Last news in Fakti

15 Декември, 2022 05:59 1 983 7

Петър Москов: Жестове като на Габровски повече не трябва да се правят към т. н. "политически елит"

  • петър москов-
  • правителство-
  • николай габровски

Правителство с третия мандат ще носи греховете, които в НС пришиваха на кандидата за премиер, заяви лидерът на КОД

Петър Москов: Жестове като на Габровски повече не трябва да се правят към т. н. "политически елит" - 1
Снимка: КОД

"Нямам добри очаквания за това, което предстои. При днешното развитие на ситуацията не виждам възможност за съставяне на правителство, каквото и да било в този парламент. Разказите за правителство с третия мандат на г-н Янев е лишено от смисъл и ще отговаря на всички възможни грехове, които днес се опитаха да пришият на Николай Габровски".Това каза в обзорното предаване "Това е България" на Радио "Фокус" д-р Петър Москов, бивш министър на здравеопазването и лидер на ПП "Консервативно обединение на десницата" . Той коментира темата за отхвърленото предложение на проф. Николай Габровски за премиер.

"За мен, а и за повечето разумни хора, извън партизаните, кабинетът "Габровски" беше нищо повече от инструмент за постигане на работещ парламент. Никой не е възлагал на такъв кабинет някакви големи цели и перспективи и далечни хоризонти. Това би означавало решението на депутатите дали ще ходят на работа и ще изпълняват длъжностните си характеристики - да формират власт и да приемат политики и да ги обличат в закони, които тази власт да ги привежда в действие. Всъщност бламиран не е Габровски, бламирана е възможността да се формира власт", допълни Москов.

"Окончателната диагноза за днешния /б.р.вчерашния/ ден е, че за това нещо, което е в парламента, наричащо себе си "политически елит на нацията" и тука не правя изключение, подобни жестове като това, което направи Николай Габровски към т.нар "политически елит" от граждански и професионални авторитети, повече не бива да бъдат правени. Защото хора като Николай Габровски са използвани", каза още лидерът на КОД.

Това е тъжно, защото, когато безспорни професионалисти, доказани хора не биват чувани, а срещу тях са декламирани поредните партийни словосъчетания, това означава, че тези самодостатъчни си хора в парламента нямат нужда от различна енергия и доверие. А причината въобще хора като Николай Габровски да бъдат възможност за номинация и избор на министър-председател е, че тези политици в парламента всъщност изявиха дъното на общественото доверие, стана ясно от думите на Москов.

Поведението на ГЕРБ около номинацията на Габровски с водевилите и футболни аналогии, с начина, по който се случваха преговорите - формално, без поети ангажименти от страна на политически сили, всъщност бяха кодирали бламирането на усилието на достоен човек като Николай Габровски, коментира още той.

От анализа на д-р Москов стана ясно, че всъщност народните представители днес гонеха електорални сметки. Въпросът никога не е стоял да има кабинет, а кой да носи отговорността. За ГЕРБ номинацията на Габровски бе да кажат "Ние не носим отговорността", нищо повече. За останалите тепърва предстои да видим грандиозните драматични ходове, с които те от своя страна ще кажат, че те не носят отговорността. Резултатът от това за всички нас е липса на ясен хоризонт, липса на политически цели, липса на икономическа рамка, липса на регулаторна рамка за бизнеса, липса на яснота за всеки един от секторите.

"На политическата каста ѝ е добре, тя се възпроизвежда, взима по 15 хиляди лева на месец, стои на топло, ползва определен вид социални и обществени привилегии, какво да ѝ е на нея", каза още политикът и добави: " В последните няколко години политическото представителство постепенно се лиши от основание, защото се лиши от идеология, а това всъщност означава да знаеш какви са основанията и какви са политиките, зад които стоиш и на базата на какви основания на какви политики можеш да търсиш съюз".

Когато нямаш такава идеология, се занимаваш с това с кого би могъл и с кого не би могъл при какви основания и при какви условия, но това не може да бъде принципно и не може да има очакван край.

В момента българският политически живот на парламентарно ниво е лишен от идеология, той е свързан с някакви сметки, с крясък, с насаждане на взаимна омраза и затова няма никаква предвидимост и не може да се търси рационалност в действията на хората, които са там, става ясно от думите на Москов.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да си

    17 9 Отговор
    носи кръста Габровски , от пуста алчност се цани на Бою и лъсна цялата му същност пред България , и не само ! Изобщо не е използван , защото е имал възможност да каже "не" ! Просто е казал "да" на офертата , той от пари не отказва никога !
  • 2 Маринов

    4 7 Отговор
    На тоя и СИЕ
    идеологията
    май е РАСИСТКА и ПРОТИВОНАРОДНА!
  • 3 Да бе да

    9 1 Отговор
    Продаде се като филия хляб 😁
    Днес , а и утре ще си остане кабинетен плъх 😘, на кой му пука какво мисли този паркетен акеубат?
  • 4 Лукреция

    9 1 Отговор
    Този сърцераздирателен и назидателен демократ е същия идеологически оратор като комсомолския секретар по татово време. Нетовите мисли, вопли и чувства трогват дълбоко средно- елитното градско множество до ниво Чирпан или Тутракан. Опияняващо!
  • 5 Одит

    8 0 Отговор
    На гладните помияри-политици нищо не им пасва. Всеки иска да е министър-председател и да краде, краде!
  • 6 Най лошото е

    9 0 Отговор
    Хора които никой не иска да чува да се натискат да дават мнение.Абе аланколу това че си бил министър не те прави нито умен нито компетентен в някаква област.Много малко са бивши министри които има какво да кажат но ти не си между тях.
  • 7 Муаха-ха-ха-ха...

    6 0 Отговор
    Следващия кандидат на ГРОБ,ще бъде поп Николай.Честен и хрисим човек.Професионалист в колекционирането на ръчни златни часовници.Божия овчица.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове