Last news in Fakti

14 Декември, 2022 09:55 1 188 13

Спорът за МРЗ между работодатели, икономисти и синдикати продължава

  • минимална работна заплата-
  • синдикати-
  • работодатели

България е на първо място в целия ЕС по МРЗ, отнесена към БВП на глава от населението, каза Васил Велев

Ще стане ли минималната работна заплата 850 лева? Темата в ефира на Нова телевизия коментираха Васил Велев, Ваня Григорова и Владимир Сиркаров.

Ако минималната работна заплата се увеличи на 850 лева, тя ще стане по-висока от средния осигурителен доход в страната, а много индустрии ще преминат в сивия сектор. От това се опасяват икономистите.

“България е на първо място в целия ЕС по МРЗ, отнесена към БВП на глава от население. т.е за това, което ние произвеждаме, имаме най-високата МРЗ в целия ЕС”, посочи Васил Велев, председател на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България. “Ако това се приеме, МРЗ ще бъде по-висока от средния осигурителен доход. Има 5 области, където съотношението ще стане над 80% . т.е работиш или не - ще получаваш едно и също”, допълни той.

“Големият проблем у нас е, че имаме обща минимална работна заплата за цялата страна”, смята икономистът Владимир Сиркаров. “На база индустрия има големи разлики. На регионален принцип - също има големи проблеми. Югозападният регион е с 2 пъти по-богат”, посочи той. По думите му има риск от увеличение на сивия сектор в по-бедните райони в страната, както и от увеличение на безработицата. “Някакъв хибриден вариант ще е доста по-удачно”, предложи Сиркаров.

Икономистът от КТ “Подкрепа” - Ваня Григорова, обаче не е съгласна с предложението да има различни минимални работни заплати за различните региони.

“Ако заплатата е по-висока трябва да се увеличи и обемът на работа. Диференцирането трябва да бъде по икономически дейности, както в Австрия и Италия”, посочи Васил Велев.

“Няма никакво съмнение, че трябва да има диференциация по отделните икономически сектори, включително по длъжности”, каза Григорова. Според нея обаче синдикати и работодатели трябва да се договарят за сумата на МРЗ по икономически дейности.

Така обаче много хора могат да попаднат “под ударите на некоректни работотдатели”, смята Сиркаров. Той допусна, че при увеличение на минималната работна заплата, има риск от увеличение на данъците от следващата година. “Сега ме притеснява все повече тази политическа какафония и това надцакване, което е предизборно. Не трябва да забравяме, че ние се борим с инфлацията, която е глобален проблем. А всички тези предложения, които виждаме като добавка между 1-во и 2-ро четене на Бюджета, са проинфлационни”, коментира той. “Вдигането на МРЗ трябва да се направи, когато има редовен кабинет”, категоричен е икономистът.

Ваня Григорова определи предложението на служебния кабинет МРЗ да се вдигне не на 850, а на 770 лева, като “лицемерно”. “Те казаха, че нямат право да правят политика, като внесат нов Бюджет и като актуализират МРЗ, и в момента, в който народните представители гласуваха законопроекта на БСП, те дадоха контрапредложение, така че то да е по-ниско. Служебният кабинет трябва да поеме отговорността си за това поведение”, категорична е Григорова.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дааа

    15 3 Отговор
    Веднъж завинаги пресечете Велев! Грабител! Той държи народа в БЕДНОСТ на дъното.
    Не му се връзвайте, че щял да вдига цени. Няма да посмее да вдигне цените, щото иде кабинет на ГЕРБ. Велев не вдига цени, когато ГЕРБ е "горе".
    МРЗ догодина трябва да стане 1000 лв.

    Коментиран от #6

  • 2 Дам

    14 2 Отговор
    Заплатите да ги направят 1/3 отпечалбата.
  • 3 Колю

    12 2 Отговор
    Чувам само скимтене на работодатели. Никой обаче не се хвали че работи с най-ефтината работна ръка в ЕС, а няма да се очудя и в Европа. И после говорете за демография, образование и т.н. Всякакви там соцкреатури продават ефтиния труд на работника, без да инвестират в иновации и високо интелектуален труд.
    А Григорава за какво я канят, да не би да е станало въпрос за Газпром?

    Коментиран от #5

  • 4 жцъхг

    15 1 Отговор
    Как не вие срам бре? Спорят дали да е 850 лв. заплатата!? Ами само инфлацията до сега е над 20 %. А 850 лв. са някъде към 450 евро заплата. А в европа няма такава заплата никъде бре. Как не ви е срам, че и да твърди някои че били много. Как я искате хората да работят и накрая да си платят че работят.
  • 5 дааа

    15 1 Отговор

    До коментар #3 от "Колю":

    Прав си. В Бг трудът бил 4 пъти по- ниско заплатен. Имаше инфо по темата в някоя от икономическите медии. Дори и трудът ни да не е толкова ефективен, пак 4 пъти по- ниско заплащане е прекалено занижено. Което води до още по- голямо обогатяване на частния сектор. Частният сектор не е беден. И няма да обеднее с 850 лв. МРЗ.
  • 6 докри

    12 2 Отговор

    До коментар #1 от "дааа":

    Какъв ГЕРБ иде бре? Ти не си наред с главата. Ако тези разбойници те яхнат ще ти откраднат и долните гащи. Вече 12 г. ти съдраха кожата от грабежи и пак се оглеждаш да те яхнат същите разбойници от ГЕРБ.

    Коментиран от #8

  • 7 Гост

    14 2 Отговор
    Има европейска директива. Трябва да се спазва. Това означава минимум МРЗ=850 лева.

    Коментиран от #10

  • 8 дааа

    6 2 Отговор

    До коментар #6 от "докри":

    Ай, спести си обидните квалификации и въведи някаква хигиена в мислите си! На пролет с хартията изборите ще бъдат спечелени от ГЕРБ. Ти да не си мислиш, че с хартиените бюлетини ще спечели ПП или ДБ?
  • 9 Двустранка е нужна

    4 2 Отговор
    А не тристранка. Само правителство и синдикати. Както в Румъния. Работодателите да си направят партия ако искат. Партия на работодателите. И да си гонят по демократичен начин интереса с реална представителност а не под масата на тъмно.
  • 10 ха ха

    3 1 Отговор

    До коментар #7 от "Гост":

    е нашите вождове ги спазват , само за увеличение на цените , и нещо ако могат да присвоят по евро директиви
  • 11 позеленял

    2 1 Отговор
    “Ако заплатата е по-висока трябва да се увеличи и обемът на работа./ не виждам депутатите да са започнали да работят повече , но по 3 пъти на година си увеличават заплатите
  • 12 безпартиен

    4 0 Отговор
    Никой не казва най-важното-нашата икономика е най-енергоемката в ЕС,нямаме високи технологии и производства на стоки висока принадена стойност!От къде ще дойдат пари в България?Нали сме конкурентни само с износа на зърнени храни и работа на ишлеме в леката промишленост!Други "свежи" пари идват единствено от работещите зад граница и ЗАЕМИ от ЧАСТНИ банки!А и как да е друго,когато имаме 2.3 млн.пенсионери,над 700000 чакащи заплати от бюджета,над 660 000 малолетни и непълнолетни,над 1 млн.без образование,без професионална подготовка и на-важното без трудови навици ц..гани!Колко останаха да работят и да издържат с осигуровки и данъци всички по-горе?Всеки работник в частния сектор ако не харасва условията на работа и заплатата,започва да си търси нова с по-добро заплащане!Стачкуват единствено тези с бюджетните заплати!Вдигнете административно заплатите и ще видите колко малки и дори средни предприятия ще закриете!Точно те са най-уязвими след покачване на цените на енергоносители,на всички услуги,а сега и с осигуровките за всеки работник!Частник ако не намери работници дори и за тези 850 лв. сам ще повиши заплащането на 950-1000 примерно!Ако и за тези заплати няма,а сметките не излизат решението е затваряне и всички на "борсата"!Това повишаване на заплатите ще повиши и цените на стоки и услуги!Дали не го знаят?Каква е раазликата от времето преди 10.1189 когато ЦК на БКП определяше заплатите и сега определяни от НС и МС?Сега ги определят децата и внуците на тези
  • 13 милен

    0 0 Отговор
    велев е паразит долен
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове