Last news in Fakti

14 Декември, 2022 22:39 3 139 23

Божидар Божанов: Внесохме законопроект, с който трудовата книжка става електронна

  • божидар божанов-
  • пп-
  • трудова книжка

Хартиената трудова книжка създава сериозни административни затруднения както на служителите, така и на работодателите, особено в случаи на загуба и необходимост от доказване на трудов стаж

Божидар Божанов: Внесохме законопроект, с който трудовата книжка става електронна - 1

Трудовата книжка и служебната книжка на държавните служители да станат електронни. Това предвижда внесеният в деловодството на парламента законопроект на “Демократична България” за изменение на Кодекса на труда, съобщиха от пресцентъра на формацията.

Хартиената трудова книжка създава сериозни административни затруднения както на служителите, така и на работодателите, особено в случаи на загуба и необходимост от доказване на трудов стаж, се казва в мотивите на вносителите Божидар Божанов и група народни представители от ДБ. Със законопроекта се създава електронен регистър на заетостта, поддържан от Агенция по заетостта, в който се вписват всички данни от трудовата книжка. Служителите ще имат пълен достъп до трудовото си досие, а данните им ще бъдат защитени, така че работодателите им да не могат да виждат какви са били трудовите им възнаграждения при предишни работодатели.

Работодателите пък ще могат да автоматизират вътрешни процеси чрез системи за управление на човешките ресурси, като автоматично изпращат чрез програмните интерфейси данни на регистъра. Данните, които в момента се подават към Националната агенция за приходите, ще бъдат подавани автоматично към регистъра на заетостта, без да се въвеждат нови изисквания за обявяване на правоотношения. Въвежда се възможност за обявяване на правоотношенията директно към регистъра в Агенцията по заетостта, като двата режима ще съществуват паралелно, поради необходимостта част от данните да са налични и на двете места. В дългосрочен план регистърът на заетостта ще се превърне в единна входна точка за обявяване на правоотношения.

В преходния период след изграждането на регистъра работодателите ще сканират и изпращат трудовите книжки на служителите си до Агенция по заетостта, която ще организира въвеждането им в структуриран вид. Предвид дългия срок (2026 г.), това ще е минимална административна тежест върху работодателите, като в същото време ще се реши проблемът с достоверността и отговорността за коректността на данните. Първоначално регистърът на заетостта ще се попълва на база на наличните данни в базите данни на НОИ. В този период работодателите ще вписват данните в регистъра, а не в трудовата книжка.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 83 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Смърфиета

    23 6 Отговор
    Божанков, чакат те в човещки ресурси с хартиената.
  • 2 Каква книжка бе?

    26 5 Отговор
    То 1/3 от България избяга в чужбина.

    Коментиран от #6

  • 3 България бе продадена а народа излъган

    37 9 Отговор
    Следователно, ако стане електронна, става много лесно да манипулираш техниката и да добавиш или отпишеш на някой си, трудов стаж. Това все едно, да се доверя на социалните медии, че няма да имат достъп до личната информация в телефона или на друго място в мрежата или, че няма да бъдеш подслушван или следен. 🐑🐑🐑🐑🐑🐑🐑🐑

    Коментиран от #17

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Въпрос

    32 6 Отговор
    А как ще доказваш трудов стаж с електронна трудова книжка ако фирмата в която си работил е вече фалирала

    Коментиран от #7

  • 6 Гост

    6 17 Отговор

    До коментар #2 от "Каква книжка бе?":

    Най-сигурно - издълбай си я на камък.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 днес РАДЕВ ПРЕГЪРНА УРСУЛА ВЕЩИЦАТА

    20 4 Отговор
    В ЕВРОПАРЛАМЕНТА И ЯВНО ТОЙ Е ЧОВЕК ПРЕДАТЕЛ ДЕТО ПРОДАДЕ БЪЛГАРИТЕ НА КОВИДАРИТЕ
  • 9 1222

    28 3 Отговор
    Във ваш интерес е да притежавате документ за трудовия си стаж!
  • 10 Ще почерпя

    18 4 Отговор
    Чудят се каква работа да измислят на калинките на хранилката.Трудна работа ще е това,ще има много манипулации.Защо най лесно не премахнете пенсиите и не върнете парите на хората кой както иска да се оправя с тях.
  • 11 Против хакване

    9 16 Отговор
    Електронно това, електронно онова, но всички важни неща се пазят на хартиен носител( напр. в ЕСГРАОН или Държавния архив)
  • 12 Кую

    28 3 Отговор
    А когато тока спре?
  • 13 Чудо !

    31 3 Отговор
    Глупост.Като ти хакне някой регистъра,ходи доказвай,че си работил.В кочината се нагледахме на източване на данни от НОИ и къде ли не.Абе,изобщо не работете ,а крадете-като Тиквата.Живота е кратък.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Божидар Божанов, кой е па тоя тъпанар ?

    21 3 Отговор
    Че от сумати време трудовата книжка е електронна.... Всякакво инфо има във НОИ....
  • 16 ХАКЕР!

    22 3 Отговор
    Супер!Ще си лежа в къщи на дивана и ще си натрупам трудов стаж,колкото си искам,хаквайки сайта на НОИ...
  • 17 Като

    2 21 Отговор

    До коментар #3 от "България бе продадена а народа излъган":

    Като ходиш до пощата сигурно още пращаш писма с гълъб..

    Коментиран от #22

  • 18 Божий Янково фюрерченце

    24 2 Отговор
    В дигиталния ми концлагер всичко ще е цифрова фикция!!!
  • 19 778

    3 16 Отговор
    Най-сетне! Дано обаче и да влезе в сила!
  • 20 778

    7 16 Отговор
    В цяла Западна Европа, а вероятно и в други бели държави трудовата книжка от години е електронна. Просто влизаш и си принтиш/запазваш информацията за всяка година или период. Е, разбира се за някои части от населението ще е непонятно....

    Коментиран от #23

  • 21 нннн

    18 2 Отговор
    Производство няма, но трудовите книжки - електронни. На гол тумбак - чифте пищови. Електронни.
  • 22 Преминаващ оттук

    18 3 Отговор

    До коментар #17 от "Като":

    В много европейски държави е в писмен вид на хартиен носител доказването на трудовия стаж. Стига с тези глупости които са намислили ДБ.
  • 23 дядо поп

    16 0 Отговор

    До коментар #20 от "778":

    А дали важат тези принтирани разпечатки пред НОЙ или пред съда? Изобщо занимавал ли си се с бюрократите от НОЙ , които не признават понякога и това което е писано в трудовата ти книжка!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове