Last news in Fakti

9 Декември, 2022 12:15 1 501 32

Велкова: В еврозоната развитието на страната ще се подобри с ускорен темп

  • росица велкова-
  • еврозона

За еврозоната има строги числови критерии, които ако се изпълнят, няма основания да не ни приемат, категорична е тя

Велкова: В еврозоната развитието на страната ще се подобри с ускорен темп - 1

Служебното правителство ще бъде готово до края на годината с подготвеният от него проект на Закон за въвеждане на еврото в България. Това съобщи финансовият министър Росица Велкова по време на форума „България в Еврозоната – предимства и възможности“, организиран от КРИБ, а Economic.bg е медиен партньор на събитието. По нейни думи това е сред „ключовите документи“, подготвяни от кабинета от встъпването му в длъжност през септември.

Законът има за цел да регламентира обществените отношения, свързани с приемането на еврото като официална валута в страната. С него ще се фиксира курсът на превалутиране, как ще се изведе лева от обращение, какъв ще е начинът и срокът за замяна на парите в брой, правилата за превалутиране на цени, заплати, социални помощи, мерките за защита на потребителите, санкции и други.

Темата заема все по-голямо място в живота в страната“, коментира Велкова.

Приемането на т. нар. Закон за еврото е практика, която започна с влизането на прибалтийските страни във валутния съюз. На практика законът ще обхване точките, изписани и в проекта на Плана за приемане на еврото.

Министърът посочи, че други законодателни промени, отново свързани със смяната на валутата, вече са подготвени и са внесени в парламента. Пример за това са предложените промени в Закона за БНБ и Търговския закон. Всички те са част и от Плана за приемане на еврото в България, който бе приет по-рано тази година.

Финансовото ведомство работи усърдно и по комуникационна стратегия и информационна кампания за обществото по темата за еврото. Това е едни от другите основни проекти на министерството, като работата по нея скоро трябва да приключи. Това ще позволи през следващата година да стартират и така чаканите от бизнеса информационни и комуникационни кампании за въвеждане на еврото в България.

Припомняме, че само ден по-рано на своя пресконференция големият бизнес апелира към правителството скоро да започне подобна кампания и да отдели бюджет за нея.

Днес министърът посочи още, че в момента се извършва анализ на пуснатата миналия месец анкета към малките и средни предприятия за евентуалните им затруднения и нови разходи при смяна на валутата. Резултатите от него се очакват до края на месеца.


Поставете оценка:
Оценка 1.2 от 68 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да, да

    40 2 Отговор
    И един мармот...
  • 2 Ква е тая бе

    50 3 Отговор
    как като си вкараш парите в пирамида ще се развиваш с ускорени темпове ма?! Я се скрийте всички измекяяяри!
  • 3 САНДОКАН

    36 2 Отговор
    ЙО ХО ХО и бутилка ром. А за хората малко музика
  • 4 Да се чуди човек

    48 1 Отговор
    Литва и особено Латвия още не могат да се оправят след "бързото оправяне" с еврото!
  • 5 Тая лелка

    51 0 Отговор
    да не се е сдобила с кристална топка, че гадае такива небивалици.
  • 6 Опа

    47 2 Отговор
    Както подобрихте селското ни стопанство след нарежданията от ЕС ли?
  • 7 Гост

    39 0 Отговор
    Ще, ще, ще....
    Като се замисля, не се сещам за нито едно изпълнено "Ще" от последните 30 години, което да се е отразило положително на живота, примерно, на еди пенсиониран учител с 40 годишен стаж и 350 лв. пенсия. И с еврото така ще стане, както с приватизацията, с реституцията, със затварянето на ядрените реактори, с фалитите на държавните фирми, с образователната, здравната и прочее реформи и въвеждането на чалгата за официална държавна политика...

    Коментиран от #10

  • 8 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    28 0 Отговор
    Те така преди ДЕСЕТИ сме били на
    ръба на пропаст ,
    а след ДЕСЕТИ сме направили решителна
    КРАЧКА НАПРЕД ‼️‼️‼️
  • 9 Ленин

    33 1 Отговор
    Четете като: "В Еврозоната ще се краде с ускорени темпове!"
  • 10 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    32 0 Отговор

    До коментар #7 от "Гост":

    А не така . Животът на българите се подобри яко,
    даже можем да ги назовем поименно 😉😉😉😉😉😉
  • 11 ЕдинОтМногото

    19 0 Отговор
    Моля?! Хахахах
  • 12 Точен

    30 1 Отговор
    Още една псевдофинансова експертка, а всъщност неграмотна калинка, инсталирана да ръси агитация и пропаганда в полза на вредна за България и за народа политика. Комунистите навремето бяха доста по-скромни в лозунгите и заклинанията.
  • 13 Стадният манталитет властва

    23 0 Отговор
    "Огромни" предимства. Този цирк с организацията ЕС е като реминисценция от времето на "развития" соц, когато всички бяха на едно мнение и развитието на света беше исторически предопределено. И "демократическия централизъм" господстваше. Преди всички бяха комунисти, сега всички са "европейци" и "евро-атлантици". И пак всички мислят еднакво и вярват в светлото бъдеще. Овците се водят от гегата на овчаря. Това е реалността.
  • 14 Аз съм от ссср

    19 0 Отговор
    Още една калинка във власта или корумпиран предател.Колкото Гърция е напреднала толкова ще напредне и ние,само дълга ще ни напредне.
  • 15 Доколенков

    22 1 Отговор
    Дългът на Гърция например ще стане и наш.
  • 16 Леееле

    23 1 Отговор
    Я попитайте Гьрците как се чувстват от как са влезнали вьв Еврозоната.Работя сьс Гьрци и всички те казват да не влизаме и приемаме Еврото.Ако това стане ни е спукана работата.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Разглезено богаташче от БСП

    22 1 Отговор
    Какво е това бързане? Нека изчакаме Дания да влезе пък после ще видим...
  • 19 Анализатор

    23 1 Отговор
    при този лицемерен "запад" - едва ли. Само ни използват. Така, че вън от ЕС !
  • 20 Сериозно ли?

    20 1 Отговор
    Аман от лалажии и чиновници !
  • 21 Заключение

    16 1 Отговор
    гъска.
  • 22 Велкова?? Какви лъжи нарежда! Лъжа

    15 1 Отговор
    След. Лъжа!! Народа казва НЕ на Еврото!! НЕ НА НИКАКВА ЕВРОЗОНА!! ТЕЗИ С МИЛИОНИТЕ И МИЛИАРДИТЕ ПО Овшорките са Ревнали за Еврото!! Народа няма пари в Овшорките, крадците искат да си вкарат парите, като Чужди инвестиции за това е тоя Зор и РЕВ!! Не на кралите Народни пари, не на Еврото??
  • 23 Запознати

    10 0 Отговор
    Лъже. Важни са само кражбите на еврокликата.
  • 24 ууу

    9 0 Отговор
    Безсрамна лъжкиня! То нали това беше обещанието, когато влязохме в европейския съюз. Сега какво - виждаме и усещаме лакомото, даже чуваме мляскането, УСВОЯВАНЕ на европейски средства на подбрани индивиди. Но какво се промени за мнозинството? 2 милиона измряха в мизерия, а младите избягаха, заради страстните призиви на безотговорните ни лакомници към чуждестранни инвеститори, че тук ще намерят евтина работна ръка.Проклет да е българският народ, ако пак позволи на мизерниците да го излъжат! РЕФЕРЕНДУМЪТ за еврото е задължителен!
  • 25 нннн

    8 0 Отговор
    В еврозоната ще плащаме чужди дългове. Само Италия дължи 2000000000 (словом два трилиона) евро.
  • 26 Велкова?? Какви лъжи нарежда! Лъжа

    4 0 Отговор
    Тея с Крадените пари по Овшорките напъват за Еврото! Народа нее крал, нама какви пари ,да Пере,! Ще имитира, чужди инвестиции с Кухи фирми и Бушони!! Да си преперат парите! Крадците Реват за Еврото! Не на никакво Евро!! Народа, е достатъчно беден, а ти отивай в С. В И. Н. А. Р Н. И. К А ЗА ТАМ СИ!!
  • 27 Читател

    8 0 Отговор
    Какво означава "по-добра доходност"? Какво има предвид? По-големи заплати? По-високи лихви по депозити?
    Самата тя, разбира ли какво говори и... вярва ли си?
  • 28 Азим

    6 0 Отговор
    Как, бе Велкова, доходите на хората ще се подобрят с ускорени темпове? За 33 г. с вашите темпове сме на дъното на Европа,особено след като влязохме в ЕС.
  • 29 Врьтка

    6 0 Отговор
    Има някаква цел за да напират нюди ни вкарат Еврото.А защо не ни пускат вьв Шенген тогава и защо страни като Дания Чехия Унгария и Румьния отлагат и не влизат.
  • 30 Горката , изпълнява поръчка

    2 0 Отговор
    Да говориш публично, след като вътрешно знаеш, че жестоко лъжеш, е цяло наказание за един почтен човек. Въпросът е дали си почтен. Тази женица не знае ли, че в еврозоната не се влиза с 250 евро пенсия и 400 евро заплата. Как няма срам да говори, че доходите щели да се увеличат, след приемането на еврото, когато всички държави приели го, пропищяха след това , въпреки, че икономиките им и доходите им , бяха на светлинни години пред нашите. Каква обида за българите от антибългари, а искаме да ни уважават в Европа.
  • 31 От тая лъха на експертиза

    1 0 Отговор
    Целта е е ясна - да изперат краденото!
  • 32 мани мани

    1 2 Отговор
    против еврото са пишман националистите, пишман патриоти, искащи си левъ и се тръшкат кат малко дете, искащо близалка, ама в джобчето си няма дори стинки, за да си я купи, а реве на мама да му я купи ... и си седи дръгливо, инатливо, бедно, сополиво и без близалка ... тези, които не искат еврото, тва са смешните гастербайтери, ходещи да берат евра, идващи у дома, умножаващи по 1,95лв. и щракат с пръсти - радост голяма, чувстват се богати - кеф ... това обаче ще свърши ... да, ще вземаме по-малко единици от еврата, но тези единици ще нарастват, а и ще сме равностойни най-сетне! 1:1 е по-добре от 1:2 ... който разбрал-разбрал ... то не е за глупаци! като играете дадена игра, ще я играете по правилата! не може баскет да се играе с волейболна топка! не може футбол с баскетболната топка! кат сме в еврогейският съюз - ще играем с еврото! има си правила! нима западните държави са бедни? много са си добре! именно натам сме тръгнали и трябва да приемем еврото! патриотизмът, национализмът в икономикса не върви! ай сте го приложили - ай война, бедност е дошла! кат искате да благоденствате, ще играете с големите и ще станете добри в играта! инак ще сте си с малките, недъгавите, бедните, ошмулените ...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове