Last news in Fakti

14 Декември, 2022 22:18 1 354 29

НСИ се подготвя за еврото

  • нси-
  • въвеждане-
  • евро

Въвеждането на еврото ще засегне всички информационни системи на НСИ, които извършват дейности с валутни единици и обработват финансова информация

НСИ се подготвя за еврото - 1

1 848 000 лева допълнително ще получи Националният статистически институт (НСИ), за да адаптира информационните си системи към еврото, реши правителството на заседанието си днес.

Министрите одобриха допълнителни разходи по бюджета на НСИ за 2022 година. Средствата ще се използват и за сигурност на информацията.

Въвеждането на еврото ще засегне всички информационни системи на НСИ, които извършват дейности с валутни единици и обработват финансова информация.

За да се осигури непрекъснатост в процеса на производството на статистически данни е необходимо системите да бъдат адаптирани или надградени, така че да приемат и обработват информация както в лева, така и в евро.

Трябва да се създаде и възможност системите да превалутират статическите данни за години назад, за да няма прекъсване на статистическите редове и изкривяване на информацията. Това важи и за електронните услуги. Необходима е и допълнителна модернизация с цел по-високо ниво на защита на информационната сигурност.

Ще се адаптират и интегрират 11 информационни системи. С цел да се гарантира стабилност и устойчивост, както и високофункционална и сигурна среда, ще се закупят и внедрят 7 нови сървъра и софтуера за управление на виртуализационната среда в центъра за данни на НСИ. Ще бъде обновен и центъра за дигитализация, базиран на роботизиран скенер.

Решението на правителството е свързано с изпълнението на Националния план за въвеждане на еврото в България и с изискванията за сигурност на информацията.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Делю Хайдутин

    36 4 Отговор
    Правят сметката без кръчмаря(Путин)
  • 2 Тези чиновници са доказали,

    37 2 Отговор
    че не разбират от математика, но гълтат народна пара!
  • 3 Последния Софиянец

    35 4 Отговор
    Какво евро бе?Нали ви казаха от ЕС че България и Румъния остават в руската зона.Гответе се за рубли.

    Коментиран от #19

  • 4 честен ционист

    21 1 Отговор
    Подготвя, подготвя, и накрая Платёжная система "Мир"
  • 5 бай Киро

    13 1 Отговор
    И какво ще правят тия с два милиона лева ? На един търговец касовия апарат като трябва да се въведе в ред направо му слагат чатала . А тия си имат специалисти на щат дето си вземат заплата за да я свършат тая работа .
  • 6 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    40 2 Отговор
    НИКАКВО ЕВРО имаме си БЪЛГАРСКИ ЛЕВ
  • 7 Вариант

    12 1 Отговор
    За половината пари некой хакер ще им свърши целата работа, а другите да си поделят като премии и бонуси.

    Коментиран от #8

  • 8 АНОНИМЕН

    4 2 Отговор

    До коментар #7 от "Вариант":

    КАКТсте ЗАПОЗНАТ господине пишете защо трудно се отварят ИНТЕРНЕТ САЙТОВЕТЕ

    Коментиран от #16

  • 9 Баба Вуна

    7 3 Отговор
    Верно ли, че Бойко е в Катар да гледа полуфиналите и финалът.
  • 10 КОПЕЙКИН

    19 5 Отговор
    Алооо хората ще почнат да гладуват повече от това евро....ще станем още по бедни....
  • 11 В пълно съзнание

    22 2 Отговор
    към 3-та национална катастрофа
  • 12 Пор Чвор

    25 1 Отговор
    Учудващо е цялото това бързане да се унищожи държавата ни. Но явно не заслужаваме нищо по-добро. Нация от предатели и гъбари. Гнъс
  • 13 Мила Клюнис

    11 1 Отговор
    този спасение няма да има. Отиваме си окончателно. Може би така е по-добре
  • 14 Българи

    26 2 Отговор
    1300 история само на Балканския полуостров.Как е възможно 250 глупака да правят на маймуни 6 мил. Българи.
  • 15 монетник

    14 0 Отговор
    Така се подготвят за еврото, че дори и машините за кафе и други продукти, са с подготовка за евро монети. Едва ли не, всичко е решено.
  • 16 Вариант

    5 0 Отговор

    До коментар #8 от "АНОНИМЕН":

    В киберпространството БГ са недадминати. В корупционните практики, гешефтите и алъш вериша– също. В случяая– 2 в 1!
  • 17 Дааааааа

    14 1 Отговор
    НСИ се подготвя за еврото.....двеста евро пенсия...аферим
  • 18 Ха ха ха ха ха

    1 2 Отговор
    Ех, все специалисти коментират бе. Хвани единият, удари другият.
  • 19 6337

    1 3 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Какво общо има Шенген с Еврозоната бе необразован гризач?
  • 20 Еврото поредния, обир на Народа!!

    4 2 Отговор
    След Швеция, Дания, Чехия,, Унгария, Румъния и какво ни Реши Народа, а не оялите се дебели чиновници Референдум за Еврото Народа казва, не на Еврото!!! Народа е Беден и без Еврото!! Тея с Крадените пари в Овшорките сега харчат 10 мил лева за Агитация!! Харчат държавни пари, крадците искат да си озаконят Крадените пари!!!

    Коментиран от #29

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Мишки Болшевишки

    2 2 Отговор
    Копейкин не дава Чакаме рублата
  • 23 Мария Атанасова Мисиркова!?

    3 2 Отговор
    Поредната Лъжа, тиражирана от въпросната Мария!! Никой нее Нареждал на НОЙ да прави подготовка за някакво Евро!! 10 мил лв е отпуснала държавата за, тиражиране на Лъжи в ползва на Еврото!! Лъжи, от Мисирки, Чиновници и Крадци, политици и олигарси!!! Народа плаща, 10мил лв за да ни Лъжат и Маниполират!!!
  • 24 Крадците на Прехода напъват да си

    3 2 Отговор
    Исперат крадените милиони и милиарди в Овшорките!! За това е тоя луд РЕВ за Еврото!! Щеги вкарат като чужди инвестицц през фирми Бушони и ще ги инвестират като такива!! Крадените Пари ще са Испрани!! Вижте кои Реват най много?? М Велчев, Н Василев, Левон списъка е голям!! Крадци, Крадци!!
  • 25 Н СИ и М Аанасова, тиражират лъжи!!

    1 0 Отговор
    НСИ нищо е се подготвя, Мисирката тиражира лъжи!!
  • 26 Уса

    0 0 Отговор
    Европа ви заряза какво евро сънувате
  • 27 Докога ще тиражирате тея платени лъжи от

    0 0 Отговор
    Името на НСИ!!
  • 28 Кака Мара

    0 1 Отговор
    Рибата още в морето,те сложили тигана./народна мъдрост/
  • 29 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "Еврото поредния, обир на Народа!!":

    • 1....щo ce излaгaтe? Бългaрия e във ВAЛУТEН БOРД c Eврo...cъc зaкoвaн, нeпрoмeним oт зaкoнa курc Лeв-Eврo. Ниe oтдaвнa cмe въвeли Eврoтo, a cлeд 1. Януари 2024г., caмo щe прeмaхнeм бюрoкрaтичнитe фoрмaлнocти, oблeкчим cчeтoвoдcтвoтo нa бизнeca и oблeкчим бaнкитe oт двoйнaтa пaричнa cиcтeмa. Дoри и ceгa, нямaш никaкъв прoблeм дa тeглиш нa кacaтa в бaнкa Eврo, oт лeвoвaтa cи cмeткa.
    2...Референдум с машините за гласуване на Чавес, Мадуро и.... Сорос, нали??
    3...С въвеждането на Евро в България на "братушките” тук ще им се разкатае мамата, а те са злобни и отмъстителни и ще берем с тях ядове...
    4...Проблемът е, че нашите "национално отговорни" политици не могат да обяснят на брюкселските чугуни, че минаването на лева през ЕРМ 2 е НАПЪЛНО ИЗЛИШНО. Някой може ли да обясни какъв е смисълът България да преминава през т. н. "чакалня на Еврозоната" или механизма ERM2, след като от 1 юли 1997 г. сме във валутен борд с Евро и годишната инфлацията от години е ниска???
    Отделно, че няма никакъв проблем да теглиш Евро на каса в банките. У нас фактически има двойна парична система – ЛЕВ и ЕВРО. Теоретично в България още утре може да въведем еврото за плащания по магазини и пазари едновременно с това в лева....
    5...Цялата тази дандания около приемането на Еврото ПОКАЗВА НЕЧИСТИ НАМЕРЕНИЯ НА УПРАВЛЯВАЩАТА ВЪРХУШКА... .копи-пейст: "........правителството ще похарчи 10 МИЛИОНА ЛЕВА за разяснителна кампания за ползите от еврозоната...."
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове