции,че бедния и гладен българин ще вземе МРЗ 850лв.Нека този наглец изкара за месец с една МРЗ и тогава да разбере как живеят обикновените хора в България.
  • 29 Справедлив коментар

    9 1 Отговор
    Предлагам на господин велев да му се даде заплата равна на минималната заплата за страната за срок от три месеца и всички кредитни карти да му бъдат блокирани да го питам как ще изкара този период

    Коментиран от #32

  • 30 Стоян Иванов Василев

    7 0 Отговор
    Другаря Велев през живота си,Работел ли Е?И ако не е ,откъде има кустумчето и парцулчето на вратлето+очилцъта?Къде са дънс и кнопки да го проверят?Май чакат да го направим Ние, Работещите Бедни Българи и бедни пенсионери!
  • 31 Анонимен

    0 0 Отговор
    Синдикатите много се засилиха преди подлоги и кротуваха сега огладняха
  • 32 Енгелс

    3 1 Отговор

    До коментар #29 от "Справедлив коментар":

    Няма да стане. Той е капиталист.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Гара Каспичан

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Алеко Кнс":

    Служебното Правителство иска да направи МЗ 770 лева. Увеличение само с 60 лева. Готвят постановление за това. Нищо, че ЕС и НС приеха да е 50% от средната, тоест 850 лева.
  • 35 Миле

    2 0 Отговор
    И нашите шефове си раздадоха бонуси, а з работниците няма пари факт хахаха
  • 36 Опа

    0 0 Отговор
    България тръгнала да се вайка за Шенген. Правилно, че не я приемат, къде е Румъния с минималните доходи, къде е България. За да стигнем Румъния по доходите трябва с такъв капков механизъм на увеличаване още 20 години, депутатите си увеличават заплати по 2 пъти на година. Олигарсите богатеят. Лесно се манипулира гладното население с праздни обещания. Не забравяйте, скоро избори.
    .
  • 37 Ученика

    0 0 Отговор
    Ами да изпрати Началника в Небитието няколко работодателя за разнообразие...
  • 38 милен

    0 0 Отговор
    велев е паразит долен
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове