Last news in Fakti

12 Декември, 2022 11:31 3 822 45

Кои са дамите на ключови позиции в проектокабинета на Габровски

  • габровски-
  • правителство-
  • мерки

Ключови постове в праавителството

Ето биографиите на предложените дами за кандидати за министри в правителството на Николай Габровски:

Малина Крумова – кандидат за заместник министър-председател по управление на средствата от Европейския съюз

Родена е през 1976 г. Завършила е политология и международни отношения в Американския университет, Благоевград. Притежава магистърска степен от съвместна програма на университета в Болоня и университета в Сараево по "Демокрация и човешки права в Югоизточна Европа“.

От 1998 година се занимава с управление на проекти и програми. От 2007 г. работи в администрацията, като през годините заема различни експертни и ръководни позиции. Била е ръководител на Оперативна програма ,,Околна среда". През 2017 г. е назначена за служебен заместник министър-председател по еврофондовете в правителството на Огнян Герджиков. Заемала е и длъжността заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството. През 2019 г. е назначена за председател на Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата“.

Миглена Тачева – кандидат за заместник министър-председател по обществен ред и сигурност и министър на правосъдието

Магистър по право от СУ "Св. Климент Охридски". Специализира в САЩ, Нидерландия, Великобритания и Гърция. Директор на Национален институт на правосъдието. Била е председател на Варненския районен съд. Министър на правосъдието в периода юли 2007 г. – юли 2009 г.

Учредител и председател на УС на Сдружение "Правна инициатива за обучение и развитие" от 1994 г. до 2014 г. Учредител и член на Обединените нестопански организации – Варна. Член на "Съюза на съдиите в България" от 1998 г. до 2001 г. Член на "Съюза на юристите в България", учредител и член на "Български съюз на съдия-изпълнителите". Член на Управителния съвет на ERA (Европейска правна академия), член на Централния съвет на Съюза на юристите в България.

Меглена Плугчиева – кандидат за заместник министър-председател по климатичните политики и министър на околната среда и водите

Инженер по горско стопанство и екология от Лесотехническия университет – гр. София. Специализирала е в Научния институт по горите - Гьотинген /Forstliche Versuchsanstalt/, ФРГ и в Института по горска политика на "Алберт Лудвиг“, Фрайбург, ФРГ.

От януари 2019 г. е извънреден и пълномощен посланик на Република България в Черна Гора. От 01.06.2012 г. до 31.10.2018 г. е извънреден и пълномощен посланик на Република България в Конфедерация Швейцария и Княжество Лихтенщайн. От 2009 г. до 2012 г. е била народен представител, както и в периодите от 1995-1997 г. и 1999-2001 г.

Заместник министър-председател на Република България от 2008 г. до 2009 г., отговарящ за управлението и контрола на европейските фондове. От 2004 г. до 2008 г. е извънреден и пълномощен посланик на Република България във Федерална Република Германия. Била е и заместник-министър на земеделието и горите с ресори европейската интеграция и горското стопанство и програмите ФАР и САПАРД.

Единственият посланик с два ордена от Германия - “Федерален кръст за заслуги със звезда" и “Федерален кръст I степен". Носител на "Златния почетен знак“ на МВР за принос към присъединяването на България към Европейския съюз. Удостоена с почетното звание "Доктор хонорис кауза" на Лесотехническия Университет гр. София.

Маринела Петрова – кандидат за министър на финансите

Завършила е магистратура в УНСС и СУ "Климент Охридски". Притежава следдипломни квалификации (Австрия, Обединеното кралство, Япония, Нидерландия, САЩ) в областта на макроикономиката, икономическите и фискалните политики (в т. ч. тяхната координация в ЕС и еврозоната). Започнала е кариерата си преди 30 г. в Агенцията за икономическо програмиране и развитие към МС на най-ниската експертна позиция. Има над 20 г. опит на ръководна позиция в държавната администрация. Била е заместник - министър на финансите в три правителства, едно от които е служебно. Ръководила е екипа на МФ по време на българското председателство на ЕС, както и при преговорите за ERM2.

Понастоящем е председател на Управителния съвет на Банката за развитие на Съвета на Европа (БРСЕ) - за първи път българин и за втори път жена, избрана от акционерите на тази позиция. Член е на Съвета на директорите на Европейската инвестиционна банка и на Европейския инвестиционен фонд.

Д-р Благородна Макева – кандидат за вътрешен министър

Има присъдена докторска степен, специалност "Организация и управление извън сферата на материалното производство (вътрешен ред и сигурност)" към Академията на МВР, както и придобита юридическа правоспособност от ПУ "Паисий Хилендарски", специалност "Право". Преминала множество обучителни курсове в България и чужбина, между които "Работа с Европейската служба за външна дейност (ЕСВД)“ на Нидерландския институт за международни отношения "Клингендал“ и "Права на човека“ в Дипломатическия институт към министъра на външните работи и Женевската академия по международно хуманитарно право и права на човека.

Има над 23 годишен стаж в системата на МВР, като е започнала от най-ниското стъпало в районно управление до заместник-директор в Главна дирекция “Национална полиция".

От 2015 до 2021 година е била председател на Постоянната комисия по права на човека и полицейска етика в МВР. Член на Националния съвет за подпомагане и компенсация на жертви на престъпления, от 2015 до м. август 2021. Член на Националния съвет за равнопоставеност на жените и мъжете – в периода 2016-2017, както и член на Комитета за наблюдение на националната многогодишна програма на Република България по Фонд "Вътрешна сигурност“ 2014-2020 г. до м. август 2021; Била е и директор на дирекция “Публичен регистър" при Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество.

Била е хоноруван преподавател в СУ “Св. Климент Охридски“ по "Правни и полицейски аспекти на домашното насилие“, както и председател на

Работна група "Правоприлагане“ (Law Enforcement Working Party) към Съвета на Европейския съюз по време на българското председателство на Съвета през 2018.

Милена Стойчева – кандидат за министър на иновациите и растежа

Има образователни степени и специализации от български и международни университети като СУ „Климент Охридски“, Penn State University, UC Berkeley и MIT. Тя е изпълнителен директор на Джуниър Ачийвмънт България (JA Bulgaria), част от глобалната мрежа на Джуниър Ачийвмънт (JA Worldwide). Преподава иновации и предприемачество като гостуващ преподавател към Европейския Институт за иновации и технологии. Понастоящем е директор за иновации и трансформация към EIT Culture & Creativity.

Член е на борда на Европейския форум на жените-основатели на компании и работи активно за утвърждаването на жените в бизнеса, науката и предприемачеството.

Милена Стойчева е носител на най-високата световна награда за лидерство на JA Worldwide “Soraya Salti” за 2021 за приноса и за развитие на обществото чрез икономическо образование и възможности. Тя е отличена и с наградата за жени-лидери на Американско посолство в България. Има повече от 20-годишен опит на ръководни позиции в международни организации и компании, сред които председател на глобалния съвет на страните членки на JA Worldwide и старши съветник за висше образование в Европа. През цялата си кариера работи систематично за цифровизацията, модернизацията, високата образователна култура и опазването на природата в България.

Събина Събева – кандидат за министър на труда и социалната политика

Родена е на 8 август 1958 г. в град София. Завършила е Медицинския факултет – София. Има магистърска степен по „Обществено здраве“ от Института по социална и превантивна медицина на Женевския университет и специалност по "Обща хигиена". Доктор по медицина като дисертацията ѝ е в областта на хигиената на детско-юношеската възраст и правата на детето.

От 2004 до 2020 г. е изпълнителен директор на фондация ,,Международна социална служба – България”. Била е директор дирекции ,,Програми и международно сътрудничество” и ,,Държавна политика за закрила на детето” в ДАЗД. В периода 1989-2002 г. е асистент, старши и главен, в Катедрата по хигиена, екология и професионални болести на Медицински факултет, София. Притежава практически опит в управлението на хора и финанси, планиране на дейности, извършване на анализи и др., както и в разработването и управлението на социални услуги за деца и семейства. Участвала е активно в разработването на нормативни актове в областта на закрилата на детето и социалната политика.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Псевдоним

    44 1 Отговор
    Всичките до една са работили единствено на държавна служба.
  • 2 ужас

    55 3 Отговор
    Тачева и Плугчиева? Видните царистки възкръсват в правителство на ГЕРБ? Сериозно ли? Явно е най-добре да обявим конкурс за правителство с международно участие. Тази пародия вече не се трае.

    Коментиран от #10

  • 3 Хъъъм

    38 5 Отговор
    Стари .... ще правят нов бардак. Никой не е управлявал нищо голямо през живота си, а тръгнали държава да управляват... Тия на Буцu от xарема ли са.. Тия от Козяк ли са спуснати...

    Коментиран от #6

  • 4 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    45 3 Отговор
    Хващам бас, че този довчера дори не ги е познавал ‼️

    Коментиран от #7

  • 5 браво!

    4 34 Отговор
    много силен професионално състав с толям опит!
  • 6 не завиждай

    3 21 Отговор

    До коментар #3 от "Хъъъм":

    само защото не са ти предложили на теб,няма нужда да плюеш можищшти ш образованите от чиста завист

    Коментиран от #19

  • 7 Естествено Вълшебната папка

    24 0 Отговор

    До коментар #4 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Деса и Томчо първи на хранилка в зайчарника са ги писали.

    Коментиран от #13

  • 8 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 30 Отговор
    САМО ГЕРБ може да УПРАВИ странатани.
  • 9 Румен Николов-Пашата

    25 4 Отговор
    Габровски работи за доказан Главорез за срещу солидно заплащане!

    Коментиран от #11

  • 10 ха ха

    7 24 Отговор

    До коментар #2 от "ужас":

    а ти какво искаш - пресни дипломантки ли? Не си ли взе поука от ПП-шарлатанията?това са жени с голям опит в годините и са си направили изводите, минавайки през различните правителства,но и са почерпили много добър опит

    Коментиран от #32

  • 11 внимавай с приказките

    5 13 Отговор

    До коментар #9 от "Румен Николов-Пашата":

    че да не опреш до скалпела му - тогава ще говориш и ревш друго
  • 12 тошо

    13 3 Отговор
    Колко от тези не са посочени от евроатлантическият,и по-точно от атлантическият съвет.На колко от тези постът не им е пряко даден от внедрените структори на пащ.Отново презокеанско марионетно правителство.

    Коментиран от #15

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 а ти какво искаш

    1 9 Отговор

    До коментар #12 от "тошо":

    за 3 месеца? хората си напускат работата,каквато такива като теб не са и сънували,и то за безперспективен ангажимент

    Коментиран от #21

  • 16 Бай Шиле

    19 4 Отговор
    Биографиите им са пълен т.шак.
  • 17 Мераклийски

    21 4 Отговор
    Приятели, на се залъгвайте и не вярвайте,защото зад всяка една пионка от проектокабинета на Габровски,ще има в сянка човек на Мафията и Борисов!
    Това,че тези кандидати са се продали е техен морален въпрос. Те ще си отговаря за участието в цирка на Борисов!
  • 18 Гост 2

    9 5 Отговор
    Българския роб си заслужава ГЕРБ.
  • 19 бокоБРАВО КИРОАЛОООАЛООО

    9 2 Отговор

    До коментар #6 от "не завиждай":

    КОЙ Е МОЖЕЩ БЕ???? ТОЯ С ЧЕКМЕДЖЕТАТА С ПАЧКИ ... Е МУТРОКОМУНИСТ ВСЕ ОЩЕ ЧЛЕН НА БКП И ЗА ТОВА Е МОЖЕЩ
  • 20 Леелеее

    12 1 Отговор
    И Аз съм на мнение, че тоя състав до снощи не са се познавали и как ще си вярват за да свършат нещо заедно... Кой пт тия има самочувствието да тропне по масата и да защити народа. Всички са пионки, и марионетки.
  • 21 тошо

    3 1 Отговор

    До коментар #15 от "а ти какво искаш":

    Явно облагите са им досто по-големи,от тези за който книжасват по канцеларийте на държавния чиновнически апарат отворко.Лекар държава да води?Като са толкова хрисими,защо позволяват да им се опетнят имената за 3 месеца,а?Много,като теб никога няма да излязат от землянките си,а само ще щракат на клавишите,и ще си бъркат в носа.
  • 22 Къде е Меси

    10 0 Отговор
    Тия дами си имат и личен гинеколог в кабинета в лицето на министъра на образованието и културата с едни от най скъпите частни болници дерещи народа
  • 23 Завладяната държава България

    10 5 Отговор
    От Сорос,нато чрез сащ,ес! Няма мърдане! Единствената светлинка в тунела това е Възраждане и Русия!Алтернативата-емиграция на всички Българи!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Румен

    9 2 Отговор
    Тиквата предлага Габровски, а той предлага отбора. А какво предлага народа?Народа предлага тия заедно с Тиквата и ДПС да са в затвора. Абе всички сме гледали филма” Господин за еди ден”Бойко понеже е прост предлага учени, които са взели дипломи с пари. Айде , от утре у лево. Доктора си загуби клиентелата щото е алчен. Да си вземе чаша уйски и пусне песента “ А дали е така?, кой ще ми каже”
  • 26 Нямам думи !

    8 2 Отговор
    Комунисти,комсомолци...Славен път ни чака.Славен път !
  • 27 Цветков

    5 1 Отговор
    Кабинетът “Габровски“: Мишмаш от кадри на тройната коалиция, министри на Радев и медици

    Коментиран от #35

  • 28 Капиталист герой

    4 2 Отговор
    Категорично някой от предложенията независимо от писания опит няма да свършат работа.Други ще свършат защото и преди са давали резултат.Плугчиевс и Тачева ще свършат а Макева е книжен тигър с реална работа по малко от 2,години.Всичко останало е учене майчински и зам.директор по симпатия прокси на Маринов и Терзийски.Заков знае ген Запрянов също .Културата и Туризма са в час Тази дето беше на комисията по безопасност не върши реална работа търси си виновни или друг да я свърши.
  • 29 Дамата Габровски

    0 1 Отговор
    Седнала на кактус
  • 30 Дамата Габровски

    4 2 Отговор
    До един соросоиди, браво бре
  • 31 А туй миризливото

    3 1 Отговор
    Заков, вече е върха
  • 32 ще ти кажа

    7 1 Отговор

    До коментар #10 от "ха ха":

    какво искам - искам нови хора в политиката, което не е значи задължително млади. Искам хора, които са се доказали в професията си и не са омаскарили името си с партиите на прехода. Не искам креатури и нагаждачи, които са с всяка власт, стига да има постове и лапачка. Искам хора с идеи, с мисъл, с отговорност и такива има, но никой не ги кани в правителства, защото няма да обслужват чужди интереси, а ще защитават България.
  • 33 Перо

    9 1 Отговор
    Повечето са типични представители на селските тарикатлъци за трупане на “биографии”,чрез специализации,курсове,следдипломни квалификации,различни форуми в чужбина,участие във всевъзможни организации и съюзи и мижава практика по специалността на терен! Да се чуди човек кога и как са работили от курсове и специализации! Търсени са хора,имащи нещо общо с общи интереси на партиите и обществото /деца, права на човека,образование,хуманитарни дейности и т.н./,но от теоретици,трудно може да се очаква свършена работа и добра организация! Същото е и при кандидатите от мъжки пол с малки изключения! Явно целта е прокарване на кабинет,на всяка цена!
  • 34 Павлов

    3 1 Отговор
    Прошко е от стар комунистически род и е общински съветник от ГЕРБ, ама явно не си разбрал.
  • 35 Хахаха

    3 1 Отговор

    До коментар #27 от "Цветков":

    И то медици доказани източващи здравната каса с до няколко пъти по високи цени на консумативите в частните им болници
  • 36 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    4 1 Отговор
    Коя от тях се ......изказа в европарламента и не я избраха за евро-комисар.........Забравихте ли.....такива титли сте им сложили,че........и те не могат а се познаят....
  • 37 Дами

    7 1 Отговор
    между тях няма , а обученията им и "квалификациите" им са много спорни ! Ноооо , все червени издънки !
  • 38 пфууууу

    8 2 Отговор
    Страхотна банка кадри. Направо бомбирала консерва стар престар боб.
  • 39 Аз съм от ссср

    7 1 Отговор
    Всички са били дълги години на държавна хранилка, и за това държавата е на дъното на всички класации а сега ни ги пробутват за министри .
  • 40 Азим

    2 1 Отговор
    Всички те, по един или друг начин, са били във властта, следователно носят вина за унизителното положение на държавата ни спрямо другите европейски държави.
  • 41 Наркос

    2 0 Отговор
    Клубът на плешивите се събра 👨‍🦲
  • 42 555

    2 2 Отговор

    До коментар #24 от "неолибералски схващания":

    Това са експертите на България,Шенген и Еврозоната ще ги гледаме на картинка но както е тръгнало скоро може да има червен картон и за НАТО и ЕС.Вечна дружба с Русия,Беларус,Северна Корея,Сирия и Еритрея.
  • 43 Даа!

    2 1 Отговор
    От учене,преквалификации( задължително изписване на инглиш- да звучи по така - тежко) кога ли са работили? С изключение на две кандидатури- сърбахме им попарата преди години,останалото е ефтинджос мат,рял,опакован в целофан.И най опасното е,че ще извъртят познатия трик със форума.Едни по болест,други по " неотложни задачи" и като едното нищо,ще се напълним с калинки в кабинет- тюрлю гювеч.Аединствебата задача - цел е милиардите от ЕС.Всички за тях точат зъби.
  • 44 ммм

    5 1 Отговор
    СТАР БАРДАК С НОВИ,,,,,, А ЗАД ВСЯКА ОТ ТЯХ ЗА ЗАМ,МИНИСТЪР ЩЕ Е ЧОВЕК НА ГЕРБ ЕЛЕ САЧЕВИЦА ЗАХАРИЕА ТОМИ БИЧЕТО И Т,Н, КОИТО ЩЕ КОМАНДВАТ А ТЕЗИ ЩЕ СА ПИОНКИТЕ А НАЧЕЛО В СЯНКА АМИ ТО СЕ ЗНАЕ ЩЕ Е ТИКВАТА ЕЙ НЯМА ОТЪРВАНЕ ОТ МАФИЯТА НО НАЛИ ИДВАТ ЕДНИ ПАРИ КАК ЩЕ СИ ГИ РАЗПРЕДАЛЯТ И ОКРАДАТ ,БОЖЕ ОПАЗИ БЪЛГАРИЯ
  • 45 ЛЕЛЕ, МАЛЕ

    0 1 Отговор
    Като четеш СВ-та да се изплаши човек. От толкова титли и толкова квалификации, няма да им стигнат два живота. И като са такива супер успешни, защо не ходят в чужбина, а искат тук да оправят......
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове